ВМ-НВХ, част 67

• 35 869
  • 732
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Докато се усетя и Шоки пуснала нова тема. И в нея толкова интересни неща сте писали  Hug

Както и друг път съм споменавала, аз от ок. 5 години от месата ям само риба и то не много често. Причините са/бяха основно две: 1. Никога не съм налитала много, много на месо. В чинията първо си обирах гарнитурата и после месото; 2. От различни източници научавах за хормоните, антибиотиците и нетипичната храна, с която хранят животните. Моя близка пострада от едно такова месо, натъпкано с гадости ... и дотам бях с месото.

Сега обаче обмислям пак до го върна в менюто си.
И тук идва въпроса ми към Лилава_коса и velvetvoice, за които прочетох, че също след период на не-ядене на месо, пак са започнали - как го направихте, с какво месо и откъде го купувахте? Всичко споделено ще ми е от полза  Simple Smile

Да кажа, че съм от София и ще съм благодарна на всеки, който може да ми даде информация откъде мога да купувам качествено месо.

# 181
Solima, аз започнах да ям месо едва преди една седмица. Започнах с пилешко и ще остана на него, просто защото не мога да ям друг вид месо. Знам, че малко лицемерно звучи, но останалите меса не мога да си представя да ги ям. Евентуално да включа и риба, но друго - не.
PS: Знам, че пилешкото не е за предпочитане, но все пак е по-добре от нищо. Embarassed

# 182
Не бях ходила скоро в Лидл и днес попаднах на някакви 200 г шоколади различни видове. Взех с 45% какао и сметана. Е, не е полезна храна, но днес ще опитам. Някой да е пробвал шоколадите?

# 183
Вчера ходих и им се огледах, но накрая си взех един 70% какао. Наизвадили са вече най-различни коледни шоколадови изкушения. Blush

# 184
  • София
Лилава_коса, благодаря ти за отговора - както писах - всичко споделено ми е ценно   bouquet

# 185
Месото може би е най-добре да се купува от месарница, а не от големите вериги - това според мен е донякъде гаранция за по-добро качество. Има много месарници на "Лесидрен", има и най-различни квартални. Аз бих опитала в такава Peace

От Лидл не съм купувала шоколад, защото нямаше достатъчно тъмен Peace Не съм им гледала коледните предложения, но сигурно ще са още по-сладки.

wackamotto, най-добре е ти да кажеш какво ядеш, за да те посъветваме. Най-общите насоки ги знаеш сигурно - месото да си е с натуралната мазнинка, ако я ядеш, а ако не я харесваш, тогава може да добавяш масло. Ако има нужда от мазнина за приготвянето му, си сложи подходящото количество. Зеленчуците - по същия начин, т.е. не мога да си представя те да се готвят без мазнина. Дори и само на пара да са, пак накрая може да им се сложи масло. На салатите слагай зехтин. На кафето може да слагаш масло. А за намаляване на дела на белтъчините спрямо мазнините може би да заместиш част от месото със сирене, сметана, биволско кисело мляко, ядки newsm78

# 186
На няколко пъти ми се случи месо от Лидл на 2-3 ден след купуване да почва да има странен мириз/дъх. Вече купувам само от месарница/ на Голямо Враново има до нас/  Peace

# 187
Месото, откъдето и да се купи, е хубаво да се купи или в деня, в който ще се приготвя, или непосредствено на предишния ден - тогава се слага в хладилника. Ако се купи от по-рано - във фризера. Но най-добре да се купи в същия ден, когато ще се готви Peace

# 188
Когато съм в БГ взимам свинско от Лидл и смятам, че е добро
Даже е хубаво, че почва да мирише, това е признак на липса на консерванти
По-притеснително е ако след три дни си изглежда наред, това вече е съмнително

Лидл имат също добър черен шоколад, 81%
Но тази година в БГ не го намерих
Сега не знам дали още го няма

# 189
Мен ме притеснява колко време стои охладено, преди да го купя. Защото почти целия квартал пазарува от месарницата и я зареждат 2 пъти на ден, а на Лидл си стои по няколко дни  Tired

# 190
Цитат
Защото почти целия квартал пазарува от месарницата и я зареждат 2 пъти на ден, а на Лидл си стои по няколко дни

Именно newsm10

# 191
  • София
wackamotto, аз предприех кампания за орязване на протеина преди известно време, защото мощно прекалявам с него и тъй като съм същия случай, като теб, обема на храната ми е важен и ако ми е малко като количество си внушавам, че не съм се наяла, което в много от случаите си е точно така  Laughing та ... започнах съзнателно да ям вместо 4 яйца  - 3, но с двойно количество масло и много зехтин в зеленчуците. Или ако е месо, да е колкото ръката ми, като отново в салататата слагам повечко зехтин. Гледам да внимавам протеина за деня да не минава 1гр/кг телесно тегло, т.е за мен - 50 гр. Което съизмерено в продукти (грубо) е една пържола и 3 яйца дневно.
Това е моят опит засега, успешен, нахранвам се доволно от мазнините, та чак ми е тежко понякога.

Относно пазаруването - и аз купувам месото от кварталната месарница, а понякога си купуваме прасе  от кланица и си го разфасоваме в пликчета. Определено залагам на месарниците  Peace

# 192
И аз така знам за мириса - месото се обработва с някакви химични вещества, които забавят развалянето и миризмите. Затова и избягвам супермаркетите, ходя в месарница... Старая се да го готвя максимално бързо след закупуването, иначе - във фризера. В нашата месарница си има и надпис - "препоръчваме да се готви същия ден или в краен случай - на другия ден."

Моят проблем беше с пилешкото - винаги ми мирише, независимо от мястото на купуване. Мъжът ми не го усеща този аромат. Накрая се ядосах и търсих решение в Интернет. Та в един форум жена сподели, че научила от баба си, живяла през Голямата депресия в САЩ (глад, лишения, храна не се хвърля току-тъй, особено пък месо - луксозна стока) - да изплаква пилето преди готвене първо с оцет, после с вода. Оцетът унищожавал лошите миризми и микроорганизмите уж. Изпробвах и о, чудо - работи. Може на някой да му свърши работа този съвет.

# 193
Пилешкото може би мирише заради хормоните, които им дават, за да растат бързо, и заради недотам хубавата храна, с която ги хранят Embarassed Но това си е мое предположение. На моя близка също напоследък й се струвало много гнусно пилешкото, но това може и да е внушение Thinking Аз не съм усетила разлика, но аз не съм и с най-чувствителното небце или нос Embarassed Във всички случаи пилешко ям максимум 2 пъти в седмицата, като повечето седмици е само веднъж.

# 194
И аз от месарници купувам месо. Две имаме до нас и месото ми харесва.
Шоки, в Лидл зареждат шоколади с 64%, 75%, 81% какао. Май с повече не съм виждала  там.
И аз обичам с повече какао по принцип. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт