Аз научих къде е зала "България" още през първите седмици, когато дойдох в София преди много години. После и зала "Универсиада", зала "Фестивална". И в тях понякога ходех на концерти. В НДК-също. Зная всичките му зали наизуст.
Когато културните интереси се идентифицират с поколенията става страшно. От години вървим по този път. На младите се внушава, че трябва да бъдат винаги и във всичко модерни, за да ги харесват останалите. Тази модерност изключва класическата музика, балета, джаза, а може би и народната музика. Затова пък ако слушат чалга, рап или рок, всичко ще бъде наред. Ще бъдат оценени достойно. И какво се получава? Днешните млади в болшинството си са така. Дори има един недодялан вестник, който се раздава безплатно в Карфур, Била и другаде. В него бяха публикували интервюта с 15годишни, които казват, че не слушат класическа музика и не им харесва по принцип.(всички до един!) Аз пък си задавам въпроса колко пъти са се опитвали да я слушат и точно на какво са попаднали. Но има нагласа, че тя е отживелица и не заслужава никакво внимание. Важно да се слушат най-новите неща от тази година! Дори, ако са 10годишни не стават. Прекалено остарели са! Кой, кога и как научи децата на всичко това?
Моите колеги от следването(и не само) също в болшинството си не слушат класическа музика и класически джаз. Дори и и ако е естрада(предпочитам тази дума пред попмузика) от по-минали времена пак не я харасват, защото била стара! Значи толкова талантливи композитори и изпълнители са изпратени с лека ръка на боклука......Ако продължаваме по този път следващите поколения може да зачеркнат и забравят напълно всички велики композитори-Моцарт, Бетовен, Бах, Хендел, Вивалди, Верди, Росини, Доницети и много др. Къде ще отиде тяхната музика, ако никой не иска да я слуша, защото е прастара? Утвърдили са се през последните векове и в един момент??? Може би няма да го доживеем, но ми се струва, че посоката е натам. Бах е бил напълно забравен след като се е поминал и е преоткрит 100г. по-късно от Менделсон. Признавам си, че и аз не харесвам всичко от класиката. Но да се отрича всичко???
"Човечеството за да унизите, изкуството му първо принизете!"
Валери Петров