Частни училища-информативна тема 2

• 64 105
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
А според мен ако искате спортна страст, се явете на изпитите в НУКК и Шилер.

Понеже сме минавали през този изпит, имам особено мнение.  Naughty

А добри частни училища в София има вече доста, за щастие. Можем само да се радваме, че имаме избор. Аз не мога да споря кое училище е по-добро, не познавам другите частни. Нашето много ми харесва, децата са доволни, имат видим напредък, особено по английски.

Колкото до децата в ДУ, класовете са по 28 деца и нагоре, няма класове по 18.
Не е съвсем така, защото има и частни училища, в чиито класове са по 25-28 ученици - "Дорис Тенеди" например. Обикновено в частните училища класовете са най-много от по 16-18 ученици, ако има достатъчно кандидати за това училище и ако собствениците не решат да пестят учителски заплати. Има частни училища, чиито паралелки са от по7-8 ученици, а понякога дори и от по-малко - зависи колко деца са кандидатствали и избрали съответното ЧУ. Обикновено се чува в кое ЧУ през предходната учебна година е имало отлив и в кое има наплив, като това никога не е случайно и се дължи не толкова на хубавата или обновена сграда, а на посериозни причина като дисциплина, качество на обучение и др. Примери много, но може би най-пресните са ЧУ "Д-р Петър Берон" - въпреки обновената сграда голям брой деца са напуснали училището в края на миналата учебна година, и на дрвугия полюс е ЧПМГ - където има голям наплив, въпреки че учат в стара сграда на Руски паметник. Всичко зависи от желанията и предпочитанията на родителите и учениците, иначе има ЧУ за всички вкусове.

# 391
Ето - някой спомена НВО и Наблюсател веднага се появи с пост.  Joy
Не разбирам защо се дразните от нечие мнение?! Това е форум и всеки има право да изрази своето схващане, основаващо се на лични впечатления, познания и информация.

# 392
  • София
Външното оценяване е еднакво за всички училища, национален изпит е. Класирането на училищата по постигнатите резултати от НВО по всички предмети, а не само по математика и БЕЛ, се прави от РИО и може да се види, не е тайна. Хубаво е да се проследят резултатите и от предишни години, за да се направи по-точна преценка за съответното училище, частно или държавно. Хубаво е да се направи сравнение между резултатите, постигнати на НВО в ІV клас, където квестори и проверители са учителите от съответното училище, и резултатите от НВО след VІІ клас, където квесторите са външни лица, а имената на учениците са написани на бланка, запечатана в малко пликче, което се отваря от комисията проверители след нанасянето на оценката в протокола.

Не, нямам предвид това външно оценяване, мисля всеки е запознат с него. Дъщеря ми е в 1-ви клас, изминалата седмица имаха вътрешно оценяване, тази ще имат външно с външни квестори. До сега не съм чувала за такова. Подготвяха ги много сериозно.

Гледам, че почнахте много да издребнявате относно броя на децата. За мен не е важна толкова бройката, колкото какви са самите деца. Отявлени хулиганчета и тотално незаинтересовани от учебния процес в ЧУ почти няма. Не защото са "по-добри" от другите, а защото тези неща се пресичат още в зародиш.

# 393
  • София
Не, нямам предвид това външно оценяване, мисля всеки е запознат с него. Дъщеря ми е в 1-ви клас, изминалата седмица имаха вътрешно оценяване, тази ще имат външно с външни квестори. До сега не съм чувала за такова. Подготвяха ги много сериозно.

[/quote]
Лекси, аз не съм чувала за такова външно оценяване при нас newsm78 Той Дани наистина не е от споделящите, щего попитам като се събуди дали при тях ще има нещо подобно.

# 394
"Чл. 4. (1) Нормативът за минимален и максимален брой ученици в паралелка за:
1. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 09.10.2012 г.) подготвителна група, преди постъпване в първи клас, е минимален 12 и максимален 16 ученици;
2. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 09.10.2012 г.) I - IV клас - минимален 16 и максимален 22 ученици;
3. V - ХII клас - минимален 18 и максимален 24 ученици.
(2) Броят на учениците в паралелка може да бъде определен и над норматива за максимален брой, но с не повече от 6 ученици."

http://www.ciela.net/FreeStateGazette/OpenDocument.aspx?id=2135589270

Та в лицея 24 деца приети, после станаха 26, а в 5 клас вече бяха 28. В СМГ в 5 клас е подобно положението, ако не и отгоре.

И тук, май минималният брой деца за паралелка е 16, чудя се как има класове с по 12 деца: http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … _broj_ucenici.pdf

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 09:12 от Анонимен

# 395
Ето - някой спомена НВО и Наблюсател веднага се появи с пост.  Joy
Не разбирам защо се дразните от нечие мнение?! Това е форум и всеки има право да изрази своето схващане, основаващо се на лични впечатления, познания и информация.
Не, не се дразня - смея се (виж емотикона). Така и не разбрах тези "лични впечатления, познания и информация" от къде са. Попитах вече веднъж, но не ми беше отговорено. Защото всичко писано от Вас е прекалено общо, нищо конкретно. И то само за НВО.

# 396
"Чл. 4. (1) Нормативът за минимален и максимален брой ученици в паралелка за:
1. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 09.10.2012 г.) подготвителна група, преди постъпване в първи клас, е минимален 12 и максимален 16 ученици;
2. (изм. - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 09.10.2012 г.) I - IV клас - минимален 16 и максимален 22 ученици;
3. V - ХII клас - минимален 18 и максимален 24 ученици.
(2) Броят на учениците в паралелка може да бъде определен и над норматива за максимален брой, но с не повече от 6 ученици."

http://www.ciela.net/FreeStateGazette/OpenDocument.aspx?id=2135589270

След като минималният брой деца за паралелка 1 клас е 16 според тази наредба, как има класове с по 12 деца?
А ето - минимален брой за 5 клас - 18 деца, значи нашият шести в ЧУ е на минимума.
Или това е само за държавните училища?

Колкото до старото училище, там бяха 24 деца приети, после станаха 26, а в 5 клас вече бяха 28. В СМГ в 5 клас е подобно положението, ако не и отгоре.
Жасмин , това не е ли за ДУ? Мисля, че ЧУ могат да правят паралелки и с по-малко деца. В някои ЧУ има по 1-2 деца във випуск.

# 397
Жасмин , това не е ли за ДУ? Мисля, че ЧУ могат да правят паралелки и с по-малко деца. В някои ЧУ има по 1-2 деца във випуск.

Не знам. ПЧМГ не можаха да формират 8 клас заради недостатъчно деца, та от темите за ПЧМГ ми е останал спомен, че са 16 като минимум. По късно ще прочета по-внимателно.

# 398
[[/quote]

И аз за първи път чувам за такова външно оценяване. Да не става въпрос за присъждане на някакъв знак или нещо подобно, сертифициране по линия на ОПТИМА - за качеството на обучението по английски език или нещо подобно? А може да е просто една тематична проверка от РИО?!

# 399
Вероятно е за ДУ, защото там има минимум, за да получава субсидия въпросното училище и съответно ако децата са под тази бройка ще си загуби субсидията. Но не съм задълбавала в наредбата, де, предполагам. Друг е въпросът - и това си го знае само съответното училище, какъв е минималния целесъобразен брой, при каква бройка излизат сметките.

Между другото, понеже стана дума нагоре за "Меридиан 22", спомням си че в старите теми имаше една потребителка, която записа детето си там, беше доволна, но още беше в началото и обеща да даде по-подробна информация, когато мине поне една година и после като че ли изчезна или пък аз съм се изгубила с изчитането на много стари теми наведнъж. Ще е супер, ако още поглежда темата и се включи да разкаже - дори да повтори. В смисъл - за колкото повече училище има информация - толкова по-добре.

Аз говорих наскоро с един родител с две деца в "Дорис Тенеди".Голямото е преместил от ДУ с добро име (което е точно до нас и затова изслушах с интерес и за там). Били са много доволни две-три години, после нещо в комуникацията родител-учител(и) се объркало и така се озовали в "Дорис Тенеди".  Позволявам си да спомена за това, тъй като нагоре мернах обощението, че това у-ще не е за препоръчване, защото пишат ей-така високи оценки. А човекът беше преместил там детето си именно в търсене на адекватна и своевремена информация за това как се справя детето. И явно я беше получил, щом е записал после и малката си дъщеря там. Не знам къде е истината, не съм дори стъпвала в училището и не се ангажирам с мнение. Само споделям за наличието на други гледни точки.

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 09:45 от инкс

# 400
  • София

И аз за първи път чувам за такова външно оценяване. Да не става въпрос за присъждане на някакъв знак или нещо подобно, сертифициране по линия на ОПТИМА - за качеството на обучението по английски език или нещо подобно? А може да е просто една тематична проверка от РИО?!
[/quote]
ПО БЕЛ и мат. е, ще разпитам по-подробно, защото ми стана наистина интересно.  Беше ми казано, че е инициатива на частни училища.

# 401
ПО БЕЛ и мат. е, ще разпитам по-подробно, защото ми стана наистина интересно.  Беше ми казано, че е инициатива на частни училища.
[/quote]
Това наистина е интересно! Освен БАЧУ май има и друго сдружение на частните училища, но от което и да е инициирано това оценяване, е добра идея, стига да не се опорочи. Аз обаче нямам информация за такова външно оценяване, макар да имам и доста познати, чиито деца учат в различни частни училища.

# 402
  • София
Сега се сетих, че във вторник ще се провежда състезанието на Съюза на началните учители "Аз и числата". Да не би детенцето ти да е имало него предвид?

# 403

И тук, май минималният брой деца за паралелка е 16, чудя се как има класове с по 12 деца: http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … _broj_ucenici.pdf

Това за бройката деца не го намирам за кой знае какво. То и нормативът по МОН е един , а в някои ЧУ учат 80 % от материала за първи клас в ПУК. Вече сме го коментирали това, че в частните училища наредбите могат да се заобикалят.

Детето на наша позната е в Дорис Тенеди. Кандидатстваха две години поред. Първият път е била с баща си за Пук, но не са я приели. На следваща година на интервюто е била майката, която после се шегуваше, че първия път не са одобрили таткото  Simple Smile Не съм разпитвала подробно, но бяха доволни последно като ги видях.

Последна редакция: нд, 26 яну 2014, 11:56 от Слънч0

# 404
Сега се сетих, че във вторник ще се провежда състезанието на Съюза на началните учители "Аз и числата". Да не би детенцето ти да е имало него предвид?
Сигурно за това състезание става въпрос. На 23.03. ще има и по БЕЛ, ако ми е точна информацията за датата. Тези състезания на СНУ се провеждат ежегодно, не са нещо ново.

Общи условия

Активация на акаунт