Юлска точица расте, даже вече има сърчице! - Тема 2

• 24 139
  • 727
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря за успокоението  Laughing за матката.

Момичета, яжте си, това с тестеното ще е според мен в първия триместър, докато минат неразположенията, така че най-много да качите 3-4 кг., въпреки че аз досега май съм качила поне 2-3 кг, не съм се мерила, но усещам по дрехите. Не мога да си нося панталоните, въпреки че ми стават, но много ме стягат на корема и не мога да дишам.  Close  В H&M имат дрехи за бременни и не са скъпи, на фона на тези в магазините за бременни, хем грозни, хем ужасни. Аз си купих един панталон и една пола, които все още не са за мен, но знам ли кога ще се събудя сутрин и няма да има с какво да отида на работа  Sad

# 391
Ами да, май така ще бъде за напред....по-добре да не се вглеждам толкова в корема и килограмите си, ами да мисля за нови сутиени и дрехи...Sad за сутиените добре, там е хубаво да се напълни въпреки че повече от това нямам нужда ще взема да се изгърбя млада, ама за големите номера с дрехи все си мислех че след критическата като стана баба ще напълнеяи ще се смаля....абе здрави бебоци да има, пък ако трябва липосукция ще си направя после....хаахах

# 392
А да ви питам, ходите ли при личната да се запишете? Или ходите на лекар където ви е удобно? Аз имам допълнително здравно и мисля сякаш в някоя частна клиника, че е далеч по-удобно, отношението е по-добро и няма опашки да чакат, но се чудя дали трябва и през личната да мина да й кажа какво е положението. Може да си води някакви отчети в компютъра, знам ли я.

# 393
Ами, аз не съм ходила при личната, защото докато чакам  да ме приеме с всичките тези кашлящи, кихащи и подсмърчащи хора ме е страх да не се разболея...по-скоро мисля да й звънна да й кажа и ако се налага да я посетя, но с час.

# 394
Това с тестените неща явно е нормално.Аз го споделих на лекарката и каза,че почти при всички е така.А аз по принцип умирам за готвени неща и избягвам тестени,но сега ми се гади при мисълта за готвено.Гледам да наблягам на плодове да се засищам,добре че поне засега сладко не ми се яде

# 395
Ами да, май така ще бъде за напред....по-добре да не се вглеждам толкова в корема и килограмите си, ами да мисля за нови сутиени и дрехи...Sad за сутиените добре, там е хубаво да се напълни въпреки че повече от това нямам нужда ще взема да се изгърбя млада, ама за големите номера с дрехи все си мислех че след критическата като стана баба ще напълнеяи ще се смаля....абе здрави бебоци да има, пък ако трябва липосукция ще си направя после....хаахах

Всичко си е индивидуално за килограмите. Една приятелка по време на бременността не вечеря и пак качи 20 кг + няма правило. Сега, ако се тъпчем то е ясно, но според мен и на плодове да караш пак може да задържиш течности и да се подуеш и надебелееш.

# 396
Здравейте бъдещи мами  Hug

Два дни нямам интернет и не мога да ви смогна с четенето Simple Smile

dimence - това за болничния, което си написала не е така. Инаш право на 180 дни непрекъснат болничен за една календарна година. Но ако е издаден в едната година и продължава (непрекъснат) в следващата се броят само 180 дни. Трябва да има прекъсване между двата, зада се приеме. Аз също исках да изляза едва ли не веднага, но го проверих многократно и се оказа че не е така. Назад в темата бях обяснила малко по-подробно как ще е най добре да се сметне болничния.

Понеже четох, че има дискусия за болничните, аз също искам да изляза възможно най-рано. Сега смятам кога може да е. Понеже имаше питане назад в темата ще обясня - 45 дни преди термина се излиза в болничен, но той е за раждане и общата му продължителност всъщност е 410 дни- 45 дни преди раждане и една година след него. Тези 180 дни са си отделно и се водят за общо заболяване и могат да се ползват до първия ден от болничния за раждане, зада не се прекъсва. Т.е. бременноста е 280 дни - 45 дни =  235 дни - 180 болнични = 55 дни след датата на последната менструация. Аз обаче препоръчвам да си добавите поне още 10-ина дни, защото винаги може да има неточности. Дано да съм била полезна Wink

Колкото до отпуската - стига да имате право на платен годишен отпуск препоръчвам да се ползва преди болничния.

# 397
  • София

за тестените - наистина най-много се хапват отначалото, ама някои хора (като мен) си хапваха до раждането така. Хубаво е да ядете балансирано. Аз гледам да си закуся плодове и плодов чай, обядвам различно - я готвено, я сандвич, вечерята задължително салата. Сладко, ако ми се яде толкова много, гледам да е сутрин. Помнете, че най-малко се качват килограмите сега, а най-много в последните 2 месеца. Ако от сега качите 5 кг, какво ви очаква после? Аз без да качвам първите 4 месеца предният път, пак влезнах да раждам 28кг над теглото на забременяване.. Така че сега гледам да се следя.

относно доброволното мед. - който го има да си го ползва без скрупули. Миналият път го ползвах на 100% - на всеки преглед пускахме ехото, гледахме бебо все едно на фетална, на доки му звънях когато ми скимне, ако нещо е притесни.

Личната, до колкото помня, трябва да знае, че сте бременна.

днес не се сдържах и си пуснах ЧХГто, макар и ММ да ми казваше "ей го къде е 4ти", ама то за мое си успокоение.. резултатът е 29750.0 mU/ml, което сигурно е 6-7 седмица предполагам, а може и 8ма да е  Laughing важното е, че си имаме боровинката. Вече мина първоначалният шок от неочакваната новина, и започвам още от сега да се вълнувам за предстоящото събитие..

Прегръщам ви много момичета и ви пращам хиляди усмивки!

# 398
Здравейте момичета !

Вижте на какво попаднах преди малко, на някои от вас може да е интересно, особено на тези с първа бременност като мен  Grinning : http://www.youtube.com/watch?v=1X6kZdVBLkE
(бебо от  5 до 9та седмица на 3Д)

Гледам сте обсъждали тестените неща. Аз също бях така. Вече почнах да се поучовечвам, но до преди 4 дена не можех да помириша манджа. Само тестено можех да си хапвам.
Между другото това не ви ли създава проблем с ходенето до тоалетна и как се справяте с това?  Blush При мен е пълен ужас. Дори сега като си нормализирах храненето.

Не се притеснявайте за килограмите, при всеки е много индивидуално и аз също мисля, че не зависи само от храната. А в първия триместър е нормално да ядем "как да е". Просто организмът ни се е шашнал.

Моята ЖК ще я водя 1 АГ "Света София", но ще си плащам. Мисля, че беше към 400лв. Отказах се да е по здравна каса. Тези 2 ултразвука, кръв и урина ми се виждат твърде малко, нещо.

# 399
Здравейте бъдещи мами  Hug

Два дни нямам интернет и не мога да ви смогна с четенето Simple Smile

dimence - това за болничния, което си написала не е така. Инаш право на 180 дни непрекъснат болничен за една календарна година. Но ако е издаден в едната година и продължава (непрекъснат) в следващата се броят само 180 дни. Трябва да има прекъсване между двата, зада се приеме. Аз също исках да изляза едва ли не веднага, но го проверих многократно и се оказа че не е така. Назад в темата бях обяснила малко по-подробно как ще е най добре да се сметне болничния.

Понеже четох, че има дискусия за болничните, аз също искам да изляза възможно най-рано. Сега смятам кога може да е. Понеже имаше питане назад в темата ще обясня - 45 дни преди термина се излиза в болничен, но той е за раждане и общата му продължителност всъщност е 410 дни- 45 дни преди раждане и една година след него. Тези 180 дни са си отделно и се водят за общо заболяване и могат да се ползват до първия ден от болничния за раждане, зада не се прекъсва. Т.е. бременноста е 280 дни - 45 дни =  235 дни - 180 болнични = 55 дни след датата на последната менструация. Аз обаче препоръчвам да си добавите поне още 10-ина дни, защото винаги може да има неточности. Дано да съм била полезна Wink

Колкото до отпуската - стига да имате право на платен годишен отпуск препоръчвам да се ползва преди болничния.

А какво ще стане, ако има прекъсване от един месец по време на болничните и после пак си излезеш със същата причина и същата диагноза? (през този месец да си ползваш платен отпуск за 2014г?)

# 400
до колкото знам нямаш право от болничен да излизаш веднага отпуска или обратното беше задължително трябва да имаш няколко работни дни

# 401
  • София
за ходене до тоалетна може да ползвате дуфалак - разрешен е за бременни.

# 402
до колкото знам нямаш право от болничен да излизаш веднага отпуска или обратното беше задължително трябва да имаш няколко работни дни
това предстои да го уточнявам и аз, защото нямам никакво намерение да се връщам на работа , за да не направя някоя беля. Когато и на мен ми стане ясно точно какво трябва да направя...., ще ви гукна

# 403
Не мога да кажа с точност какъв е срока. Но на база на това, че 180 дни са 6 месеца, най-вероятно трябва да имаш поне 3 работени. С прекъсване няма да е проблем, но имайки предвид, че бременноста е 280 дни  - 45 болничен преди раждане - 180 дни болнични общо заболяване = 55 дни. А реално повечето от нас вече са на около 40 дни от зачеването.

За отпуските и болничните - имаш право да прекъсваш отпуска, поради болничен. Аз лично имах следния случай миналата година - бях в отпуска, при което се разболях доста неприятно. Прекъснах си отпуската и се взех болнични за 7 дни. След тяхното изтичане си продължих отпуската с оставащите ми 4 дни. Не знам да има задължителна "поредност" при тях. Не съм запозната формално с това. Все пак аз нямах проблем след това.

# 404
Не мога да кажа с точност какъв е срока. Но на база на това, че 180 дни са 6 месеца, най-вероятно трябва да имаш поне 3 работени. С прекъсване няма да е проблем, но имайки предвид, че бременноста е 280 дни  - 45 болничен преди раждане - 180 дни болнични общо заболяване = 55 дни. А реално повечето от нас вече са на около 40 дни от зачеването.

За отпуските и болничните - имаш право да прекъсваш отпуска, поради болничен. Аз лично имах следния случай миналата година - бях в отпуска, при което се разболях доста неприятно. Прекъснах си отпуската и се взех болнични за 7 дни. След тяхното изтичане си продължих отпуската с оставащите ми 4 дни. Не знам да има задължителна "поредност" при тях. Не съм запозната формално с това. Все пак аз нямах проблем след това.
Аз съм в болнични от 5-та г.с. и като ги смятам тези 180 дни са ми до никъде.Затова си мисля да ползвам и отпуските ми,защото аз още не съм изчистила и тази за 2013г.
А аз болничния, той прекратява всякакъв вид отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт