Работа, CV-та, HR-и, съвети - 35-та тема

• 55 429
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
В българските и малките фирми е практика да плащат едно, а да те осигуряват на друго. До сега винаги така съм била и аз, но скоро успях да си извоювам пълни осигуровки и повече няма да се хвана на работа, която ползва тази практика. Именно защото с тоя доход 2 години назад за майчинство и безработица не ми излиза сметката някой ден като реша да раждам.

Аз се опасявам и от гледна точка и на какво става като излезнеш отпуск или болничен? Или ако решат да не ти дадат уговорената сума-няма как да се докаже,че трябва да вземеш 800 примерно като според договора ти си на 320 Grinning? Тази година ми е държавният изпит и се чудех ей така,ако почна работа с осигуровки на минимална работна заплата, и реша да си взема 20те дни платен отпуск,които ми се полагат за подготовка за държавен изпит..колко ли биха ми платили..според мен като нищо биха се изхитрили.

# 406
  • София
Ако са свесни работодатели въпреки договора, който си подписала, ще ти се издължат.
Работила съм и без никакъв договор - шефката беше супер свясна и ми плащаше до стотинка това, което сме договорили. Аз от своя страна за една календарна година взех само два или три свободни дни, защото ми се плащаше на изработено време. Точна беше и с останалите хора, с които работеше. Но няма гаранция никаква Sad

# 407
  • Сф

Аз се опасявам и от гледна точка и на какво става като излезнеш отпуск или болничен? Или ако решат да не ти дадат уговорената сума-няма как да се докаже,че трябва да вземеш 800 примерно като според договора ти си на 320 Grinning? Тази година ми е държавният изпит и се чудех ей така,ако почна работа с осигуровки на минимална работна заплата, и реша да си взема 20те дни платен отпуск,които ми се полагат за подготовка за държавен изпит..колко ли биха ми платили..според мен като нищо биха се изхитрили.

Принципно дори да си осигурена на 320 шефовете плащат пълните болнични и отпуски, поне при мен е било така.
А иначе за 20те дни отпуск за държавния- това е мираж. В първата работа бях принудена да напусна именно заради въпросния ДИ. Не ми позволиха никаква отпуска да си взема, шефката беше тъпа мързелива оФца и беше въпрос на време да се разделим. Други познати, дори и в големи фирми са им отказвали учебна отпуска. Или им казват- първо трябва да си изхабил 20те дни платена и тогава можеш за ДИ да вземеш още. Но той като е лятото, това означава, че до края на годината няма да имаш повече платена.

Иначе като за първа работа да си на ниски осигуровки- става. Колкото да натрупаш опит и после да отидеш в някоя свястна фирма.  Peace

# 408
Ако са свесни работодатели въпреки договора, който си подписала, ще ти се издължат.
Работила съм и без никакъв договор - шефката беше супер свясна и ми плащаше до стотинка това, което сме договорили. Аз от своя страна за една календарна година взех само два или три свободни дни, защото ми се плащаше на изработено време. Точна беше и с останалите хора, с които работеше. Но няма гаранция никаква Sad

Ако работодателят е свестен, ще осигурява на пълната заплата  Peace

# 409

За съжаление, по-голямата част не го правят.

И да ви се оплача - вчера бях на интервю в една счетоводна къща за "Офис организатор". Първата част беше word и excel, а втората - разговор с управителя, който продължи точно 2 минути. Погледна ми CV-то и ми каза, че не може да ми даде желаната от мен заплата. Направо съм отчаяна, толкова ли много пари искам или не ги заслужавам... почвам да се съмнявам в себе си.

# 410
Би ли споделила каква е желаната заплата?

# 411

Принципно дори да си осигурена на 320 шефовете плащат пълните болнични и отпуски, поне при мен е било така.
А иначе за 20те дни отпуск за държавния- това е мираж. В първата работа бях принудена да напусна именно заради въпросния ДИ. Не ми позволиха никаква отпуска да си взема, шефката беше тъпа мързелива оФца и беше въпрос на време да се разделим. Други познати, дори и в големи фирми са им отказвали учебна отпуска. Или им казват- първо трябва да си изхабил 20те дни платена и тогава можеш за ДИ да вземеш още. Но той като е лятото, това означава, че до края на годината няма да имаш повече платена.

Иначе като за първа работа да си на ниски осигуровки- става. Колкото да натрупаш опит и после да отидеш в някоя свястна фирма.  Peace

Мм за държавния и аз имам подобни опасения,че няма шанс да ми ги дадат,ама пък да видим,а иначе не ми е първа работа,работя си от какво бях на 18-19 (сега съм на 22)..винаги са ме осигурявали на пълна РЗ,но просто в момента е някакъв застой,от Октомври нищо не мога да намеря и вече се чудя дали да не направя компромис с тези неща,затова се допитвам до вас Simple Smile и благодаря за отговора

# 412
Велвет, може ли да конкретизираш?

Искам да питам пишещите в темата - за каква работа кандидатствате, ако не е тайна? Благодаря.

Търся си работа като търговски представител,медицински представител,може и в офис с административна работа.Езици- английски,руски и испански.Висше образование.

# 413

Да, разбира се - 1000 лв.

# 414
  • София

Да, разбира се - 1000 лв.

Ами нека да те успокоя - медицинска сестра, която има един тон повече отговорности и работа за вършене от офис администратор, получава...450 лв. Ти си направи сметката... newsm78

# 415
За офис организатор- смешно е.  Laughing  Shocked
Високи са ти изискванията а и за такава позиция най много 500-600 реално да предлагат
поне аз по обявите съм засичала, обаче според мен е грешно когато посочиш
желано заплащане в Св-то, в повечето случай това го питат на интервюто  Rolling Eyes
И аз бих искала 1000 чисто но за 6 години търсене никъде не ми предложиха , започнах с търсенето на  работа още след като завърших през 2007ма, ТУ-София, и кандидатствах на всякъде
където смятах че мога да се справя. И продължавам въпреки отчаянието си  Cry

# 416

За съжаление, по-голямата част не го правят.

И да ви се оплача - вчера бях на интервю в една счетоводна къща за "Офис организатор". Първата част беше word и excel, а втората - разговор с управителя, който продължи точно 2 минути. Погледна ми CV-то и ми каза, че не може да ми даде желаната от мен заплата. Направо съм отчаяна, толкова ли много пари искам или не ги заслужавам... почвам да се съмнявам в себе си.

аз работя подобно
Скрит текст:
и заплата ми е 700 лв, искам повече,ама няма ... Често ми се подсказва,че ми дават даже повече отколкото на другите места т.е. 500-600 лв. и трябва да съм много благодарна...Поради тази причина също не трябва да се оплаквам,че работя извънредно,трябва да съм благодарна,че имам работа...

# 417
Практика е Peace Аз вече не съм сигурна дали бих се съгласила. Доскоро не ми харесваше да давам толкова пари на държавата, но от друга страна, ако те съкратят - получаваш малко обезщетение; ако забременееш - майчинството ти ще е малка сума; ако ти трябва болничен - ще получиш много по-малко пари.

До скоро и аз така си мислех, но вече съм на мнение, че е по-добре всеки сам да се грижи за себе си. Вече предпочитам да не плащам нищо на държавата и сама да си отделям определена сума на месец, да ми стои на лихва и когато ми трябва да знам, че ги има. Честно казано на държавата вече нямам вяра. Няма да се учудя, ако утре променят правилата и правото на борса е някакъв минимален срок, а както върви и майчинството е тинтири- минтири. Това са си мои виждания, не ангажирам никой с тях. Просто правих едни сметки, колко плащам на месец на държавата за соц. издръжка, здраве и т.н и какво получавам от нея, та за това предпочитам да си правя лична вноска.
Разбира се това не означава, че бих се съгласила да работя за 500 лв, а да ме осигуряват на 340 лв, защото определено нищо няма да мога да заделям с такава заплата.

# 418
Red Hot, ами като гледам, и аз май няма да взимам кой знае колко пари, когато намеря работа, така че... по-добре да си имам осигуровките, пък ако заделя - само за мен ще е плюс.

# 419

Ами нека да те успокоя - медицинска сестра, която има един тон повече отговорности и работа за вършене от офис администратор, получава...450 лв. Ти си направи сметката... newsm78

Не съм съгласна за количеството работа. Аз в момента работя като Офис мениджър и бачкам като луда... До скоро оставането за час-два беше ежедневие при мен, само че ми писна... Но това е друга тема.

Dados Когато работодателят има високи изисквания и аз имам такива. Не става графата с изисквания да е по-дълга от китайската стена, а насреща да получавам 700 лв и да съм благодарна, че ми ги дават. Може и да не е правилно, че съм написала желана заплата, но е свързано с това, че не живея в София и няма смисъл да се разкарвам на интервю за позиция, която ще откажа.  
Пък и аз не кандидатствам само за офис организатор, мениджър и т.н. Просто ме бяха извикали на интервю за тази позиция и ви споделих.

Общи условия

Активация на акаунт