Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява ранната и късната фетална морфология?
Какво представлява биохимичният скрининг (БХС) и кога се провежда?
Какво е магнезий и защо е полезен по време на бременност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява ранната и късната фетална морфология?
Ранната фетална морфология (ФМ) се провежда между 11 и 13+6 гестационна седмица, като включва измерване на нухалната транслуценция и преглед на органите на бебето. Късната ФМ се извършва от 15 до 20 гестационна седмица, предоставяйки по-подробна информация чрез измервания и преглед на органите на бебето. Тези процедури се извършват с помощта на 2D ехограф, независимо дали машината има възможности за 3D и 4D изображения.
-
Какво представлява биохимичният скрининг (БХС) и кога се провежда?
Биохимичният скрининг (БХС) е изследване, което измерва хормони и протеини в кръвта на бременната. Обикновено се извършва между 11-та и 13+6-та гестационна седмица, както и между 15-та и 20-та гестационна седмица. Биохимичният скрининг е кръвен тест, проведен по време на бременност, за да се оцени рискът от генетични аномалии като синдром на Даун. Обикновено се прави между 11-та и 13-та гестационна седмица или между 15-та и 19-та гестационна седмица.
-
Какво е магнезий и защо е полезен по време на бременност?
Магнезият е минерал, който е от съществено значение за здравето на бременната жена и развитието на бебето. Той помага за предотвратяване на мускулни крампи, регулира кръвното налягане и насърчава здравето на сърцето. По време на бременност магнезият играе решаваща роля в подкрепата на здравословното развитие на плода и намаляване на риска от преждевременно раждане.
-
Какво представлява контракцията по време на бременност?
-
Какво представлява персисталтиката по време на бременност?
Аз от както се помня имам някаква фобия да се храня извън вкъщи, не че не ми се случва. То човек понякога колкото и да се пази, не знае от къде ще му дойде. Както е казала Валя и от там дето най-малко очакваш 

Преди както съм го пренебрегвала, сега така налитам на него, че всички вкъщи се шегуват с мен на тази тема 
Сладкиши бяха поспрели да ми се ядат, но сега изведнъж пак ми се доядоха с пълна сила..... абе като цяло всичко ми се услажда 
ММ ми каза че доста ми е пораснал корема и вчера друг близък вика "давам на бебето , което ти надига блузата", за една храна ставаше въпрос
така че май наистина взе да ми личи изведнъж, но на кантар не съм се качвала скоро (10 дена)
, после си викам не е възможно толкова рано, като се сетих че писахте че с предна плацента по късно се усеща ,а нали доктора каза че съм с предна , и първа бременност и взех сама да се разубеждавам...
, бях почнала и да оттичам, въпреки, че не съм качила много кг.
нямам много време да пиша в форума, повече ви чета. Искам да попитам колко от вас вече усещат бебчето? На мен ми е втора бременност, но за сега не мога да кажа твърдо че усещам бебчо
С първата бременност го усещах ясно още от 15та, 16та седмица. Аз все още не знам пола и вече нямам търпение да го узная
, но защо ще ходиш на ФМ чак януари? Аз мисля да отида другата седмица, с първата бременност ходих на фетална морфология 18та седмица и 34та седмица
Вече си имаме една дива кака на 2 годинки, сега мъжа ми предпочита момченце, но каквото дойде