Частни училища-информативна тема 2

• 64 010
  • 745
  •   1
Отговори
# 495

За всичко това си има счетоводители, които знаят как да се погрижат за "сивия сектор". Що се отнася до заплатите на учителите в ЧУ, то по-скоро повечето не са "на светло", т.е. биват осигурявани на минималната за бранша заплата, а другото им се дава на ръка. Някъде им превеждат на карта тази минимална работна заплата за учителите - ако не се лъжа е 490-500 лв., а другото им го пишат на граждански договор или им го дават пак на ръка.  

[/quote]

Тук не обсъждаме "сивия сектор", заплати на учители или печалбите на училищата. Интересуват ни нашите деца.

# 496
Жасмин, междучасията при големите колко минути са? Ако ти се споделя, може ли да разкажеш как успяват да си научат уроците? Нали в училище няма часове за самоподготовка, а са до късно. Налага ли се да учи вечер?

Не, вечер не. Моята дъщеря учи само в събота и неделя. Но имай предвид, че те имат двойно повече часове по БЕЛ, математика и английски (по 10 от всеки предмет) и там половината часове са за преговор и затвърждаване, така че по тези предмети не учи вкъщи. Учи вкъщи само по разказвателните - история, география и Човекът и природата.

# 497
Здравейте, може ли да ми препоръчате училище, в което да запиша детето ми в 5 клас следващата учебна година ? Да е с английски език и да се учи много. 
Пробвай с "Климент Охридски".

# 498
Здравейте, може ли да ми препоръчате училище, в което да запиша детето ми в 5 клас следващата учебна година ? Да е с английски език и да се учи много.  Подадохме молба в "Св.София", но ми казаха, че шансът е нулев, защото имат много молби, а не се знае дали изобщо ще има свободно място. Предпочитам частно училище, дъщеря ми е била в частна градина и сега също е в частно училище. Чудя се какво да правя. ПЧМГ не е вариант, защото тя не обича математика.
Опитайте също с ЕСПА или "Българско школо".

# 499

За всичко това си има счетоводители, които знаят как да се погрижат за "сивия сектор". Що се отнася до заплатите на учителите в ЧУ, то по-скоро повечето не са "на светло", т.е. биват осигурявани на минималната за бранша заплата, а другото им се дава на ръка. Някъде им превеждат на карта тази минимална работна заплата за учителите - ако не се лъжа е 490-500 лв., а другото им го пишат на граждански договор или им го дават пак на ръка.  

Тук не обсъждаме "сивия сектор", заплати на учители или печалбите на училищата. Интересуват ни нашите деца.
[/quote]

Няма как да има сив сектор при положение, че всички родители си искат документ за платената такса. Щом се издава фактура или касова бележка, то всички приходи са бял сектор, осчетоводяват се и тогава няма как на учителите да се дават пари на ръка, защото няма откъде тези пари да дойдат. Това значи, че учителите са осигурени на реалните си заплати и всичко е "бяло". За да се плащат неофициални пари на учителите, трябва да има "черна каса", а тя може да дойде само от необявени приходи, каквито пък може да има само ако на някой родител не се издаде документ - фактура или касова бележка.

Освен това - за ЧУ просто няма смисъл да имат сив сектор, тъй като образователните услуги са освободени по ДДС и повечето вероятно изобщо не са регистрирани по ДДС, а сивият сектор се прави предимно заради това. Данъкът върху печалбата е само 10% и не си струва да се правят врътки заради него, защото не си струва зора, пък и самите врътки си имат цена, която дори може и да надхвърли тези 10%.

Темата наистина не е за това, но да си го кажа, защото българинът е склонен навсякъде да вижда врътки и далавери, а ЧУ не заслужават такова отношение, след като няма как да бъде вярно.

# 500

вижда врътки и далавери, а ЧУ не заслужават такова отношение, след като няма как да бъде вярно.
1. "Врътките и далаверите" са една реалност и ако се поразтърсите из форумите за работодатели или пък посъберете информация от първа ръка специално за счетоводството в някои ЧУ, ще видите тази реалност. А може би имам сведения и достатъчно познати, изпатили от "изрядното" счетоводство на определени ЧУ. Укриването на доходи и осигуряването на минималния доход за бранша не е рядко явление у нас.
2. Моята реплика бе в отговор на друг пост и не знам защо все едни и същи хора смятат, че във форумите не може да се изказва мнение, различно то тяхното.
3. Учителите - тяхното положение, социален статус и т.н - всичко това има пряко отношение към качеството на обучението.

# 501
Един конкретен въпрос към родители на деца, учещи в Света София. Интересува ме дали класните ръководители от първи клас продължават с децата до 7 клас или се сменят след 4 или 5 клас?

# 502
  • София
Един конкретен въпрос към родители на деца, учещи в Света София. Интересува ме дали класните ръководители от първи клас продължават с децата до 7 клас или се сменят след 4 или 5 клас?
Сменят се след 4-ти

# 503
Сменят се след 4-ти

Мисля, че след трети.

# 504
  • София
По наше време се сменяха учителите след 3-ти клас. Но сега до колкото знам навсякъде са след 4-ти.
Ако в "Света София" се движат по друга схема, извинявам се за подвеждането, но и според сина ми ще са си с тази класна до края на 4-ти клас. Той, разбира се, е доста разсеян и може и да не е съвсем в час Peace

# 505
Началното училище е от 1-ви до 4-ти клас. Преподава начален учител по всички предмети, освен по-специалните като музика, рисуване и физическо. В някои частни училища в 4-ти клас въвеждат и отделни учители по Природознание или както се казва сега този предмет, съчетаващ в себе си науките физика, химия и биология, защото гонят по-задълбочено ниво, каквото началният учител не би могъл да даде. Не знам доколко е разпространена тази практика, но в държаните не се прави.
От пети клас нататък по всички предмети преподава учител - специалист по съответната наука.

# 506
Един конкретен въпрос към родители на деца, учещи в Света София.

В ПУК са с една класна.
После 1-3 клас.
А след това 4-7 клас. В 4 клас са с различни учители по всеки предмет.

# 507
Последно класната за първи клас сменя ли се?

# 508
  • София
Последно класната за първи клас сменя ли се?
Да, в ПУК са с една учителка. След това от първи клас си имат друга класна

# 509
  • София
Някой има ли актуална информация за нивото на началното образование във Евростар, Увекинд и Българско Школо? Никъде не намирам информация за Евростар и Българско Школо, резултатите им виждам че са добри, но ми се искаше да разбера от първа ръка на какво ниво действително е обучението там? Освен това ако може и някой да сподели има ли приемен изпит за ПУК в трите училища и какво представлява, съответно и децата къде да се подготвяли. Благодаря предварително.

П.П В търсачката намерих тема за Евростар но коментарите са много стари и повече се обсъждат горните класове.

Общи условия

Активация на акаунт