Математици стоят готови за помощ по задачи нови

• 74 492
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
Златна си, Кармела!   bouquet

# 436
# 437
  • София - Рим и обратно
Много моля отново за помощта ви Praynig

От две селища на разстояние 125 км, един срещу друг тръгват 2 автомобила със скорост 70 и 80 км/ч. Ако по-бързият е тръгнал 30 мин. по-късно, то колко време след тръгването на първия, двата автомобила ще бъдат на 15 км един от друг?

Решавам я, ако въпросът е кога ще се срещнат, но тези 15 км ме хвърлят в музиката Rolling Eyes.

# 438

От две селища на разстояние 125 км, един срещу друг тръгват 2 автомобила със скорост 70 и 80 км/ч. Ако по-бързият е тръгнал 30 мин. по-късно, то колко време след тръгването на първия, двата автомобила ще бъдат на 15 км един от друг?

Решавам я, ако въпросът е кога ще се срещнат, но тези 15 км ме хвърлят в музиката Rolling Eyes.
Подсказка: Един път ще са на 15 км един от друг преди да се срещнат, а втори път - след като се разминат.
Първият се движи Х часа до момента, в който разстоянието между тях ще е 15 км, а вторият - х - 0,5 часа.

Първият изминава 70Х, а вторият 80 ( х-0,5) до момента, в който преди да се срещнат между тях ще има 15 км.
Пътят на единия+ пътят на втория+ 15 км = целия път

70Х+80(Х-0, 5)+ 15=125

След като са се разминали, уравнението е:
70Х+80(Х-0, 5)- 15=125

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 21:20 от Анонимен

# 439
  • София
Не може ли просто тези 15 км. да се извадят от 125-те?  newsm78

# 440
  • София - Рим и обратно
Леле, Дидева, подсказката подсказа на щерка ми каква хитрост им подшушнала госпожата в школата Laughing. Ама кой да се сети?! Мерси, златна си  bouquet  bouquet

# 441
Леле, Дидева, подсказката подсказа на щерка ми каква хитрост им подшушнала госпожата в школата Laughing. Ама кой да се сети?!
И аз, като госпожата от школата, силно препоръчвам да се запомни, че при движение един срещу друг е добре да се запомни, че  разстоянието между двете МПС може да е Х км, както преди, така и след като въпросните МПС  се разминат.  Grinning
Същото важи и ако едно превозно средство настига друго. Може да е на Х км преди да го настигне, или на Х км, след като го изпревари.

Последна редакция: вт, 14 яну 2014, 21:38 от Анонимен

# 442
  • София

Дидева е написала решението идеално. Аз само да поясня. Тази задача има две решения. Разстоянието да е преди или след срещата. В тези задачи обикновено неизвестно е V  или t, а се съставя уравнение за пътя S.  Когато не е указано изрично, дали разстоянието е преди или след срещата, имаме два случая.
1) S1+S2+разст=S   (S1-пътят на първия; S2-пътят на втория; S-целият път)
2)S1+S2-разст=S

# 443
Дидева е написала решението идеално. Аз само да поясня. Тази задача има две решения. Разстоянието да е преди или след срещата. В тези задачи обикновено неизвестно е V  или t, а се съставя уравнение за пътя S.  Когато не е указано изрично, дали разстоянието е преди или след срещата, имаме два случая.
1) S1+S2+разст=S   (S1-пътят на първия; S2-пътят на втория; S-целият път)
2)S1+S2-разст=S
E, то и аз същото съм казала, ама не толкоз нАучно.  Grinning

Подсказка: Един път ще са на 15 км един от друг преди да се срещнат, а втори път - след като се разминат.
И двете уравнения, които съм дала, всъщност са двете решения - преди и след разминаването.
По-важното е, че детето в крайна сметка само се е сетило как да реши задачата.

# 444
  • София - Рим и обратно
Много ви благодаря! Добре, че сте вие, защото мама е на едно голямо "Вие" с математиката Blush.

Имаме и още един препъни камък с тия задачи за движение - превръщането на м/мин в км/ч. Намерих формули за превръщане на м/сек в км/ч, но другото, не. Thinking
Задачата е следната:

Разстоянието между 2 селища е 225 км. Едновременно един срещу друг тръгват 2 автомобила, единият се движи със скорост 60 км/ч, а вторият с 250 м/мин по-голяма. След колко време ще се срещнат?

# 445
  • София
Никога не задълбавайте в готови формули. Така няма да се научите да мислите.
1м/1мин=(1/1000)км:(1/60)ч=(1/1000).60=0,06км/ч

# 446
  • София - Рим и обратно
Благодаря, ganis!

# 447
Моля за помощ, ще повишаваме оценка и ни е много напечено:

Ученик трябвало да реши определен брой задачи за три дни. През първия ден  той решил 4/7 от всичките задачи, през втория - 80% от останалите, а през третия- последните 6 задачи.
По колко задачи е решил ученикът през първите два дни
?

# 448
  • София
Моля за помощ, ще повишаваме оценка и ни е много напечено:

Ученик трябвало да реши определен брой задачи за три дни. През първия ден  той решил 4/7 от всичките задачи, през втория - 80% от останалите, а през третия- последните 6 задачи.
По колко задачи е решил ученикът през първите два дни
?
Нека всички задачи са х.
1 ден-решил 4/7х=>останали 3/7х
2 ден-решил 80/100.3/7х=4/5.3/7х=12/35х
3 ден-  6 зад=>
4/7х+12/35х+6=х

# 449
Благодаря много ganis,  с цялото си нахалство ще помоля за още помощ Embarassed

От гара А за гара В , разстоянието между които е 222 км, тръгнал влак със скорост,10% км по-малка от тази на първия. Намерете :
а) на какво разстояние от гара А са се срещнали двата влака;
б) колко време се е движил всеки от влаковете до срещата.
---
И още една : От два града,разстоянието между които е 420км,тръгнали едновременно един срещу друг два автомобила,единият от които се е движил с 10 км/h по-бързо от другия. Намерете скоростта на всеки от автомобилите, ако 3h след тръгването им разстоянието между тях е 30 км. Мерси предварително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт