За празници е време вече, на път е МАЙ-ското човече-Тема 5

• 31 749
  • 730
  •   1
Отговори
# 570
Звездичка, много неприятно това с приятелката ти, наистина. Дано бързо се възстанови  Praynig Аз от както се помня имам някаква фобия да се храня извън вкъщи, не че не ми се случва. То човек понякога колкото и да се пази, не знае от къде ще му дойде. Както е казала Валя и от там дето най-малко очакваш  ooooh!
То риба и аз много рядко ям  Rolling Eyes но никога не съм вземала омега 3 Сега и аз се позамислих... Моникат сподели кое ползваш ти  Peace

Каролка, напълно те разбирам, и аз така ...не страдам по отминалите години. С годините по щастлива ставам  Grinning

На мен пък месото (както съм споменавала и преди) ми е по-вкусно от всякога  Blush Преди както съм го пренебрегвала, сега така налитам на него, че всички вкъщи се шегуват с мен на тази тема  Laughing

# 571
Момичета, не е свързано естествено с темата, но искам да се оплача малко. Снощи колежката ми ме изненада, че най-вероятно няма да имам коледен бонус понеже съм в болничен за бременност от два месеца. Много се ядосах това, че работя от 3 години в отровите нищо ли не значи???  
Прекрасно те разбирам, мен ме порязаха на същия дискриминационен принцип и го изживях тежко. Да, законово нямат право, НО - ти с отровите, аз с алкохолиците - предните 2-3 години, в които сме работили нищо ли не значат?  Ако управата реши, има начин, въпросът е, че не им се занимава...Още повече, че ти ще си и на работа, не би следвало да те отрежат. Пиши какво ти е казал началника и дано излязат човечни. Не е дори въпросът в парите ( за мен), а в отношението и дискриминацията. Та ние сме бременни, не сме се затрили за вечни времена, после нали пак ще работим...Аххх, спирам, че много ме е яд  Tired
Месце започнах сега да хапвам, какво хапвам, направо налитам като стръвница  Laughing
Започнах да хапвам и по малко сладко, шоколад, дори пих мляко с нес - от 4 месеца не бях докосвала нито едно от тях и вече мнооого ми липсваха  Crazy Heart Eyes

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 14:10 от eleonora1983

# 572
Оооо месцето много ми се услажда, почти не сядам да ям без нещо местно да има на масата Simple Smile Сладкиши бяха поспрели  да ми се ядат, но сега изведнъж пак ми се доядоха с пълна сила..... абе като цяло всичко ми се услажда  Embarassed

# 573
Бум тряс и аз при вас, след като гътнах за малко онуй ръбатото (няма на кого да се метне). Mr. Green
Каролка, напълно те разбирам, и аз така ...не страдам по отминалите години. С годините по щастлива ставам  Grinning
И аз в кюпа. Явно, че тия над 33 се разбираме чудесно по въпроса.

И за месото споделям мнението - ям с огромно настървение всякакви видове.

И за рибата също - по принцип не обичам, но сега ми се яде. Само дето няма кой да ми купи, да ми сготви и прочие.  Crazy Ама ако ми купи, сготви и прочие, трябва да е сьомга или пъстърва, скумрия не помирисвам.

Тия пък от линка на Моникет, някъде наскоро четох, че рибата тон била забранена за бременни в САЩ поради съдържане на живак, ся тука пише, че имала ниски нива. Ето защо отказвам вече да чета.  Crossing Arms

Да не забравяме, че Омега 3 може да се набави и чрез консумация на разни масла, напр. лененото е особено богато. Laughing

Ям и пастет, и кренвирши, кюфтета (каквото Бог даде)...

И от сладкишите не се извръщам, а плодовете консумирам в промишлени количества.

Забравих да спомена, че нашето бебе онзи ден беше с ръце пред лицето и с разкрачени краци, може би затова нещо се видя, ама дали е било точно това нещо, ще се разбере съвсем скоро.

Друго, другооо, ами - няма нищо по-хубаво от лошото време около Коледа. Трудно понасям слънце през есента и зимата - темерут съм си, както вече неведнъж съм споменавала и вие вече сте установили. Mr. Green

И, last but not least, речено на чист бг език, много ме е яд за „порязаните” момичета. Дано все пак да ви зарадват с бонусчетата, девойки!! Ако не, вие си носите голяма радост под сърцето, тя ще ви е временна утеха. И все пак, нека да има бонуси и неочаквани подаръци за всички ни!

# 574
Аз също не съм яла изобщо риба откакто съм бременна, дори и преди това известно време, нямам навик да ям риба, иначе яйца ям мнооого , дано да компенсират, тъй като освен ФК не пия нищо друго.
И аз много се радвам защото вече май си ми личи, преди ми беше от хапване ама вече си имам и бременно коремче  newsm44 ММ ми каза че доста ми е пораснал корема и вчера друг близък вика "давам на бебето , което ти надига блузата", за една храна ставаше въпрос Wink така че май наистина взе да ми личи изведнъж, но на кантар не съм се качвала скоро (10 дена)
И днеска почувствах нещо като трептене и пулсиране ниско в корема но много слабо и се чудя дали беше бебето, ама толкова рано надали, зарадвах се   smile3521 , после си викам не е възможно толкова рано, като се сетих че писахте че с предна плацента по късно се усеща ,а нали доктора каза че съм с предна , и първа бременност и взех сама да се разубеждавам...
Мале поолях се този път с обясненията , спирам...е може да допиша ако се сетя нещо  newsm62
Еми ето сетих се за месцето, че аз преди хапвах не че съм била някаква голяма фенка, но си хапвах, а сега много рядко... напоследък от както вече поспря да ми става лошо от почти всякакви храни съм взела да си похапвам доста и си мисля дали няма да се изплаша като се кача на кантара Grinning Плодове и сладко си ям от преди бременността и сега продължавам да си ям и не спирам Simple Smile
А за момичетата които така са ги ощетили, просто не ми се коментира, това е толкова нечовечно и нечестно, че чак се ядосвам, но в България е нормално за жалост.

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 14:29 от miglena_vl

# 575
  • Бургас

Добър ден на всички мамчета Simple Smile

И аз взех да дръпвам рязко с килограмите и АГ-то ми каза, да спра изцяло солта, сладкото и тестяното  newsm78 , бях почнала и да оттичам, въпреки, че не съм качила много кг.
Но признавам си -  на мен си ми се хапва много солено и откакто го спрях, мисля ,че се нормализира ситуацията с кг, но все пак ще видим какво ще покаже кантара на следващия преглед  Rolling Eyes

Наташка Начашка Доста се посмях. Развесели ме  newsm62 newsm81
Лек ден на всички pregnant

# 576
Здравейте мами  Hug нямам много време да пиша в форума, повече ви чета.  Искам да попитам колко от вас вече усещат бебчето? На мен ми е втора бременност, но за сега не мога да кажа твърдо че усещам бебчо  Sad С първата бременност го усещах ясно още от 15та, 16та седмица. Аз все още не знам пола и вече нямам търпение да го узная  Simple Smile имам момиченце на 2 годинки, тогава ми казаха пола още от 15та седмица и до края го потвърждаваха че ще е момиченце, и познаха, а сега все още не знаем.
 Важното е да са ни живи и здрави дечицата и да им се радваме  Peace 

# 577
сега ще чета и ще скачкам пт тема на тема
------
Лолитка, тук пише, че риба тон има омега три, но ако е консервирана, количеството намалява.
Fresh tuna also counts as an oily fish, but tinned tuna doesn't, as the canning process depletes the oils.

също така тук наблягат на факта, че трябва да се внимава какъв е източника на омегата, защото ако е в комбинация с витамин А, не е за препоръчване по време на бременеене

Иначе всички едри риби не са препоръчителни за бременни, колкото по-голяма е рибата, толкова повече метали/ замъристели има
-------
miglena_vl тази седмица пък моето коремче малко се поприбра Simple Smile явно миналата прекалих с бобовите ястия и може да съм си докарала някое стомашно подуване
иначе в градския транспорт редовно ми правят място Simple Smile а имам и една женица, при която ходя на пазарчето да си купувам мандарини - тя всеки път докато ги тегли, ме черпи с една Simple Smile да почерпи бебо докато чакам Simple Smile много е мила Wink

килограмите - мерих се в деня на прегледа 27.11 и са +5  Blush
------
bialata3 благодаря за инфото
------
cveti_1982 аз го усещам от 16 г.с (първа бременност), за пола-още сме срамежливи и не се показваме Simple Smile хихи, но януари догодина на ФМ се надявам вече да го огледаме от всеки ъгъл под лупа Simple Smile

# 578
Майски мамчета да ви питам някоя от вас продължава ли да сваля кила , защото аз съм за 1 месец - минус1.500 килограма и това малко ме смущава.С бебчо всичко е супер нямам проблеми , ям си нормално , но с килата вървя надолу.Решила съм да се премеря към 02.12. да вида как ще е и понеже съм на лекар тогава ще я питам и се държа да ме видим на видеозон , защото с каката качвах по 1-2-3 кила на месец а сега обратен ефект. Embarassed

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 15:54 от monika898

# 579
Благодаря ти за бързият отговор monicat  bouquet, но защо ще ходиш на ФМ чак януари? Аз мисля да отида другата седмица, с първата бременност ходих на фетална морфология 18та седмица и 34та седмица  Simple Smile
По въпроса за килограмите  Embarassed до сега съм  5+ кг  Rolling Eyes
Не се ограничавам от нищо и ям всичко каквото ми се яде.

# 580
Ами, моето АГ (без да има повод за притеснение) ме насочи към ФМ+фетална ехокардиография.
Като позвъних за дата, изчислиха кога се падам 23 г.с. - предполагам самото изследване така го изисква.

# 581
Аз ходя на ФМ по мое желание, но доколкото съм чела и знам втората ФМ е най подходяща да се прави към 20та седмица, аз нямам търпение да отида да видя вече как е бебчето и дали всичко е ок,а и да разберем пола  Party Вече си имаме една дива кака на 2 годинки, сега мъжа ми предпочита момченце, но каквото дойде  baby_neutral

# 582
Аз откакто съм бременна, риба само веднъж ядох, сега чакам Никулден.  Laughing По принцип риба ям рядко, веднъж месечно, но сега ще започна по-често. До сега рових каква риба трябва и не трябва да консумираме. Сложих няколко по-интересни статии в скрит текст, за да не товаря темата.  Peace

Скрит текст:
Каква е ползата от нея: Протеините от рибата се усвояват по-лесно, отколкото тези от месото. В допълнение, тя съдържа и много важни за развитието на бъдещото бебе аминокиселини и фосфор, а в морската риба – йод и флуор. Рибеното масло е богато на полиненаситени мастни киселини (омега-3), които спомагат за развитието на мозъка, имунната и кръвоносната система.
Какво да изберете: Въпреки, че мазната риба (сьомга, сардина, херинга, скумрия) е особено богата на омега-3 мастни киселини, тя е трудна за храносмилане и може да предизвика киселини в стомаха, особено в последните месеци на бременността. Така че за бъдещите майки е по-добре да изберат риба с по-ниско съдържание на мазнини: треска, пъстърва, писия и др. Достатъчно е да ядете по около 150 грама риба, 2 пъти в седмицата.
Може ли бъдещите майки да ядат суши?
По време на бременността е желателно да не консумирате сурови или мариновани риби, както и морски дарове в естествен вид (например, стриди). Нежелателни са и ястията от сурови меса (карпачо, тартар, сушени меса). Никой не може да гарантира тяхната безопасност и е огромен рискът от чревна инфекция.

Скрит текст:
Ето списък с видовете риба, които са най-богати на омега-3 ненаситени мастни киселини:

скумрия
речна пъстърва
херинга  
риба тон
сьомга

Скрит текст:
Рибата може да съдържа живак, а той е токсичен. Дори и в малки количества, може да причини аномалии в развитието и увреда на мозъка на плода. Опасни за бременността са видовете: акула, риба меч, царска скумрия и други морски видове, включително и риба тон.
Също така трябва да се избягва и консумацията на риба от промишлено замърсени морски райони, езера и реки, заради вероятността месото им да съдържа полихлорирани бифенили. Това се отнася до уловената като хоби риба. Предлаганата в магазинната мрежа би трябвало да е преминала през съответните проверки и изключва съдържание на вредни вещества. Опасните видове могат да бъдат: шаран, лефер, сьомга, щука, пъстърва и др.

Скрит текст:
Бъдещите майки, които често похапват риба, раждат умни деца, твърдят учените.
Те доказват това с експеримент, в който участвали 2000 бременни, част от които под наблюдение на били оставени на рибна диета. През цялото време на бременността и след нея учените вземали кръвни образци на жените.

Резултатите от експеримента им показали, че децата на бременните, които редовно употребявали риба, се развивали много по-бързо. Те показвали по-добри резултати в фината моторика, проговаряли по-рано и се адаптирали по-лесно социално от другите деца.

Рибата и рибната мазнина съдържат омега 3 мастни киселини, които много по-добре от останалите участват във формиране на мозъчните клетки, обясняват лекарите. На това се дължи и резултатът при бременните.

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 17:14 от Анонимен

# 583
Лолита, прочитайки поста ти разбрах, че не точно съм се изразила.
Аз обичам и също бих хапнала с удоволствие рибка, ако има кой да ми я приготви  Blush Нещо нямаме навик да си приготвяме риба, взимам си бележка, това трябва да се промени  Simple Smile Но се замислям вече сериозно за добавки, осъзнавам, че не се храня достатъчно разнообразно.
Успокоих се  Laughing значи... не само аз налитам като звяр на месо  Mr. Green

Ааа, и още нещо щях пак да забравя. Не ми зачетоха направлението за скрининга  Rolling Eyes Странна работа е тази нашата здравна система  Outta Joint

# 584
Ей, че много сте писали Simple Smile С удоволствие изчетох всичко!
На въпроса на Мигленчето, не мога да ходя на разходки. Само в леглото съм, като от време на време ставам да се разтъпча из къщи и да сготвя нещо, като гледам изобщо да не бързам. Тенджери, тави (всъщност предимно тави) ги носи мъжът ми, а ако го няма - слагам примерно тавата на обърнатия капак на фурната, за да я напълня там на място, че иначе тежи.

Месо ям, но не настървено, ами така.. като ми се преяде, а то се случва веднъж - дваж в седмицата, а някой път и по-рядко. Мъжът ми е вегетарианец и със сигурност мога да кажа, че ми е повлиял. Иначе в началото като се запознахме се чудех как ще се справям, защото трябваше да готвя по две ястия. Аз не исках без месо, той пък не искаше с месо. Но, както майка ми казва "винаги всичко си идва на мястото" Simple Smile
Значи всички едри риби не са препоръчителни за бременни. Ми онази, на която й забравих името е голяма. Обаче само да се сетя как се казваше и ще пратя мъжа ми да иде да ми купи. И ще ви кажа защо. Наскоро в друга тема, едно момиче разказваше, че гледала по ТВ някакъв руски професор, който казал, че морските храни са най-вредни, защото в морето се изсипвали всички отрови. А преди около  година близка ми каза, че в популярен сутрешен блок е било обсъждано, че сиренето и изобщо млечните са най-вредни. Но не помня доводите какви бяха. Спрях да обръщам внимание какво можело и не можело да ям, защото съм бременна.

И аз трябва да се замислям вече за ФМ. Ама сигурно ще е в Бургас, че май не ставам за път. Бургаски мами, вие къде ще я правите?

Общи условия

Активация на акаунт