Частни училища-информативна тема 2

• 63 881
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
Не, Дидева, не може. Няма такъв.
Или ако има, това е бил не неизучаван, тоест, незалегнал в програмата материал, а непредаден или неупражняван материал, което, обаче е друга бира и вината е в учителя, училището, или мързела на ученика, който е бил в кафенето като са го предавали и после пее като в руската песничка  - ето ми не проходили, ето нам не задавали.... (нямам руска клавиатура за руските букви..).

Два пъти сме били седми клас, последният път миналата година и ви уверявам, че няма нещо давано на НВО (Вие го наричате матура), което да не е залегнало в учебната програма, вече дали е предадено, упрабнявано е друг въпрос.
Погледнете седмокласната тема, там само за тези изпити се говори...
Тоест драмата се свежда не до това дали би могъл да си решиш задачата или да познаеш синекдохата, а как да го направиш така, че да се впишеш във времето и да получиш добра оценка и по начин такъв, че да си по--конкурентен от другарчето и да успееш да се класираш за 600-те места в добрите гимназии (в София примерно, по другите градове в пъти по-малко).
Затова децата ходят по учители, школи, на пробни изпити - не за да научат материала като такъв, защото не е залегнал в програмата, а за да попълнят белите петна, останали по изброените горе причини.

# 631
Относно състезателната математика, мисля почти във всички ЧУ се изучава, въпреки че не се водят МГ.

Не и по програма. В нашето има допълнителна школа по състезателна математика веднъж седмично, на която могат да ходят само по 2-3 деца от клас, които преподавателят по математика избере. (така е за 6-7 клас, за малките нямам наблюдения). Останалите ученици не учат състезателна математика в часовете.

В ЕСПА мисля, че е същото, защото наскоро четох цените им и състезателната математика се заплащаше допълнително и беше няколкостотин евро годишно.

Ако във вашето училище я учите по програма, браво.  Peace

# 632
  • София
Според моите наблюдения няма как в рамките на часовете в училище да се изучи всичко, необходимо за оценка над 5.25 - 5.50. Просто часовете са недостатъчни, а летвата - много висока. Това е и причината почти всички 7-класници с амбиции за прием в по-елитни училища да ходят на курсове и уроци. Това, което дъщеря ми прави в час, не се припокрива напълно с това, което й се преподава на курсовете. Ако беше така, надали толкова деца щяха да разчитат на допълнителна подготовка. Дъщеря ми е в 107-мо, училище от което съм много доволна и което се представя много добре на матурите в 7-ми клас (и изпреварва много частни). От класа й обаче знам само за едно дете, което не ходи на уроци или курсове.
allana, местата са малко, а желаещите много и все добре подготвени. И все пак трябва да се отсеят най-добрите. А в училище определено се добиват знания и една оценка от 5 е напълно задоволителна за една добра обща култура, но не и за голяма част от по-желаните училища.
Ето ти миналогодишните матури: http://slides.bg/3657/
http://akademika.bg/2013/05/тест-и-отговори-на-изпита-по-бел-в-7-клас/ и
Дидева, може и да не съм права, ще се поинтересувам, но при всички случаи, ако се  разчита само на часовете в у-ще е малко вероятно детето да се подготви наистина добре. Нещата са наистина много, има тънкости, форматът предполага много работа, за да се свикне с него и задачите да се решават бързо. Както и да е, не искам да се заяждам, сигурно има деца, които се справят разчитайки само на училището, но аз не познавам такива и се чудя всички ли родители сме такива балъци да си даваме парите по школи, щом може и без тях.
StefanB, по-добре си го обяснила. наистина не съм явно права за материала, но има ли значениое каква е причината - в общия случай се налага допълнителна работа
Жасмин, в нашето се учи по програма. При положение, че повечето ЧУ пращат учениците си организирано на състезания, мислех, че изучават състезателна математика.

# 633
Дидева, може и да не съм права, ще се поинтересувам, но при всички случаи, ако се  разчита само на часовете в у-ще е малко вероятно детето да се подготви наистина добре. Нещата са наистина много, има тънкости, форматът предполага много работа, за да се свикне с него и задачите да се решават бързо. Както и да е, не искам да се заяждам, сигурно има деца, които се справят разчитайки само на училището, но аз не познавам такива и се чудя всички ли родители сме такива балъци да си даваме парите по школи, щом може и без тях.
Не съм оспорвала всичко останало.  Simple Smile Просто то се случва в условията на изучаван материал. Или, както си го казала ти самата:
Цитат
Просто часовете са недостатъчни, а летвата - много висока.
Но пък гледам, че има частни училища с хорариум 9 часа математика и още толкова БЕЛ. Там не би трябвало да се налага допълнителна подготовка.

# 634
Дъщеря ми е в 107-мо, училище от което съм много доволна и което се представя много добре на матурите в 7-ми клас (и изпреварва много частни).
...
Жасмин, в нашето се учи по програма.

В 107 ли сте? Ами то е математическо училище, нормално тогава. В ЧУ обаче не се учи масово по програма съст.мат., срещу което възразих.

Ето, намерих за ЕСПА: http://www.espa-bg.com/n/upl/files/Formuliar_Taxi_2013-2014_29_03_new.pdf

"Отбори по математика (след входящ тест):
€ 120 на срок (за 1 кл.) - 15 седмици по 2 уч. часа;
€ 150 на срок (за 2-4 кл.) - 15 седмици по 3-5 уч. часа;
€ 180 на срок (5-7 кл.) - 15 седмици пo 5 уч. часа"

5 учебни часа седмично плюс часовете по математика - обяснимо е защо имат постиженията, които ти посочи:
Без да съм фен и изобщо да имам някакво мнение за ЕСПА например, ми прави впечатление, че се представят много добре на мат. състезания. Резултатите за 5 клас за всички ЧУ за Великденското мат. състезание са:
http://iztok-smb.hit.bg/rezultVMS.html
ЧСОУ "ЕСПА"               75
ЧСОУ "ЕСПА"               63
ЧСОУ "ЕСПА"               60
ЧСОУ "ЕСПА"               52
ЧОУ"СВ.СОФИЯ"               51
БЪЛГАРСКО  ШКОЛО   49
Българско школо               40
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   36
ЧОУ"СВЕТА  СОФИЯ"   35
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   27
Меридиан 22                           26
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   22
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   22
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   20
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   20
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   21
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   18
ЧСОУ "ЕСПА"               16
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   16
ЧОУ "Д-Р П. БЕРОН"   7
 На матурите обаче положението е малко по-различно....

# 635
  • София
Не, в ЧУ"Климент Охридски" е малката ми дъщеря Simple Smile Там учат по програма състезателна математика (но й казват "Забавна математика". Отделно си учат и по Джъмп мат Simple Smile
Голямата е била в Увекинд, 21-во и сега е в 107-мо.

Последна редакция: ср, 19 фев 2014, 13:47 от Лекси

# 636
  • София
Лекси, с всяка година  изпитите  стават все по-лесни.. Огромна част от задачите в миналогодишното НВО са решими и от шестокласници. От това баловете, специално в София, отхвърчат в небесата ( миналата година минималният бал за девойки в 91НЕГ остана над 35 и на второ класиране, а  момиче до езикова с бал 33 не можеше да се добере..).  С такава сложност на изпитите  съвестните  и учещи си за училище деца, с предаден от учителите по програма  материал, спокойно могат да се справят и за оценка доста над 5. Въпросът е, че тази оценка е недостатъчна.. Което кара родителите да си "вържат гащите"  с курсове и уроци.

Колкото до неучен материал, такъв определено  имаше само в изпита от 2009, който не беше със сегашния формат.  Сред  50-те  задачи имаше доста логически, които през нито една учебна година не  се изучават в редовите училища до 7 клас.  Математическите гимназии и паралелки ги изключваме. Тогава баловете за прием в добрите училища бяха значително по-ниски от тези през последните години.

# 637
  • София
пенсионирана русалка, знам че задачите последните години не са много трудни, но местата в желаните гимназии не са станали повече от това. За мен няма значение с каква оценка се влиза, стига да се влезе Simple Smile И на 4-ка ще се радвам, стига да е приета на желаното място. За съжаление тези сравнително лесни матури водят до много голяма конкуренция, често и една изпусната запетайка е определяща...

# 638
Дори напротив, намаляха миналата година.... Ако не бъркам във 2-ра АЕГ имаше паралелка по-малко.. А кандидатите няха малко повече от предходната година.
Права е Nixe  за изпита 2009, тогава наистина форматът 50 задачи за 3или 4 часа беше смазващ, да не говорим за задачите, особено последната например си беше задача за олимпиада...
Както и за трудността на задачите. Е, чак решими от шестокласници, да от някои шестокласници може би, но оптеделено не бяха сложни. Писа задачата например беше елементарна, действително.
И балът скочи. 33.85 беше на дъщеря ми и се класира във ФЕГ на второ класиране при това... 1АЕГ, 2 АЕГ, 1НЕГ, 73-то, Испанска, и повечето паралелки на ФЕГ бяха нагоре като бал.... Тоест с две оценки 5.50 на изпитите за момиче беше на кантар работата в София....

# 639
По мои наблюдения също няма неизучаван материал в матурите. А в училище се преподава само гръбнакът - нормално е при толкова малко часове. Трябва да се надниква и в сборниците. В седми клас те са дразнещо много, но мисля, че ако се изреши само един, е достатъчно да се застрахова детето, че няма да му се падне нещо неизучавано.
Аз този опит го имах още в пети клас, когато още имаше матури. Бяха се паднали някои текстови задачи, които не бяха изучавани в училище, но които ги имаше в сборника. И детето се справи благодарение именно на сборника - без нито една грешка. Оттогава си знам - за изучавано се признава всичко, което фигурира в сборниците.

# 640
пенсионирана русалка, знам че задачите последните години не са много трудни, но местата в желаните гимназии не са станали повече от това. За мен няма значение с каква оценка се влиза, стига да се влезе Simple Smile И на 4-ка ще се радвам, стига да е приета на желаното място. За съжаление тези сравнително лесни матури водят до много голяма конкуренция, често и една изпусната запетайка е определяща...

Крайно време е да се разбере, че лесните задачи вместо да изпишат вежди вадят очи. Ако НВО-тата са наистина трудни една случайна грешка няма да е фатална. За мен точно онзи изпит от 2009 беше супер. Какво от това, че с четворки се влизаше в елитна гимназия? Нали се получи добро разслояване. Но тогава родителите плакаха, раздираха си дрехите, скубаха си косите, пускаха петиции да се били вдигнели всички оценки с една единица и прочее простотии. И властта се уплаши им почна да дава смешни изпити. С което забатачи нещата.

# 641
Тоест с две оценки 5.50 на изпитите за момиче беше на кантар работата в София....

А какво става, ако детето е болно? Дават ли му втора дата за матура, или болно, здраво - отива? А за изпита в АК?

# 642
Тоест с две оценки 5.50 на изпитите за момиче беше на кантар работата в София....

А какво става, ако детето е болно? Дават ли му втора дата за матура, или болно, здраво - отива? А за изпита в АК?

Гори. На НВО. Няма вариант.
За АК по принцип също, макар че там е тест, може би има някакъв вариант, аз поне не съм чул за такъв случай.
Но ако се разсъждава логично, би следвало и там да е без алтернатива - иначе всеки би могъл да представи бележка, че детето е било болно и затова не е изкарало добре и да иска нова дата...
Така че, стискайте палци да са здрави за изпитите....

# 643
  • България

Крайно време е да се разбере, че лесните задачи вместо да изпишат вежди вадят очи. Ако НВО-тата са наистина трудни една случайна грешка няма да е фатална. За мен точно онзи изпит от 2009 беше супер.
+1  Peace
Винаги съм била на мнение, че това е начинът да се отсеят най-подготвените.
Имах късмета, че дъщеря ми кандидатства тогава. Друг е въпросът, че в крайна сметка предпочетохме АК, пред НЕГ.

Изпитите след 7кл и АК са единствените без възможност за поправка ...

Последна редакция: ср, 19 фев 2014, 16:50 от SofiaV

# 644
Следейки посоката на разговора и имайки пред вид темата в която се пише, започвам да се чудя, дали всички родители настояват децата им учейки в ЧУ, след 7-ми клас да кандидатстват в елитни държавни гимназии?

Веднага отговарям за себе си, че след фиаското с "елитното" ни предходно ДУ изобщо нямам намерение кракът на детето ми да стъпи отново в ДУ.

В този ред на мисли, кои са алтернативите след 7-ми клас, освен АК за ЧУ?

Общи условия

Активация на акаунт