Проблеми с бъбреците, пикочните пътища и пикочен мехур - 25

• 190 713
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте, правих профилактичните изследвания на бебето ми което сега навърши 1 годинка и единственото което не ми изглежда нормално е седимент 2-3 левк. урати. Какво ще рече това? Всичко друго е в норма. При педиатърката ще ходя в понеделник, но да не го мисля и да се чудя какво е почивните дни.

# 136
Здравейте мили мами и Честит празник на всички! Бъдете здрави вие и вашите дечица! Нова съм тук, но ви следя от известно време, от деня когато чух "ХИДРОНЕФРОЗА". За съжаление при  профилактичен преглед - ехо-граф на бъбреци, на бебенцето ми / вече на 7 месеца/  му поставиха диагноза хидронефроза 2-3 степен на десен бъбрек. И така започна нашето лутане и ходене по мъките. Направихме и втори преглед с ехо-граф - също се потвърди. Отидохме в детска педиатрия при доц. Буева за хоспитализация, с цел изследване венозна урография. Рутинните кръв и урина бяха перфектни,  без признаци за бъбречна недостатъчност. Но впоследствие съгласувано с лекарите решихме да направим сцинтиграфия в Александровска, като по-щадящо изследване, тъй като е много малка моята бебка, т.е да си спестим облъчването от рентгена. След месец направихме сцинтиграфията. Заключението е обструкция на десен бъбрек. Или това което аз разбрах, десния бъбрек задържа урина и на снимката се вижда, че контрастното вещество се задържа в бъбрека през   цялото време на изследването. За процентното съотношение ни казаха, че бъбрека работи на около 30-40%. И това което разбрахме, че има стеснение, но не е ясно къде точно. И за да се установи, ни казаха да направим въпросната венозна урография. Явно, че няма да я спестим. Без да навлизам в излишни подробности, решихме да направим изследването в Токуда. Исках да запиша и час при доц. Лилова, но разбрах че е в дълъг болничен за съжаление.

Венозна урография в ТОКУДА? Моля ако някой е правил там изследването да сподели опит? Налага ли се хоспитализация? С пълна упойка ли е както при сцинтиграфията?

Ще съм ви благодарна, за отделеното време.

# 137
Ние сме правили преди три години. Доц. Лилова бе на работа по това време. Не е с пълна упойка, влива се контрастно вещество, бебето не трябва да мърда по време на самата снимка. Снимките са няколко на определен интервал от време. Лежахме една нощ в педиатричното отделение, но при нас се налагаше да я направим бързо и поради тази причина през кл. пътека. Мисля, че може и само изследването да се направи, записва се час, други подробности не зная за този начин. Плаща се доколкото си спомням престой на придружителя. Малкия беше на година и един месец когато я правихме, мина спокойно до колкото може да мине едно изследване на мъничко детенце. Успех.

# 138
Ние сме правили преди три години. Доц. Лилова бе на работа по това време. Не е с пълна упойка, влива се контрастно вещество, бебето не трябва да мърда по време на самата снимка. Снимките са няколко на определен интервал от време. Лежахме една нощ в педиатричното отделение, но при нас се налагаше да я направим бързо и поради тази причина през кл. пътека. Мисля, че може и само изследването да се направи, записва се час, други подробности не зная за този начин. Плаща се доколкото си спомням престой на придружителя. Малкия беше на година и един месец когато я правихме, мина спокойно до колкото може да мине едно изследване на мъничко детенце. Успех.

Благодаря много jana_ki. Ще звъня да запиша час другата седмица. Надявам се хоспитализацията да е за не повече от една нощ. Но не си представям как бебето стои неподвижно по време на снимките или го упояват да заспи. Явно е възможно. В никакъв случай не съм за пълната упойка. Сцинтиграфията я правихме с пълна упойка и докато чаках да свърши изследването и да я събудят малката ми, сякаш времето беше спряло. Не искам да си спомням.

# 139
  • София
Здравейте,

Искам да заведа малкия на  преглед при -р Стоян Пеев. Разбрах че преглежда и в Студентска поликлиника. На регистратурата ли трябва да запазя час или трябва директно на него да звъня на мобилния?
Мерси предварително

# 140
Здравейте,

Искам да заведа малкия на  преглед при -р Стоян Пеев. Разбрах че преглежда и в Студентска поликлиника. На регистратурата ли трябва да запазя час или трябва директно на него да звъня на мобилния?
Мерси предварително

Най-добре с него се свържи  Peace

kaliqna, успех!

# 141
kaliqna, как така от сцинтиграфията са ви дали приблизителни стойности, нещо не разбирам или ти не си разбрала. Сцинтиграфията е точно изследване и дава процентното съотношение на работа на двата бъбрека. Обяснявам: здравите бъбреци в идеалния случай работят 50% на 50%, т.е. във вашия случай трябва да пише десен бъбрек например 40% и ляв бъбрек 60%, т.е. здравия компенсира. Но разликата между 30 и 40% е огромна, така че, моля те виж какво пише на изследването точно. Защото ако работи на 40% бъбрека с хидронефрозата и бебето е на 7м., проблема ви не е толкова голям.
Отделно диагнозата ви е ясна, стеснение на уретера, не разбирам защо е необходимо да се види точно къде, какво ще промени това, имате намерение да оперирате детето?
Всичко което пишеш е доста объркано и за мен се губи логиката от всичките направени изследвания, че и още назначени...

# 142
kaliqna, как така от сцинтиграфията са ви дали приблизителни стойности, нещо не разбирам или ти не си разбрала. Сцинтиграфията е точно изследване и дава процентното съотношение на работа на двата бъбрека. Обяснявам: здравите бъбреци в идеалния случай работят 50% на 50%, т.е. във вашия случай трябва да пише десен бъбрек например 40% и ляв бъбрек 60%, т.е. здравия компенсира. Но разликата между 30 и 40% е огромна, така че, моля те виж какво пише на изследването точно. Защото ако работи на 40% бъбрека с хидронефрозата и бебето е на 7м., проблема ви не е толкова голям.
Отделно диагнозата ви е ясна, стеснение на уретера, не разбирам защо е необходимо да се види точно къде, какво ще промени това, имате намерение да оперирате детето?
Всичко което пишеш е доста объркано и за мен се губи логиката от всичките направени изследвания, че и още назначени...

Да абсолютно си права StefiZ, всичко което съм написала е объркано. Така да започна със сцинтиграфията- резултатите са точни да, и при нас в заключението пише: относително процентно участие- ЛБ около 51%, ДБ-49%. При което аз се поуспокоих, но още недочела заключението д-р Петров побърза да ме попита дали планираме операция! Аз видимо учудена от процентите и неговият въпрос! Той ми обясни, че тези проценти изобщо не са верни и че бъбрека работи под 30-40%. Процентите били стойности без да са реални. За да се определи разделната функция се препоръчва кортикална сцинтиграфия с DMSA. Ние направихме динамична диуретична бъбречна сцинтиграфия, с цел именно да разберем как работят бъбреците. Меко казано съм бясна, защото нямаме реални проценти а последваща сцинтиграфия няма да направим, упойки и всички последици. Детето ми не е опитно зайче. Отивайки при Буева, с тези резултати и обяснението по-горе тя се смути и каза нещо, с което смени веднага темата и заговори за венозна урография. Това изследване, което трябваше да спестим. И сега накъде? Направо незнам. Неискам да правим безмислени изследвания само за да си ги имаме! Спроред Буева, с резултатите от венозната урогрофия да отидем при уролозите и те да кажат операция- да или не. И така всъщност не ми става ясно има ли смисъл от венозна урография или не?????
И още от заключението: данни за обструктивна нефропатия на ДБ със слаб парциален отговор.
Това е.
И не нямам намерение да оперирам детото, защото до момента никой не казва нищо конкретно. Незнам трябва ли или не. Ще се израсте ли този проблем с времето или не?  Никой не се ангажира с мнение. Преди това се консултирахме и с д-р Гайдарова. В сряда имаме час при д-р Пеев, да чуем неговото мнение.
Благодаря ти, че изказа мнението си. За мен е много ценно.

# 143
red shoe, благодаря ти!

# 144
ясно, сега разбрах Simple Smile
При моята дъщеря на 4г. и 4-тата сцинтиграфия се видя че обструктивната хидронефроза вече е необструктивна, т.е. аз си го обяснявам с това, че стеснението е израстнато. Хидронефрозата си стои, защото легенчето е мускул и аз лично се съмнявам да се свие до нормални размери, но при положение, че нямаме обструкция няма какво да оперираме.
Ние също направихме венозна урография, на 3м., но да си кажа честно нищо не се видя при нея, защото бъбрека не отдели въобще по време на снимките.
Сега е на 5г. и другия месец ще я водим пак на преглед. В началото ходехме на 2-3м. при доц. Буева, за да следим процеса, има 4 сцинтиграфии, тръгнахме от 38% и стигнахме до 43% работа на бъбрека. Миналата година след последната сцинтиграфия доц. Буева каза преглед чак след 1г., та ще видим сега какво е положението. Simple Smile
Това което аз от всичко прочетено през годините научих, че е най-важно да не се стига до инфекции и пиелонефрити поне до 2г. възраст, защото бъбреците са един от органите които продължавали развитие и след раждането.
важното при хидронефрозата е да е запазен паренхима, ако е запазен и бъбрека работи, вероятността да се израсте е голяма.

# 145
Знае ли някой как се определят степените на хидронефрозата? Т.е как се определя първа, втора, трета степен?

# 146
StefyZ, коя от всички видове сцинтиграфии сте правили, при кого и къде? Моля те да обясниш, след като при вас са били точни резултатите.
Поздравления за вас, браво на твоето момиче, че геройски сте преминали през всичко това и най-вече, че няма да се налага операция и че обструкцията е вече в миналото.

# 147
всичките са динамични сцинтиргафии с допълнителен диоретик на 10-15 минута. първата във Виена, другите 3 в Александровска при доц. Петров.
Моето бебе беше първото на което направиха сцинтиграфия, до тогава на бебета не правеха, но двамата с него се разбрахме прекрасно и споразумяхме Grinning Добри специалисти са, много човечни и коректни. Аз му показах какъв вид сцинтиграфия са ни направили във Виена и той направи същата, но е факт, че по коридорите заговаряйки се с други пациенти с деца останах с впечатлението, че правят и някакъв друг вид, но не знам повече.
При нашите винаги освен епикризата ми дават и разпечатка от сцинтиграфа, т.е. вижда се кривата на бъбреците, има проекцията и самите бъбреци, времето на напълване и отделяне, всичкоот което и един лаик може да добие представа. Та така образовах се аз в движение, защото е изключително трудно когато имаш 5 различни лекарски мнение и крайното решение е твое, на родител не специалист Laughing Въпреки всичко не съм все още сигурна дали взехме правилното решние, но се надявам следващия месец при прегледа да се убедя вече, че е така Simple Smile

# 148
Наистина крайното решение си остава за нас родителите.И аз от две различни мнения на двама уролози не знам на кой да се доверя Момчилов или Такова.Затова реших да наблюдавам детето дали ще се появят бактериите отново след спиране на фуролина и тогава да действаме с микционната цистография.Сцинтиграфия никога не са ни предлагали,понеже за единствен бъбрек би трябвало да функционира на 100%(поправете ме ,ако греша).Или може би като погледнат на ехографа(нефролозите) се вижда достатъчно ясно? Thinking
Честно ви казвам следващия път направо не знам къде да заведa детето.

Последна редакция: вт, 11 мар 2014, 21:12 от darkmama

# 149
Здравейте,мами.За съжаление и моето момиченце е с проблем с бъбреците.Пренатално в 34 г.с се видя задържане на урина в десен бъбрек-хидронефроза 3 степен според лекаря.В епикризата на малката от родилния заключението е 2-3 степен хидронефрозата.Бяхме  на преглед при др.Русинов в и според него хидронефрозата е 2 степен,има двоен бъбрек и два уретера.Бхяме на преглед и при уролог-др.Мочилов,който ни прати да ни погледне др.Тасева и тя потвърди и добави,че има уретероцеле.Др.Мочилов иска да направим снимка,за което трябва да влезнем в Пирогов за няколко дена,защото ще е с упойка,че е много малка-на 3 м.Решихме да потърсим още едно мнение при др.Буева и според нея няма нужда за сега от снима и е по-добре да направим сцинтиграфия да се види как работят бъбреците и дали "втория бъбрек" работи или не и ако не работи според нея може да израсте проблема.Или поне ние с таткото така разбрахме.Проблема ни сега е какво да правим.Да отложим снимката и да направим сцинтиграфията?Просто е много трудно защото различните лекари дават различни мнения,а ние просто не знаем кой път да хванем Sad Друг проблем е,че при малката в стерилните урини има е.коли и е на антибиотик в малки дози.

Общи условия

Активация на акаунт