На добър час в ПЪРВИ клас! - 4

• 31 413
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
viliko, говориш с класната и й казваш, че тя като педагог, който познава и е с децата ще успее да се справи с проблема и няма да се налага да се намесва директорката. Това е. Явно няма друга оправия.

Е, ми тя знае, мина вече месец и половина и нищо...не сме само ние оплакващите се.
Това дете разваля игрите, дразни всички, заяжда се, къса, крие учебници, хвърля им храните в коша и какво ли не  ooooh!
Веднъж сина спомена - ама ние й казахме /на виновницата/, че нищо че е най-интелигентна - просто е лошо дете. Питам го - защо да е най-интелигентна - и той - ама така казва класната...Тоест усещам, че май тя има някаква подкрепя от самата учителка, не знам вече...
Просто е ужасно всеки ден като питаш детето си как мина в у-ще - то да започва да се оплаква... Confused

# 46
И аз не толерирам боя, но става още по-зле ако само ходи да се оплаква на класната и тя прави забележки, По-добре веднъж да покаже, че не позволява да бъде тормозен и че може да противодейства и да си имат едно на ум ...
Той търпи, не иницира тормози, и те са му се качили на главата, но ако съдя по ДГ ще ги търпи още малко и след това ще опердаши единия. Сега изграждат йерархия и всеки на всеки се пробва да надвие. Две деца вече казвали, че те са шефове и другите ще им се подчиняват.. Та вчера говорихме, че единствения шеф е госпожата ако някой го кара да му се подчинява да го отсвирва, но ние имаме примерна постановка от ДГ  

В ДГ имаше цяла групичка шеф със слуги. Слугите така бяха прехласнати по шефа, че не разбираха как им се подиграват другите деца и не разбраха, че сами са личности..Синковеца беше извън "бандата на Б", пробваха се 1-2 пъти да го бият, но не случиха  Mr. Green Абе хитраци са хлапетата Crazy

# 47
Да, така е. Синът винаги е стоял настрана от разделенията. Често при спор опитва с думи, ако не стане - се дърпа настрана и наблюдава само. Не мога да го накарам да се бие, наистина не мога.
Досега проблеми не сме имали, защото той е тих и приятел с почти всички, успявал е винаги да е ок в средата. Обаче не е имало и такава агресия досега...Не знам какво да направя, очевидно е, че родителите няма да направят нищо - имам предвид на момичето...

# 48
  • София
Вилико, и при нас има подобен проблем, само тормозещият е момче. Майката също твърди, че нейното дете е тормозено. Освен към класната можеш да се обърнеш и към педагогическия съветник или психолога. При нас има известен ефект от намесата им, а на детето съм казала максимално да избягва контакти ( което, разбира се, не винаги се получава).

# 49
О, това беше първия ми съвет - въобще да не говори с въпросното момиче. Да й казва да се махне и да обръща гръб. Когато не дава знак - тя ще се откаже най-сетне. Да, ама как да обърнеш гръб - като се върне от тоалетната и му няма учебниците? Или учебника му е надраскан или несесера скъсан? Или подвързиите свалени и в коша...

# 50
Mrs S и аз без да искам да ти се меся, мисля, че една караница освен момнетно облекчение за насъбрания яд, не носи кой знае какви дълготрайни ползи. Понякога по-благият подход може да има далеч по-добър резултат. Казвам го от горчив личен опит с детската градина  Peace.
Знам, че е така!  Hug Просто вече благият подход се изчерпа. През изминалата седмица имахме големи проблеми от друг вид с тази учителка- не дъщеря ми, други деца, непрекъснато има проверки при нея, а това с домашното вече ме довърши. Но следобед, когато вземах дъщеря ми, явно вече бяха говорили с нея, защото тя ми каза, че повече няма да се повтаря, така че аз изобщо не направих забележки, просто споделих, че ми е крайно неприятно от такива демонстрации, особено, при положение, че детето ми няма проблеми с учебния материал.

Относно тормозещите съученици и в нашия клас имахме такова дете. Пиша в минало време, защото преместиха детето в друго училище, изненадващо за мен. Майката е взела решението, не знам под чий натиск... Тормозът беше и физически и психически, постоянни кражби, съсипване на учебници, тетрадки...Децата бяха в стрес, родителите непрекъснато се оплакваха.

viliko , според мен ако разговори с учителката и родителите не помагат, както е в случая, директно говорете с директорката. Може това дете да има нужда от работа с по-големи авторитети, психолог и т.н. Опитайте, нищо не губите.

# 51
... Иска му парите със заплаха - ако не ми ги дадеш - ще кажа на класната, че си ме напсувал, тя на мен ще повярва, защото ме обича. ....

Очевидно детето има причини да смята, че класната няма да вземе сериозни мерки по отношение на иначе недопустимото му поведение.
Аз да се бият на деца не препоръчвам. То ще набие, него ще набият и така, докато не стане сериозна беля. Това никога не е бивало решение, а и не всяко дете има желание да се бие.
Събирате се родители и акцентирате точно на това изказване на момичето, като изразявате опасения, че вероятно, за да го каже тъй уверено, има закрила или поне виждане за такава и че категорично не сте съгласни да се проявява подобна толерантност. Ако няма кандидати и всеки се покрие в дупката си, отиваш сама ти с детето ти.
За интелигентността дума не обелвам- тя не е това, което смятат много от родителите и учителите- детето да пише, чете и да смята добре. Тя е нещо коренно различно, но да не се задълбочаваме в тази насока. Та наличието или липсата й нямат отношение към толерирането на подобно поведение.
Можете да предупредите, че ако не преустанови това момиче тези си действия, то вие ще позволите на децата си да й отвръщат по подобен начин- който както може- един ще я ступа, друг ще я "напсува", трети ще й омаже учебниците и няма да ги санкционирате вкъщи за това. А в училище ще искате еднакви санкции за еднакви провинения. Имате пълно право да се защитите, след като училището защита адекватна не предлага и не реализира.  Можете да говорите и с директора по същия начин. Най- добре и с двете /директор и класна/, заедно, да са наясно с позицията ви.
..............
Благият подход бива, но до време. След преминаването на определена граница е по- скоро вреден.

# 52
  • София
При всички случаи класната ще трябва да се намеси, защото тя прекарва най- много време с тях. Може би трябва повече родители да се оплачете, за да има някаква реакция. При нас момченцето се открои доста бързо и даже го наказаха да не ходи на екскурзия с класа. На последната родителска среща класната каза, че нещата са се поуспокоили. Не че на следващия ден не се сбиха с моя, но то няма как съвсем да няма изцепки. Но при нас действаха паралелно класната, педагогическият съветник и психологът.

# 53
  • софия
viliko, говориш с класната и й казваш, че тя като педагог, който познава и е с децата ще успее да се справи с проблема и няма да се налага да се намесва директорката. Това е. Явно няма друга оправия.

Е, ми тя знае, мина вече месец и половина и нищо...не сме само ние оплакващите се.
Това дете разваля игрите, дразни всички, заяжда се, къса, крие учебници, хвърля им храните в коша и какво ли не  ooooh!
Веднъж сина спомена - ама ние й казахме /на виновницата/, че нищо че е най-интелигентна - просто е лошо дете. Питам го - защо да е най-интелигентна - и той - ама така казва класната...Тоест усещам, че май тя има някаква подкрепя от самата учителка, не знам вече...
Просто е ужасно всеки ден като питаш детето си как мина в у-ще - то да започва да се оплаква... Confused
Но ти не си говорила с класната. Говори. Разбрах, че знае, но виж какво ще ти каже в прав текст. И, както и другите са написали - колкото повече родители се оплачат, толкова няма да може да неглижира проблема.

# 54
viliko, разбирам те много добре. Имахме подобен случай миналата година в предучилищната. Нищо не помогна, защото учителката не припозна като свое задължение грижата за атмосферата в класа. На всички оплаквания казваше "Ами тя си е такава" и вдигаше рамене, все едно от нея нищо не зависи, а всъщност всичко зависи точно от нея.
Цяла година се оплаквахме, а учителката си мислеше, че просто я информираме и казваше "Знам, че така прави". И толкова. Даже ни разказваше и други случки, които не знаем  ooooh!

Judy е дала много добри съвети. Детето трябва да спре да се чувства безнаказано. Ако учителката няма намерение да вземе отношение, децата трябва някак да се защитят. Но не знам дали ако започнат да и отвръщат със същото, няма да се окажат вкарани в нейната игра.

Учителката ви трябва много да се срамува, че детето е поискало да се срещне с директорката. Това е категорично признание, че  учителката не може да се справи с проблемите в класа си и тази оценка идва от страна на едно дете.

# 55
Не съм конкретно говорила с класната, така е.
Една сутрин няколко майки обсъждаха този проблем с нея, но аз чух няколко думи само на входа, докато оправях сина , за да си влезе в у-щето. Докато отида - класната влезе също и това е.
Има приемно време четвъртък и ще отида, разбира се.
Истината е, че просто не очаквах от самото начало да се налагат подобни неща, егати.  Confused

Иначе да - имам чувството, че и нашата класна не припознава напълно отговорността си5 за добра атмосфера. В клас всичко е наред, но през междучасията и на занималнята - тогава стават нещата...Класната често казвала - престани, правела бележки, но кротко, а и често не обръщала внимание. Не знам...говоря с гадаене, в четвъртък ще знам повече.

