Частни училища-информативна тема 2

• 64 118
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
Призма много благодаря !   bouquet

Давам си сметка, че Ви занимавам с личните ми проблеми и ужасната ми колебливост да направя избор, но  споделеното тук определено много ми помага!

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 17:21 от alegra

# 346
  • София
alegra, имам още един довод в полза на ЧУ - прогимназиалната степен.
Докато до 4-ти клас класният р-л има почти решаваща роля в обучението, то след 4-ти клас в повечето  ДУ училища този етап е проблемен - повече учители, но не всички са с желание да работят на максимума на възможностите си, а и директорът няма начин да им влияе. Самите деца също порастват и пуберитета не се отразява добре в/у дисциплината в час, в/у мотивацията за учене. Чувала съм дори, че има класове, в които се подиграват на деца, които са прилежни и учат.
То и затова напливът към СМГ е донякъде толкова голям - като някаква алтернатива. Но не всички деца отиват в СМГ. Напоследък и към ПЧМГ нараства интереса - отново като алтернатива на случващото се в много държавни у-ща именно в периода 5-ти-7-ми клас.

# 347
  • София
Здравейте,
И аз имам един конкретен въпрос-до колко часа са децата ви в училище и как се прибират и в колко часа? Оставам с впечатление, че повечето училища са до 16-16,30ч.
Има ли родители, които са на работа например до 17-18,00ч. и как решавате този проблем?
В "Св. София" мисля че са до 16.40 часовете. Синът ми се прибира 17.20-30. След него в буса остават още 3 деца, значи последното максимум в 18 часа се е прибрало.
До колкото съм запозната няма възможност детето да остане в училище с дежурен учител и да чака родителите след часа, в който тръгват бусовете

# 348
alegra, аз преместих по-голямото ми дете, след 5 години в едно от най-реномираните ДУ за начален курс в София, в едно от най-добрите частни такива (и в двете влезе с изпит) и виждам следните разлики:

1. Много повече се учи в ЧУ - класовете са доста по-малки и изпитването и тестовете са ежедневие;
2. Желязна дисциплина в ЧУ, в сравнение с държавното;
3. По-състезателна среда в ЧУ;
4. Много повече се учи чужд език в ЧУ;
5. В ЧУ липсват изкушения - не могат да напускат училищния двор сами, няма лавки с болучава храна;
6. Повече се спортува в ЧУ;
7. Голямото улеснение с транспорта от врата до врата в ЧУ;
8. в ЧУ не носят чанти с учебници и тетрадки, вечер не учат, домашните са само събота и неделя (в ДУ раницата тежеше 5-6-7 кг., според програмата);
9. Много добре се готвят за матурите в ЧУ, часовете по БЕЛ и мат. са по 10 седмично - в ДУ са наполовина;
10. Имаш пряка връзка с ЧУ - можеш да се обадиш по даден проблем на секретарката и в рамките на деня мерките за разрешаването му са предприети. Нищо подобно нямаше в ДУ.
11. Правят се непрекъснато интересни проекти в ЧУ, от началото на годината имаха по история, география, английски, а сега предстои екологичен по ЧП.

Като единствен минус отчитам това, че децата са ангажирани целодневно, а това е голямо натоварване. Особено най-малките се връщат доста уморени, някои заспиват в бусовете.

А в нашия случай, ние прежалихме втория език от ДУ (италиански), рисуването и керамиката, някои допълнителни занимания (хор, театър, езда, гимнастика), също така и всички приятелства с бившите съученици, но всичко е въпрос на приоритети, не може всичко. Аз много се бях настроила срещу старото училище, а се оказа съвсем не толкова лошо - всички учители от новото ЧУ отчитат, че детето е получило много добра база знания в старото ДУ. И въпреки всичко, новото ЧУ ни харесва повече.

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 18:36 от Анонимен

# 349
  • София
alegra , аз съм същия колебаещ се тип родител когато става дума за избор свързан с децата ми. Просто искам най-доброто и съм така критична , както и към себе си. До 4 клас детето беше в държавно училище, но тъй като бяхме при страхотен преподавател минуси не мога да посоча, само и единствено много плюсове. Сега от половин година е в частно училище, но за разлика от Жасмин плюсовете, които тя описва сме си ги имали и до 4 клас ( без точка 8, но аз пък държа точно на обратното - самостоятелна подготовка, за да свикне да разчита на себе си, да си изгради преценка дали си е научила, да разпределя правилно времето си, за да й стигне за всичко и да остане време и за почивка, и за хобита). И въпреки всичко ще мога да кажа дали сме взели правилното решение лятото ( когато се колебаехме между СМГ, ПЧМГ и досегашното квартално 104-то) вероятно към края на 7 клас. Едва ли помогнах с нещо, по-скоро да ти покажа, че има и други такива родители като теб Simple Smile И мога леко да завиждам на тези, които са убедени в правотата на избора си

# 350
И въпреки всичко ще мога да кажа дали сме взели правилното решение лятото ( когато се колебаехме между СМГ, ПЧМГ и досегашното квартално 104-то) вероятно към края на 7 клас.

Еее, вашата никак не е била лесна!  Crazy
Скрит текст:
Не знам кое бих предпочела, много ще се чудя - и трите са отлични училища, дори 104 го обмислях за по-малкото дете (и на нас ни е почти квартално).
И нашата, само че ние се триумяхме между ПЧМГ, Св.София и НУКК.

# 351
Здравейте,

на нас ни е рано още за ПУК, но следя у-щата от доста време.
Дали има родител с информация за у-щето "Информационни Технологии"? Не намирам отзиви за него?

# 352
  • София
Дали има родител с информация за у-щето "Информационни Технологии"? Не намирам отзиви за него?

"Образователни технологии"?  newsm78

# 353
  • София
Това е темата за Образователни технологии:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=605095.15

# 354
По отношение на ЕСПА - във форума има доста отрицателни отзиви и лични впечатления, но напоследък случайно говорих с няколко родители или хора, които имат близки деца там. Направиха ми три неща добро впечатление:

- ЕСПА имат много амбициозна програма, дори си мисля, че е може би една от най-амбициозните сред ЧУ. Но и по този въпрос има доста писано, дали чак толкова е необходимо. Определено обаче има интересни неща;

- привлекли са добри математици - със сигурност там преподават Димитър Димитров и Данков, организатори на КМС и ВМС.

- имат няколко наистина гениални деца в 6 и 7 клас, може би и в долните класове има, но тях не ги следя така добре. С едното дете скоро се запознах, много ме впечатли и определено ми повлия за по-доброто ми мнение за ЕСПА. Говорих и с близък и на друго дете - също съм възхитена. Доколкото разбрах, ако се справяш добре с (хипер)амбициозната програма, можеш да преминеш напред в горен клас. Имало такъв случай. Май имало и стипендии за отличници (или преди е имало, не ми стана ясно).

Долу-горе това са нещата, които ме впечатлиха - интересна програма, привличане на определени учители-звезди и най-вече няколко наистина генийчета като ученици.

Това са странични впечатления и не искам да оспорвам личните разкази, които са с далеч по-сериозна стойност от моя пост. Единствено се включвам, заради няколкото децата, които съм забелязала, впечатлили са ме и заслужават положително отношение.
Иначе има много лични мнения за у-щето и всеки може да ги открие във форума.

# 355
alegra, аз преместих по-голямото ми дете, след 5 години в едно от най-реномираните ДУ за начален курс в София, в едно от най-добрите частни такива (и в двете влезе с изпит) и виждам следните разлики:

1. Много повече се учи в ЧУ - класовете са доста по-малки и изпитването и тестовете са ежедневие;
2. Желязна дисциплина в ЧУ, в сравнение с държавното;
3. По-състезателна среда в ЧУ;
4. Много повече се учи чужд език в ЧУ;
5. В ЧУ липсват изкушения - не могат да напускат училищния двор сами, няма лавки с болучава храна;
6. Повече се спортува в ЧУ;
7. Голямото улеснение с транспорта от врата до врата в ЧУ;
8. в ЧУ не носят чанти с учебници и тетрадки, вечер не учат, домашните са само събота и неделя (в ДУ раницата тежеше 5-6-7 кг., според програмата);
9. Много добре се готвят за матурите в ЧУ, часовете по БЕЛ и мат. са по 10 седмично - в ДУ са наполовина;
10. Имаш пряка връзка с ЧУ - можеш да се обадиш по даден проблем на секретарката и в рамките на деня мерките за разрешаването му са предприети. Нищо подобно нямаше в ДУ.
11. Правят се непрекъснато интересни проекти в ЧУ, от началото на годината имаха по история, география, английски, а сега предстои екологичен по ЧП.

Като единствен минус отчитам това, че децата са ангажирани целодневно, а това е голямо натоварване. Особено най-малките се връщат доста уморени, някои заспиват в бусовете.

А в нашия случай, ние прежалихме втория език от ДУ (италиански), рисуването и керамиката, някои допълнителни занимания (хор, театър, езда, гимнастика), също така и всички приятелства с бившите съученици, но всичко е въпрос на приоритети, не може всичко. Аз много се бях настроила срещу старото училище, а се оказа съвсем не толкова лошо - всички учители от новото ЧУ отчитат, че детето е получило много добра база знания в старото ДУ. И въпреки всичко, новото ЧУ ни харесва повече.

Жасмин, сравнено с НУКК, сигурно е така, както казваш, но относно друго ДУ, бих уточнила към някои от точките следното:
1. Казаното важеше 100% за ДУ на дъщеря ми.
2. Желязна дисциплина по някои предмети, по други - хаос.
10. Никой не възпрепятстваше връзката на родител с който и да е учител, по което и да е време. На всяка родителска среща се обявяват приемни часове с уточнението, че "всъщност съм на разположение по всяко време", дават си хората телефон, евент. имейл. Някои учители дори казваха, че сме добре дошли и в час, и то без предупреждение Grinning Това може да го каже само уверен в качеството на работата си учител.
Относно повечето часове по мат., БЕЛ и езици, ДУ наистина имат по-малко, но пък учителите по всички други предмети бяха много строги и си държаха на тях, независимо че не са балообразуващи, което намирам за плюс в дългосрочен план (след подготвителен клас нагоре).

Алегра, след като е придирчив родител, със сигурност ще намери кусури и в ЧУ Simple Smile Въпрос на програма, въпрос на конкретни учители. Вече за конкретното дете и помощта вкъщи - ясно, от това също зависи много.

# 356
Кое важи на 100% - включително, че класовете са по-малки ли?

# 357

Не знам точната такса в Св.София, някъде по-напред имаше сумите, но беше нещо като 4700.-евро, по спомен, с вкл. транспорт и допълнителни дейности /танци, театър, тенис, пиано, вокална група и др. по избор/.

Това е таксата само на най-големите - 5-7 клас. При малките е по-ниска. В ПУК е най-ниска.
Дано да се запазят и за следващата учебна година.

Да, намерих ги в по-стар постинг:
ПУК 4100 Е (храна, транспорт, спорт вкл.)
                                 1-4 клас - 4500 Е
                                  5-7 клас - 4700 Е     

Единствено, мисля, че в случай, че някой иска транспорта да се приспадне /т.е да не се ползва/, сумата беше към 400 евро, т.е. таксата за 1-4 клас без транспорт би трябвало да е около 4100Е. 
Но с вкл. транспорт таксите на коментираните по-горе училища са съизмерими.

Когато записвахме сина ми в ПУК в Св. София питах колко се приспада от таксата ако не се ползва транспорт и отговорът беше 100 евро.

# 358
Здравейте, а може ли да попитам дали допълнителните занимания по спорт, музика, изобразително изкуство в Св.София се заплащат, и съответно по колко? Или всичко това е включено в таксите 4100-4700 евро?

# 359
Здравейте, а може ли да попитам дали допълнителните занимания по спорт, музика, изобразително изкуство в Св.София се заплащат, и съответно по колко? Или всичко това е включено в таксите 4100-4700 евро?

Всичко е включено в таксата. За ПУК дори тетрадки, химикалки, моливи, гумички и т.н. влизат в таксата.
Единствено допълнително се плаща за явяване на изпит за сертификат по англ. - това е от 3 клас нагоре (а в 4 клас вече всички са разделени на нива и групи). Не са задължителни, но почти всички се явяват. Летният лагер също се заплаща, но и той не е задължителен, макар че пак повечето ходят.
Иначе всичко друго си влиза в таксата.

Общи условия

Активация на акаунт