ВМ-НВХ, част 68

• 55 808
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
  • В центъра на мръсотията
Мога да споделя рецептата за една шоколадово-шоколадова торта, която правих за рождения ден на дъщеря ми и определено се хареса сред родата (хранеща се съвсем "нормално"). Ако ви хареса, ще я запиша в темата с рецептите.

Скрит текст:
Шоколадово-шоколадова торта
Продуктите са за форма с диаметър 20 см. За 26 см форма количеството се удвоява.
180 гр шоколад (70% какао) се разтапя на водна баня с 25 гр масло (аз го разтопих в микровълновата). 6 жълтъка се разбиват с лъжица пудра захар до побеляване. Добавя се разтопения шоколад с маслото. Става гъста смес. 6 белтъка се разбиват на твърд сняг с лъжица пудра захар и се добавят постепенно към жълтъците и шоколада.
Около 1/4 от сместа се отделя за намазване.
Остатъкът се сипва в намазана с масло форма - 20 см - и се пече 30 мин ма 150 градуса в предварително загрята фурна - не се пробва и да не е твърдо е ок..
След изваждането от фурната се обръща върху чинията, в която ще се сервира. След като изстине се намазва с отделената сурова четвъртина.
100 гр млечен шоколад (може да се замени с натурален) се разтапя на водна баня и се разстила на слой с дебелина 5 мм. След като се охлади, но не съвсем, се правят с ножа къдрави стърготини и се  слагат върху тортата. (Това на мен ми беше в повече  Embarassed - аз просто направих от натурален шоколад с белачката за картофи стърготини.)
Преди сервиране се посипва с какао.

# 181
Рейн, за същото явление прочетох преди малко в един шведски блог и съдя, че е разпространена практика: тъй като диабетиците се страхуват от хипогликемия (с основание, защото може да се окаже дори фатална), затова тези, които са на инсулин, предпочитат да се застраховат - взимат си инсулина преди храненето, като се опитват да изчислят колко ще им трябва с оглед на храната, която смятат да изядат. А за да не се окаже, че са сбъркали да вземат прекалено много инсулин, а да не консумират достатъчно въглехидрати и все пак да им падне захарта, се застраховат, като наблягат на въглехидратните храни ooooh! На мен това ми се струва ужасно извратена логика, но доколкото разбирам, е често срещано.

# 182
  • SA
Ами по принцип бьрзо действащите инсулини, които сега се използват масово се правят непосредствено преди хранене. Реално, така се имитира нормалната секреция на инсулина в тялото след прием на храна с вьглехидрати.

# 183
А, Донесена от вихъра, моите кексчета направих по много подобен начин като тортата ти!  Laughing Иначе идеята на подобни режимни нережимности е на рождения ми ден да почерпя гостите със същата храна, която и аз ще комсумирам. Винаги ми е било странно да се цепя от колектива, а по такива мероприятия като РД единствената що годе свястна храна са разни бадеми и лешници и то, ако не са осолени и пържени.  Tired Всичко друго са чипсове, бисквити, торта и тем подобни.
Колкото до диабетиците - това вярване, че трябва да ядат много въглехидрати е разпространено дори сред недиабетици. Наскоро с една приятелка подхванахме темата за това, аз съвсем дискретно намекнах, че за диабетиците най - добре би било да ограничат въглехидратите до минимум, а тя скочи разпалено да ми обяснява, че един диабетик без въглехидрати е много вероятно дори да умре!  Shocked Смятайте до каква степен са им насадени тези грешни схващания.

# 184
  • София
Ясно, разбрах вии благодаря Simple Smile

Моите гости обикновено са ужасно капризни на храна и не биха яли режимни десерти, а да правя само за себе си ми се струва твърде трудоемко. Затова обикновено или си носят (обикновено тирамису, сладоледи или подобни) или ги посрещам навън, където всеки може да си поръча каквото иска.

# 185
За диабетиците най-логично звучи всеки сам с помощта на глюкомера да определя коя храна колко му качва захарта и по собствена преценка да продължи или не да я консумира
И пак по същия начин да определя и колко имсулин ще му трябва, вместо да смята наизуст

Ама за почти всички това е нещо супер сложно явно и предпочитат сегашния метод, който единствено им гарантира да следват т.нар.естествен ход на болестта с всичките му стр.ефекти

Даже наскоро в здравния имаше темата за раните при диабетиците, всеки дава акъл с какво да се мажат, но не и че основното е да се постигне контрол над нивата на кр.захар
А аз се изморих да пиша в такива теми и просто я подминах
Все пак всеки днес има достъп до инфото, ако иска наистина промяна, ще си намери и начина

За гости аз бих пробвала метода с трюфелите на Дж. Оливър ( в моите рецпти също го има)
Предлага се само готовата смес от шоколад и сметана и купичките с ядки, кокос и др. за овалване

Или пък шоколадово фондьо, с плодове пожелание за овалване в разтопения шоколад
Ефектно и вкусно и с възможност за избор, като се предоставят различни видове шоколад и плодове

Крем панакота с различни по сладост шоколади също се правят супер лесно и бързо
 В една тенджерка се разтопява примерно 70% в сметана
В друга млечен
В трета 90%
Само се добавя желатин и после в купички/формички и в хладилника и готово

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 11:06 от Анонимен

# 186
  • SA
W'A'S'P' , доколкото зная, в Бьлгария преобладаващата част от диабетиците ( главно 2 тип) нямат глюкомери. Та малко трудно ще си правят експерименти с храни. А и далеч не всики диабетици, които не са на инсулин, са склонни стриктно да се придьржат кьм диета и си хапват храни, за които сьс сигурност знаят, че не трябва.

# 187
Само че се продават, кам
Вече във всяка аптека има
Вярно, че са сума комсумативите
Ни по-обре за тях, отколкото другата алтернатива
Но това е моето мнение
А то не е лекарското, за съжаление

# 188
  • SA
Абе така е, продават се. Но и разбирам защо вьзрастни хора, които живеят сьс 100-200 лв месечно не могат да си позволят да плащат за консумативи.
Мисля, че са ощетени тези хора от здравната система най-вече ( то не че са само те, де).

# 189
Снощи бях с хора, които не са ме виждали от лятото и се убиха да ме хвалят колко съм отслабнала. За 2м-3м режимност с няколко прегрешавания- около 5кг.

# 190
То точно това е проблемът - че не мерят, а действат наизуст с инсулина. И понеже са много наплашени за ниската захар, затова предпочитат да отидат в другата крайност, понеже високата не е опасна директно, а чак след години ooooh! И, разбира се, категорично са им казали, че нисковъглехидратното хранене е вредно и опасно Rolling Eyes Тук говоря за първи тип диабет, но и на втори тип им казват общо взето същото. И дори на хора само с ИР, не с диабет, им втълпяват, че трябва да избягват падането на захарта и те се страхуват, дори да са само на метформин, който не смъква захарта толкова мощно като инсулина Rolling Eyes Разбира се, че не е хубаво да им пада захарта, но тя обикновено пада не от липса на въглехидрати, а от прекалено агресивно сваляне с инсулин. И най-добрият подход е просто да се ограничат скоковете с нисковъглехидратно хранене - така ще се намали и приемът на лекарства, вкл. на инсулин. Но не. Винаги логиката е, че и диабетиците са хора, и те искат да им е вкусно, не може цял живот да се лишават. Да, но аз тогава бих попитала: След като не искат да се лишават от тестено, сладко, грозде и т.н., искат ли да се лишат от някой крак или някое око? Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 13:07 от Cioccolata

# 191
 Laughing
Жени, не яжте печени картофи!

Докарват страшна депресия, само виното може да я прогони

Печените картофи могат да доведат до тежка депресия у дамите, предупредиха учени от Харвардския университет, които установили, че тежките храни, богати на въглехидрати, влияят зле на човешката психика. В списъка с "опасностите" фигурират картофите и тестените изделия.

Изследванията показват, че жените, в чието меню основно присъстват хляба и червеното месо по-често страдат от депресия. Изследването продължило 20 години, а в дългосрочния експеримент са се включили 43 хил. жени на различна възраст. Учените търсили взаимовръзката между храната и чувството на депресия. Резултатите показват, че пиенето на кафе, употребата на зехтин и консумацията на риба и вино намаляват лошото настроение и потиснатостта , и повишават настроението.

Източник: News7

# 192
Не всички диабетици са пенсионери

Но всички пациенти ичат право да бъдат информирани за всички алтернативи, вместо да се вкарват в порочен догматичен кръг
Нека пациентът знае, за да може сам да си избере
Ако иска, нека набива хляб, но да знае това до какво води
нека знае как да използва глюкомера

# 193
Пол Йобек насочва вниманието към едно проучване от октомври 2013 г. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23651522?dopt=Abstract) - анализ на проведени проучвания, сравняващи много нисковъглехидратни, кетогенни диети с максимум 50 грама въглехидрати на ден, и класически нискомазнинни диети с по-малко от 30% от калориите от мазнини. Анализът показва, че участниците, които са се хранили кетогенно, са отбелязали повече загуба на тегло и по-голямо понижение на триглицеридите и кръвното налягане, а повишение на ХДЛ и ЛДЛ (за ЛДЛ не пишат подробности, но при понижение на триглицеридите и повишение на ХДЛ, повишението на ЛДЛ всъщност изразява благоприятна промяна към по-малко атерогенни частици). Изводът на авторите е, че кетогенното хранене може да бъде алтернативно средство в борбата със затлъстяването. (Да им имам езика и изводите на учените Rolling Eyes Алтернативно средство друг път ooooh! Направо се вижда, че кетогенното хранене е по-добрият вариант, откъдето и да се погледне. Но явно в науката са длъжни да се изказват по-предпазливо. Rolling Eyes)

# 194
Здравейте!
Аз днес за пръв път ядох шоколад тъмен 81 % , и един друг 74 %, от Лидл. Прекрасни са!!  Heart Eyes Около 100 гр. изядох от двата общо, защото съм с МЦ и много ми се дояде, за пръв път от началото на режима. А пък вчера пак по същата причина си купих Милка от 45%, изядох 50 гр, ами не е хубав , сладък, даже няма горчив привкус. И после толкова много ми се прияде сладко, след няколко часа... Припомних си ужасния омагьосан кръг отпреди. Така че вчера може би не бях напълно режимна.

А пък вчера пих и червено винце.  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт