Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - 25

• 190 707
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 150
Ние вече сме хоспитализирани в Токуда, след като малката вдигна 39,6 температура. Има уро-инфекция с бактерии и всички екстри. На антибиотик е. Събрах допълнително мнения по въпроса за сцинтиграфията и просто съжалявам че я направихме. Изгубихме си времето. В България сцинтиграфията която се прави няма нищо общо с тази в чужбина. Това го разбрах от специалист в областта. И затова тук се предпочита венозната урография- дава повече информация.  Мой съвет F4 е да си направите изследването в Пирогов. След това ако държите направете сцинтиграфията. И ние ще го направим в Токуда, само да се оправим от инфекцията. Обясниха ми, че в бЪЛГАРИЯ СЦИНТИГРАФИЯ СЕ ПРАВИ ПРЕДИМНО СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА БЪБРЕКА, за да се проследи как се възстановява, а не преди защото не ти дава нужната информация- както при нас стана. И мое мнение, ако все пак някой е решил да следи детенце при Буева, не и позволявайте да ви размотава и винаги чуйте второ мнение.
Стискам зъби.

# 151
kaliqna, съжалявам, че сте в болница! Дано бързо се стабилизират нещата.

Относно сцинтиграфията, мисля, че грешиш, това е далеч по-модерно и щадящо изследване, даващо много повече инофрмация от урографията. Вярно, може би не се покриват напълно и понякога се налага и 2рото, но определено по-информираните лекари предпочитат сцинтиграфия. На нас никога не са ни предлагали урография, може би само като трябваше да правим ЯМР ни казаха, че урографията е по-евтин вариант, но те пак не се покриват 1 към 1.

Последна редакция: ср, 12 мар 2014, 13:51 от red shoe

# 152
Да, сцинтиграфията е по-съвременно и щадящо изследване, именно заради това го направихме. Но не получихме нужната информация- нито процентно съотношение за работа на бъбреците, нито къде е проблема- стеснение, запушва и т.н Потвърди се само, че има обструкция на ДБ.
Вие правили ли сте ЯМР? Дали е подходящ в нашя случай, да разберем къде е проблема за обструкциата? Незнам какво да мисля вече.

# 153
Да, на сцинтиграфията не може да се види стеснение, тя е главно за работата на бъбреците. Синът ми е с мегауретер, който се видя на ЯМР. Относно процентите, не виждам къде е проблемът? Нали има проценти? Пеев видя ли снимката? И на нас д-р Петров или както там му беше името ни каза съжалително, че детето е с тежка аномалия и да тичаме в Пирогов за операция, добре че знаех  вече какъв е проблемът и ме интересуваха само цифрите, та не му се вързах. После лекарите си гледат и някакви криви, които аз не разбирам особено.

# 154
Да, сцинтиграфията е по-съвременно и щадящо изследване, именно заради това го направихме. Но не получихме нужната информация- нито процентно съотношение за работа на бъбреците, нито къде е проблема- стеснение, запушва и т.н Потвърди се само, че има обструкция на ДБ.
Вие правили ли сте ЯМР? Дали е подходящ в нашя случай, да разберем къде е проблема за обструкциата? Незнам какво да мисля вече.
да сцинтиграфията показва процентното съотношение на бъбреците. При дъщеря ми беше 45/55%. Ние ЯМР не сме правили. Преди сцинтиграфията направихме МЦГ.
Успех с лечението, дано намерите точния лекар.

# 155
Здравейте мили мами и Честит празник на всички! Бъдете здрави вие и вашите дечица! Нова съм тук, но ви следя от известно време, от деня когато чух "ХИДРОНЕФРОЗА". За съжаление при  профилактичен преглед - ехо-граф на бъбреци, на бебенцето ми / вече на 7 месеца/  му поставиха диагноза хидронефроза 2-3 степен на десен бъбрек. И така започна нашето лутане и ходене по мъките. Направихме и втори преглед с ехо-граф - също се потвърди. Отидохме в детска педиатрия при доц. Буева за хоспитализация, с цел изследване венозна урография. Рутинните кръв и урина бяха перфектни,  без признаци за бъбречна недостатъчност. Но впоследствие съгласувано с лекарите решихме да направим сцинтиграфия в Александровска, като по-щадящо изследване, тъй като е много малка моята бебка, т.е да си спестим облъчването от рентгена. След месец направихме сцинтиграфията. Заключението е обструкция на десен бъбрек. Или това което аз разбрах, десния бъбрек задържа урина и на снимката се вижда, че контрастното вещество се задържа в бъбрека през   цялото време на изследването. За процентното съотношение ни казаха, че бъбрека работи на около 30-40%. И това което разбрахме, че има стеснение, но не е ясно къде точно. И за да се установи, ни казаха да направим въпросната венозна урография. Явно, че няма да я спестим. Без да навлизам в излишни подробности, решихме да направим изследването в Токуда. Исках да запиша и час при доц. Лилова, но разбрах че е в дълъг болничен за съжаление.

Венозна урография в ТОКУДА? Моля ако някой е правил там изследването да сподели опит? Налага ли се хоспитализация? С пълна упойка ли е както при сцинтиграфията?

Ще съм ви благодарна, за отделеното време.

Привет мамита,
Калина Вашата история повтаря нашата, с тази разлика, че на 6 месеца малката я оперираха. Наблюдаващ доктор ни беше Буева..някъде тук прочетох, че размотава с наблюденията си..има нещо такова.. та след всички изследвания които ни направи ме изпрати за мнение при д-р Момчилов в Пирогов, като ги видя каза че сме веднага за операция ... да спасим останалата работеща част от бъбрека. Не знам още какви изследвания ще ви карат да правите..а и не знам какво повече ще докажат..но както обичат да казват и докторите вие сте родителя- вие си решавате. Желая Ви успех и дано детенце е по- спокойно по тези ужасни болници.

# 156
Лошото е, че всеки лекар казва нещо различно.Според др.Русинов за сега трябва само да следим дали нараства хидронефрозата и не е неоходимо на първо време да правим снимка,според др.Мочилов трябва да направим снимка,а според др.Буева -сцинтиграфия и не е неоходимо за сега да натоварваме малката с рентгена.До тук мненията на нефролозите се препокриват донякъде,което пък не е гаранция,че няма все пак впоследствие да трябва да направим урографията, за която пък имаме насрочен ден.Сещате се ,че главата ми пуши.
В Токуда също ли се налага хоспитализация за урографията?
Колко време е детето под упойка?
В Пирогов разбрах,че майките си подсигуряват леглото за спане,поне преди време е било така?
И колко дена ви беше престоя в болницата?
Благодаря.

# 157
Лошото е, че всеки лекар казва нещо различно.Според др.Русинов за сега трябва само да следим дали нараства хидронефрозата и не е неоходимо на първо време да правим снимка,според др.Мочилов трябва да направим снимка,а според др.Буева -сцинтиграфия и не е неоходимо за сега да натоварваме малката с рентгена.До тук мненията на нефролозите се препокриват донякъде,което пък не е гаранция,че няма все пак впоследствие да трябва да направим урографията, за която пък имаме насрочен ден.Сещате се ,че главата ми пуши.
В Токуда също ли се налага хоспитализация за урографията?
Колко време е детето под упойка?
В Пирогов разбрах,че майките си подсигуряват леглото за спане,поне преди време е било така?
И колко дена ви беше престоя в болницата?
Благодаря.

Важно е кога е открит проблема и колко време се следи. На малката го откриха още докато бях бременна в 6-ти месец и д-р Буева я следи до 5-ти месец..през това време правихме сцинтиграфия и урография...които бяха голям стрес за детето. За Пирогов... да майките са на походни легла..аз дори си и платих 15 лв за това удоволствие, сега са махнали таксите за придружител, но отделението е ново, чисто..22 дена стояхме. А за многото доктори си права- рядко двама са на едно мнение, което пък е допълнителен стрес за родителите. Хидронефрозата е ..механичен проблем един вид.. има момент в който може и да се израсте..да намалее или спре разширението ...но когато процента на работа на болния бъбрек намалява, няма спасение от операция, но е важно да се спаси каквото е останало и да не се натоварва здравия бъбрек допълнително. Желая Ви успех))

# 158
Момичета, за съжаление май вървим към операция. С таткото сме объркани и незнаем с кой лекар да се захванем и най-вече на кого да се доверим.
След като приключим антибиотика, ще направим в Токуда венозна урография или ЯМР / тук отново сме в голяма чуденка, кое от двете/ и след това незнам накъде.
До колкото разбрах операции се правят тук в Токуда- д-р Такова и доц. Кюркчиева / където сме в момента/ и в Пирогов- Момчилов, Пандарев и др.
Moren, може ли малко повече инфо за операцията? Момчилов ли я прави? Доволни ли сте? Трудно и мъчително ли е възстановяването след операцията, а и този дълъг престой? Болезноно ли е много- дават ли болкоуспокояващи на малките? Много се нашашках и незнам какво да те питам по-конкретно.
F4, за Токуда - венозната урография е без пълна упойка, а ЯМР с пълна. Незная колко и дали се налага хоспитализация. Като разбера ще пиша.

# 159
Да, на сцинтиграфията не може да се види стеснение, тя е главно за работата на бъбреците. Синът ми е с мегауретер, който се видя на ЯМР. Относно процентите, не виждам къде е проблемът? Нали има проценти? Пеев видя ли снимката? И на нас д-р Петров или както там му беше името ни каза съжалително, че детето е с тежка аномалия и да тичаме в Пирогов за операция, добре че знаех  вече какъв е проблемът и ме интересуваха само цифрите, та не му се вързах. После лекарите си гледат и някакви криви, които аз не разбирам особено.
Red shoe, вие правили ли сте венозна урография или само ЯМР, освен сцинтиграфията? Незнам кое да изберем- казват, че венозната урография е по-евтин вариант, но пък много облъчва рентгена, но при ЯМР отново ще трябва пълна анастезия. Чудя се, кое е по-малкото зло- облъчване с рентген или пълна упойка?

# 160
Здравейте,отдавна не съм писала в този форум,ние имаме 2 операции в Пирогов едната за извеждане на уретера на кожата,втората за премахване на болния бъбрек.Минали сме голям път,общо взето 2 години в Пирогов.Сега сме на 10 и дай боже все така да сме добре,нямаме никакви проблеми следим урина 2-пъти в годината и 2 пъти ехо при нефролог.За мен най-добрия лекар е д-р Чаначев,но за съжаление той вече не оперира.Мисля,че дава само консултации в някаква частна клиника в София.Правили сме изсладване само сцинтеграфия 2-пъти не са ни назначавали други,но при нас бъбрека след 9 месеца с уретерокотанеостомия работеше само 5-6%,възтановяването беше бързо и всичко мина ок:)Стискам палци всички да се оправят бързо и безболезнено Simple Smile

# 161
БЛАГОДАРЯ, дано крайният резултат да е успешен  както при вас.

# 162
Red shoe, вие правили ли сте венозна урография или само ЯМР, освен сцинтиграфията? Незнам кое да изберем- казват, че венозната урография е по-евтин вариант, но пък много облъчва рентгена, но при ЯМР отново ще трябва пълна анастезия. Чудя се, кое е по-малкото зло- облъчване с рентген или пълна упойка?

Само ЯМР с упойка. Малкият беше на 7-8 месеца. Сцинтиграфията на година и нещо я правихме, пак с упойка.
На 6м. му правиха цистография, то пак си е рентген, но поне контраста не се вкарва венозно, а през катетър, но то е за рефлукс, не знам при вас дали се налага.

# 163
За цистография за сега не са казали. Искат венозна урография , но разбрах че алтернатива е ЯМР и затова го обмислям.

# 164
За ЯМР е по-сложно с направленията и се чака повече май, но ние предпочетохме него.

доц. Лилова още ли е в болнични?
Дано всичко е ОК с жената  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт