Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 041
  • 281
  •   1
Отговори
# 135
  • в едно миланско село

За мен и доста българи е алтернатива, и то доста добра.
А при вас не събират ли пари, защото тук постоянно текат реклами по телевизията за дарения на болници.

е да, прибираш се, не чакаш за направление, плащаш смешна за теб цена за частен преглед в рамките на 24 часа, ясно е, че ти е алтернатива. но за хората, които са си там и нямат да извадят пари за бързи процедури при избран специалист, твоята алтернатива не е алтернатива.

за 25 години тук никога не съм чувала да се събират пари за частни лица, освен разни измамници, които използват състраданието на хората.
да, подканват се хората да даряват за болници, за научни изследвания, за рак, за редки болести, но за детето на комшийката - не.
смс-кампании имаме само за природни бедствия. (от време на време някой си прави труда да провери къде са отишли, и как са използвани тези пари, но това е друга тема  Confused)

тук не само, че нямаме такива държавни (за частни и дума не мож да става, те са всичките с религиозни спонсори), но и се оказа, че 70% (2011г) от гинеколозите ни са противници на аборта, та няма хапче на следващия ден, камо ли - аборт.

Това в днешно време ли? Малей... А аборти по медицински показания има ли?

аха, това е при нас. Ватиканът диктува условията и никоя политическа сила няма куража да си загуби част от електората. щото, леви, леви, ама църквата не се пипа (тя и данъци за собственост не плаща  Mr. Green). да не ти разправям, макар да не разбирам защо не ти се вярва, тук все още демострации пред болниците, практикуващи аборти, не сме виждали, а при вас - бол  Laughing

по медицински показания - да. и по желание ги имаме, но трябва да обикаляш болниците, белким намериш съгласен лекар. като да му е само до това на човек в подобна ситуация.

# 136
Феиам, този номер с абортите не съм го знаела, нито предполагала. Зна4и ако в една южна провинция вси4ки гинеколози се обявят, 4е е против разбиранията им да правят аборт, трябва да пътуваш някъде на север или да търсиш платено решение.  Shocked ами ако си на 16 от традиционно католи4еско семейство ?!? 

# 137
  • The QC to be!!!
До съвсем скоро (няколко месеца... не запомних точно де) в ирито даже заради медицински причини аборти не се правеха, че даже и кюртаж заради спонтанен. След като 2012 една лекарка индиика почина заради сепсис от мърво бебе в н …  направят кюртаж) промениха закона. Та какво отне промяната на закона в ирито - една млада, умна лекарка която загуби бебето и живота си, и цялата индииска общтност се дигна на протестни вълни - буквално бяха причината за промяната на закона сега, в днешно време.

# 138
тук е законно до трети месец, оба4е може да противоре4и на съвестта на доктора по религиозни при4ини или при4ини свързани с кариерата или кой знае още какво.

# 139
  • в едно миланско село
gioia.,  за съжаление голяма разлика между Север и Юг няма в случая. спасява се Централна Италия. и сама ще се сетиш защо, ако не - на разположение съм, да не отегчаваме всички с местни истории  Wink
http://milano.repubblica.it/cronaca/2013/09/03/news/sanit_quasi_ … mbardia-65820152/

http://www.ilfattoquotidiano.it/inchiesta-ru486-italia/mappa-obi … regioni-italiane/

# 140
да не ти разправям, макар да не разбирам защо не ти се вярва, тук все още демострации пред болниците, практикуващи аборти, не сме виждали, а при вас - бол 

Не бе, що да не ми се вярва - напълно възможно си ми звучи.
Тук са малцинство анти-абортните и нямат такъв гръб като Ватикана, затова са по-екстремистки настроени и истерични, според мен.

# 141
да не ти разправям, макар да не разбирам защо не ти се вярва, тук все още демострации пред болниците, практикуващи аборти, не сме виждали, а при вас - бол 

Не бе, що да не ми се вярва - напълно възможно си ми звучи.
Тук са малцинство анти-абортните и нямат такъв гръб като Ватикана, затова са по-екстремистки настроени и истерични, според мен.

Jana, не са ли малцинство в някои щати и болшинство в други? Помня, че не във всички щати се разрешаваше аборт по желание, но не помня подробности.

# 142

Jana, не са ли малцинство в някои щати и болшинство в други? Помня, че не във всички щати се разрешаваше аборт по желание, но не помня подробности.

