Математици стоят готови за помощ по задачи нови

• 74 473
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Благодаря много ganis,  с цялото си нахалство ще помоля за още помощ Embarassed

От гара А за гара В , разстоянието между които е 222 км, тръгнал влак със скорост,10% км по-малка от тази на първия. Намерете :
а) на какво разстояние от гара А са се срещнали двата влака;
б) колко време се е движил всеки от влаковете до срещата.
---
И още една : От два града,разстоянието между които е 420км,тръгнали едновременно един срещу друг два автомобила,единият от които се е движил с 10 км/h по-бързо от другия. Намерете скоростта на всеки от автомобилите, ако 3h след тръгването им разстоянието между тях е 30 км. Мерси предварително Simple Smile

1)Уточни в 1зад дали са тръгнали едновременно. Първа задача не е пълна. Виж пак условието и го напиши цялото.

2зад) Това е задача, свързана с разстояние м/у превозни средства. Преди няколко поста коментирахме такъв тип задачи. Има два случая- когато разстоянието е преди срещата и след нея.
Да означим скоростта на първия автомобил с х. Тогава скоростта на втория е х-10. Пътували са 3ч=>пътят, който е изминал първият е  3х, а  вторият 3(х-10)
1сл) 3х+3(х-10)+30=420

2сл)3х+3(х-10)-30=420

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 10:59 от ganis

# 451
От гара А за гара В , разстоянието между които е 222 км, тръгнал влак със скорост 80 km/ч, пет минути по-късно от гара B  за гара А тръгнал друг влак със скорост 10%  по-малка от тази на първия.
Намерете :

/еми, оставих го той да я напише и ей го резултата/

# 452
  • София
От гара А за гара В , разстоянието между които е 222 км, тръгнал влак със скорост 80 km/ч, пет минути по-късно от гара B  за гара А тръгнал друг влак със скорост 10%  по-малка от тази на първия.
Намерете :

/еми, оставих го той да я напише и ей го резултата/
Скоростта на втория е 80-(10/100).80=72км/ч
Означаваме времето на първия с х. Тогава вторият е пътувал 5мин по-малко или в часове времето ще е (х-5/60)=(х-1/12)=>пътят на първия е 80х, а на втория 72(х-1/12)=>

80х+72(х-1/12)=222

# 453
Още веднъж благодаря Ганис, ще се върна назад да видим и другите решени задачи от този тип .

# 454
Здравейте, дами
Уж се броя за математик но нещо се обърках с тази зад.:

Имаме 10литра разтвор 50градуса спирт, към него добавяме 96 градуса разтвор на спирт до получаването на 80градуса разтвор. Пита се колко литра трябва да добавим?-------Не съм сигурна , че 50градуса разтвор на спирт е и 50% разтвор

# 455
Автомобил изминал разстоянието от град А до град Б със скорост 60 км/ч.
След престой от 1ч. и 30 мин. се върнал обратно в град А, като се е движил със скорост с 20 % по-голяма от тази на отиване. Ако е известно, че автомобил е тръгнал от град А в 6 часа сутринта и се е върнал обратно в 13ч същия ден, намерете разстоянието между градовете А и Б.

Решение: Намираме скоростта на автомобила,когато се връща. 20/100х60=12 - 12+60 = 72 км/ч . Имаме, че е пътувал от 6 до 13 часа и намираме, че 7 часа е времето за което отива,престоява и се връща . За да намерим само времето през , което пътува трябва да извадим от 7часа - 1ч 30 мин . Получаваме 5ч и 30 мин ( 5,5 ) . Намираме средната скорост на автомобила. (60+72)/2= 66... => 66х5,5=363 км . Понеже минава разтоянието два пъти разделяме на 2. => 363/2 = 181,5.

Изглежда имам някъде грешка, защото в отговора се получава точно 180 км . Моля за помощ . Благодаря Simple Smile

# 456
  • София
Автомобил изминал разстоянието от град А до град Б със скорост 60 км/ч.
След престой от 1ч. и 30 мин. се върнал обратно в град А, като се е движил със скорост с 20 % по-голяма от тази на отиване. Ако е известно, че автомобил е тръгнал от град А в 6 часа сутринта и се е върнал обратно в 13ч същия ден, намерете разстоянието между градовете А и Б.

Решение: Намираме скоростта на автомобила,когато се връща. 20/100х60=12 - 12+60 = 72 км/ч . Имаме, че е пътувал от 6 до 13 часа и намираме, че 7 часа е времето за което отива,престоява и се връща . За да намерим само времето през , което пътува трябва да извадим от 7часа - 1ч 30 мин . Получаваме 5ч и 30 мин ( 5,5 ) . Намираме средната скорост на автомобила. (60+72)/2= 66... => 66х5,5=363 км . Понеже минава разтоянието два пъти разделяме на 2. => 363/2 = 181,5. Изглежда имам някъде грешка, защото в отговора се получава точно 180 км . Моля за помощ . Благодаря Simple Smile

Проблемът е в средната скорост. Средната скорост не е средно аритметично от скоростите.

Означаваме целия път с х. Тогава времето за отиване е х/60, а за връщане х/72. Времето прекарано в път е 7-3/2=11/2=>
х/60+х/72=11/2=>6х+5х=11.180=>11х=11.180=>х=180км

# 457
  • София
Здравейте, дами
Уж се броя за математик но нещо се обърках с тази зад.:

Имаме 10литра разтвор 50градуса спирт, към него добавяме 96 градуса разтвор на спирт до получаването на 80градуса разтвор. Пита се колко литра трябва да добавим?-------Не съм сигурна , че 50градуса разтвор на спирт е и 50% разтвор

1  разтвор  -  общо 10 литра - от тях  5 л спирт - 5 литра вода
2 разтвор - общо х литра - от тях 96х/100 л спирт - 4х/100 л вода
смес от 1 и 2 - общо 10+х литра - от тях  5 + 96х/100 спирт -  5 + 4х/100  вода

--> 80%(10+x)=  5 + 96x/100
4(10+x)/5 = 5 + 24x/25
20(10+x)= 125 +24x
200+20x= 24x +125
-4x=-75
x=18,75 l

# 458
И аз така е реших, но нещо ме усъмни  Confused

Намерих и нещо подобно .....................
http://homework.pomagalo.com/preview/48364//?showComment=97632

Търся още мнения  Wink

# 459
И аз така е реших, но нещо ме усъмни  Confused

Търся още мнения  Wink

Мнения за какво? Русалката ти е дала вярното решение, просто тук няма как да ти го оформи в таблица.

# 460
  • София
Че човек нещо като го съмнява, прави проверка - висша форма на доверие е все пак. Mr. Green
 Новата смес ще възлиза сборно на 10+18,75 =28,75 л. От тях 80% ще са чист спирт.
80%. 28,75 = 0,8.28,75= 23 литра литра спиртно съдържание . Сега остава да видим литрите спирт в разтвор 1 и в разтвор 2  по отделно . В разтвор 1 са  половината на 10 литра, тоест 5 литра. В разтвор 2 са 96%. Следователно
18,75. 0,96=18 литра. => 18+5 =23  Laughing
Не мисля, че има  нужда от още мнения по задачата. Но всеки си е свободен да мисли иначе..Колкото до таблицата,  тя е направена и тук . Разделителите по колони са тиретата.

# 461
БЛАГОДАРЯ - пенсионирана русалка    bouquet

Усъмни ме записването, с процент или не  Confused

Не бях сигурна , че разтвор на 50градуса  спирт е и 50% разтвор на спирт?
Но явно излиза  - ДА Е !

# 462
Първото нещо, което ми излезе в търсачката, след като й зададох въпроса. А дори не съм търсила щателно.
" Алкохолното съдържание на напитките се измерва в градуси, които показват обемната концентрация на алкохола в проценти ."

В " Магията на интелекта" на В. Величков и Х. Лесов за 6 клас пише следното:
" Един градус също е дробта 1/100 и се бележи с 1о. Като мярка се използва предимно за течности".[/i]

# 463
  • София
Първото нещо, което ми излезе в търсачката, след като й зададох въпроса. А дори не съм търсила щателно.
" Алкохолното съдържание на напитките се измерва в градуси, които показват обемната концентрация на алкохола в проценти ."

Всъщност не е точно така и въпросът дали градус и процент са едно и също е зададен съвсем коректно. Разминаването се получава заради различната плътност на напитките. Затова има градус - обемен процент и масов процент. Първото се определя от мл, а второто от грамовете....

" Един градус също е дробта 1/100 и се бележи с 1о. Като мярка се използва предимно за течности".[/i]

Това уточнение неслучайно е направено, именно поради разминаването на ° и % в алкохолните напитки.

# 464
  • София

Всъщност не е точно така и въпросът дали градус и процент са едно и също е зададен съвсем коректно. Разминаването се получава заради различната плътност на напитките. Затова има градус - обемен процент и масов процент. Първото се определя от мл, а второто от грамовете....

Това уточнение неслучайно е направено, именно поради разминаването на ° и % в алкохолните напитки.

Не бих казала. Разминаване има между градус и  тегловен  процент, да, защото тегловният процент представлява  масата на разтворения алкохол,  разделена на общата маса на течността. Тегловният и обемният процент обаче съвсем не са едно и също.  При алкохолните смеси те се отличават, защото плътността на алкохола не е  като тази  на водата. Затова  един градус   си е баш равен на  1 обемен процент. Например  35 градуса  означават  350 милилитра от литъра алкохолна течност. И точно заради това си е съвсем прецизно приравняването на градус на обемен процент. За тегловен никъде не става дума.

Последна редакция: пт, 17 яну 2014, 19:36 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт