Частни училища-информативна тема 2

• 64 027
  • 745
  •   1
Отговори
# 480
allana, сега разбирам.   Peace
Нашите учат от 8.40 до 16.40. При вас продължителността на учебния ден е по-голяма с 1,5 часа, щом сте от 8.30 до 18 ч., така че затова имате време за допълнителни занимания. При нас просто не остава време за много подобни неща - така е направена програмата.
И наистина, огромна е разликата между 1ви и 6ти клас (в който е моята), несравнимо повече се уморява по-малкото дете.

# 481
предложение за пролетната ваканция - лагер + езиков курс с "native speakers", отделно лятото предлагат синьо училище на нашето черноморие, летен езиков лагер в Англия и още един такъв в Малта. Това за лагерите.
Само забравих да вметна нещо, което се отнася по принцип за всичките тези лагери, ваканции и зелин, сини, бели училища, те не само се заплащат, но и ако човек си направи труда да поиска и калкулира цените извън даденото ЧУ, излиза много по-евтино, защото винаги собствениците си начисляват печалба+командировъчни на придружаващите учители(все пак те са на работа!). Отнася се и за белите училища, т.е. ски училищата, ако не са на Витоша и детето не се връща вечер у дома. Иначе в почти всички ЧУ има часове с носител на езика - англичанин, американец или немец, които се заплащат допълнително. Цените на допълнителните занимания по интереси обикновено не са толкова високи, но въпросът е доколко тези часове са пълноценни и дали детето ще е доволно, а и родителят, разбира се.
Имаш ли непосредствени наблюдения?
Това не е правило и в част от случаите въобще не е вярно, но моето пряко наблюдение е от държавно детско заведение. Аз лично съм договаряла такива за децата, като аз подписвам и договорите. В много от случаите изтискваме цените на максимум, а придружаващите учители се настаняват и хранят безплатно /минимумът е за всяка група от 40 души, 41ви се настанява безплатно и до сега не съм срещала изключение от това правило/. За печалба пък въобще не става и дума.
Права си, единственно в частта, че все някой трябва да поеме част от разноските за учителите, но това ми се струва повече от нормално.

Последното, което правим е ски училище с Мачирски спорт на Витоша- взимат ги след закуска и ги връщат следобед. Карат 2 часа преди обяд и 2 часа след като се наобядват. Храната се приготвя и се дава на децата под формата на суха храна в раницата, защото тя така или иначе си е платена от родителите. За 5 дни, ние плащаме 215лв. на дете за обучение, транспорт и екипировка като децата са придружавани и от учители /за справка цената на Мачирски от техния сайт за същото нещо е 227лв./.

# 482
Това не е правило и в част от случаите въобще не е вярно, но моето пряко наблюдение е от държавно детско заведение. -
Да, имам непосредствени наблюдения и въобще не става въпрос за държавно детско заведение. Що се отнася до ходенето на ски училище на Витоша, там нещата стоят по друг начин. Особено за езиковите ваканции в чужбина това се вижда, ако се направи справка в съответните езикови центрове, организиращи подобни мероприятия. Иначе винаги могат да се сравнят цените за семейна почивка на хотелите в зимните ни курорти с таксата, която изисква даденото ЧУ за една седмица в този курорт. Още по-важното е обаче, че не са много тези ЧУ, в които децата, останали в София, а понякога те никак не са малко, да имат учебни занимания. Доколкото аз знам, в "Меридиан 22" тези ученици, които не заминават на съответното зелено, бяло и т.н. училище, провеждано в учебно време, учат, като не се преподава нов материал. Според мене това е правилно, защото тези дни, за които заминаващите деца са заплатили допълнително и са учебни, влизат в училищната такса и не е редно родителите на оставащите деца да търсят варианти за гледане на детето им вкъщи.

# 483
  • София
Абсолютно за, и според мен не бива да търсиш варианти кой да ти гледа детето, защото в учебно време, а не във ваканция, някой е решил да направи б/з училище, но не предлага учебни занимания за този период.
Но е много вероятно тогава детето да изяви силно желание да замине на съответното бяло/зелено училище. Laughing

# 484
Това не е правило и в част от случаите въобще не е вярно, но моето пряко наблюдение е от държавно детско заведение. -
Да, имам непосредствени наблюдения и въобще не става въпрос за държавно детско заведение. Що се отнася до ходенето на ски училище на Витоша, там нещата стоят по друг начин. Особено за езиковите ваканции в чужбина това се вижда, ако се направи справка в съответните езикови центрове, организиращи подобни мероприятия. Иначе винаги могат да се сравнят цените за семейна почивка на хотелите в зимните ни курорти с таксата, която изисква даденото ЧУ за една седмица в този курорт. Още по-важното е обаче, че не са много тези ЧУ, в които децата, останали в София, а понякога те никак не са малко, да имат учебни занимания. Доколкото аз знам, в "Меридиан 22" тези ученици, които не заминават на съответното зелено, бяло и т.н. училище, провеждано в учебно време, учат, като не се преподава нов материал. Според мене това е правилно, защото тези дни, за които заминаващите деца са заплатили допълнително и са учебни, влизат в училищната такса и не е редно родителите на оставащите деца да търсят варианти за гледане на детето им вкъщи.

Извинявам се, но не виждам как е възможно да излезе на еднаква или дори близка стойност семейна почивка и едно зелено/бяло училище, къдете се заплаща допълнително транспорт, застраховки, част от разходите за придружаващите децата лица + допълнителни часове по език, още повече ако е с native-учител.
Като цяло не мисля, че трябва да се залоупотребява с нормалния интерес относно печалба на ЧУ-като всяко търговско дружество и те трябва да работят за печалба, за да има смисъл да съществуват, но имайки предвид "предметът" на търговската им дейност, си мисля, че това е много повече от един бизнес-трябва да вярваш и да му се отдадеш. Колкото до печалбите-търговският регистър е публичен, а постъпления в тази дейност трудно се укриват, защото всеки платец /родител/ си иска документ срещу платеното от него. Познавам и няколко учители в различни ЧУ-заплатите им са изцяло на светло.

Иначе аз също считам, че ако детето не е на токава училище, то трябва да има нормални занятия в училище, тъй като зелено/бяло училище са по желание. Единствено в случаи като този с училището към Немското посолство е логично детето да трябва да си остане вкъщи, защото зелено и бяло училище са включени в таксата.

# 485
А ето тук попаднах на описание на цените на допълнителните занимания в ЕСПА и се изумих: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=238213.msg23159085#msg23159085
Явно и други родители са се подразнили, че платените занимания са във вече платеното учебно време. Но това е било преди 3-4 години, вече може да се е променило.
Обаче 12 учебни часа дневно от 1 клас, с 5 минутни междучасия...  Shocked моята шестокласничка сега има по 9 часа дневно и й е трудно, довечера ще й дам да прочете как е в ЕСПА, за да не се оплаква!

# 486
  • София
Мен ме вълнуват предимно частните гимназии. Има ли кой да сподели впечатления за частните гимназии? Аз познавам Американския Колеж, тъй като голямото ми дете учи там. За малкото има време - той сега е в 5-ти клас, но ми се иска да събера идеи. Има ли Колежа алтернативи? (По ред причини не са ми интересни държавните училища, макар че не отричам, че някои от тях са добри. Единствено НПМГ от тях ми представлява интерес.) Иска ми се училище с хубава база и добра среда. Как стоят нещата в "Златарски", в "Образователни технологии", в ПЧМГ, в "Меридиан 22", в друго училище, от което евентуално сте доволни? Вълнуват ме предимно приликите и разликите в сравнение с ДУ. И съответно какво повече предлага съответното училище освен научаването на чужд език на прилично ниво.   bouquet

# 487
Мен ме вълнуват предимно частните гимназии. Има ли кой да сподели впечатления за частните гимназии?

На доста мои колеги децата учат в Гимназия Увекинд и са много доволни, но подробности не зная. Може да разгледаш сайта им.

# 488
Жасмин, междучасията при големите колко минути са? Ако ти се споделя, може ли да разкажеш как успяват да си научат уроците? Нали в училище няма часове за самоподготовка, а са до късно. Налага ли се да учи вечер?

# 489
svetkavitsa, разкажи моля те, за йогата, шаха, футбола след училище и т.н. не съм наясно. Знам само, че плуването от първи клас се заплаща допълнително/ за ПУК е безплатно/. Синковеца има интерес към шаха и футбола.
Все още чакам да започнат йога (както съм писала), така че за това не мога да дам инфо. Шах имат един път седмично в заниманията по интереси, футбол - след училище ходят да тренират в зала и се заплаща допълнително, но това е само за ученици.
Жасмин, а знаеш ли по колко минути са учебните часове като имат по 12 на ден? Защото бях чувала (не си спомням за кое училище беше), че часовете не са по 40-45минути, а по-кратки. Ако и тези са такива, то тогава е разбираемо да са повече на брой. Само ми е чудно как успяват учениците да си свършат работата за толкова кратко време, а учителите да преподадат материала.

# 490
  • София
Здравейте,
Аз съм една лутаща се мама из темите за частното образование. Имам още една година на разположение за проучване на най-доброто училище за моето дете.
Та понеже стана дума за таксите в ЕСПА, реших да дам линк към сайта им, където са описани всичките им такси. Там е написано, че обучението е до еди колко си часа, а след това се предлагат тези и тези занимания, на тази и тази цена. В никакъв случай не правя реклама на училището, да не ме разберете погрешно. Нямам абсолютно никакви наблюдения върху нито едно частно училище, за мое съжаление....
http://www.espa-bg.com/n/upl/files/Formuliar_Taxi_2013-2014_29_03_new.pdf

# 491
Като цяло не мисля, че трябва да се залоупотребява с нормалния интерес относно печалба на ЧУ-като всяко търговско дружество и те трябва да работят за печалба, за да има смисъл да съществуват, но имайки предвид "предметът" на търговската им дейност, си мисля, че това е много повече от един бизнес-трябва да вярваш и да му се отдадеш. Колкото до печалбите-търговският регистър е публичен, а постъпления в тази дейност трудно се укриват, защото всеки платец /родител/ си иска документ срещу платеното от него. Познавам и няколко учители в различни ЧУ-заплатите им са изцяло на светло.

За всичко това си има счетоводители, които знаят как да се погрижат за "сивия сектор". Що се отнася до заплатите на учителите в ЧУ, то по-скоро повечето не са "на светло", т.е. биват осигурявани на минималната за бранша заплата, а другото им се дава на ръка. Някъде им превеждат на карта тази минимална работна заплата за учителите - ако не се лъжа е 490-500 лв., а другото им го пишат на граждански договор или им го дават пак на ръка. 

# 492
  • София
Мен ме вълнуват предимно частните гимназии. Има ли кой да сподели впечатления за частните гимназии?

На доста мои колеги децата учат в Гимназия Увекинд и са много доволни, но подробности не зная. Може да разгледаш сайта им.
`

Благодаря за отговора!   bouquet  Аз сайтовете на всички (или поне на повечето) съм ги гледала, но ми се искаше и информация от родители, чиито деца учат в частна гимназия.  Wink  Продължавам да се надявам!  Simple Smile

# 493

`

Благодаря за отговора!   bouquet  Аз сайтовете на всички (или поне на повечето) съм ги гледала, но ми се искаше и информация от родители, чиито деца учат в частна гимназия.  Wink  Продължавам да се надявам!  Simple Smile

Склонна съм да вярвам, че училището наистина е добро, те са доста интелигентни, успели хора с големи възможности и амбиции и са предпочели Увекинд пред всички други частни училища. В Увекинд се учат  2 езика на вискоко ниво, немски и английски, средата е добра, като познавам родителите на повече от 10-тина деца от там.

# 494
Здравейте, може ли да ми препоръчате училище, в което да запиша детето ми в 5 клас следващата учебна година ? Да е с английски език и да се учи много.  Подадохме молба в "Св.София", но ми казаха, че шансът е нулев, защото имат много молби, а не се знае дали изобщо ще има свободно място. Предпочитам частно училище, дъщеря ми е била в частна градина и сега също е в частно училище. Чудя се какво да правя. ПЧМГ не е вариант, защото тя не обича математика.

Общи условия

Активация на акаунт