# 56
Джуди - това е и моето мнение, но написано тук и разбираемо. НО се опазявам, че за да обясня всичко това и да има ефект - трябва да има благоприятна почва, дано ме разберете правилно...

# 57
Можеш да разбереш чак когато говориш с класната и с директора.  Peace

# 58
Дадох му и аз на синчето през почивните дни малко задачи от състезания. Реши ги, обаче... сигурно никой проверяващ няма да разгадае какви цифри и знаци е написал  ooooh! Как ли не му говорих, какво ли не му обяснявах. А може да ги пише хубаво или поне четливо, не е да не може. После му казах да упражни по един ред от всяка буква, която са взели, само по един ред, но да се постарае да ги напише хубаво. Девет реда бяха, пет букви са взели, но не бяха писали голямо "Е" още. Е такива гарги написа, че не е истина. Сигурно дете от втора група ще ги напише по-хубави. По домашните така хубаво ги пише, но сега това нали е за упражнение, що да си дава зор човекът. Накарах го да напише още по един ред - същите плесканици. Накрая го заплаших, че няма да излезе докато не ги напише както трябва и ще занеса упражнителната му тетрадка в училище да я види класната му. Това последното сериозно го стресна  Laughing, та написа по един задоволителен ред. Не знам какво се маймуносва при положение, че може да направи нещата както трябва.

Относно конфликтите, в нашия клас няма побойници. Има по-палави деца, но няма агресивни. Като се замисля, синът ми досега никога не е участвал в сериозен конфликт, нито в градината, училище, по площадки. Не знам дали просто никога не сме попадали на побойници или той избягва по някакъв начин такива ситуации. Никога не се е оплаквал някой да го е ударил, обидил. Нито пък някой се е оплаквал от него. Единствените, с които се кара са брат му и приятелката му, с която са заедно още от яслата.

# 59
  • София
Ние имахме И такъв неприятен случай Confused,  дете от по - голям клас казало на баба му, че съученик го набил сериозно. Sad Това, преди да се разболее. Вероятно има нещо, защото го е заварила много посърнал, залепен до оградата, да я чака. Sad Обикновено е Карлсон, без перката.
Като го питахме били ли са го, кое дете е, той казва, че Гого го ударил по главата. Дотук добре, но Гоговците им в класа са 3-ма. Иди, разбери. Crazy
Баба му говорила с класната, тя отрекла, абсурд било, той бил толкова специален, тя го била взела под крилото си, едва ли не Rolling Eyes, как нямало да разбере такова нещо.. За малко да мине това успокоение, ако го нямаше моментът, че в междучасията учителките не са неотлъчно до тях.. И не ги придружават и до 00. В прав текст ни беше казано, че ако става въпрос за еди-кой-си-Гого, нямаме шанс да се разберем с майка му.. Не била от тези, с които можеш да говориш човешки. Rolling Eyes Което автоматически ми обяснява и защо детето и е такова.
Моето също е врабец, трябва да е мноооооого изваден от релси, за да посегне. Допускам без особена вътрешна борба, че може да го посбиват. Sad А и като знам от баба му (бивша учителка в техникум, само момчешки паралелки.. Crazy), колко дълъг и неизбежен е пътят, в който се утвърждават лидерите в един клас, и се защитават техните авторитети.. Предпочитам да го уча да се защитава, отколкото да търпи да го бият като боксова круша. Може да е крайно, но на неговите 18 кг  Laughing е абсолютно неприемливо да си мълчи. Разбира се ,казах му, ако го тормозят веднага да търси г-жата, той твърди, че тя му е приятел Laughing, и я обича.. но, както казах, няма начин въпросната да е неотлъчно до тях.

Всичко, и прочетеното дотук ми доказва за пореден път едно - проблемите и агресията не идват от "проблемните" деца, което мнозина считат за постулат. Много отраканите деца, поради  факта, че така да се каже, са пооперирани  от чувствителност, се ползват с по - особени привилегии, точно защото са нахални и умеят да пробиват навсякъде.. С тях винаги се съобразяват и деца, и възрастни. Нежните души са неразбрани, и тормозени, в повечето случаи. Така е било, и така ще бъде. Всеки си се ражда с характера и темперамента.

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 11:16 от ღолчеღ

Общи условия

Активация на акаунт