Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

• 11 780
  • 305
  •   1
Отговори
# 150
  • вятър в маслините, вятър над хребета
А как искаш да са поднесени същите теми? С някой български гробовен глас,
лошо озвучаване и евентуално някоя БГ старлетка по цици?
Не може ли да е френска старлетката Laughing? Или във филмите, които гледаш ти, по цици са само българките?

# 151
Българска, френска- все тая. Предпочитам майсторлъка пред Големите Истини.

Не гледам френски филми, претенциозни са ми.

Предпочитам да намирам смисъла в големи холивудски продукции, просто
ми харесва как изглеждат.

# 152
  • вятър в маслините, вятър над хребета
И на мен ми харесват холивудските мегапродукции- някои. Други не.
И френски филми харесвам, не всички. Лошото е, че тях трудно ще ги гледам, ако се установя в Разград и нямам интернет.

# 153
 Мамасита, ти си истински Джекил и Хайд, честно. Становищата ти са коренно противоположни от тема в тема. Преди комерса ти хладнееше и нямаше в него човечност, сега нарита и независимото кино Laughing

Аз лично съм фен на мегапродукциите, щото нямам нерви вече за тегави и мъчителни истини за живота. Не стигам до ексцесии като "Акули в торнадо", но всяка суперпродукция на класиците в жанра може да разчита на мен. Колкото  до французите, те от години се мъчат да достигнат до нещо гледаемо, но последното, което им се получи беше май "Амели Пулен".
  Аз пък взех, че се писах и статистка в един-два френски филма, дето се снимаха у нас... просто да не ви разправям какво антикино е крайният продукт.

# 154
  • n/a
От френското кино последно с Лоанида (джуниър)
харесахме "8 жени".

Не мисля, че изкуството е за всяка уста лъжица.
И никога не е било. Няма и да бъде. На сила не
можеш да накараш някой да преживее възвише-
ности. Гротескно е, а и е обидно.

# 155
Както е казал поетът, противореча си, това е добре, съдържам множества.

Ти сама си отговорила- нещата са различни.

Star Wars е комерс, но в него е бил консултант Джоузеф Камбъл, затова е
нещо голямо.

Обратно, Vogue дори да се напъва да пише за арт кино, пак звучи
тенекиено и претенциозно.

# 156
На сила не
можеш да накараш някой да преживее възвише-
ности. Гротескно е, а и е обидно.

Има хора, дето изпадат в катарзис и от "Сине, сине"...

# 157
  • n/a
Твърде сложно би било да си отговорим на въпроса
е ли "Сине, сине ..." изкуство. И дали е катарзис точ-
но онова, в което изпадат? Със сигурност изцежда
по някоя и друга сълза, но едва ли променя жизне-
ни пътечки на сълзеронеца, едва ли.

# 158
Не-Star Wars е мания.
Батман е комерс

# 159
 Не е така. Батман е готик-комикс, смес от супергероика и хорър, който има релации с многобройни  литературни, изобразителни и архитектурни елементи, предимно от романтизма,  и въобще не е долен комерс Grinning

# 160
Батман е почти толкова митологичен, колкото и Star Wars. И повечето
комикси.

# 161
Не е така. Батман е готик-комикс, смес от супергероика и хорър, който има релации с многобройни  литературни, изобразителни и архитектурни елементи, предимно от романтизма,  и въобще не е долен комерс Grinning
Както и да го формулираш готическия романтизъм с архитектурни релации той просто си е комикс на кино.
За да стане филм се иска повече. И не само образи и елементи, а и запомняща се история, добре разказана с исторически и съвременни препратки, с елементи на фолклор и добра, запомняща се музика.
Хей-ми звездните войни нямат ли архитектурни релации? Просто са трепач.
Може би не беше съвсем коректен примера с Батман-айде да е Супермен-той минава ли в графата на комерса?
Но да кажеш че звездните войни са комерс--неее.
Комикса на мен не ми допада като жанр. Твърде ми е елементаристичен.

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 17:44 от Герри

# 162
Сега по NBT са подкарали тукашната тема и задават, напр., един много "насочващ" въпрос, от типа на: "Защо българинът не може да си позволи да отиде на театър?". Типично български въпрос, насочен към типичния българин. Средният човечец направо се залавя на така зададения му отговор и подкарва.  Simple Smile
Един от трети клас не бил ходил, "Щото няма кой да ме заведе.".
Хората, които посещават културни мероприятия, си личат и те не почват с "Няма пари", а казват, че за добрите постановки билетите свършват доста преди представленията /Пловдив/- т.е. не почват с дежурните извинения, а споделят поглед на очевидци. На мен лично ми се е налагало да си закупувам билети за постановки доста по- рано от датата, защото на нея просто няма. Но това човек, който не ходи, няма откъде да го знае.
Въпрос 1:1 от предаването- "Според проучването българите харчат най- малко средства за култура. На какво се дължи това?" Cry Е, та хората какво да отговорят на така зададен въпрос?  newsm78
Простете, но май в "проучването" не се говори изобщо за пари и колко средства се заделят...Но то може и от английския превод да е. Кой знае?

Сега пък Евростат ни забил "нож". И сме били първи по "опростачване". А какви зрители... Културно ме изпълват просто някои.

При доброто и обективно изследване подобно насочване на въпросите е недопустимо. Аз затова запитах за конкретика. Дано найда и отговор.

Много се надявам при изследването, на което е посветена темата, въпросите и провеждането на интервютата да са... по- различни.  Sunglasses

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 18:34 от Judy

# 163
Не прословутата пирамида на Маслоу визирах аз, а диалектическият материализъм и неговите постулати- битието определя съзнанието; човешкото битие е материално и обективно.
Вива ла Маркс!

Касита, защо така го оженствени добрия стар Маркс?

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 22:45 от ad absurdum

# 164
При цена 15-20 лв за книга моят интерес си остава зад стъклото.

Преди време за известно време бях занемарила доста четенето поради тази причина. Естествено, като се погледнах в огледалото си признах, че  това е глупаво оправдание. Когато човек има интерес, намира и начин.  Моят начин ме сполетя една Коледа с електронен четец.

Иначе общо по темата културни интереси се възпитават от дете.  По-нататък зор. С един приятел сме се хващали за гушите дали човек трябва да знае къде е Зала България, или да научи когато му трябва зала България. Как по дяволите ще ти потрябва зала България. Не си ли ти човека, който ходи по тия улици, столичанин си вече от 10 години не си ли минавал, не си ли се запитвал тия сгради в София какви са, защо са ... не ти ли е любопитно да разбереш какво става вътре ...
  Не можете да си представите какво се случва в главата на един човек, за когото културните търсения са непозната територия и какви отговори дава ( ще го кажа накрая).

Преди няколко дни с по-млади от мен хора говорихме и те много споменават израза "Русия не вярва на сълзи", явно е куул знам ли. та, аз не издържах и попитах знаят ли какво значи - не. Нещо за песента "Александра"- тц.... Знаят ли, че не е Русия, а е Москва - не. Знаят ли че това е филм, не. Гледали ли са руски филм в живота си - не. Добре, ако трябва един руски филм да гледате поне гледайте "Гара за двама". Дреме ни на гъза, ние не сме от ТОВА поколение, защо ни е да знаем. Отговорих, че  и аз не съм съвременник на египетските пирамиди, но знам какво са и къде са:) Дреме им на гъза е като маска на игнор и край. Спира разговора, аргументите, опита. И това е масово.А  Русия не вярвала на сълзи ...

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 23:06 от 10 cent

Общи условия

Активация на акаунт