Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

• 11 842
  • 305
  •   1
Отговори
# 120
Не знам, може би изпитвам някакво странно усещане за неприязън,
защото свързвам стила и хубавото обличане с върхушката от едно
време. А много мразя хора, които добавят стил към нечовешката си
власт. Някак ми напомнят и за нацистите- толкова прилежни, толкова
стилни.

А музика е правена и в затворнически униформи.

Може би затова ходя без специални дрехи. Защото искам да чуя музиката
без помпозността. Защото в миналото стилни чудовища са отвличали
музиката и са я поставяли в стилните зали на режима си.

Не е от неуважение към  музиката. Нещо друго е.

Класическа музика и джаз без помпозност можеше да се чуе през цялото лято по парковете в рамките на лятната културна програма. Такива програми има в доста градове и са безплатни. На тези  места няма нужда от официално облекло. Не разбрах за коя върхушка и от кое време става дума. За нацистите разбрах. Но преди 30, 40 и повече години работниците също се обличаха доста добре.  Ако погледнем филмите, създадени преди 40 и повече години ще забележим колко хубаво са облечени хората. Аз не го определям като превзетост и показност, а като нещо нормално. Този спор е малко излишен и е по-добре да се върнем към същината на темата.

# 121
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Цитат
Поне в четири категории над 20% българите отговарят, че причината е ниското качество или недостъпност на кино и сценични изкуства като концерти, театър, танцови и оперни спектакли.
С това съм много съгласна. Затова не ходя на бг театър. Балетът ни е още по-зле. С операта сме горе-долу.
Добре че има гостуващи такива, които по някакъв начин да компенсират.
А качествено кино отдавна не се разпространява- защото не носи приходи.
Което говори само за качеството и интересите на зрителите- които имат 20лв да отидат на ентия X-Men, но не и на 12 Years a Slave.

# 122
Сега честно- кой кога за последно помириса симфоничен оркестър?

Аз- преди пет дни.

Не броя по дънки или не.

А откога джаз по дънки не може?

# 123
Да си наопаки също е помпозност, защото крещи за внимание. Не го казвам лично към Мамасита, а просто споделям наблюдението си, че подобни бунтове на дребно срещу статуквото сами по себе си са поведенческо клише, и то от най-инфантилните.

Точно.   bouquet

# 124
Джой, не ми се сърди на коментара, но се подхлъзваш в посоката на СлънцеЛуна - защо другите предпочитат това, а не онова. Животът е като подфорум Потребителски групи - има за всекиго по нещо. И най-недолюбвани са тези, дето нахлуват в темата да ти обяснят, че това, което харесваш, не си струва.

vl,  Peace

# 125
Кое е несравнимо? ...

В статията само е споменато бегло за Италия и няколко други, с които сме на едно ниво. Но ни е представено само сравнение ЕС - БГ. Според мен има няколко страни, които са с висок % на грамотни граждани и те променят общата картинка, другите са все като нас. Умишлено обаче се представя само Бг като отделна.
България винаги е била с висок % неграмотни. Сега също. И това е причината. Без да имам резултатите за останалите 27, мога да кажа кои са преди и кои след Бг само на база това.

Но сред грамотно население моето усещане е, че се чете повече. Дано съм права  Simple Smile

# 126
  • София
Все пак предлагам да погледнете на календара коя година е в момента, да поизтупате нафталина и да се замислите какъв симфоничен оркестър ви гони.

# 127

Аз- преди пет дни.

Не броя по дънки или не.

За какъв джаз и къде става въпрос? Няма да забравя как целият биг бенд на БНР по времето на Вили Казасян беше с бели сака и папионки.  Сега са с черни ризи.

В събота бяхме на концерта на Нева Кръстева  и нейните студенти в консерваторията. Извикахме и наши приятели. По-миналата неделя пък бяхме в зала "България" с корейците и филхармонията на Пазарджик. Почти всеки петък аз ходя на концертите на академичния оркестър в ДМА.

# 128
Джой, не ми се сърди на коментара, но се подхлъзваш в посоката на СлънцеЛуна - защо другите предпочитат това, а не онова. Животът е като подфорум Потребителски групи - има за всекиго по нещо. И най-недолюбвани са тези, дето нахлуват в темата да ти обяснят, че това, което харесваш, не си струва.
Друго имах предвид, Обич- че в едно общество трябва да има зрители както за комерсиални, така и за малко по-нетрадиционни продукти. В България това равновесие в последните години не се забелязва.
Вместо с киното може да се даде пример и с други изкуства. И не е въпрос на размахване на пръстче и съдене вкуса на другарчето.

# 129
Все пак предлагам да погледнете на календара коя година е в момента, да поизтупате нафталина и да се замислите какъв симфоничен оркестър ви гони.

#Crazy #Crazy #Crazy

# 130

Не ходя. Не важи само за това, по принцип не съм достатъчно голям фен на каквато и да е музика, че да ходя на концерти. Обичам да слушам различни неща, включително класическа, но никога на масово мероприятие. Подобни събирания на много хора на едно място ме побъркват. Предпочитам вкъщи, удобно разположена и сама.
С една дума - към некултурните съм.

# 131

Аз- преди пет дни.

Не броя по дънки или не.

За какъв джаз и къде става въпрос? Няма да забравя как целият биг бенд на БНР по времето на Вили Казасян беше с бели сака и папионки.  Сега са с черни ризи.

В събота бяхме на концерта на Нева Кръстева  и нейните студенти в консерваторията. Извикахме и наши приятели. По-миналата неделя пък бяхме в зала "България" с корейците и филхармонията на Пазарджик. Почти всеки петък аз ходя на концертите на академичния оркестър в ДМА.

Дотук един:)

Не съм в София, но като за провинцията успявам да се доредя за симфонична музика.

В 21 век, мили деца, повечето санудтраци на филмчета, вкл. X-men, Тор и всякакви
бози, включват И симфоничен оркестър.

Просто защото никой не му е измислил заместител. Но ако знаете- кажете.

# 132
А качествено кино отдавна не се разпространява- защото не носи приходи.
Което говори само за качеството и интересите на зрителите- които имат 20лв да отидат на ентия X-Men, но не и на 12 Years a Slave.

Ами не е така. В момента във ФК дават Amour.
http://www.imdb.com/title/tt1602620/

5 лева билетът, 3 за ученици и пенсионери. Често има и филмови фестивали и продукциите съсвем не са касовите.

# 133
Чек, фестивалите са едно на ръка. Имеме много прилични български такива. Говоря за комерсиалното киноразпространение- ето, тази сутрин съфорумка ми каза, че горепосочения 12 Years.... няма да достигне до широка публика. Това е едно от заглавията, сочени за фаворити в тазгодишната наградна кампания Peace
Amour, за който говориш ти, също не получи киноразпространение, доколкото се сещам от разговори в кино-подфорума от миналата година.

# 134

Аз- преди пет дни.

Не броя по дънки или не.

Дотук един:)

Не съм в София, но като за провинцията успявам да се доредя за симфонична музика.

В 21 век, мили деца, повечето санудтраци на филмчета, вкл. X-men, Тор и всякакви
бози, включват И симфоничен оркестър.

Просто защото никой не му е измислил заместител. Но ако знаете- кажете.

Аз ходя по 2-3 пъти месечно, понякога ми се събира повече, понякога по-малко. Утре съм на концерт, после 2 концерта другата седмица, а декември ми е пълен също.

За мен "официалното" облекло (разбирай прилично, а не бална рокля) е въпрос на уважение към самата себе си, както и към творците, чиято музика слушам. За мен ходенето на концерт е празник и се обличам празнично. Така уча и децата си. Не че ако сме в дънки ще ни върнат, но поне нашия живот е толкова забързан и запълнен с какво ли не, защо да не си създаваме малки празници? Аз и вкъщи ако реша да си направя "концерт" (примерно, Бетовен, Шопен, Дебюси или джаз), пак ще си го направя красиво, за да ми е хубаво на душата. За мен това е смисъла на ходенето на концерт - да се насладиш на момента. Аз лично работя много стресираща работа, имам и много други ангажименти до степен на роботизиране едва ли не. Концертите ме приземяват. и в същото време ме пренасят в друго измерение.

И да си кажа, допреди десетина години не примирах за класическа музика, изобщо даже. Слушах Дебюси предимно, другите ги игнорирах. Дали е от възрастта или му е дшло времето, но сега я обожавам. Особено на живо. Жалко, че нямам повече време. Бих ходила по-често.

Общи условия

Активация на акаунт