Шансът да се роди бебе със сини очи

• 31 086
  • 151
  •   1
Отговори
# 60
И двамата ми родители със кафеви очи - е аз съм със сини. Не слушай никой. Ако само един човек в едно от двете семейства е със сини очи и един от двамата носи негови гени има шанс детето да е със сини очи.

Три страници се хабиха хората да обяснят как става и накрая пак се намира някой да изпляска генерална глупост на страница 4. Ама моля ви се, не слушайте научните факти, който и да ви ги говори, дядо Господ каквото даде, генетиката е измислена работа.

Още на първата страница е дадено ясно и подробно обяснение.

Ако и двамата родители са синеоки и детето ще е, защото и двамата носят рецесивен ген и той няма с какво друго да се върже, да.

# 61
  • Куциндрел
Ами може на хората нищо да не им говори термина рецесивен. Правилното е алел не ген.
Сега, обяснявам каквото си спомням от Биологията.
Един ген има 2 алела. Алелите могат да са рецесивни или доминантни. За простота да вземем да отбележем деминантния алел с D, а рецесивния с d. Гена може да е DD, Dd или dd.
Когато присъства доминантен алел D, това значи, че ще се проявят неговите характеристики в гена.
За да се проявят рецесивните характеристики на гена, то трябва и 2-та алела да са рецесивни.
/не знам до колко е коректен термина рецесивна/доминантна характеристика/.

В часовете по Биология в училище се учат прости примери, като примера със сините и кавявите очи.
Ако единият родител е със сини очи, то той носи 2 рецесивни алела на гена за цвета на очите, в нашия примен d, т.е. гена е dd. При 2-ма синеоки родителя, няма от къде да се появи доминантния алел D за кафяв цвят.
Божа работа е как се предават тези алели в гена от родителите. При зачатието, детето взема 1 алел от единия родител, а другия алел от другия.

Не знам обаче зелените и пъстрите очи какви вариации са на гена за очите.

Кросинговъри, скачени гени и т.н. нямат касателство тук, щото не си мерим кокшите гребени.

# 62
  • Варна
В резултат могат от двама синеоки да се роди дете с кафеви очи. (Около мен имам два такива случая, без намеса на съседа)
За двама светлооки родители и кафявооко дете съм съгласна, но родители с абсолютно сини очи и дете с кафяви... звучи ми невъзможно, но не споря.

# 63
  • Куциндрел
В резултат могат от двама синеоки да се роди дете с кафеви очи. (Около мен имам два такива случая, без намеса на съседа)
За двама светлооки родители и кафявооко дете съм съгласна, но родители с абсолютно сини очи и дете с кафяви... звучи ми невъзможно, но не споря.
Ами не е възможно от 2-ма синеоки родителя да се орди кавявооко дете. Няма от къде да дойде кавявия цвят. /същата работа да се твърди, че при родител с кръвна група АБ може да се роди дете с кръвна група 0/.
Може би, ако единия родител е пъстроок, светло пъстроок...

# 64

Кросинговъри, скачени гени и т.н. нямат касателство тук, щото не си мерим кокшите гребени.

А Вие вероятно сте специалист по генетика?
Случайно да сте чували, че често белезите се унаследяват "в пакет"? Т.е. рецесивният алел за син цвят спокойно би могъл да се унаследи в комбинация с да речем доминанен алел за форма на очите.
Освен това има и мутации.
Но, както и да е! Науката генетика се изчерпва с учебника по биология да 10-ти клас, той е меродавен и няма никаква друга истина, освен него!

# 65
  • Куциндрел

А Вие вероятно сте специалист по генетика?
Случайно да сте чували, че често белезите се унаследяват "в пакет"? Т.е. рецесивният алел за син цвят спокойно би могъл да се унаследи в комбинация с да речем доминанен алел за форма на очите.
Освен това има и мутации.
Но, както и да е! Науката генетика се изчерпва с учебника по биология да 10-ти клас, той е меродавен и няма никаква друга истина, освен него!
Надявам се вие да сте и ще бъде чудесно, защото ще обясните подробно за цвета на очите.
Не мисля, че цвета на очите се влиае от формата, но ако е така, имате възможност да обясните.

Наистина, познанията ми по Биология са само от училище, но пък има спомен от това или онова.
Отделно имам спомен, че различните характеристики се унаследяват по различни правила, примерно цвета на кожата и ръста на човек, като изключим разни мутации и синдроми.
Чакам с нетърпение обяснението как скачените гени (кросинговър) влиаят на цвета на очите, но само и единствено на цветана цвета.
Предполага, че освен цват и форма на очите се предават и други характристики.
Не се заяждам, чакам с нетърпение да обясните, защото ще си попълня знанията. Както и да кажете дали съществуват алели само за кафяв и син цвят или има и други.
Може да споменете и как при 2-ма синеоки родителя ще мутира гена, така че детето им да е с кафяви очи.

# 66
  • София
http://genetics.thetech.org/ask/ask332 аз намирам това, имало цял 1% шанс...

Dimeli - никога няма как да сте напълно сигурен/на за познати какво е положението в леглото им Wink

# 67
 Нещо смешно се сетих. Преди години дискутирахме този въпрос в темата за сериала "Стъклен дом". Там имаше тъмноока героиня при светлооки родители. Тя после се оказа, че не е от този баща, но решихме, че едва ли при кастинга са взели това предвид. Надълго и нашироко пак се обяснявахме, и след няколко серии включиха кратък епизод по темата. Един от героите по време на лекция в университета повдигна въпроса Mr. Green Очевадно беше, че са чели във форума. Някой помни ли случая?

# 68
Нещо смешно се сетих. Преди години дискутирахме този въпрос в темата за сериала "Стъклен дом". Там имаше тъмноока героиня при светлооки родители. Тя после се оказа, че не е от този баща, но решихме, че едва ли при кастинга са взели това предвид. Надълго и нашироко пак се обяснявахме, и след няколко серии включиха кратък епизод по темата. Един от героите по време на лекция в университета повдигна въпроса Mr. Green Очевадно беше, че са чели във форума. Някой помни ли случая?

Да,аз помня,
сценаристите са бг-мами явно Simple Smile

# 69
  • Куциндрел
http://genetics.thetech.org/ask/ask332 аз намирам това, имало цял 1% шанс...

Dimeli - никога няма как да сте напълно сигурен/на за познати какво е положението в леглото им Wink
Това вече е нещо по-конкретно. Mr. Green

# 70
Това се учи по биология още в училище.
Естествено, че може да се роди синеоко дете на родители с тъмни очи.
Обратното- дете с тъмни очи от синеоки родители не може да се роди. Сините очи са рецесивен, а кафявите доминантни.

Последна редакция: пн, 11 ное 2013, 22:16 от papi6

# 71
  • София
и явно учебниците трябва да се обновяват чат- пат Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 ное 2013, 11:12 от Angel_Dust

# 72
и явно учебниците трябва да ес обновяват чат пат Simple Smile

Хаха, да.

# 73
Моята дъщеря също е живо доказателство,че това е възможно  smile3503 и двамата с мъжа ми сме с кафяви очи моите тъмни,а неговите светли.И на двама ни родителите ни са с кафяви очи,единствено моята баба,беше с сиво-сини очи,руса и неговият дядо на когото е кръстен е бил рус със сини очи и малката е със сиво-сини очи,иначе е копие на баща си,но тези очи  smile3516оф и мен не спират да ме питат и ми е дошло до гуша.Ето линк с таблица за цвета на очите https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152049468986303&se … ype=1&theater ,смешното е че сме улучили някакви 6,25% вероятност за сини очи  newsm62 но са факт!!!

# 74
Ние се опитваме да обясним, че сини и сини не дават кафяви. Аз съм също като твоето дете-сивкаво сини очи при тъмнооки родители. Сестра ми с изумрудено зелени.

Общи условия

Активация на акаунт