В танц със старостта

• 18 838
  • 211
  •   1
Отговори
# 30
Цитат
Няма и ден стаж, единствения шанс е някак по болест ...
Има някаква социална пенсия, за която не се изисква стаж, а само възраст.Поне така беше преди.
Не знам дали още е валидно.

Друг е въпроса , че имам приятелка на съвсем друг акъл .Според нея сега трябвало да си поживее човек , щото на дърти години можело да неможе да се напатуваш, наживееш и др. благинки .
Това ми го споделя в моменти на откровения и оправдания защо спря с "кеф" да бачка , след като се задоми за нейния мъж.По точно отиде да живее при него.
Той е съвсем обикновенни доходи /да уточня тази подробност/.
С две думи често ми натъртва , че едва ли не аз съм егати баламата че от сутрин до вечер съм на работа , а трябвало докато си млад да си живуркаш ..
Аз пък и казвам , че сегашното и "живуркане " на дърти години може да и излезе през носа .
Абе, по мои наблюдения точно такива "хора на живота" винаги намират начин да се уредят.И май-май в повечето случаи си живеят прекрасно, за разлика от работещите.  

# 31
Мисля, че има резон в това човек да не бачка хронично от сутрин
до вечер, а през активните години да си позволи поне едно
мини-пенсиониране. Ей така, за освежаване, подобряване на здравето,
доучване и да, да се порадваш на живота. Защото ако сега дадеш всичко,
не се знае после какво ще ти остане.

Не е нужно да си вписан в някаква пенсионна система, и то такава, която
се базира на "fiat money"- на честна дума.

Особено за жените, няма никакъв смисъл да бачкат до припадък, а да изпуснат
добър брак и деца- неща, които парадоксално могат да донесат по-голямо
благосъстояние, дори и парично, ако се отиграят правилно.

# 32
Aми не е точно така , много от тях по една или друга причина , на стари година се налага да правят стаж тепърва.Друг е въпроса , че и да искат немогат да го направят.

# 33
Мисля, че има резон в това човек да не бачка хронично от сутрин
до вечер, а през активните години да си позволи поне едно
мини-пенсиониране. Ей така, за освежаване, подобряване на здравето,
доучване и да, да се порадваш на живота. Защото ако сега дадеш всичко,
не се знае после какво ще ти остане.

Не е нужно да си вписан в някаква пенсионна система, и то такава, която
се базира на "fiat money"- на честна дума.

Особено за жените, няма никакъв смисъл да бачкат до припадък, а да изпуснат
добър брак и деца- неща, които парадоксално могат да донесат по-голямо
благосъстояние, дори и парично, ако се отиграят правилно.
Има и обратен вариант обаче.
Като си работоспособен докато си млад да живуркаш , пък после да ти се налага тепърва да си докарваш доходи  с бачкане.
Все пак докато си млад ако не си постелеш нещо на което да разчиташ на стари години , то тогава кога ?

# 34
В Бг и пълен стаж да имаш, пак ще си с мизерна пенсия.
Не знам кои професии и категории взимат високи пенсии, но масовите, от порядъка на 250-350 лв, никога няма да са достатъчни.
Така че, иска ли човек да има добри старини, стажът май не би трябвало да го интересува.

# 35
Социалната пенсия май е при навършени 70 години .

При свекърва ми е много тежко положението, общо взето се очаква децата и да я гледат. Никога не е работила, до скоро се издържаха с дъщеря и от наема на апартамента на моя мъж. Сега наем няма, но зълва ми си намери работа и се гледат пак двете.Мъжът ми им помага. Но момичето си има приятел, може да се изнесе скоро. Свеки ще падне на раменете на децата си. Няма и ден стаж, единствения шанс е някак по болест  newsm78

Ей на такива хора много ме е яд !
Да лентяйстваш цял живот и да имаш наглостта да се натресеш после на децата си ??? Shocked

# 36
Пример .
Жена на около 60 те , цял живот е била домакиня разчитала на доходите на мъжа си по соц. време и след него .Без почти никакъв стаж и в момента и без доходи.
Мъжът и вече на възраст в която не вади толкова , че да и покрива масрафите .
Сега и се налага да се настройва за работа като чистачка да речем /в нейния случай е точно така/. Тежка работа която на моменти и е непосилна , но се налага .

# 37

При свекърва ми е много тежко положението, общо взето се очаква децата и да я гледат. Никога не е работила, до скоро се издържаха с дъщеря и от наема на апартамента на моя мъж. Сега наем няма, но зълва ми си намери работа и се гледат пак двете.Мъжът ми им помага. Но момичето си има приятел, може да се изнесе скоро. Свеки ще падне на раменете на децата си. Няма и ден стаж, единствения шанс е някак по болест  newsm78

Да лентяйстваш цял живот и да имаш наглостта да се натресеш после на децата си ??? Shocked

Така е, ама я си представи пък следния вариант:Учителка, работила цял живот, натрупала и стажа и годините за пенсия.И се пенсионира с почести и пенсия.....200 лв.Тя, ако не се "натресе" на децата , как ще оцелява?

# 38
В Бг и пълен стаж да имаш, пак ще си с мизерна пенсия.
Не знам кои професии и категории взимат високи пенсии, но масовите, от порядъка на 250-350 лв, никога няма да са достатъчни.
Така че, иска ли човек да има добри старини, стажът май не би трябвало да го интересува.

А без тази мизерна пенсия пък за къде си ?
Не споря , че пенсиите не са мизерни , но без тях пък е още по тежко.

# 39

Peace

Peace

# 40
"Като си работоспособен докато си млад да живуркаш , пък после да ти се налага тепърва да си докарваш доходи  с бачкане."

Кой е казал, че ще е "живуркане"?

Може да е доста активно и полезно. През това време да си научиш
някакъв занаят, да смениш посоката, да си увеличиш квалификацията.

Вместо да си забита в офиса и да изплащаш апартамент, може да
водиш строежа на семейна къща на чисто и просторно, например.
Да ти остане време за малко мислене и стратегия за бъдещето- какво
и как, план Б и В.

Едно мини-пенсиониране от 2-3 години може да донесе доста дивиденти,
ако се отиграе правилно.

Не на последно място- в името на физическото и психическо здраве, за да не
танцуваш като тази баба в подлеза, която сигурно има и психично заболяване,
защото един възрастен човек с акъла си може да прави доста повече неща от
това да чисти.

Последна редакция: ср, 23 окт 2013, 14:00 от Mamacita Bandida

# 41
"Като си работоспособен докато си млад да живуркаш , пък после да ти се налага тепърва да си докарваш доходи  с бачкане."

Кой е казал, че ще е "живуркане"?

Може да е доста активно и полезно. През това време да си научиш
някакъв занаят, да смениш посоката, да си увеличиш квалификацията.

Вместо да си забита в офиса и да изплащаш апартамент, може да
водиш строежа на семейна къща на чисто и просторно, например.
Да ти остане време за малко мислене и стратегия за бъдещето- какво
и как, план Б и В.

Едно мини-пенсиониране от 2-3 години може да донесе доста дивиденти,
ако се отиграе правилно.

Варианти бол , аз давам няколко примера на мои познати , случаи и варианти от живота.

# 42
  • София
Свекър ми(разделени са) е бивш шеф на нещо си в Балкан. Навремето свеки завършила висше История и той казал, че жена му няма да работи.Само, че се случил инцидент, той е инвалид и парите секнали.Тя така и не проработила, той е някъде си. В момента от всички нерви, притеснения и липса на пари тя не е в добро здраве. Дори да беше, психическата нагласа надали щеше да и позволи да си намери работа.Ако все от някъде и идват пари, като наем или някаква оенсия, помощта от децата няма да е толкова голяма и определяща. Но не се знае.

# 43
  • София
И аз виждам покрай мен доста хора, които поради едни или други обстоятелства са останали без пенсия. Та си викам - поне това да имам. Иначе бих могла да работя нещо допълнително, даже ще ми бъде удоволствие, ако е нещо, което харесвам.

# 44
"Тя така и не проработила.."

Ми там е проблемът. Нормално е човек да има опции и да сменя посоката.

Например да си изгледаш децата с пълно майчинство, че и малко отгоре,
може да е по-добре, отколкото да съчетаваш работа и гледане, децата
да са зле гледани, да боледуват, после да даваш пари за скоби заради
лошото хранене...изобщо, човек може да е доста продуктивен и да си
заложи успехи, дори без да върти пенсиометъра.

Общи условия

Активация на акаунт