Частни училища-информативна тема 2

• 63 904
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
Моля, ако има родители на деца-гимназисти или на вече завършили частни езикови гимназии в София, да споделят впечатления. Основно английски гимназии ме интересуват.
Благодаря предварително!

# 196
  • Sofia
Колкото повече чета и обмислям дилемата ЧУ или ДУ - по-трудно ми е да направя избор.

От една страна детето ми се справя и се чувства добре в средата, в която е в момента в ДУ, но аз
съм с усещането, че обучението не е на нужното ниво.

И аз споделям, мнението че са необходими допълнителни занимания у дома независимо дали образованието  е в ЧУ или ДУ.

Изпитвам страх да не направя погрешен избор, който ще мога да констатирам след година - две.
Въобще много трудно е да трупаш опит от образователната система в България на гърба на детето си  Confused

# 197
Щом детето се чувства добре в средата си, може да спестиш много пари за ЧУ и да ги дадеш за частни уроци, които да компенсират нивото на преподаване в ДУ. Намираш добри преподаватели по предметите, в които смяташ, че има изоставане от нужното ниво и работите. Дори и бегло няма да се доближи до таксата за ЧУ, а пък е възможно да се постигне добър резултат.

# 198
  • София
Щом детето се чувства добре в средата си, може да спестиш много пари за ЧУ и да ги дадеш за частни уроци, които да компенсират нивото на преподаване в ДУ. Намираш добри преподаватели по предметите, в които смяташ, че има изоставане от нужното ниво и работите. Дори и бегло няма да се доближи до таксата за ЧУ, а пък е възможно да се постигне добър резултат.
Това наистина е разумен вариант. Моето дете е в ЧУ, учат много, доволна съм, но по-щадящата среда е това, което ме провокира да го запиша там. Сега си мисля, че може би и в ДУ би се чувствало и учило добре, но не планирам да го местя, тъй като е наистина щастливо и работи добре там където е. Щом детето се чувства добре, не прави промени.

# 199
И моето дете е в ЧУ, не учат никак много, изключително доволна съм. Получавам точно това, което търся и което никога не бих могла да получа в ДУ, така че в някакъв смисъл нямам  избор.
Но ако човек търси по-сериозно учене, частните уроци са по-доброто и икономично решение, защото в ЧУ има много разходи, които не са свързани пряко с учебния процес, но не можеш да ги заобиколиш.

# 200
От една страна детето ми се справя и се чувства добре в средата, в която е в момента в ДУ, но аз

Точно такава беше и нашата ситуация, много голямо чудене, защото бяхме в отлично ДУ, а ни приеха и в две отлични частни. Оставих детето само да избере, за да не се сърди после. Много е щастлива от избора си, не е имало и ден да съжалява, че се премести в ЧУ.
Плюсовете са много и ги виждам ежедневно. Съвсем не е само подготовката. Средата е друга, много по-състезателна; нагласите са други, по-академично е, няма ги глезотиите от предното училище, да ходиш без домашни и да не те санкционират. Никога не съм виждала по-голямото си дете да учи толкова много и толкова системно. Ако беше там от ПУК, сега да е на светлинни години напред.
Впрочем, всичко си е до дете - аз преместих и двете си деца от ДУ в ЧУ - голямото се приспособи в пъти по-добре, или може би уцели клас и класна; за малкото нещата не стоят съвсем така. Пак е много добре, но не мога да дам суперлативите, които давам за голямото. Въпрос на късмет. Класът е изключително важен, два класа в едно училище могат да са толкова различни, все едно са в различни училища.

# 201
Здравейте,
Нова съм във форума и също съм в дилемата ДУ или ЧУ.

Allana, Лекси, Жасмин, бихте ли споделили от кои ЧУ е опитът ви.

