Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

• 11 796
  • 305
  •   1
Отговори
# 60
Не прословутата пирамида на Маслоу визирах аз, а диалектическият материализъм и неговите постулати- битието определя съзнанието; човешкото битие е материално и обективно.
Вива ла Маркс!

# 61
Не прословутата пирамида на Маслоу визирах аз, а диалектическият материализъм и неговите постулати- битието определя съзнанието; човешкото битие е материално и обективно.

Това по- скоро приемам, но въпросът какво е определящото за настоящите културни нагласи и потребностите на живеещите у нас хора е наистина по- различен и твърде обемист.

# 62
Там е работата- битието не е еднозначно, не е обективно, а си има особености
и чупки.

Просто някъде назад сме хванали грешната пресечка и сме се загубили в свят,
където въображението, музиката зад музиката, прекрасното- се смятат за
несъществуващи, хората са забравили да ги виждат, затова културните продукти
им се виждат сухи и скучни.

А това да може да слушаш симфония и да не те заболи глава е способност,
за която е трябвало да се труди още прабаба ти. И като се родиш със заложби,
да ги доразвиеш, буквално да станеш по-фин човек, а не продукт на материалистична
и грозна култура, за която човешкият живот не е свещен.

# 63
Там е работата- битието не е еднозначно, не е обективно, а си има особености
и чупки.

Точно защото не е, аз се въздържам да обсъждам всичките му компоненти, т.к. те не се изчерпват само с материалните битовизми тъй, както философията не се изразява само в диалектическия материализъм.

# 64

да ги доразвиеш, буквално да станеш по-фин човек, а не продукт на материалистична

Прабаба ти обаче е трябвало още тогава да се роди в семейство надскочило дребния битовизъм, или по народно му казано да си е надвило над масрафа.

# 65
Аз не вярвам в теорията, че трябва да си си "надвил над масрафа", че да имаш културни потребности. Според мене няма нищо общо. Това с бабата и главоболието след симфония - без коментар. Аз имам прадядо композитор (известен за времето си), но не всички от преките му наследници слушат симфонична музика. Двама от внуците му са инженери и си нямат хабер от дейността на прадядо им.

# 66
Aко Маслоу пишеше в Бг мамма да сме му видяли сметката досега:)

# 67

Прабаба ти обаче е трябвало още тогава да се роди в семейство надскочило дребния битовизъм, или по народно му казано да си е надвило над масрафа.

За симфонията трябва да си отпочинал, добре похапнал и ако може с коктейл в ръката. Така най-добре влиза музиката.
Макар че и Буковски е писал под звуците на класическа музика и с вино в ръка...

# 68
Добре, последен опит- културата струва пари. Дадените тук примери за това как и с малко такива може да се просвещаваш, са по-скоро частно, не общото. За да посегна към нова книга, билет за театър, концерт или да посетя изложба, трябва първо да съм посегнала към хляба и да са ми останали стотинки за първите.
Четенето на книга не те прави културно активен. Споменавам го като най-често давания пример за евтино просвещение.

# 69
Добре, последен опит- културата струва пари. Дадените тук примери за това как и с малко такива може да се просвещаваш, са по-скоро частно, не общото. За да посегна към нова книга, билет за театър, концерт или да посетя изложба, трябва първо да съм посегнала към хляба и да са ми останали стотинки за първите.
Четенето на книга не те прави културно активен. Споменавам го като най-често давания пример за евтино просвещение.
Това дето го обясняваш не важи съвсем у нас.
Ние затова не се вместваме в статистиките.
България е страна където всичко е наопаки.
Голяма част от богатите с ланците са прости и нискокултурни, а една значителна част от хората, дето едвам свързват двата края са чели повече от много западняци, парадиращи с високата си култура.
Като се има в предвид че Захари Стоянов е почнал кариерата си като овчарче в балкана, а умира като един от най-големите български писатели, то всичко по отношение на България трябва да се приема с особено мнение-тук всичко може.

# 70
"Богатите с ланците" е вече просто мит. Не че няма останали и от този вид, но моята статистика сочи, че днес заможните у нас, нарочно е не употребявам богати!, са хора на възраст 30-50 с образование, добри доходи и широки интереси. Тях виждам и в театъра, и киното, не че е особена култура то, и в редките си посещения на немасови изложби.

# 71
"Богатите с ланците" е вече просто мит.
Дали? Кога успяха да еволюират и да създадат новата българска аристокрация? Като пратиха дечицата да учат в Лондон и вече им пораснаха челата?

# 72
Не е въпроса само да имаш пари.
Трябва да имаш и светоусещане, разбиране за култура. Най-грубо казано, някой трябва да те хванал за ръка като дете, което се учи да ходи и да ти е показал, що е то изкуство.

Някак си не мога да повярвам, че "бизнесмените" от прехода, които изпраха парите и се водят "елит", изведнъж от чалга и хвърляне на салфетки, ще минат на опера и подпомагане на изкуство (не само на гледане).

Нека не забравяме, че докато "старата" Европа изживява ренесанс, ние сме под някакво владичество, трепейки се за насъщният. В ДНК-то ни го няма заложено.

П.С. Обърнете внимание на снимки на европейски домове - пълно е с картини по стените и лавици с книги. Сега потърсете снимки на български домове....мисля че е излишно да пиша каква е картината.

# 73

За симфонията трябва да си отпочинал, добре похапнал и ако може с коктейл в ръката. Така най-добре влиза музиката.
Макар че и Буковски е писал под звуците на класическа музика и с вино в ръка...

Не е вярно, още Хемингуей е забелязал, че изкуството се възприема най-добре в полугладно състояние, разглеждайки платната на импресионистите.  Grinning

По темата - никога компонентите на културата не са били толкова широкодостъпни, както във времето, в което живеем, включително и у нас. Интернет и глобалните проекти, които от няколко години се реализират у нас дават възможност на всеки да разглежда картини, да чете, или да види филм. Не е като на живо, но като човек, който е разглеждал албуми с часове, преди да има възможност да посети галерия, мога да свидетелствам, че когато у някой има жажда, не е проблем да бъде утолена.

Ако тази статистика е вярна, причината може да бъде само в липсата на потребност, а причините за липсата на потребност, вече не се наемам да я определям.

# 74
П.С. Обърнете внимание на снимки на европейски домове - пълно е с картини по стените и лавици с книги. Сега потърсете снимки на български домове....мисля че е излишно да пиша каква е картината.
Кои европейски домове? Ако са тези миньорски колиби, в които Ван Гог е градил кариерата си на пастор то те са по-зле от циганските катуни в България по онова време...
А нашия народ полека расте с няколко века Wink
Но до определена година, уви, когато почва усилено да се изучава Марксизма...това са времената в които писателите ни ги тровиха на центъра на Лондон с рицин...

Общи условия

Активация на акаунт