Частни училища-информативна тема 2

• 64 030
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
Не е чак такава драма допълнителното заплащане на спорт и извънкласни дейности. Детето ми ходи на две неща в училище, два пъти седмично. Плащането е в началото на всеки срок (по банков път или в касата на училището, което не е проблем за мен). Общо за цялата година плащаме 400 евро над таксата за обучение, която е 3500 евро.
Допълнителните занимания са по избор - ако не ходи детето, не се заплащат.

# 466

А ако ходи, загубените часове вече платено обучение приспадат ли се от таксата? Не, нали?
И какво се получава - плащаш двойно - един път с таксата, за учебно време и втори път такса за допълнителни, които са в това учебно време.
Хитро, а?  Crazy

# 467
А ако ходи, загубените часове вече платено обучение приспадат ли се от таксата? Не, нали?
И какво се получава - плащаш двойно - един път с таксата, за учебно време и втори път такса за допълнителни, които са в това учебно време.
Хитро, а?  Crazy

Хахаха ... Жасмин, нали не си мислиш, че хората са толкова лекомислени, да не кажа будали Laughing

Предполагам, че и в Св. София в договора ви за обучение е записано какво е включено в дължимата такса. Така е и на другите места. Допълнителните занимания в някои училища (когато не са включени в таксата) са извън задължителните часове за подготовка (което е дефинирано в самия договор) Т.е. учебният ден приключва в ранните следобедни часове (което се покрива от таксата за обучение) и от там нататък времето на детето се разпределя според неговото желание и възможностите на родителите. Някои деца се прибират вкъщи (което предполага наличие на човек у дома), други предпочитат да ходят на извънкласни занимания докъм 16,30-17,00ч. Всичко е ясно разпределено, да не говорим за дублиране на пари и т.н.

# 468
Пейпър Кейк, във  Френския лицей ли учите?

# 469
Допълнителните занимания в някои училища (когато не са включени в таксата) са извън задължителните часове за подготовка (което е дефинирано в самия договор)

В някои е така, но в други са в учебно време. Ако е след учебно време - едните деца да си тръгнат, другите да останат на занимания - няма проблем. Но в кои ЧУ е така? Сещам се само за ПЧМГ. А почти всички други са целодневни, от 9 до 16.30 и заниманията са в това време:

Поне при нас допълнителните занимания не са на нивото, на което бих искала или дори на нивото на сумата, която искат. Ако можех да си го позволя като време, щях да си водя детето на външни занимания по дисциплините, които са ми от значение, вместо в училище.
Така че за мен наличието на допълнителни занимания в частните училища е огромен минус, който изисква много средства, губи времето на детето за самоподготовка в следобедните часове и не предлага нищо кой знае какво като ниво.

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 16:05 от Анонимен

# 470
  • София
*paper cake*, аз вече писах, че при нас не е така - заниманията са за сметка на обедната почивка или часовете следобед, които се водят самоподготовка, но на практика са си часове и продължават до 16.30. Така че, реално може да се говори за дублиране. Лично за мен това не е чак толкова лош вариант, т.к. предпочитам детето ми да се занимава по-сериозно със спорт и предлаганото в училище не ме засяга и съответно не плащам, но пък не ме устройва, че задължителните занимания са чак до 16.30 ч. и при положение, че едно дете си ляга в 20.30 - 21 ч. не остава много време допълнителни занимания

# 471
  • София
На този етап - когато детето ми е в ПУК, не смятам, че губи чак толкова време от часове, за да отиде на плуване например. Смятам, че за него е по-полезно да отида на плуване, дори ако е само 30 мин. в басейна - пак е нещо - и раздвижване, и разнообразие, та дори и контакти с други деца - от другите класове, които също допринасят за развитието му (надявам се, в положителна посока  Laughing). По-нататък е възможно мнението ми да се промени, когато материала стане по-сериозен и изискващ.

# 472
Струва ми се непрестижно и изнервящо, допълнителните занимания да се заплащат.
Престижът мен въобще не ме касае. Има занимания, които са включени в цената и такива, които се заплащат допълнително. Даже ми се струва не много уместно ако всичко е включено в цената, едно дете да ходи на 10 неща и да плаща същата такса като друго, което не ходи на допълнителни занимания. Вместо всеки родител да си плаща за неговото дете, сумата се поделя между двамата. Много престижно  Laughing

# 473
Знам, че училището не е мястото за сериозни тренировки, но поради целодневната си заетост на децата от ЧУ им е по-трудно да се занимават сериозно с нещо извън училище...
Понеже мисля да повдигна въпроса пред собственичката, бихте ли споделили колко пъти средно годишно децата ви ходят на мероприятие извън училище (Зелени, Бели училища, екскурзии, посещения на театри, забележителности...)
Поддържам това мнение, че в ЧУ трябва да има отделени часове за занимания по интереси, за спорт и извънкласни мероприятия, защото там децата наистина са много натоварени и са на целоденвон обучение. Доколко обаче ще ги има тези занимания по интереси и как ще се провеждат, и дали заплащането им ще е допълнително, зависи от вижданията на собственика и програмата на съответното ЧУ. Някои ЧУ не предлагат бели, зелени и т.н. училища в рамките на учебната година с цел да не се губи от учебното време. Знам, че е така в "Св. София" и в "Дорис Тенеди", но в повечето ЧУ се организират такива зелени, бели или сини училища, а също и езикови ваканции, които обаче са през лятото, както и сините училища. Тези допълнителни "екстри" се заплащат в повечето ЧУ, а в някои - като в ЕСПА - влизат в таксата за обучение. За ЕСПА същото важи и за заниманията по интереси, които обаче там са организирани като част от образователната тристепенна структура на обучение, т.е. това май е ІІІ ниво. За други някои ЧУ знам, че ако има такива занимания, то те се заплащат допълнително, като например в "Дорис Тенеди" и ПЧМГ тези часове са извън учебното време, а в "Д-р Петър Берон", "Българско школо", "Образователни технологии" - са в учебно време. Всеки родител може да си избере ЧУ според потребностите, защото предлагане има.

# 474
Допълнителните занимания в някои училища (когато не са включени в таксата) са извън задължителните часове за подготовка (което е дефинирано в самия договор)
В някои е така, но в други са в учебно време. Ако е след учебно време - едните деца да си тръгнат, другите да останат на занимания - няма проблем. Но в кои ЧУ е така? ...
ПЧМГ, "Св. Георги", "Дорис Тенеди" (това са тези, за които аз знам, но със сигурност има и други)

Лекси, много неприятно е дублирането във вашия случай. Но не ви ли направи впечатление възможността това да се случи при подписване на договора за обучение? Аз бих проверила какво точно включва таксата и съответно бих си потърсила правата.

...Даже ми се струва не много уместно ако всичко е включено в цената, едно дете да ходи на 10 неща и да плаща същата такса като друго, което не ходи на допълнителни занимания. Вместо всеки родител да си плаща за неговото дете, сумата се поделя между двамата. ...
allana, напълно съгласна съм с поста ти. ЧО е чиста проба покупко-продажба на услуга. Затова се и подписват договори, които би трябвало да регламентират правилата на "сделката". Трябва да знаеш за какво точно плащаш, за да няма недуразумения и недоволства.

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 20:53 от *paper cake*

# 475
Струва ми се непрестижно и изнервящо, допълнителните занимания да се заплащат.
Престижът мен въобще не ме касае. Има занимания, които са включени в цената и такива, които се заплащат допълнително. Даже ми се струва не много уместно ако всичко е включено в цената, едно дете да ходи на 10 неща и да плаща същата такса като друго, което не ходи на допълнителни занимания. Вместо всеки родител да си плаща за неговото дете, сумата се поделя между двамата. Много престижно  Laughing

Какво разбираш под престиж? За мен това е добрата репутация / реноме на учебното заведение.

А явно вашата програма е доста ненатоварена, щом децата могат да ходят на 10 допълнителни неща. При нас не е така - можеш 2 часа седмично да позваш за интереси, всичко друго е запълнено с часовете по програма, от които не можеш да отсъстваш. Може би заради това се разминават гледните ни точки.  При нас нито има много доп.занимания, нито има време за тях, набляга се много на учебния процес. Неслучайно училището беше първо на матурите миналата година - наистина много се учи.

# 476
В "Петър Берон" имаше едно зелено училище през септември, другата седмица е бялото, като има опция за избор при малките - на Боровец с големите или на Витоша като се прибират вечер. Получих предложение за пролетната ваканция - лагер + езиков курс с "native speakers", отделно лятото предлагат синьо училище на нашето черноморие, летен езиков лагер в Англия и още един такъв в Малта. Това за лагерите.
За допълнителните занимания - повечето са в рамките на часовете като се заплащат само часовете по английски с "native speaker", шах, авиомоделизъм и плуване. Останалите занимания по интереси - музика, енциклопедични знания, мода, и още 2-3 (не си спомням точно какви бяха) влизат в цената. С нетърпение чакам и заниманията по йога. Има и футбол след училище.

# 477
svetkavitsa, разкажи моля те, за йогата, шаха, футбола след училище и т.н. не съм наясно. Знам само, че плуването от първи клас се заплаща допълнително/ за ПУК е безплатно/. Синковеца има интерес към шаха и футбола.

# 478
предложение за пролетната ваканция - лагер + езиков курс с "native speakers", отделно лятото предлагат синьо училище на нашето черноморие, летен езиков лагер в Англия и още един такъв в Малта. Това за лагерите.
Само забравих да вметна нещо, което се отнася по принцип за всичките тези лагери, ваканции и зелин, сини, бели училища, те не само се заплащат, но и ако човек си направи труда да поиска и калкулира цените извън даденото ЧУ, излиза много по-евтино, защото винаги собствениците си начисляват печалба+командировъчни на придружаващите учители(все пак те са на работа!). Отнася се и за белите училища, т.е. ски училищата, ако не са на Витоша и детето не се връща вечер у дома. Иначе в почти всички ЧУ има часове с носител на езика - англичанин, американец или немец, които се заплащат допълнително. Цените на допълнителните занимания по интереси обикновено не са толкова високи, но въпросът е доколко тези часове са пълноценни и дали детето ще е доволно, а и родителят, разбира се.

# 479
А явно вашата програма е доста ненатоварена, щом децата могат да ходят на 10 допълнителни неща.
Повечето са по един път в седмицата, 35 минути. Някои са по два пъти, но пак не отнемат кой знае колко от времето им за учене, по-скоро са разтоварващи и забавни.
Но според мен разликата в гледните ни точки идва от възрастта на децата. Моето е в първи клас, стои в училище от 8:30 до 18:00 часа и ако го карат да учи и то сериозно през всичкото това време, не мисля, че ще има някакъв резултат. От един момент нататък си е нужно разтоварване  В по-горните класове предполагам, че нещата стоят по-различно.

Общи условия

Активация на акаунт