Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

• 11 799
  • 305
  •   1
Отговори
# 90
А за %-тът четящи, интересно ми е какъв е в другите страни.

Има си го посочен в приложената към статията схема, с посоката на развитие:

Отделно е "четене на книги", отделно е "посещение на обществена библиотека", за ЕС и за БГ.

# 91

За симфоничната музика - кога пък е била слушана в България? Не е масова и в другите страни. Не се учудвам от резултите, съвсем нормални са.

Театър - лично аз не го харесвам. Като дете съм ходила много, но или не е за мен или пък постановките ни са лоши, не мога да преценя, защото нямам база за сравнение, но подозирам, че това е една от причините и другите да не ходят.

Културно предаване по телевизията - не гледам много телевизия и не знам, но съм останала с впечатление, че са основно през деня, когато хората не са си вкъщи, няма как да ги гледат.

И късно през нощта.

През 50-те хората са се редили на дълги опашки, за да си купят билети за Васко Абаджиев. За Елена Николай-също.

По мое наблюдение театърът заприлича на нищо през последните 15г. Преди беше на ниво. Александър Морфов има най-сериозния "принос".

# 92

А иначе може да си обличаш новата рокля и да се изфукаш в зала България, докато слушаш концерти с вдъхновена маска на лицето и после като се качиш в колата си да си надупиш чалгата...

Нищо не си разбрала. Зала "България" не е място за фукане, а за слушане. Облеклото трябва да бъде официално, да.
Съмнявам се в съществуването на такива хора, които отиват в зала "България" и после надуват чалга в колата си. Според мен това е поредната измислица, която има за цел да заблуди бедното население. Чалгата и елитарната музика са несъвместими!
Е-щом шопа казва че такова животно нема значи нема нали? Laughing

По мои наблюдения зала България не е като за бална рокля. Като гледам, симфоничната
музика си я слушат по дънки, вкл. доста културни хора. Всъщност тя е доста достъпна
музика, приятна е, за разлика от камерната, където трябва да си мазохист с големи претенции.
А и си е зрелище с оркестър на живо.

# 93

А иначе може да си обличаш новата рокля и да се изфукаш в зала България, докато слушаш концерти с вдъхновена маска на лицето и после като се качиш в колата си да си надупиш чалгата...

Нищо не си разбрала. Зала "България" не е място за фукане, а за слушане. Облеклото трябва да бъде официално, да.
Съмнявам се в съществуването на такива хора, които отиват в зала "България" и после надуват чалга в колата си. Според мен това е поредната измислица, която има за цел да заблуди бедното население. Чалгата и елитарната музика са несъвместими!
Е-щом шопа казва че такова животно нема значи нема нали? Laughing

Не зная какво казва шопът, но такива приказки навремето чувах от един колега от моето следване. Той смяташе, че отивам в зала "България", за да се похваля с това! В замяна на това той ми предлагаше да отидем на "Кошарите" и да се напием!

# 94
Не зная какво казва шопът, но такива приказки навремето чувах от един колега от моето следване. Той смяташе, че отивам в зала "България", за да се похваля с това! В замяна на това той ми предлагаше да отидем на "Кошарите" и да се напием!
Да беше отишъл. Няма да си загубиш културата в Кошарите, а може и да си обогатиш житейските познания... Wink

# 95
По мои наблюдения зала България не е като за бална рокля. Като гледам, симфоничната
музика си я слушат по дънки, вкл. доста културни хора.

Зала "България" не е място за дънки! Това ми е болна тема. Нито пък операта е място за дънки.  НДК-също. Много се отпусна населението. Навсякъде неглиже, използвайки новата измишльотина "спортно облекло", което всъщност е небрежно, а не спортно.
През моите студентски години често посещавах зала "България" с приличен пуловер и приличен панталон(не дънки). В доста случаи направо от лекции отивах там. Веднъж като споменах пред баща ми, че не ходя винаги с костюм и вратовръзка в тази зала, той ми отвърна че би трябвало, защото това не е софийската гара, а е зала "България"! През 60-те и 70-те в големите ресторанти и във военния клуб не са пускали хора без вратовръзки! Става въпрос за Русе. Може би и в операта и в зала "България" е било така, не зная. Сетих се, че през зимата моята майка си носеше в чанта обувките с високи токчета и ги обуваше в колата преди да влезе в операта.

Последна редакция: ср, 06 ное 2013, 14:26 от vl

# 96

Хем не четяли българите, хем им предлагат доказателства на английски все едно ни е официален език, глупави или умни сме последно Simple Smile

Не ме интересува обобщен материал за n на брой страни. А конкретно за отделните какво е положението. Така нещата се размиват. В едната четат много, в другата малко, а се отчита средно.

Също така е добре да се уточни какви книги четат. Съдейки по продадените бройки на нюансите, не съм сигурна, че ако видим какво са изчели ще продължаваме да ги сочим за пример  Simple Smile

vl, през 50-те хората не са имали много възможности за развлечение.

# 97
Сори, досега дънките не са ми попречили да възприемам симфонична музика.
И опера съм гледала по дънки.

Може с вечерна рокля да е гъзарско, прилично, обществено прието- но няма
нищо общо с музиката.

Нямам нищо против, така създавам цялостна атмосфера, в която да влязат и
младите. Парадоксално, носенето на дънки в концертна зала увеличава културата,
не я намалява.

Сега е 2013, ако не сте забелязали.

# 98
Толкова ми е противно това кипрене и "маскиране", че следващия път като отида на подобно място специално за случая ще обуя дънки.

# 99

нищо общо с музиката.

не я намалява.

Не става въпрос дали дънките пречат или помагат на възприятията, а за етикет, вкус, стил. Самата обстановка го изисква и не е редно да се оправдаваме с 2013г. и 21-ви век. Не би трябвало да бъдем абсолютно навсякъде неглиже. Някои местенца са по-официални. Думичката "гъзарско" е извънредно просташка и не кореспондира с това изкуство.

# 100

Хем не четяли българите, хем им предлагат доказателства на английски все едно ни е официален език, глупави или умни сме последно Simple Smile

Не знам какви сме и кои сме, доколкото виждам изследването не е за глупост или умност. Който не е свикнал и не желае да чете и българският език няма да му реши въпроса. Не се каня аз да превеждам 10-те думи от схемичката, който иска- ще си ги преведе. Тук обсъждаме нея и статията. Преди да ги обсъждам лично аз ги прочетох.
Ти попита нещо за "останалите страни", пише го там.
Сега конкретизираш въпроса си по отделно за всяка от страните. Тук една дама каза, че е участвала в проучването, тя може по- добре да изясни какви са били въпросите и какви- опциите за отговор. Попитах това, като се освободи вероятно ще пише. Можеш да я запиташ нея за по- конкретна информация.

Вида на книгите няма как да има значение на база изобщо нечетящи. Това би могло да е обект на друг вид изследване.
За сочене за пример на конкретна държава не знам да е ставало до тук въпрос. 

# 101
Толкова ми е противно това кипрене и "маскиране", че следващия път като отида на подобно място специално за случая ще обуя дънки.

Кое кипрене и кое маскиране? Къде точно?

# 102

Вида на книгите няма как да има значение на база изобщо нечетящи. Това би могло да е обект на друг вид изследване.

Да, няма нужда да си сравняваме качеството, пък било и 3-то качество. Дори и количеството не е важно и все пак, продължава да ми е непонятна, липсата дори и 1 книга за година.

Ясно е, че е повсеместна тенденция, но на мен не ми става по-хубаво от това, че сме в кюпа.

# 103

нищо общо с музиката.

не я намалява.

Не става въпрос дали дънките пречат или помагат на възприятията, а за етикет, вкус, стил. Самата обстановка го изисква и не е редно да се оправдаваме с 2013г. и 21-ви век. Не би трябвало да бъдем абсолютно навсякъде неглиже. Някои местенца са по-официални. Думичката "гъзарско" е извънредно просташка и не кореспондира с това изкуство.

Ей на това му викат козметична култура.

Етикет значи да не притесняваш околните. Ако е станало прието да
се ходи с дънки, по-добре да не се правя на интересна с облекло, защото
така ще притесня околните.

Аз избирам какви думи да ползвам, ако искам и "джиджено" ще кажа.
Културата е вътрешно състояние, тя не се мери с външните претенции.
Мога да изглеждам културно дори когато говоря на селски диалект.
Обратно, има хора, които говорят и се обличат "стилно" и извисено,
а отдолу шаякът прозира.

# 104
Кое кипрене и кое маскиране? Къде точно?

Всяка официална дреха за мен е маскиране. Не ми обръщай внимание, лично мнение.

Judy, да, но имам предвид резултати като тези за България - самостоятелни. Защото иначе нещата се размиват. Ето, например, ако се покажат общо за ЕС (БГ влиза в него), изводите ще са, че и при нас нещата са такива. А както се вижда не са.

Общи условия

Активация на акаунт