# 202
  • София
Колкото повече чета и обмислям дилемата ЧУ или ДУ - по-трудно ми е да направя избор.

Аз също мисля, че щом детето е щастливо и ти нямаш някакви драматични разминавания между това, което очакваш и това което получаваш от ДУ, е по-добре да го оставиш в училището, в което е в момента. Ако там все пак има неща, които не си склонна да преглътнеш и с които да се примириш - действай!

# 203
  • София
Моля, ако има родители на деца-гимназисти или на вече завършили частни езикови гимназии в София, да споделят впечатления. Основно английски гимназии ме интересуват.
Благодаря предварително!
Мога да кажа за АК. Какво точно Ви интересува?  Пишете ми на лс и ще Ви отговоря, за да не пълним темата. Тук доста беше дискутирано училището.
Има добри отзиви и за "Златарски".

# 204
  • София
...От една страна детето ми се справя и се чувства добре в средата, в която е в момента в ДУ, но аз
съм с усещането, че обучението не е на нужното ниво...

Стана ми интересен този пост, защото според мен няма как детето да прецени и избере ДУ или ЧУ, ако познава само единия вид, За това попитах тази вечер най-голямата ни дъщеря, която единствено е бил в ДУ за първите си две години в училище, дали там й е харесвало. Тя се справяше перфектно с училището и също й харесваше в ДУ, имаше приятели. Точните й думи бяха: "Харесваше ми, не бях виждала нищо различно, но сега не бих се върнала там."

# 205

И аз споделям, мнението че са необходими допълнителни занимания у дома независимо дали образованието  е в ЧУ или ДУ.
Изпитвам страх да не направя погрешен избор, който ще мога да констатирам след година - две.
Въобще много трудно е да трупаш опит от образователната система в България на гърба на детето си  Confused

След като сте стигнали до извода в червеното, няма как да направите погрешен избор. В ЧУ има опасност от целодневно обучение (и то дори след четвърти клас) и това за мен е минус. Другото, което ме притеснява, е залягането на БЕЛ, математика и чужд език (някой беше качил седмичната програма тук). Това неминуемо е за сметка на другите предмети. То дори и да фигурират като брой, се отнема физическото време да се учи по тях.
Разбира се, моите притеснения са предимства за други родители.

# 206
  • Sofia
Много благодаря за отговорите и споделеното! Определено ми помага дискусията по темата !!!

Аз не смятам, че детето може да направи преценка и избор, а казвам само, че тя вече има приятелска среда, чувства се добре и промяната определено ще е стрес за нея, откровенно настоява, че не иска да се мести. Ако обаче събера увереност, че промяната ще е за добро не бих се колебала да се преместим в ЧУ - просто се притеснявам, че това ще е за добро. Моля, да ме извините, че Ви занимавам  Wink

До края на тази учебна година определено ще наблягаме на допълнителните форми на обучение, които вече започнаха да дават резултат, например  диктовките ни започнаха да са понякога без грешка, задачите по математика също, но тези по-добри резултати определено ги отдавам на усилията ни у дома...... така че предстои да обмисляме решението си ooooh!

# 207
Моля някой , който има пресни впечатления от Частно училище Евростар да даде отзиви.

Ние сме в процес на търсене на подходяща частна гимназия за сина ни, където засилено да се изучават английски, немски и математика. Също бихме желали да има целоднвно обучение, че ходенето някой път след училище по улиците ми идва в много.
Моля за съвети за подходящи такива училища, където особено да се държи на качеството на усвоения материал.

За Евростар прочетох някои интересни неща, но ще се радвам на мнения за това, а също и за други подходящи частни училища.

# 208
За Евростар отзивите не са много добри, но това нищо не значи. Опитай се сама да си изградиш впечатление, защото критериите на различните хора много варират.

Използвам въпроса ти за да питам дали и гимназиите са с целодневно обучение? Мислех, че е така само до 4-ти клас. Целодневна гимназия ми звучи като затвор.

# 209
  • София
Обичайно до 7-ми клас е целодневното обучение - в повечето ЧУ до 16,30 всъщност.

Общи условия

Активация на акаунт