ВМ-НВХ, част 68

• 55 767
  • 752
  •   1
Отговори
# 375
Фата, извинявай, не ти, майка ти, но ако е възможно да ни споделиш  Wink
Ще я питам и ще пиша  Peace

# 376
Аз със свинския дроб трудно се преборвам, трябва да е почти алангле, за да не е тотална подметка.
За да остане дробът крехък, не се соли предварително, а чак след като е готов.Особено ако се приготвя само на котлон.
От солта стяга и става жилав, твърд.

Не знаех какво е ГНМ, потърсих-Германска нова медицина.Това ли е?

# 377
да, Краси, това е

дроб харесвам само на супа  с джоджен и после застроена с яйце и кис. мляко
или на тънки резени на тиган в масло

и Краси е права, посолява се след печене винаги

# 378
# 379
  • София
Не го соля, знам това, но въпреки ми става твърд. Единствения начин, който съм приложила е по съвет на месаря в нашата месарница - а именно аланглето, без кръв разбира се, просто по-кратка топлинна обработка. Да е с едва променен цвят в средата, по време на приготвяне, първата степен след суров.  Това като технология за приготвяне на скара/грил тиган.
Пържен съм се отказала да опитвам.

Уасп, твоят начин - на лентички и в масло ще го опитам.

# 380
Майка ми и пържен го прави разкошен  Heart Eyes

# 381
  • SA
Вив, ако ти попадне, пробвай агнешки дроб. Не знам защо, но както и да се приготви е невероятно крехьк, чак се разпада при по-дьлга кулинарна обработка.

# 382
Сега се разрових и намерих рецептата.
По рецептата за дроб на фурна, по която аз правя дроба го соля и не остава твърд.
Около 700-800 г дроб се нарязва на филийки, слага се в купа и се залива с 250 мл прясно мляко. Престоява 2 часа.
Отцежда се млякото, дробът се посолява.
В тавичка се слага един ред дроб, отгоре един ред нарязан лук на шайби, отгоре един ред нарязани гъби на филийки. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Следва пак дроб, лук, гъби, сол и черен пипер.
Ястието се залива с разтопено масло - 70-80 г и 150 мл прясно мляко.
Покрива се с фолио и се готви в сгорещена фурна на 220 градуса 30 мин.
Изважда се, поръсва се с настърган кашкавал и се запича за около 10 мин.

Много отдавна не съм правила, но определено нямам спомен да остава твърд дроба.  Simple Smile
А на пържения дроб е майстор майка ми. Колкото и да ми обяснява, все не мога да го направя крехък, а нейният направо се топи в устата. И напротив - не го соли след като е изпържен и пак и се получава.
Явно, че не улучвам момента и го препържвам.
Иначе и за свинското печено казват, че по-сочно ставало ако не се соли преди печене.

А за чая, Вив, освен джоджен, диуретично действие има и липата. Много приятен чай се получава.
Аз сега съм на вълна букет от джоджен, липа и лайка. Simple Smile

И още нещо за дроба се сетих. Свекърва ми го прави много вкусен завит в листа от кисело зеле. Реди го в гювеча, заедно със сарми и го готви на фурна. Става убиец, ако случайно някой не е пробвал.

# 383
Агнешкия дроб е много вкусен и само сварен и след това поръсен със сол. Предполагам ще стане добре резен дроб с резен масло и подправки по желание.

Облаче, аз за работа си правя напоследък кокосова палачинка навита на руло с пълнеж люненица с маслини, кромид, зеле или какъвто зеленчук имаш нарязани на ситно. И студена остава много вкусна.

Да ви се похваля от понеделник спрях млечните, оказа се, че можело. И сега си хапвам доста яйца в най-различни варианти и месо със салата. Днес си купих сьомгова пастърва и смятам да я направя на фурна с карфиол и масло задушени под фолио. Надявам се да стане добре, че от кога и се каня. Дано не си внушавам, но като че ли има ефект от промяната.

Вивиан, ако помня правилно ти питаше наскоро за поръчки от i-herb, би ли ми обяснила на лични как става номера, да не спамим темата, моля  Praynig.

Merelenda , моля те, би ли качила рецептата и в темата с рецептите, че звучи много вкусно  Hug. Идеята с киселото зеле също е много интересна.

Последна редакция: чт, 21 ное 2013, 17:44 от z.2012

# 384
И понеже днес е Денят на християнското семейство     bouquet  , един десерт, режимен, който най-вероятно би се харесал и на хора нережимни...     Grinning
Тарталети без брашно с крем от тиква и извара

Блатчетата са от ядки, 3-4 фурми, кокосови стърготини и кокосово масло.Стават и с обикновено.
А крема е от варена тиква, извара и малко агаве, което спокойно може да се пропусне.

# 385
  • SA
Краси, много сьблазнително изглеждат. Блатчетата отделно ли се пекат?

# 386
Вив, след доста ровене из форума, открих 2 трика за крехък дроб, аз ги прилагам и двата едновременно и става невероятен. Нарязваш дроба и го слагаш да се кисне 30 минути във половин чаша оцет и студена вода. Изплакваш го, отцеждаш и го наръсваш със сода за хляб да постои още 10-тина минути, хубаво изплакваш, отцеждаш, овалваш в брашно и пържиш. Посолява се след като е изпържен и изваден от тигана.

# 387
Вив, след доста ровене из форума, открих 2 трика за крехък дроб, аз ги прилагам и двата едновременно и става невероятен. Нарязваш дроба и го слагаш да се кисне 30 минути във половин чаша оцет и студена вода. Изплакваш го, отцеждаш и го наръсваш със сода за хляб да постои още 10-тина минути, хубаво изплакваш, отцеждаш, овалваш в брашно и пържиш. Посолява се след като е изпържен и изваден от тигана.
Е и майка така го прави, ама аз като го направя по същия начин и то от години го правя и си го ям сама - пак става твърд после.
Има един момент който да се улучи дроба да не се препържи. Ей там като се изтърве и става твърд после. Laughing
Явно си майстор, Леми, хванала си му цаката.

Значи, майка слага содата в тенджера, добавя дроба, после оцета и всичко шупва. Държи го 10 мин някъде и после го изплаква хубаво под течаща вода. След това подправя с подправки и пържи. Еми... направо се топи при хапване черния дроб, а аз като направя, докато е топличък е ок, после се втвърдява. А нейният и охладен остава мек.

# 388
Мереленда, а какви подправки му слага майка ти, аз само го посолявам и чат пат черен пипер?
Пробвай някой път по моя метод, първо оцет и после сода, може пък да ти хареса резултата.

# 389
Мереленда, а какви подправки му слага майка ти, аз само го посолявам и чат пат черен пипер?
Пробвай някой път по моя метод, първо оцет и после сода, може пък да ти хареса резултата.

Е само сол и пипер. Аз така го написах, сякаш букет подправки ползва. Laughing
Още утре ще пробвам първо в едното, после в другото, пък да видим, може да го докарам.
Взех си дроб днес и утре ще споделя дали съм успяла. Hug

Общи условия

Активация на акаунт