6 годишните на предучилищна

• 38 532
  • 726
  •   1
Отговори
# 120
Светле хубави линкчета, отново! Мерсаж.
Моон в азбука на мисленето има задачки от типа коя е правилно изписаната дума.
Най-искрено и безсмислено ви завиждам и за архоитектурата и за био игрите. Но виж занимателна математика видях че има и във Варна, но не и е дошло времето. Ние в съботонеделните дни, регламентирани занимания нямаме. Ходим семейно на басейн, картинг или ледена пързалка, а когато даде време и по горите, че планини си нямаме наблизо.

# 121
Светле, страхотни линкове, веднага харесах страницата във ФБ.  Simple Smile

# 122
Светле, интересни неща си пуснала, благодаря!
Mooimeiske, за числата и правилната посока има една книжка на Моливко, която ми беше попаднала и за всяка цифра има такова упражнение - http://izdatelstvo-slovo.com/kniga.php?kniga=106, дали в поредицата има и за цифрите - не знам. В някои броеве на "Бърборино" има задачки от типа оцвети правилно написаната буква.
Прочетох тук мерки от сорта на 135 см и килограми, които мерки за предучилищно дете са множко. Толкова е висока голямата ми дъщеря.....
И аз се притеснявам, че е едра и то значително, в групата е една глава над останалите, но какво да направя специално за ръста - не знам да има варианти и рецепти.  Тя има първа братовчедка, която е на 12г., висока е 178см  / с повече от 10 см над мен/ и носи обувки 41 номер, явно е генетика и акселерация. И съответно детето също има проблеми, тъй като му казват "жиравче". Виж за храната съм напълно съгласна и имам същия проблем. Днес, понеже още кашля я оставих при свеки, при което за обяд са правили пица, а за следобедна закусна пак тестено- питка, съчетано с никаква разходка и цял ден пред ТВ. Друг път варианта като е там са палачинки, кекс и прочие. Като знам, че ще я гледа цяла седмица, направо се изнервям и ще трябва да отпускаме ластиците на панталоните. И все обяснявам, обяснявам, ама като обичало детето и е по-лесно да го нахраниш така, отколкото с домати и плодове. Да се оплача и че днес я почерпила с антибиоти, без да ме информира, уж педиатърката го изписала, но рецепта не видях. Confused

# 123
Аз затова моите деца не ги оставям по баби, въпреки, че специално майка ми е с наднормено тегло, много страда от това и се старае много над менюто-не ядат пържени и тестени неща, Но...въпреки това.Разбира се, казвам го това не с упрек, обяснявам за и на себе си всъщност.Казвам само, че на бабите и да обясняваш=все тая, а детето свиква на въглехидратна храна, организма става зависим.
За ръста няма как да коригираш, но храната, при наличие на заседнал начин на живот е от огромно значение за това как ще изглежда детето на този ръст.

# 124
  • у дома
Забавна математика http://issuu.com/kreativnicentar/docs/zabavna-matematika-1 - не е на български,но се разбира...

# 125
Здравейте ! Ние пътувахме за няколко дни , сега ви изчетох , много сте изписали . Да се включа и аз за ръста и теглото - моят син е от високите в групата . По-висок е и от повечето първокласници . Не е пълен , за щастие , не е и слаб , изобщо изглежда съвсем пропорционален . Аз не съм от най-израстните - 167 см , баща му също - само няколко пръста е над мен  Mr. Green Но мъжете от моя род всички са много много високи , така че явно е взел правилните гени . Дъщеря ми  е точно като по таблица за съотношение ръст-тегло , поне за момента , още е много малка за да се определи как ще тръгне . Но от рода на баща й всичките са си нисички , та ще видим .
Относно наднорменото тегло , по мои впечатления не всички родители съзнават , че те са причината до голяма степен за затлъстяването на децата си . Моят племенник например изглежда като дете в 9 клас , а сега е в 5 кл , но "диетата" му се състои в това да яде по-малко хамбургери , пици и подобни , но не и да ги изключи напълно , така го учат . Той вода не пие , само сокове и газирано , не спортува и стои с часове пред компютъра . Според неговите родители го ограничават да не яде какво ли не , според мен не яде изобщо нормална храна , така че всичко е въпрос на гледна точка . Но от лични наблюдения мога да кажа , че пълните деца се превръщат в пълни възрастни . При повечето момчета по време на пубертета имат период в който се издължават и отслабват значително , но след това отново напълняват  Peace

# 126
  • Варна
Е, девойки, много сте изписали, не мога да смогна да ви изчета Simple Smile Но гледам, че пак ръст - килограми - хранене обсъждаме, та реших да се включа набързо Simple Smile)
Мога да си похваля детето с апетит Simple Smile Обича да опитва нови неща и са изключително малко храните, които не обича. Това си е чист късмет Simple Smile От тук нататък е нашата роля да й покажем кое и колко е правилно да се яде. Като ми помага с готвенето, все обяснявам коя храна за какво е полезна (и повечето са полезни за косата  Joy), от коя се става по-умен, от коя - по-бърз и така... Напоследък сме намалили доста месото за сметка на рибата (но нали все пак сме семейство котки Crazy). Но общо взето и аз съм на мнение, че най-важни са пропорциите и правилното хранене, защото ръста човек не може да си го избира, а начинът на хранене в детството поставя основите на хранителния режим и като възрастен. Случайно мернах една снимка, на която е застанала близо до метъра на вратата в нейната стая, та се вижда колко е висока (на първия учебен ден). Там тежи точно 19 кг (с всичката налична коса Joy).
Скрит текст:

# 127
Момичета , я кажете как е във вашите градове с целодневното обучение в първи клас?
До колко са следобяд , от колко сутрин ?

# 128
  • Варна
В нашето училище ще е от 8:20 до 17:00. За другите във Варна - не съм се интересувала Embarassed

# 129
Аз затова моите деца не ги оставям по баби.,,,,,Казвам само, че на бабите и да обясняваш=все тая, а детето свиква на въглехидратна храна, организма става зависим.
Да, точно това и аз се убедих. Обяснявам, поръчвам и все същото. А иначе и аз не бих искала да я оставям при баба й, но като бях болничен миналата седмица, не мога да взема и тази, все пак трябва и в работата да върша нещо, иначе няма да ме търпят особено.
Dive, прекрасна е щерка ти! Много хубава коса има!
Петя, различно е във всяко училище - има и целодневни, има и сутрин, и следобед. Много от познатите ми родители или ползват баби/дядовци или частни занимални. Малко са училищата в София, където занималнята е наистина добра и наистина полезна. В повечето случаи се събират много деца - сбор от различните класове и е много изморително за самото дете - пак казвам, че информацията ми е от познати, ние още нямаме личен опит за първи клас.

# 130
В нашето училище също 1 клас започват от 8:20, вечер материал се учи до 16:00 ако са в график и не са изостанали нещо, иначе детето може да стои до 17:30. Имаше един период, когато голямата ми беше 1 клас, когато бяха до 18:30, но това е за улеснение на родителите, които работят до 18:00, не се учи до толкова, просто играят.

Под целодневно обучение аз имам предвид наистина обучение, а не тип занималня обаче. Тогава материалът е разделен и се учи и сутрин и следобед с повече повторения, което за мен е ОК. За съжаление варианта занималня не предлага точно това. Там по принцип се пишат домашни и не винаги учителя проверява, обяснява и затвърждава материала от сутринта, а просто бави децата, пази ги.
Много зависи и от самия учител на занималня. Голямата миналата година например, беше в занималня с целия клас, т.е. всички деца си оставаха след обяд и си имаха учителка за след обяд, която подготвяше уроците наравно с основния преподавател-урока се учеше, знанията се затвърждаваха и чак тогава пишеха домашното. Изгради чудесен навик, поне на моето дете, за това как да учи. Тази година детето само си учи у дома, но част от децата ходят на занималня и идват с грешни домашни или ненаписани, споделят, че новата им госпожа просто си седи и ги пази, нищо повече.
Специално за 1 клас обаче-пак казвам, много зависи от учителя, той "строи" след обяд и определя...

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 09:25 от Jizzlobber

# 131
  • Sofia
Относно храненето, в една тема писах менюто на Гушкан. Затлъстели бих казала, че нямаме в родата, поне бабите и дядото, чичото и вуйчото, по назад също няма кого да спомена като такъв.  Thinking
Аз от бременността с малката щерка промених доста храненето ни... например почти всичко в блога ми е от преди това, сега много рядко правя сладкиши, супер рядко пържа, десерти нямаме при хранене... и т.н.
Двамата големи сме оставяли много по бабите, Гушкан не е оставала изобщо,  5-6 пъти е престоявала за няколко часа при свекитата, но не съм имала проблеми с храненето, понеже и тя самата им казва какво не яде.  Но, ако се наложи да я оставям за повече (дано не ми се), бихме имали проблеми, 'щото те си карат по стар обичай.  Мама е по далече от нас, та не остава там  иначе, ако оставаше, бих била супер спокойна, тя е много по здравословното.
      А иначе съм на мнението на Тони, да. Здравословно или правилно хранене е въпрос на гледна точка, точно. Simple Smile

В нашата група са от 8.30 до 18.00ч. мисля, без да е целодневно обучение в истинския смисъл, а просто занималня.

Dive, прекрасна Машенка!  Hug

# 132
Благодаря момичета.

При нас е от 7.45 до 16.45 , но това е супер неудобно за работещи родители.То е ясно ,че няма да учат през цялото време.

Ние вече се ориентирахме към частна занималня и в края на тази година ще проверя ,че няма голям избор в нашия град.

# 133
Много хубави деца! Simple Smile Момиченцето на Dive е като кукла! пу-пу

Ние не сме много по здравословните менюта, моите са всеядни. Но пък и спортуват много, малкият ходи 3 пъти седмично на спорт извън училище; в училище също имат всеки ден я физическо, я танци. Обича месо, мляко, супи, плодове почти всички, хляб всякакъв, салати не особено - само шопска и снежанка. Но има храни, които не понася - гъби, лук, магданоз, разни зеленчукови манджи (гювеч, спанак, броколи), зелена салата, репички. Но аз пък какво правя - понеже много обича крем супа, сварявам му нелюбимите зеленчуци, пасирам ги на супа - и хоп, изяжда ги и иска още. Правила съм му крем супа от тиквички, или от броколи и карфиол, от праз - все неща, които няма и да погледне.  Twisted Evil

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 11:27 от Анонимен

# 134
Жасмин   , хахааа , и аз го лъжа моя син така - с крем супички  Laughing  Мешам всякакви зеленчуци и много зелени подправки , изяжда всичко и пита за още , иначе почти всички зелени неща не яде . Малката ми е всеядна , примира за броколи и карфиол , а батко и само като ги види и започва да върти очи .
За занималнята - много е важен учителя , често трябва да е по-добър педагог и ентусиаст от класния , защото следобед децата вече са уморени , на някои ми се спи , други искат да си играят и т.н.
Dive , пу-пу , голяма красавица имаш   Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт