Математици стоят готови за помощ по задачи нови

• 74 624
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
Отговорът е 200лв. Първоначалното намаление е било 30% после са намалили с 20% цената, която след първоначалното намаление е 70% от началната. 20% към 70% са 14% от първоначалната цена. Така общото намаление е 44%. После разделяме 88лв на 44% и получаваме 200лв. През есента са били 200лв, Февруари 140 и Април 112

Последна редакция: пт, 27 дек 2013, 19:19 от desittta

# 361

Моля помогнете!

През есента чифт ботуши стрували  88 лв. повече от колкото след половин година,защото през февруари цената им била намалена с30 %,а през април с още 20 % .Колко стрували през есента,февруари и април?

Цена през есента х.

Цена през февруари  х - 30%х = 70%х или 0.7х

През Април:  0.7х - 0.2(0.7х) = 0.7х - 0.14х = 0.56х
Тази цена е с 88 лв по-малко от цената х през есента.
0.56х = х - 88
0.44х=88
х = 200 лв през есента
30% намаление през феверуари - 140 лв
20% намаление през април - 112 лв.

# 362

Моля помогнете!

През есента чифт ботуши стрували  88 лв. повече от колкото след половин година,защото през февруари цената им била намалена с30 %,а през април с още 20 % .Колко стрували през есента,февруари и април?

Цена през есента х.

Цена през февруари  х - 30%х = 70%х или 0.7х

През Април:  0.7х - 0.2(0.7х) = 0.7х - 0.14х = 0.56х
Тази цена е с 88 лв по-малко от цената х през есента.
0.56х = х - 88
0.44х=88
х = 200 лв през есента
30% намаление през феверуари - 140 лв
20% намаление през април - 112 лв.
Благодаря ти много lorenca! Hug

# 363

10.Върху основата АВ на трапеца АВСD съществува точка Е такава, че периметрите на триъгълниците
AED, DEC и BCE са равни. Да се докаже, че АВ=2.CD.

С риск да бъда малко нахална, моля, дайте едно рамо за тази задача! Praynig

Пак не бях чел условието Simple Smile

# 364

10.Върху основата АВ на трапеца АВСD съществува точка Е такава, че периметрите на триъгълниците
AED, DEC и BCE са равни. Да се докаже, че АВ=2.CD.

С риск да бъда малко нахална, моля, дайте едно рамо за тази задача! Praynig

През точка С построяваме права успоредна на правата DE, която пресича правата АВ в точка Х. Тогава EXCD е успоредник (CX║DE – по построение и EX║CD).

Тогава EX + XC = CD + DE = EB + BC (първото равенство е от успоредника EXCD, а второто от условието PBCE = PCDE).

Ако Х е вътрешна точка за отсечката ЕВ, то ЕВ + ВС = ЕХ + ХВ + ВС > ЕХ + ХС (ХВ + ВС > ХС идва от триъгълника ХВС).

Ако В е вътрешна точка за отсечката ЕХ, то ЕВ + ВС < ЕВ + ВХ + ХС < ЕХ + ХС.

Следователно единствената възможност е Х да съвпада с В, т.е. EBCD e успоредник, откъдето ЕВ = CD.

По абсолютно същия начин (с права през D, успоредна на CE) се доказва, че AECD е успоредник, откъдето AE = CD.

AВ = АЕ + ЕВ = 2CD

# 365
Ant12,   bouquet хиляди благодарности!

# 366
Привет!
Как следва да се реши тази задача за 3 клас:

ЗАД. 4. По колко начина може да се представи числото 161 като сбор от две различни числа,
като първото събираемо е по-малко от второто?
а) 80 б) 160 в) 161 г) друг отговор
Привет ,аз съм студент в ТУ–София специалност Компютърни системи и технологии.Отговорът на вашата задача е
Код:
#include <iostream>
#include <stdio.h>
#define STATUS_SUCCESS 0
using namespace std;

int main()
{
int a = 0;
int b = 0;
int target = 161;
int count = 0;
int i = 0;
int n = 0;
for(i = 0; i < target/2;i++)
{
a++;
b = 0;
for(n = i+1; n< target;n++)
{
b++;
if((a+b) == target && a < b)
{
count++;
}
}
}
printf("Result : %d \n",count);

return STATUS_SUCCESS;
}

# 367
Привет ,аз съм студент в ТУ–София специалност Компютърни системи и технологии.Отговорът на вашата задача е...
Привет, но в математическите състезания за трети клас, не се допуска използването на компютри, нито се пишат програми. Задачите се решават с лист и химикал.  Wink

# 368
Привет ,аз съм студент в ТУ–София специалност Компютърни системи и технологии.Отговорът на вашата задача е...
Привет, но в математическите състезания за трети клас, не се допуска използването на компютри, нито се пишат програми. Задачите се решават с лист и химикал.  Wink

Joy 
mamakk, благодаря за труда Simple Smile Може да добавиш освен каунтването и показване на възможните сборове като result Wink

# 369
Здравейте и от мен! Ето една задача, която днес затрудни и мен, майката на петокласничка:

На един първобитен пазар 1 кожа на слон се разменя за 2 кожи на тигър, а пола от паунови пера - за 3 копия. На друг първобитен пазар, който е на разстояние един ден от първия, 1 кожа на слон се разменя за 3 поли, а 1 кожа от тигър - за 4 копия. Ловец разполага с 1 кожа на слон и иска да получи за нея 4 кожи на тигър. За колко дни може да се осъществи размяната, ако първоначално ловецът се намира на първия пазар?

Благодаря предварително на отзовалите се Simple Smile

# 370

Eи за това нашето образовение ни е толкова лошо.

# 371

Еее, стига деее. К'во е това да програмираш в ТРЕТИ клас?! Нали който може, ще е сензация.

# 372

Защо? Защото е необходима програма от двайсет реда, за да се реши задача, която третокласник решава на два без да ползва компютър?  Wink
Има си състезания по информатика, където задачите се решават на С или С++. СМТ не е от тях.

# 373
  • Дива Индия
Дали на моя седмокласник пет теста по математика за ваканцията. Още на първия няколко задачи ни се опряха. Да видим дали ще мога да ги покажа.

http://sardis.snimka.bg/other/p-rvoklasnik.249849.32288899

Задача 12 и 17. Аз за 17-та не се и премерих, ала заради 12-та сън не ме хваща. Има нещо, дето знам, че го знам, ама не знам кое е и не мога да реша тая крива задача.  Grinning

# 374
  • София
Дали на моя седмокласник пет теста по математика за ваканцията. Още на първия няколко задачи ни се опряха. Да видим дали ще мога да ги покажа.

http://sardis.snimka.bg/other/p-rvoklasnik.249849.32288899

Задача 12 и 17. Аз за 17-та не се и премерих, ала заради 12-та сън не ме хваща. Има нещо, дето знам, че го знам, ама не знам кое е и не мога да реша тая крива задача.  Grinning
За 12 зад. Построй през върха на ъгъла от 105 градуса права, успоредна на другите две и разгледай кръстни ъгли. Тогава x+y=105=>2y+y=105=>y=35=>x=70

Общи условия

Активация на акаунт