Математици стоят готови за помощ по задачи нови

• 76 006
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
...
Така е задачата, просто детето ми каза ,че това 231322 е всъщност отговора, който трябва да се получи, предвидливо го е записал. За първи път му дават такава задача, без математически изчисления и затова си поблъскахме главите. Благодаря много!!!!!

Добре, ама пак нещо не се връзва. При мен отговорът е 232122, а не 231322. Може би не е записал правилно отговора?

# 241
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
...
Така е задачата, просто детето ми каза ,че това 231322 е всъщност отговора, който трябва да се получи, предвидливо го е записал. За първи път му дават такава задача, без математически изчисления и затова си поблъскахме главите. Благодаря много!!!!!

Добре, ама пак нещо не се връзва. При мен отговорът е 232122, а не 231322. Може би не е записал правилно отговора?

Това вече аз съм го сбъркала при преписването. Твоят отговор е верният!!!!

# 242
Ще се гръмна вече!  Confused Толкова ме е срам, ама нищо не вдявам от тая пуста математика!  Embarassed
Щерката явно и тя не вдява на моменти и току ми хвърли по някоя задача, дето нищо, ам нищо не ми говори...
Та, пак съм тук с молба за помощ!  Praynig
Условието е: Даден е триъгълник АВС, в който ВС е 8см, а СА е 12см. Точка О е медицентър. От тая точка са спуснати перпендикуляри към страните на триъгълника, като ОМ е перпендикуляр на АВ, ОN е перпендикуляр на ВС и ОР е перпендикуляр на АС. Знае се, че ОМ+ОN+ОР=5см.
Търси се: ОМ=? ОN=? ОР=?
Благодаря предварително!

Пропуснах да напиша, че е задача за 8-ми клас.

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 18:56 от (не)Обикновена

# 243
Здравейте ,  може ли помощ за  две  задачи ? Задачите са за 6 клас но ме затрудниха   ooooh!  и ако може малко разяснение за решаването им .

# 244
Здравейте ,  може ли помощ за  две  задачи ? Задачите са за 6 клас но ме затрудниха   ooooh!  и ако може малко разяснение за решаването им .

= -0,25^3.0.5^(-4).2^3 = -(0,25.2)^3.0,5^(-4) = -0,5^3.0,5^(-4) = -0,5^(-1) = - (1/2)^(-1) = -2

=  2^(-6).(- 3^(-3)).(-(2.3)^3) = + 2^(-6+3).3^(-3+3) = 2^(-3).3^0 = (1/2)^3 .1 = 1/8

Отрицателно число,повдигнато на четна степен, е положително число.
Число на отрицателна степен = реципрочното число на положителната степен.
Отрицателно по отрицателно число е равно на положетелно.

Дано нямам грешка в сметките.

# 245
  • Вече на светло в София
Моля за помощ или поне насока за решението

В произволен изпъкнал шестоъгълник са съединени през една средите на страните му. Да се докаже, че медицентровете на така получените два триъгълника съвпадат. (8 клас)

Най-лесно става с вектори. Ако шестоъгълникът е ABCDEF, медицентровете на двата триъгълника са съответно M1 и М2 и О е произволна точка, след няколко прости сметки лесно се получава, че ОМ1=ОМ2=1/6(ОА+ОB+OC+OD+OE+OF) – всичките са вектори, откъдето твърдението следва.
Ant12, пак не мога да вдена  Sad
от къде идва
ОМ1=ОМ2=1/6(ОА+ОB+OC+OD+OE+OF)

# 246

МНОГО БЛАГОДАРЯ
Задачка   bouquet

# 247
Моля за помощ или поне насока за решението

В произволен изпъкнал шестоъгълник са съединени през една средите на страните му. Да се докаже, че медицентровете на така получените два триъгълника съвпадат. (8 клас)

Най-лесно става с вектори. Ако шестоъгълникът е ABCDEF, медицентровете на двата триъгълника са съответно M1 и М2 и О е произволна точка, след няколко прости сметки лесно се получава, че ОМ1=ОМ2=1/6(ОА+ОB+OC+OD+OE+OF) – всичките са вектори, откъдето твърдението следва.
Ant12, пак не мога да вдена  Sad
от къде идва
ОМ1=ОМ2=1/6(ОА+ОB+OC+OD+OE+OF)

Нека шестоъгълника e ABCDEF, P е среда на АВ, Q – на CD, R – на EF и S – на QR. Нека медицентъра на ΔPQR e М. Тогава PS е медиана в ΔPQR => РМ:МS = 2:1.

Оттук нататък, всичко е във вектори:
ОМ = ОP + PM = OP + (2/3)PS = (1/2)(OA + OB) + (2/3)(PO + OS) = (1/2)OA + (1/2)OB + (2/3)(-OP + OS) = (1/2)OA + (1/2)OB – (2/3)OP +(2/3)OS = (1/2)OA + (1/2)OB – (2/3)(1/2)(OA + OB) + (2/3)(1/2)(OQ + OR) = (1/2)OA + (1/2)OB – (1/3)OA – (1/3)OB + (1/3)OQ + (1/3)OR = (1/6)OA + (1/6)OB + (1/3)(1/2)(OC + OD) +(1/3)(1/2)(OE + OF) = (1/6)OA + (1/6)OB + (1/6)OC + (1/6)OD + (1/6)OE + (1/6)OF = (1/6)(OA + OB + OC + OD + OE + OF).

За другия триъгълник се прави по абсолютно същият начин.

# 248
  • София
Ще се гръмна вече!  Confused Толкова ме е срам, ама нищо не вдявам от тая пуста математика!  Embarassed
Щерката явно и тя не вдява на моменти и току ми хвърли по някоя задача, дето нищо, ам нищо не ми говори...
Та, пак съм тук с молба за помощ!  Praynig
Условието е: Даден е триъгълник АВС, в който ВС е 8см, а СА е 12см. Точка О е медицентър. От тая точка са спуснати перпендикуляри към страните на триъгълника, като ОМ е перпендикуляр на АВ, ОN е перпендикуляр на ВС и ОР е перпендикуляр на АС. Знае се, че ОМ+ОN+ОР=5см.
Търси се: ОМ=? ОN=? ОР=?
Благодаря предварително!

Пропуснах да напиша, че е задача за 8-ми клас.

Нещо ми се струва пропуснато в тази задача. Може би дължината на АВ. По принцип медицентърът разделя триъгълника на три равнолицеви.

S(AOB)=S(BOC)=S(AOC)=1/3S(ABC) и всеки такъв перпендикуляр е три пъти по-малък от височината спусната към съответната страна. Но нещо липсва, за да се намерят.Поне според мен. Ако се знае АВ, може да се намери лицето и оттам и перпендикулярите.

# 249
  • Вече на светло в София
Ant12, много благодаря Hug
Разбрах я Grinning

# 250
ganis, ако е дадена третата страна AB, то триъгълникът е определен /макар и не с материала за 8 клас/ и става излишно условието OM+ON+OP=5
Май пак ще погледнем задачката Simple Smile

# 251
  • Варна
Моля за отговор на тази задача!

При разбъркване пред вратата някой отбеляза гол. Емо: „Сашо вкара чудесен гол!” Сашо:
„Не го вкарах аз!” Ники: „Май аз вкарах този гол!” Пешо: „Явно голмайсторът не е Емо.” Оказа
се, че само един е прав. Кой може да е вкарал гола?
А) Емо    Б)Сашо   В)Ники  Г)Пешо

# 252
  • София
Изглежда ми, че прав е Сашо и голмайсторът е Емо.

1. Ако Емо е прав, то Пешо също ще е прав.
2. Ако Ники е прав, то и Пешо пак ще е прав.
3. Ако Пешо е прав, то или Емо, или Сашо са прави.

Остава единствено възможно Сашо да казва истината. Щом останалите трима лъжат, то Емо трябва да е вкарал гола.

# 253
  • Варна
Благодаря!  bouquet

# 254
  • София
ganis, ако е дадена третата страна AB, то триъгълникът е определен /макар и не с материала за 8 клас/ и става излишно условието OM+ON+OP=5
Май пак ще погледнем задачката Simple Smile

Вярно е, че е определен, но за 1О клас Wink За 8 все още не е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт