КАК ДА СТАНА ДОНОР ?/ КАК ДА НАМЕРЯ ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА ?

• 84 378
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
Според мен е добре да се познават, нищо не се знае и утре може това дете или дарителката или нейните деца да си помогнат пак за нечие здравословно състояние. От тази гледна точка...Не всеки има възможност да съхрани стволови клетки напр.

# 586
Нели, много благородна постъпка, дано направиш поне едно семейство щастливо  bouquet
Аз съм от страната на реципиента,  и мога да те уверя че моите деца се получиха от яйцеклетки на сестра ми, с която изобщо не си приличаме. Единия близнак ми е одрал кожата и характера, другия ми е взел сините очи и  светлата коса, така че много е важно и майката която носи бебето. Чрез кръвта също се вземат гени. Един ембрион взима 10% от яйцеклетката и 7-8% от сперматозоида, останалите проценти са за съвършенно новата ДНК.

Перличка, не винаги има съвместимост между братя и сестри, за доста случаи съм чела когато се е налагало трансплантация на костен мозък, донорът да е от друга държава.

# 587
Имах предвид да се знае точната сума, която ще получи донорката извън покриването на разходите й.

А именно защото има всякакви хора за мен не е добра идея да се познават, но всеки има глава на раменете и сам си решава.

Давам ви линк към Наредба 28 на МЗ за дейности по асистирана репродукция. Всичко, което се извършва извън този стандарт, е незаконно:

http://bgtransplant.bg/iat/docs/Naredba_28_Work.pdf

По-специално за овъзмездяването на донори на яйцеклетки, стр. 24:

"5.9. комерсиализирането на донорството на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони, като се забранява предлагането на материална облага на донорите и приемането на такава от донорите; разрешава се единствено да им се възстановяват направени разходи в разумни размери, свързани с акта на даряване:
5.9.1. за ползване на транспорт;
5.9.2. за причиняване на временна неработоспособност, болка или дискомфорт;
5.9.3. за специфични пропуснати ползи (загуба на време, на дневни приходи и др.);"

По-специално за анонимността на донорите, стр.  4:

"Чл. 12. (1) (Предишен текст на чл. 12 - ДВ, бр. 58 от 2011 г.) Донорството на яйцеклетки с цел оплождане и поставяне в друга жена в случаите по чл. 130, ал. 4, т. 4 от Закона за здравето (ЗЗ) може да бъде от анонимни дарители или от родствени дарители (сестра, братовчедка)."

# 588
  • гр. София
Маргаритка, това го знам, но е факт, че на донорките се плаща определена сума извън преките разходи за транспорт, хотел и т.н. Важно е за самите тях да знят каква е и най-добре е да бъде регламентирана законово, за да не се злоупотребява.

Относно анонимността вече казах, че напълно съм съгласна с наредбата Peace

# 589
Крайно време е да се регламентира това обезщетение, но според мен пак ще има злоупотреби ако комисията по трансплантации и донорсво, мисля че така се казваше, не следи за нарушения.  Скоро една жена тук си предлагаше услугите и реших да я пробвам, писах й, че имам нужда от помощ. Тя си пита за пари, аз й казах, че около 1500 лв. дават клиниките доколкото знам и, че нейните взаимоотношения са само с клиниката. А тя ми отговори, че от някъде й предлагали 5000лв. и нямало да стане за тези пари, представяте ли си.  #Cussing out Доклодвах я на модератор разбира се.
Жалко, че заради такива хора се опорочава каузата да помагаш. Иначе аз съм за да има обезщетение разбира се!

# 590
...А тя ми отговори, че от някъде й предлагали 5000лв. и нямало да стане за тези пари, представяте ли си. 

Ужас... Да не сме на пазара в Красно село?!  Close

# 591
  • Burgas, Bulgaria
Добре де нали донорството е тайна. Как така ще си заведа донорка и ще кажа , чие искам от нейните яйцеклетки. Нали не можело така или аз нещо не съм в час. Аз също чакам за донорска яйцеклетка от август и до сега нямам обаждания от докторката ми. Какво трябва да направя докато чакам и мога ли по някакъв начин да ускоря процедурата , за да се намери донор?

# 592
Ами някой вече беше постнал наредбата и всичко е ясно за анонимността. Идеята е, че ако заведеш донор ще помогнеш на някой друг, а пък ти уж да не чакаш толкова. Но доколкото разбрах от скоро май не се практикува така.

# 593
Аз съм одобрена за донор и скоро започвам стимулация.  doctor
Искам да пожелая на всички чакащи своите бебоци- УСПЕХ и имайте вяра и търпение!  Hug

# 594
  • гр. София
Sisivivi,  bouquet  дано твоя жест помогне поне на една жена да сбъдне мечтата си.

# 595
Ами някой вече беше постнал наредбата и всичко е ясно за анонимността. Идеята е, че ако заведеш донор ще помогнеш на някой друг, а пък ти уж да не чакаш толкова. Но доколкото разбрах от скоро май не се практикува така.

Чувала съм,че донора и рецепиента се представяли за роднини и така заобикаляли закона.Не знам да ли е вярно или нещо старо.Казва ли,че са братовчедки или нещо подобно.
ДЪЩЕРЯ НА ЛЕЛЯТА НА ЧИЧОТО НА СТРИНКАТА,......или както там беше Joy

# 596
Имайте впредвид, че цялата тази история минава през нотариус, където декларираш истиността на обстоятелствата. Незнам как би могло да се заобиколи закона newsm78 След време някоя от страните ако започне да "рови" по някакъв повод и излезнат невярно декларирани обстоятелства какво би се случило?
Аз не мисля че живеем в чак толкова неуредена държава, просто някак неразбирам защо всеки гледа как да заобиколи закона...нещата се нареждат и по законов път въпреки несъвършенствата му.

# 597
Браво на всички момичета, изявили желание да станат дарителки   bouquet
Ама след почти всеки пост на дарителка, който обикновено включва и призив - Пишете ми!, се обяснява, че дарителството е анонимно ... Naughty, че следва дарителката да се обърне към инвитро клиника, и т.н.....
Чудя се, като си пишат една на друга, какво му е анонимното  Sad и какво точно се уточняват на лични...

# 598
Да наистина какво има да се уточнява?

но съм чувала и чела ,че в някои клиники се допускало примерно ако 2 реципиентки, които не се познават (Лекаря ги познава поотделно)  си заведат техни  2 приятелки за донорки и тогава Лекарския екип да ги кръстоса като спази изискването за анонимност...
Не знам къде е възможно това...

# 599
Аз пък съм чувала да си водиш донорка и да казваш, че ти е Н-та братовчедка или племенница  Embarassed #Cussing out #2gunfire
А какво се уговарят на лични - всички тук сме пълнолетни и сами си носим отговорност (нямам предвид юридическа отговорност) за това какво правим и какви последствия може да има  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт