На добър час в ПЪРВИ клас! - 4

• 31 403
  • 740
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Слава богу, че се върна астрономическото време.
Дъщеря ми се събуди сама в 6.30, а аз за първи път да не съм като пребита.

# 31
  • софия
Миналата седмица са правили тест по математика. Днес по БЕЛ. Г-жата нямало да им ги връща, а щяла да ни ги даде на РС. Явно ще има скоро.

И аз обичам това време. Единственото гадно е, че много рано се стъмва, което не би ми правило впечатление, ако детето не е някъде. Днес вече тръгна по тъмно за айкидо. Още не е легнала Crazy

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 21:28 от zvanche

# 32
  • София
Ранното стъмване е просто отвратително. Но все пак вътрешният ми часовник е повече в крак с астрономическото време.
Иначе след една-две седмици явно ще се прибираме по тъмно от училище.  Confused

# 33
И моята лудетина  е далеч от идеята да си ляга скоро Crazy Ама това при нас няма никаква зависимост от времето....такава си е била винаги и не виждам как може да се преборя  за по-ранно лягане ooooh!То умората не успява, та аз ли.....
И ние пишем с химикал от началото , и за моя радост вече не драматизира ако  случайно нещо  се накриви и не е перфектно.Днес  имаме рекорд от похвали-почти във всички тетрадки  отлично, 6..... Simple Smile Много  е доволна и мисля че вече наистина осъзна че упражненията могат да доведат само до добро Simple Smile Днес след училище сама пожела да реши малко задачи и попише.

# 34
Какви диктовки правят вашите деца - поредица от взетите гласни в разбъркан ред, малки и големи и математически диктовки с равенства и неравенства ли? Или думички и текст.
При нас диктовките са поредица от взети гласни,свързани по две,три или четири букви.Текст още не сме почнали да пишем.

# 35
При нас им дават букви, съчетания от букви и думи, на които обаче да напишат само гласните. Вчера "буболечка". По математика не са им давали контролни.
Те моите си лягат рано, но затова пък и стават много преди изгрева Simple Smile

# 36
Как ги стимулирате, неамбициозните Laughing, никой не предложи стратегия. newsm78 Или на всички ви, децата, пишат с желание и удоволствие? Rolling Eyes

Не знам дете- момче, което да пише ченгели и букви, без смислен текст, с желание. Па може и да има, предимно по форумско.  Simple Smile

Аз писах, ღолчеღ- просто не ги амбицирам.  Grinning Разяснявам това, което си е право- що е работа- требе да се свърши и толко'. Седим, работим и си я свършваме. Той обича предметите роден край и математика. Най- вече родния край. Отдавам го на честото гледане на Нешънъл джиографик и Дискавъри, както и на редовните ни семейни пътувания.
Скукотевина му е писането, но то тези нескончаеми писаници на безсмислени гласни кому ли няма да са скучни? Поне не се лъжем, че следва да му е интересно и приятно. Ми няма как да му е. И на мен не ми е било, което не значи, че сега не пиша до откат за 'ляба и допълненията. Само дето почеркът ми в случая няма ни най- малко значение, за разлика от съдържимото. Трябва да се мине през това в І клас и няма мърдане.
Не държа на почерк, видяла съм, че това е качество твърде маловажно, та да му отделям повече от необходимото време и внимание. Като изучат ръкописните букви ще му давам истински диктовки и съчинения, а сега чете детски книжки на глас.

По английски си говорихме вчера с учителя му и той каза, че тестовете САТ били още на ръка, за разлика от останалите тестове, които били на компютър, поради което държат децата да пишат на ръка и четливо по английски. Не красиво, а четливо. Ако и САТ-а го направят на компютър всичко ще си мине на такъв тип обучение в нашия курс.

Детето си има интереси свои, училището не е най- важния му приоритет и може би няма да бъде, поне не и в нашенския му вариант. Що да се лъжем с него или да го заставям да си мисли погрешни неща, които да се чуди после как да отхвърли, като проумее редица азбучни истини и как да си решава вътрешните конфликти, възникнали като последица от такава лъжа?
Обаче пък следва да си му отдели времето и да си поработи. Което си е чистата лошава истина.  Laughing

Моите си лягат късно и си стават рано, без проблеми особени. Дори не ги будя, малкото е кукуряк. Тази сутрин се намести при мен да си гледаме сутрешното предаване за калните свлачища в Италия. Довечера знае, че има от любимото му Табу и ще си го гледаме пак. От това, точно, не го лишавам. Той други неща по ТВ почти не гледа.

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 08:49 от Judy

# 37
  • Бургас
Набързо се записвам, благодаря за темата!   bouquet
Първокласника от вчера е в къщи с лек вирус. Днес сутринта вече се пазареше да ходи на училище, но го оставих у дома. Утре, ако е по-добре може да го пусна.

# 38
  • софия
В събота ходихме на ортопед. Отдавна имам подозрения, че е с плоскостъпие и пролетта я водих в Горна баня. Там ме успокоиха, че нищо не трябва да се прави, да ходи боса и т.н. Същото ми бяха казали и когато я водих, пак там, преди 4 г. Но в събота, в Пирогов, потвърдиха подозренията ми - ще трябва да правим стелка. Предполагам, че е наследствено. Аз също съм без никаква извивка. Нямам някакъв особен проблем, но мисля да пробваме да ходи със стелки. Сега ще проучвам къде се правят. Трябва да записвам и час за рецепта.ooooh!

# 39
Здравейте.
Като начало искам да споделя нашия проблем с този първи клас, тоест основния - имаме едно момиче в класа, което всеки ден тормози сина, буквално. Вечер се прибираме и се оплакваме и не искаме да отидем на другия ден на у-ще заради него.  Crazy
Тормозът е вербален. Обижда, заяжда се. Къса несесери, тетрадки, драскапо учебниците. Иска му парите със заплаха - ако не ми ги дадеш - ще кажа на класната, че си ме напсувал, тя на мен ще повярва, защото ме обича. И хиляди подобни.
В четвъртък ще ходя да говоря с класната.
Една сутрин опитах да говоря с майката, но тя се изрепчи - ооо, и вие ли ще се оплаквате, е, сори - моето дете не е най-черното, оправяйте се.
Имате ли подобен проблем и как процедирате?

# 40
  • София
За щастие нямаме такъв проблем. Имаше 1-2 пъти някакво момиче се пробваше да го удря, но както писах преди - сме му казали като го ударят да връща и вече няма проблем. И аз мисля, че е добре да говориш с класната - едва ли тормози само твоето дете. Лошото е, че щом майката така е реагирала, няма да се разберете лесно  Sad. Но ако класната е на добър педагог, ще предотврати това да се случва в учебно време до колкото е възможно.

# 41
Ами и тя веднъж го ударила по рамото, където поставихме мантуто - спукал се мехура и потекло, той се разплакал и отишли при лекарката с класната. Тя е наясно какво става. И да, и други деца са потърпевши.
От друга страна той никога не отвръща на удар, аз така съм го учила, а и той е прекалено добър и нежен. Каза ми - никога няма да я докосна, тя все пак е момиче. За него това е важно, той им отваря вратите, носи им раниците по физическо...

# 42
Viliko, ние имаме 3-ма големи тормозници в класа, единия от който ни е братовчед. С братовчеда се разбрахме по роднинки, опънаха му ушите и всичко затихна.. Но другите двама "юнаци" са от групата в ДГ и там не са проявявали подобни инициативи.. Снощи говорихме с детето и стигнахме до следното решение - детето само да каже на учителката и родителките, че ако продължават да го тормозят ще ги набие .. така са хем предупредени официално родителките, хем детето е "изказано" на техните
Уви днес едното дете дойде  само в двора и не успяхме да предупредим майка му та малко ми е притеснено какво ще заваря довечера ooooh!

Сутринта говорих и с учителката - детенце е взело да участва активно в часовете, преодолял е страха си от "да не сгреша" и е станал по уверен  Mr. Green Heart Eyes

Ауу сега прочетох, че е тормозница при вас newsm78

# 43
Да бе, момиче е , което е по-гадния вариант  Crazy
Но синът ми не може да се бие, никога не е посегнал, дори когато пред мен са го удряли други - аз скачам, той не...Пък и не мисля, че е редно да се бият в у-ще, егати...
Нашата класна знае, синът всеки ден ходи при нея да се оплаква.
Вчера не издържал, значи отчитам колко нанагорно му е дошло - отишъл при класната и казал - искам да ме заведете при директорката! Класната казала защо - той обяснил, че не може да издържа въпросното момиче вече. Естествено, класната го отрязала.  Crazy

# 44
  • софия
viliko, говориш с класната и й казваш, че тя като педагог, който познава и е с децата ще успее да се справи с проблема и няма да се налага да се намесва директорката. Това е. Явно няма друга оправия.

Общи условия

Активация на акаунт