Мъфини, малки кексчета и още нещо...... - 9 тема

• 166 959
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря много за отговорите  Grinning И аз сметнах, че с тава ще е по-добре, така че вчера си купих и остава днес само да ги направя. После ще споделя как е минал първия ми опит в правене на мъфини   Praynig

Иглеждат ми много вкусно, по коя рецепта ги прави? Simple Smile

Още едно въпросче от мен. Като се има предвид 1 ч.л. течна ванилия се има предвид есенция ванилия в едни малки шишенца,, нали???

# 286
  • София
Цитат
Още едно въпросче от мен. Като се има предвид 1 ч.л. течна ванилия се има предвид есенция ванилия в едни малки шишенца,, нали??

Да, аз само такава ползвам, откакто я открих.

# 287
Здравейте! Искам да се пробвам с боровинковите мъфини на Пети (първите). Рецептата е с пресни или замразени, но се чудя дали може със слдко от боровинки? ИЛИ по-добре да следвам рецептата на Червеновинце за мъфини със сладко? (тя е дала пример със сладко от вишни, но пише, че може с всякакво). И ако може да ми препоръчате лесна рецепта за мъфини с шоколад. Simple Smile  

Мъфини, в които добавям по малко течен шоколад или парче от блокче, също може и стафиди да добавиш

Тук какаови мъфини с дулсе де лече и шоколадови калети, които спокойно можеш да замениш с обикновен шоколад

и ванилови мъфини с шоколадови калети

Използвах първата рецепта и като изключим, че според мен може да се сложи малко повече захар, станаха доста вкусни   Blush
Колкото до въпроса за ваниялията - да. Аз по принцип използвам такава, а не от прахчетата, ннезависимо какво пише в рецептата. Има малко по-наситен вкус според мен  Simple Smile

# 288
Би ли споделила как слагаш шоколада вътре и какъв използва?  Hug

# 289
  • София, България
BiankaD, лимоновите кексчета звучат уникално, правила съм лимонена торта, обожавам всичко с лимон.
Би ли споделила много сиропирани ли стават или поизсъхват след като престоят? Понеже не обичам много "мокри" десерти...

Вчера правих кекса по тази рецепта. И аз не обичам много "мокри" десерти. Получава се нещо средно между реване и сух кекс ... Странно е, в интерес на истината, не ми допадна много. Глазурата  ми се получи трудно, доста повече лимонов сок трябва от написаното в рецептата, поне 4 лъжици.

# 290
  • София, България
Би ли споделила как слагаш шоколада вътре и какъв използва?  Hug

аз слагам течен шоколад в хладилника, слагам малко тесто във формата, лъжичка течен шоколад и покривам пак с тесто. С блокче шоколад нищо не става, разтапя се кофти. Другият начин е да напълниш с острото на шприца крем ганаш /сладкарска сметана и шоколад/

# 291
А ако натроша малки парченца готварски шоколад в тестото и така разлея във формите?  newsm78

# 292
  • В една слънчева къща...
Панди, аз правя мъфини по рецептата за лесен сладкиш без яйца на Рени55, като добавям и лъжица-две какао. Сипвам малко от сместа, отгоре с лъжичка слагам течен шоколад и покривам с останалата смес. От една доза за сладкиша ми се получават 12 перфектни мъфина и то с продукти, които винаги са на лице. Иначе съм слагала и твърд шоколад - докато са топлички е ок, но като изстинат пак се втвърдява и може да си счупиш някой зъб  Laughing

П.П. честита принцеска   bouquet

# 293
BiankaD, лимоновите кексчета звучат уникално, правила съм лимонена торта, обожавам всичко с лимон.
Би ли споделила много сиропирани ли стават или поизсъхват след като престоят? Понеже не обичам много "мокри" десерти...

Въпреки, че винаги след като публикувам нещо в дадена тема и натисна бутон "извести" за да мога да следя следващи публикации и мнения не винаги получавам известие. За това и малко късно отговарям.

Аз също не обичам сиропирани, мокри десерти. Всеки има различен вкус. Хора, които са го опитали и не знаят, че е "сиропиран" не усещат това. Написах сиропиран в кавички, защото пропорциите не са за типичните сиропи,  с които се заливат баклавички и т.н. сиропирани десерти. Важно е кекса да  престои, както съм написала, а не да се яде веднага след приготвянето, сиропирането и глазирането.
Сиропирането може и да не се прави. Опитай едно от охладените кексчета и прецени дали искаш да сиропираш. Можеш да направиш и половината от сиропа и да полееш една част от кексчетата. Така ще сравниш и ще прецениш как ти харесва повече.  Глазурата може да се направи по желание и да е по-рядка- с повече лимонов сок или по гъста и по-дебела с по-малко лимонов сок. Добавя се постепенно докато се стигне до желаната гъстота. Кексът е много лимонов, за мен е много свеж и приятен, но аз обичам лимони. Тези кексчета са едни от най-често правените у дома.

Последна редакция: ср, 29 яну 2014, 23:05 от BiankaD

# 294
# 295
  • София
Да кажа и аз за шоколада. Правя мъфини по тази рецепта http://www.supichka.com/2012/05/blog-post_02.html. Правя ги всеки уикенд и много се харесват. Всички ме питата как слагам шоколада. Аз използвам натурален шоколад на Своге и с нож си го нарязвам на малки квадратчета (или каквото излезе), след това си правя сместа за мъфините. Пробвах много начини и най-удобен за мен е следния, със супена лъжица слагам от сместа в кошнчките (две с.л), после слагам парченцата шоколад и отгоре още една лъжица от сместа, позаглаждам ги малко и пека. Като изстинат мъфините ,парченцата шоколад са си там където съм ги сложила и както съм ги сложила. Ето една снимка от мен

# 296
Да се включа и аз. Когато правя мъфини, обикновено слагам първо от сместа до половината на капсулката, после слагам шоколада (ако е течен шоколад, първо го оставям на студено да се стегне) и после пак малко от сместа. Относно количеството - обикновено е на око. Течен шоколад слагам с чаена лъжичка и загребвам половин, но той нали е втърден, тя е с връх, така че може би е равно на една чаена, но все пак е ориентир, не го меря толкова прецизно.

# 297
  • София, България
А ако натроша малки парченца готварски шоколад в тестото и така разлея във формите?  newsm78

пробвай, не е лошо, но се стопяват, защото трябва да печеш поне 20 минути. Аз правя едни бисквити с парченца шоколад, там си остават цели, но се пекът само 10 минути, а и тестото е по-твърдо.

# 298
Тъй като винаги когато съм си купувала шоколадови калети са изглеждали като копчета и не съм срещала други, казах "най-общо казано". Надявам се не съм подвела никой. Дадох и няколко снимки как изглеждат. В Кауфланд никога не съм виждала да има калети, виждала съм само шоколадови капки, които са далеч по-малки по размер от калетите. Говоря за тези, но може и да съм ги пропуснала.
Като написах кулинарен шоколад имах предвид точно готварския или шоколадов кувертюр(нарязан на дребни парценца). Въпросът е да е термоустойчив.
Аз споменах за калети в Кауфланд, но се оказа, че съм подвела четящите.
Точно такива като показаните от теб гледах и си мислех, че са калети.
Извинявам се, ако съм подвела някого.

# 299
Направих ванилови мъфини с парченца шоколад. Като за 1 път станаха добре, най-вече адски вкусни. Правенето си беше истински урок за мен. Simple Smile Първо - формите ми са хем прекалено малки, хем май доста меки. Бих потърсила по-големи и стабилни. Второ напълних ги догоре и както очаквах - преляха. Уж така четох, че се прави в една от рецептите, но май трябва да се пълнят до половината??? И още едно въпросче - пише яйцата да се разбият с миксер, но не пише как - малко или на пяна? Предположих, че ако е на пяна, изрично щеше да пише, но все пак да питам... Simple Smile

ПС бих сложила и 2, вместо 1 течна ванилия. С 1 въобще нямаше открояващ се аромат на ванилия.  Thinking

Последна редакция: чт, 30 яну 2014, 17:56 от ♥Пандичка♥

Общи условия

Активация на акаунт