Абортът по желание преди плодът да се счита способен да оцелее е позволен на федерално ниво. Доколкото знам, има спорове, и на щатско ниво различни мнения, каква е границата, но поне до едни 12 седмици имаш право навсякъде.

Проблемът е, че на много места не можеш да намериш къде да направиш аборт. Особено по консервативните щати никой не прави аборти, а който прави, носи риск за живота си. Пред клиниката обикновено има и един-два реда протестиращи кукувици.

Консервативните щати си имат и закони, които са приети нарочно, за да ти пречат да правиш аборти или да получиш такава услуга. Отделно има закони, които те карат да гледаш бебето на ултразвук преди да подпишеш. Или пък да чакаш 2 дни след като подпишеш за аборт и всякакви такива опити да те разколебаят.

# 143
за 25 години тук никога не съм чувала да се събират пари за частни лица, освен разни измамници, които използват състраданието на хората.
да, подканват се хората да даряват за болници, за научни изследвания, за рак, за редки болести, но за детето на комшийката - не.
смс-кампании имаме само за природни бедствия. (от време на време някой си прави труда да провери къде са отишли, и как са използвани тези пари, но това е друга тема  Confused)
Първо, една част от парите, събирани тук ( във форума, по ТВ) отиват за нерегламентирани лечения, които мисля никоя обществена каса в Европа не би платила. Има и трагични примери. Второ, има хора, които събират пари за лечение, защото искат да се лекуват в чужбина, а не защото същото лечение е недостъпно в България ( това е пространна тема обаче, включваща доверието в лекарското съсловие, нямам намерение да съдя никого)
И трето, най важното, де факто чакането с месеци или години за лекар или доплащането за леща/става/подобно са двете страни на една и съща монета- недостигът на пари/лекари  в здравната система. В българската система лекари все още има, пари няма ( български вноски от по 12 лв, вносни консумативи с европейски цени, няма как да излезе сметката). В повечето европейски не достигат лекари и мат.ресурси ( в по малка степен).
Ние сме чакали година за очна операция.

# 144
В САЩ се събират пари за хора или семейства в трудно положение, но само на ниво тясна общност - колеги, съседи, приятели. Обикновено това са хора със сериозни болести, които не могат да си покрият болничните сметки.

Много болници са с нестопанска цел и набират дарения със стотици милиони долари. Обикновено парите отиват в нови сгради и програми и научни изследвания, като болниците предпочитат да им се дари за програма, която ще им носи доходи. Примерно предпочитат да дариш 50 милиона за нова болнична сграда с единични стаи, която ще привлича пациенти и $$$, отколкото за безплатната клиника за бедни, която ще привлича само, ъм, бедни хора.

# 145
  • The QC to be!!!
...Ние сме чакали година за очна операция.
Рокси, това къде?  Crazy

# 146
  • Seattle-USA
Въпрос към "европейките"Simple Smile
Има ли някъде табличка опростена колко се плаща на държавата? Не съм сигурна как се казва -предполагам графа данъци и здравно осигуряване е различно не е на едно. Всеки път слушам колко много удържат в европа, стана ми интересно колко реално се плаща като % от доход за здравно осигуряване?

Относно хубавите щати, Бейби-нима не ги знаем?Simple Smile скоро имаше статия за най бедните щати в САЩ в мснбс-нека започнем оттам Арканзас, Миссисипи, Кентъки, Алабама, и като продължиш с кукувските байбел белт... Там трудничко стават нещата, трудничко е да се измъкнеш от обстановката с която си заобиколен, че да ти се отворят очите да разбереш къде си. И аз няма нужда да съм убедена-виждам го с очите си-казано им е че не става и няма безплатно тук от медии,пропаганда, от разни "умни" глави които знаят всичко и въпреки че легално хората квалифицират те не си търсят правата и фалират , плащат като попове или някои друг им и виновен че не им е казал. Или просто не разбират че са бедни. Сега покрай новия закон в САЩ за задължително здравеопазване имаше коментари, че хората не искали да бъдат на държавно подпомагане, те не били бедни-"интересно" бих казала. Колко трябва да си тъп за да разбереш че след като дохода ти под определена граница си просто мизерник и като ти се подава ръка просто благодари и продължи. Същото се получава и при българи със зелена карта лотария-няма какво да се лъжем всички идваме бедни и без почти никаква информация за здравеопазване и история било за кредит било за всичко и започват да ни цакат с автомобилни, здравни застраховки, високи лихви, и какво ли не. Не съм чула някой да си признае но всички сме минали през това Wink

# 147
  • Там,където се събуждам щастлива.
Сега погледнах за моята здравна:
Основно + допълнително (покрива много неща): 178 евро на месец.

# 148
  • The QC to be!!!
Въпрос към "европейките"Simple Smile ...
Самоцитирам се и цитирам на Ибсена поста от части, на първа страница е инфото на тази тема:
Германия

Държавните здравни застраховки са 15.5 % от заплата, половината от работника, половината от работодателя.
...
Само да добавя, че има капа на прихода за държавните застраховки (за 2013-3,938 Euros) , над тази капа не се начислява и плаща този %; така, че 15.5% се начисляват само до този таван. При частните няма такава капа, но те пък са задължени да имат мин планове които да струват и да покриват това което е при държавните каси. При частните, работодателя също плаща част от вноската, но тук те имат капа колко биха платили (равно на максимума ако сте по държавната застраховка). А колко каси и държавни и частни има, не е за вярване и е като, че комплицирано и от щатите (това са лични наблюдения и изводи).

Понеже ме мързи да търся другите постове с инфото в детайли, да напиша, че този % е преди каквито и да било данъци и важи само за ДЪРЖАВНИТЕ здравни фондове. Не всички има право да бъдат на държавен здравен фонд, с изкл. на нем. граждани, и при тях обаче се получава понякога, че не могат да се върнат на държавен здравен фонд, ако са били на частен такъв... дълго е за обясняване, ако все пак някой иска, да каже, ще напиша 95% от случайте.

Допълнително на тези 15.5% (7.6% се плащат от работодателя) се начисляват nursing home insurance, задължителна е, като тези имащи живородени деца плащат 2.05%, а тези нямащи живородени деца плащат 2.25% (на мен ли ми само намирисва на дискриминация този % ?  Thinking ). След това почват % за данъци, за допълнителни, частни зъбни и очни и др. застраховки, които са доста комплицирани също.  Цените на частните застраховки може да са по ниски (в по малкото случай), или по високи (в повечето случай).

На скоро четох (може и да не е вярно), че в Герм. има над 300 здравни фондове общо, като всички имат така нареченият базов план, покриващ някакъв много нисък минимум, и от там на горе разликите са мани мани, за това и туземците, родени и израстнали тук, си наемат независими брокери да им обяснят какви са разликите и да изберат след това какво им трябва и им оттърва в зависимост от бюджета който могат да си позволят.

Има ситуации в които даже и да нямаш приходи, не може да си на социал, но си задължен да си плащаш застраховките и ако не ги плащаш имат право само заради това да те депортират.  

Напреди пак писах в др. пост, че, идващите в Герм. не от ЕС, на възраст над 55 год. нямат право на държавна застраховка, освен, ако не са наети лица... и т.н. потърси на предните страници поста ми за повече детайли и цени... почващи от 700Е/месец.  Crazy

За студентите здр. застраховки не са на %, но не зн. те как се определят.

Последна редакция: ср, 30 окт 2013, 20:47 от Baby*

# 149
  • в едно миланско село
Рокси, не знам, аз темите, които виждам са за съвсем нормални лечения, понякога дори за едните лекарства покрай тях. не мога да направя някаква статистика за процента, събиращ за алтернативни лечения.
инак, за чакането, честно казано, ако нещо не е спешно, не виждам причина да се претендира да е утре. а ако иде реч за едно изследване, а не нещо сериозно, случвало ми се, повечето хора могат да си платят и направят на частно, без това да ги вкара във финансова криза. в "алтернативата", обратно, на повечето хора им е свръх сили. аз по това съдя за нивото на всякакви услуги, може и да е грешно, не знам.

MaryAnn, за Италия ми е невъзможно да дам нещо даже усложнено  Laughing
данъци плащаме и лично, и директно работодателят, има някакви проценти явно, но така и не разбрах точно какви са. Реджи, ако си четеш темата  Twisted Evil, моля да кажеш примерно на 2 хил. нетна заплата колко за пенсия, колко за здравеопазване.

Общи условия

Активация на акаунт