Çalıkuşu/Чучулигата с Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен - тема 4

• 91 776
  • 731
  •   1
Отговори
# 120

Катя  Heart Eyes благодаря ти ,че ме успокои Wink.. Ти го умееш Hug
 Харесвам го- Кямрян .Но още 15 серии... doh
Толкова много аванси даде на горкото момиче , че и в съня му влезе и да го оставя на мира?/Кямран newsm78  Laughing Laughing Laughing Никога!

# 121
  • Враца

Продължавам до си чудя  newsm7 защо Кямран  се отказа от чувствата си към  Фериде когато са явни пред баща си?

Надявам се да получим някакъв отговор в някоя от следващите серии  Simple Smile

Като гледам накъде вървят нещата, май наистина се гонят рейтинги, защото опасността да не догледаме сериала поради сваляне от екран е голяма.  Simple Smile

# 122
Моята гледна точка е малко по-различна,мили съфорумки.
Кямрян "обича" Нериман!Той мисли,че е влюбен в нея!Той се среща с нея,той се люби с нея!
Според мен решението да избере Нериман за своя съпруга на този етап в развитието на филма /чийто сценарий изобщо не съвпада с книгата/ е най-нормалната,даже бих казала честна постъпка от негова страна.Преди няколко серии той искаше да оповестят връзката си и в момента,при условие,че баща му приема това не мисля,че трябва да избира каквото и да е.
Ние сме "малко напред с материала" така казано,защото познаваме книгата и сме наясно кой кого обича....но самият Кямрян все още не!При него осъзнаването,че обича Фериде става на доста по-късен етап  бавно и трудно.
Пък и как да бъде друго,при условие,че двамата се знаят от деца,братовчеди са...  едва ли си мисли,че обича това зверче!
Сега я обича,но като роднина,закриля я,ухажва я,но не вярвам да влага нещо повече от братски чувства на този етап.
Жестовете му са неосъзнати,погледите му говорят за нещо повече,но съвсем неразбрано от самия него.Образът на Кямрян е доста противоречив и в книгата!Въобще,никой не е твърдял,че той е положителен образ,даже напротив-когато лекарят/съпругът на Фериде/ му пише писмо,с което го заклева да не я изпуска казва,че ако зависи от него не би му дал за жена такова съкровище!!!
Та той изневерява на годеницата си в навечерието на сватбата им!Какъв положителен образ да очакваме от него???
Мъж,и то турчин,и то по онова време #Crazy
На този етап от развитието на сюжета смятам,че Кямрян постъпва много мъжкарски,като защитава любовта на живота си/по негово мнение/ и застава зад гърба на вдовицата въпреки всеобщите негативни настроения срещу нея!
А любовта му към Фериде????
За нея има още доста време - ще почакаме да го тресне свишата мисъл,коя всъщност обича!!!И знаете ли какво-мисля,че Фериде ще го накара да осъзнае тази мисъл!Тя ще го доведе до този извод!
Ще почакаме и ще видим!

# 123
Усмивчице, извинявай, но не си точна.
Кямран не изневерява на Фериде в навечерието на сватбата им. В навечерието на сватбата им идва една жена при Фериде и й казва, че той е имал връзка с друга жена, докато е бил в чужбина (4 години в чужбина, далеч от Фериде, макар и сгодени). Различно е и мога да го разбера.

Дали е братска любовта на Кямран към Фериде? Дълго смятах така, но не и след еп. 6.
Явно Кямран не е гледал 6та серия, щом още мисли, че обича Нериман.

И въобще не е мъжкарско, след като Фериде го спаси, прекара нощта с него, слуша думите му, лежа в прегръдките му, след като по чудо избегна смъртната присъда и се прибра жив вкъщи, да хукне при Нериман и да остане в леглото й.

# 124
Излезе съд. на еп. 7, ще превеждам на части и със съкращения:

Сейфеттин пита Кямран на кого принадлежи сърцето му - на Нериман или Фериде. Кямран отговаря, че и сам не знае. Сейфеттин го съветва да слуша сърцето си, само че ще му стигне ли смелостта да се сблъска с истината. Пита го, с кого иска да остарее.

Кавга нежду Бесиме и Нериман. Фериде иска да заглади сблъсъка, но Бесиме напомня за врялата вода. Фериде е шокирана и взема страната на Неджмие.

Неджмие говори със Селим за бонбоните. Той казва, че те не са отровни и веднага измества темата към това, че ако видят, че го е пуснала в спалнята си- лошо й се пише.

Неджмие заключва вратите и поднася бонбоните на Селим - да яде, щом не са отровни. Той внимателно си взема.

Нурие забелязва, че Селим и Неджмие ги няма, разказва на другите калфи и започват да ги търсят, отиват към стаята й. Неджмие казва, че е добре, че е сама.

Бесиме не издържа присъствието на Нериман и отива в кабинета на Сейфеттин, казва му, че никога няма да я приеме. Скарват се. Кямран опитва да ги сдобри.
Нериман благодари на Фериде за грижите към Кямран. Фериде отговаря, че не се нуждае от благодарности. Че не е ясно Нериман ще бъде ли с Кямран, но тя винаги ще бъде до него, защото са израснали заедно.

Селим моли Неджмие да отключи вратата. Тя отказва, той почва да я души. Неджмие толкова силно стиска ключа, че ръката й започва да кърви. На въпроса на Селим, какво иска от него, тя отговаря "Искам да ме обикнете". Селим се смее истерично. Чува го Кямран, избива вратата и изхвъря Селим навън.
Всички се скупчват до входната врата. Сейфеттин забелязва кръвта по роклята на Неджмие и я пребива от бой.
Фериде тропа по врата, моли чичо си да пощади Неджмие, плаче.

Кямран бие Селим Той казва, че ухажва Неджмие и иска да се ожени за нея. "Няма ли други момичета", пита Кямран, като намеква, че Селим отначало е харесал Фериде, а после - Неджмие. Селим обяснява, че те са неговото единствено семейство.

Бесиме губи съзнание. Изведнъж къщата се оглася от пронизителен писък. Кямран разбива вратата. Сейфеттин седи на пода, лицето на Неджмие е в кръв. Кямран отвежда баща си, Фериде остава с Неджмие. Кямран казва, че Селим ще се ожени за сестра му. Пита как е, Сейфеттин отговаря - "като звяр, който едва не уби собствената си дъщеря" Кямран дава лекарства на Фериде и обяснява как да обработи раните.

Нериман забелязва идването на Кямран в гостната и се прави, че подкрепя Бесиме. Бесиме я нарича "змия". Кямран изпраща Нериман, тя му казва, че ще го чака, той обещава да дойде. Бесиме обвинява сина си "Ти си виновен за всичко!" В този момент влиза Сейфеттин, отново се скарват.

Фериде забелязва кръвта по ръката на Неджмие и по врата на стаята й.

Баща и син разговарят в градината. Сейфеттин казва, че трябва да си вземат поука от станалото. Кямран обявява своя избор - Нериман. Тя е неговата чест и той трябва да я защити. Сейфеттин му отговаря, че в такъв случай, не бива да дава надежди на Фериде.

Нериман подарява пръстен на Мюнневер с думите, че съвсем скоро ще получи по-хубав от Кямран.
Кадията намира Васфи на брега.
Фериде успокоява леля си, после отива в градината при чичо си и Кямран. Чичото я отвежда и пита за Неджмие, Фериде отговаря, че бащината прегръдка ще й помогне.

Селим се връща в своята оранжерия, съобщава на Левент за ситуацията, съжалява, че сега Фериде е загубена за него. Левент му показва подписания лист.

Вкъщата вечерят в гробна тишина. Фериде иска да повика Неджмие - не й разрешават, иска да занесе храна в стаята й - също не може. Тогава под предлог, че трябва да става рано за училище, иска да се оттегли - Кямран не й позволява.

Бесиме успява да убеди Неджмие да слезе за вечеря, та нали това е първата вечер, в която брат й се е върнал вкъщи. Неджмие опитва да се храни, но хлябът е твърд, а супата гореща. Фериде къса меки парченца хляб за братовчедка си.
Започва да говори, как Сейфеттин и Бесиме са станали за нея баща и майка, че са я научили на обич и тяхното семейство е дало надежда за сирачето. "А какво направихте днес? Превърнахте Неджмие в сираче!"

Сейфеттин включва грамофона, който му напомня за Неджмие. Музиката се чува из цялата къща. Неджмие се прибира в стаята си. бесиме танцува и плаче. Фериде излиза.

Носи на Кямран жилетка, защото седи на стълбите, а е студено. Пита го защо не е защитил неджмие. Той казва, че никога няма да им прости.
Кямран е хладен с Фериде, помни думите на баща си. Фериде усеща това и си тръгва.
Кямран разбира, че за кой ли път отново я е обидил, става с намерение да заглади вината си.
Изведнъж чува вик. Фериде е заседнала на дървото, заклещила си крака и той е изтръпнал. Кямран й казва да се пусне, ако стане нещо, той ще я хване. Фериде се оказва в обятията на Кямран. Той не я пуска веднага.
Връщат се в къщата, но не могат да се разделят. Фериде е преипълнена с емоции, Кямран се усмихва, после излиза.

Отива при Нериман и веднага се озовават в спалнята. Мюнневер подслушва. След бурна (или не много!) нощ, Кямран иска да си тръгне, но вдовицата не го пуска.

Бесиме носи мляко на Фериде, тя се престува че спи. После носи на Неджмие, сдобряват се и майката остава при дъщеря си.

Фериде и Кямран сънуват един и същ сън: Кямран се прибира, Фериде излиза от стаята си. Той й казва, че явно кракът вече не я боли, но трябва да я прегледа. Танцуват. Фериде се прибира в стаята си. Кямран стои на вратата. Тя си пие млякото, а той й се кара, че все още пие мляко като дете. Фериде го моли да не вика, че ще събуди всички. Отива в гостната, там вижда едно момиченце. Пита кой е баща й. Момиченцето отговаря "Кямран". "А майка ти?" "Гюлбешекер."
фериде се приближава до Кямран и му казва, че трябва да си ходи, докато я няма Гюлбешекер. момиченцето казва: "Нп Гюлбешекер си ти, мамичко".

Кямран казва в съня си "Фериде, не ме напускай". Нериман е в недоумение.

На сутринта Фериде се сблъсква с Кямран, той е мек, предлага да я закара в пансиона. Тя пита "Ти какво, цяла нощ ли беше при Нериман?"

Нериман търски помощ от Левент, защото разбира, че Кямран обича Фериде.
Кямран се връща в болицата. Някои му се радват, други го проклинат. Говори с Лазар за Селим.
Чучулигата се връща в пансиона. Разказва своя сън на приятелките си. Атмосферата е нагорещена. Става свада с новата ученичка.
Фериде забелязва, че Мари крие нещо за Селим.

Селим идва да иска ръката на Неджмие. Мари я подкрепя, но и предупреждава да не се свързва със Селим. Неджмие моли Мари да не казва за бонбоните.
По време на годежа Левент извършва обреда никях, венчава Селим и Фериде. Той се представя за Селим, а Нериман - за Фериде.

След годежа Фериде поднася на Кямран сладки, които сама е направила. Той ги опитва и пита как се казват. "Гюлбешекер". Кямран е учуден.
"Харесаха ли ти?  Кажи, че обичаш Гюлбешекер. Кажи, че много обичаш Гюлбешекер".
 Кямран е просто потресен.  Laughing
Край на еп. 7

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 20:45 от ValentinaP

# 125
  • Китна Тракия
Ето къде сте били, имало нова тема, а аз блея...

Благодаря за превода на съдържанието  bouquet

# 126
Валентина,  Hug благодаря.  bouquet Какво означава гюлбешекер?

И на мен ми се иска КямФе да са заедно,  Heart Eyes но си мисля, че на този етап, Усмивката е права, за съжаление. Sad Peace

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 21:18 от ·٠•Snejka•٠·

# 127
Гюлбешекер си го превеждам като гюл и шекер (роза и захар) - нещо сладко и красиво. Явно е някакво лакомство, сладкиш.

Усмивчицата може и да е права, аз само отбелязах неточности, не споря за мнението.

http://korolek.com/novosti/chto-takoe-gyulbesheker.htm
Гюлбешекер - сладко от рози (може да се преведе и като сладка роза)

Последна редакция: ср, 13 ное 2013, 21:18 от ValentinaP

# 128
Çalıkuşu 8. Bölüm 1. Fragman

Люлка ли виждам Laughing Party Party Party

Валя  bouquet

# 129
Вале,  Hug мерси.    bouquet   Нямам предвид уточнението, защото не съм чела романа. Hug

Лилиии,  Hug благодаря за фрагмана.   bouquet Люлката... и отново прекрасни Фахрие и Бурак.  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes  Какво си говориха Фериде и Неджмие, че Бесиме така полудя? newsm78

# 130
Лили, благодаря  Hug
Отначало се ужасих от скандалите, но после дойде люлката... Grinning

# 131
Адашче  bouquet и от мен за превода!

# 132
Дали не са разбрали за подписа и на оня лист? Селим да се е похвалил, че е женен за Фериде... newsm78
Той е гадняр и го очаквам...

Eто на английски, някой го е превел фрагмана
-Feride: I don't take from you anything
-Necmiye: You try to take my fiance .What else must you do?
-Feride : If there is need I will do it too.Because you are idiot ,you cannot think well
-Besime: Shame on you ( to Feride) ..
Kamran: Mum..
Besime: Shut up
Kamran: What is going on?
Besime: Nothing...It's Feride's usual indiscretion(bluntness)..Feed the orphan...
Baba: Shut up
Kamran:Didnt your heart ache ,mum?   How could you say this word to Feride
Feride: When people like me make a mistake ,the word is known to say towards me
"Feed the orphan, gouge out your eye
Kamran:Feride,take me with you.....Have you ever loved..Do you know what love is ? Since Kamran learned how to love being silent,He couldn't say any word about love.You are the kind of person who spares her heart and soul
Feride: Mainly ,Shame on  people who love being silent ( telling no words)

# 133
-Feride: Не взимам от теб нищо
-Necmiye: Опитваш се да ми вземеш годеника ! Какво друго трябваше да направя?
-Feride: Ако има нужда аз ще го направя също .Защото си  идиот, не можеш да мислиш...
-Besime: Как не те е срам/на Фериде/
Камран: Мамо ..
Besime: Млъкни
Камран: Какво става?
Besime: Нищо ... Това е обичайната прямота на Фериде.. Нахранете сирак...
Сейфетин: Млъкни!
Камран:Не те ли заболя сърцето, мамо? Как можа да го кажеш това на Feride
Feride: Когато хора, като мен да направят грешка, лесно е да се каже...
"Нахранете сирак, да ти извадят очите.../някаква поговорка, не я знам/
Камран: Feride, вземи ме с теб .....
Обичали ли сте някога.. Знаете ли какво е любовта? Преди Кемрян да се научи да обича тихо, той не можеше да каже нито дума за любовта.Той е  от хората, които щадят сърцето и душата
Feride: Срам за хората, които обичат безмълвно...

Нещо такова е....

# 134
Терзиева, благодаря.   bouquet

Значи са разбрали за "фалшивата" женитба.  Thinking Бесиме е ужасна. Peace Те се редуват със Сейфетин. Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт