ВМ-НВХ, част 67

• 35 865
  • 732
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Леле, Краси, аз ако се храня с такива порции, ще съм постоянно гладна и ще налитам на хляб... #Crazy
Виж, на Kam Heart Eyes месцата супер ще ме заситят, ммм, започнах да слюнкоотделям...
joya, абсолютно съм съгласна с написаното от Шоки  Peace
Цитат
Но наистина трябва да тропнеш с крак и да не ги оставяш да ти се качват на главата. Като са поискали някаква манджа или супа и си им изпълнила желанието, няма "не ми харесва" - ще си изядат яденето Twisted Evil Направо им кажи в прав текст какви са правилата: Като поискат например картофена манджа, ти изпълняваш, после те ядат. Ако не ядат, не предлагаш друго - нека да се оправят сами или да стоят гладни (нищо няма да им стане), а сготвеното, което не са искали да ядат, го изхвърляш пред тях. И друг път не изпълняваш поръчки Twisted Evil Трябва да видят, че няма да отстъпваш и да се оставяш да те манипулират. Това е много важно за авторитета ти на родител.
Аз отдавна спрях да мисля кой какво иска да яде и да угаждам...Готвя каквото преценя. Разбира се, ако ме помолят, че многоо им се яде еди-какво си, преценявам и откликвам едва след 2-рата настоятелна молба.  Mr. Green Те си знаят, че ако не ядат това, което съм сготвила по поръчка, втори път няма да им готвя каквото желаят.
Сладки неща и какъвто и да е джънк не складирам вкъщи и не купувам специално.
И аз не обичам да хвърлям храна, гледам да готвя съобразени количества. Но и не дояждам. Това с: оставям манджата да се развали и после с чиста съвест хвърлям, ми хареса.  Mr. Green Ще го запомня. Но ние имаме коте и то дояжда понякога...

# 166
По повод на дискусията с Краси Sunglasses В шведската част на блога на Андреас Енфелт се завихри много голям спор по повод на една статия, която излезе преди няколко дни в един от водещите шведски вестници (Дагенс Нюхетер) под заглавието "Скорбялата ни прави здрави и стройни". Авторката споделя собствения си опит и разбирания, без да е специалист, а просто в качеството на човек с мнение и трибуна да го изрази Rolling Eyes Тя лично, ако трябвало да избира дали цял живот да се храни с месо, яйца и зеленчуци, но без зърнени храни (палео хранене), или пък да се храни с бобови, зърнени, плодове и зеленчуци, но без месо, яйца и млечни (веганство), тя категорично щяла да избере втория вариант, защото така й било по-вкусно. И после цитира Джон Макдугал (който е един от основните привърженици и лидери на веганството Twisted Evil) и други веганскоориентирани автори и твърденията им за огромната полезност на нишестените храни и за вредността на месото и млечните. И също казва, че нея тестената закуска я засища толкова добре, че после и през ум не й минава да търси друга храна. И ако няма нещо нишестено във всяко ястие, не може да се засити. Следователно, на базата на нейните наблюдения и на базата на твърденията на много автори, които според нея са обосновани научно Rolling Eyes, хората трябвало да се хранят на първо място с растения.

Та горната статия, която е отразена съвсем кратко в блога на Андреас, доведе до много разгорещен спор, какъвто редовно се развихря и в Швеция, и във всякакви форуми по тези теми: дали нашите предци са яли много въглехидрати, дали точно плодовете са вредни, дали не е правилно, след като веднъж човек "се излекува" от пристрастеността си към въглехидратите и си нормализира теглото, да започне пак да въвежда плодове и нишестени храни - нали се е излекувал вече Rolling Eyes И също че предишните поколения били яли много картофи и хляб, а нямали нашите проблеми с теглото и здравето Rolling Eyes Така че и ние в нашата тема водим подобни спорове, каквито водят и в момента в Швеция Laughing

# 167
хехе Шоки, точно сега чета коментарите и аз

# 168
Винаги, като се заформи такава дискусия, се противопоставят две страни: тези, които заради ИР, диабет, сериозно затлъстяване или пристрастяване (към сладкото най-вече) са минали на ВМ-НВХ, и другите, които държат на естествената, необработена храна (палео общо взето), без значение дали е високо- или нисковъглехидратна. За тях и пълнозърнестите храни са ОК, и плодовете, и бобовите. И се чудят как така те да са лоши. А другите им отговарят, че за тях тези храни са лоши и са се убедили в това от собствения си опит. Онези пък отвръщат, че ако са се хранили само с такава естествена храна, нямало да имат проблеми Rolling Eyes Все един и същ спор.

# 169
еееее,аз ли съм най-лакома ooooh!
отказвам категорично първата чиния на Краси,но взимам другите 3 заедно за предястие,като ще отстраня малко зелено от втората
но ще трябва да си доям с нещо подходящо  Thinkingи бяло вино
но това,на кам  Heart Eyes
аз замразявам,ако може останала храна,ако не - в буклука без да се замислям (след като не можах да науча моята половинка да оставя повече храна,когато му е много.Какво да правя с 3 хапки от нещо си )
кокосовата палачинка била супер с лютеница и сирене,според половинката

# 170
Танче, аз кокосовата палачинка я съчетах един път с лютеница и пастет Wink Да, в солен вариант е също много вкусна. А според мен е идеална и за блат за пица, и дори като блат за сладка или солена торта (със съответния пълнеж или крем и каквото друго се измисли - вариациите могат да бъдат много).

А като заговорихме за закуски, напоследък много ми се услади нещо, което не мислех, че ще се окаже толкова вкусно: варени яйца, нарязани надребно, залети с повечко зехтин и поръсени с много (ама наистина много Embarassed) червен пипер и сол на вкус, или пък с чубрица или друга подправка по избор. Комбинацията на червения пипер и зехтина с жълтъците ми е страшно вкусна Embarassed И за допълнение може маслини, краставица, морков, домат, а може и само тази закусчица. Варените яйца са далеч по-вкусни, ако се омазнят порядъчно.

Естествено, сигурно с размекнато масло ще бъде божествено Peace Но не успявам да се организирам да извадя маслото от хладилника достатъчно рано. Но със зехтин и червено пиперче ми е много вкусно.

# 171
Аз държа винаги 1 пакет масло извън хладилника за лесно мазане, хем за мен хем за сутрешния сандвич на половинката. Не се разваля. Варените яйца ги бъркам така с масло, ще пробвам и зехтин Simple Smile   

# 172
  • SA
Хехе, Шоки, този спор наистина е един и сьщ. Но както се казва, трябва да походиш в обувките на някого, за да го разбереш. Иначе само си разсьждаваш , без особена полза.
А това с яйцата и червения пипер задьлжително ще го пробвам. Аз много обичам варени, нарязани яйца, с прибавено, нарязано на парченца авокадо, сол и лимонов сок. Често закусвам с това, или с кокосова палачинка - пак с авокадо и маслини. И аз сьм я опитвала с нещо подобно на лютеница ( всьщност доматена паста, сьс зехтин и подправки).
mis_val, не зная дали от граха, или от брашното си получила тази реакция, но ясно е, че сьс сигурност едно от двете не ти понася. А и двете няма нещо, което да не можеш да си набавиш с други храни.

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 13:48 от kameloth

# 173
  • София
Сега ще си направя точно това за обяд  Heart Eyes
Че и авокадо имам - пълно щастие  Crazy

И аз си държа маслото на плота, нищо му няма, дори през лятото.

# 174
аз пък обичам студено масло
режа го на много тънко за яйца/кашкавал
напр  с нож за кашкавал или с белачка за картофи става идеално

# 175
Да, на тънко или дори не толкова тънко Sunglasses И на мен ми харесва така, студено, но не ми върши работа за омачкване с яйца.

# 176
Гледам, че доста от нас сме влезли в някаква "черна серия" с депресивни състояния и автоагресия. И аз бях "яхнала здраво метлата" в събота, но вече ми попреминава. И най-важното за мен е, че този път устоях, не залитнах към вредна храна, както правя винаги когато съм ядосана или разстроена. Супер доволна и горда се почувствах като се осъзнах и може би и точно това ме извади от дупката толкова скоро. Да си призная, аз досега се хранех изключително "скучно" - месо, яйца, масло, маслини, някой друг зеленчук. Тия дни за пръв път се поразрових в темата с рецептите  Embarassed Има страхотни неща   bouquet Снощи си направих пицата с карфиоления блат. Днес си я носех на работа. Ами няма я вече  Rolling Eyes И понеже не ценях карфиола до сега, довечера съм решила от този, който остана да направя или пюре, или запържения с масло на Уасп като гарнитура към свинското с гъбки и сметана. Дано това, че почнах да се увличам по разообразието и да имам желание да пробвам различни рецепти, не ми излезе през носа. Винаги когато готвя, опитвам и затова избягвам да правя нережимни неща. А относно хвърлянето на храна - мене много мЪ е срам, ама съм голяма скръндза и дояждам. Нищичко не хвърлям  Embarassed Много ми харесаха вашите съвети и коментари по въпроса, та почвам да се поправям още от днес  Laughing

# 177
замразявам само ако е останало количество колкото една порция и то режимна храна
ако са 2-3 хапки, каквото и да е, в кофата
иначе само се задръстват хладилник и фризер и хилядите кутии свършват

# 178
И аз да се запиша в новата темичка  Hug Благодаря   bouquet
Много се радвам, че не съм постоянно гладна.
Миналата седмица имаше по някой захар в терафлуто, но мисля, че е по-добре от изкуствените подсладители в други подобни медикаменти.
Приятен ден, момичета!

# 179
Момичета, здравейте   bouquet

Имам известно объркване и се надявам да ме насочите. Как да увелича мазнините, които приемам, за сметка на една идея намалени протеини? При мен се получава това, че самото количество на храната, а не реалната ѝ енергийност ме нахранва. С други думи, ако не изям достатъчна по обем храна, се чувстам гладна пак скоро след това. Засега го "овладявам" с по-големи пържолки или с добавяне на зеленчуци в самите яйца при готвене (като миш-маш) и така се залъгвам, обаче като се калкулирам  Mr. Green и излизат малко мазнини (едва стигам 50%).... Какво правите вие? Как поемате достатъчно мазнини?

Може ли едно - две примерни менюта на по-вещи от мен, за да се ориентирам какво не правя като хората?

Връщам се да изчета темата.

Общи условия

Активация на акаунт