Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 665
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте!
Не съм се включвала скоро, но то нямаше и защо. Но започнахме да придвижваме вече документи и т.н. и се присъединявам отново към вас. Да припомня, че взехме парцел на който искаме да си построим къща. Оказа се, че трябва да е на калкан със съседа. Вчера мъжът ми се е срещнал с архитектката и до края на седмицата е обещала да дойде с геодезист да измерят мястото и да говорим за проекта. Сега ходих да меря пак и да чертая, но ми се иска да се консултирам за някои неща с вас.
Какво ви е мнението за перално и тоалетна в едно помещение? Вероятно и душ кабина може би ще има.
Другият ми въпрос е дали е удачно на втория етаж, където ще са три (най-вероятно) спални+дрешник+баня/тоалетна да има една голяма веранда, която да минава пред всички стаи? То сигурно ще е хубаво, ама чистенето ми е неясно как ще става.

# 286
  • sofia
Дион, не знам какви са ви "битовите" навици, но за ваше удобство съобразете помещенията с тях.
Пример: като влизат да се къпят, моите свличат всички дрехи в банята - съответно пералнята е хубаво да е в непосредствена близост до банята.
Мъжа ми е маниак на тема усамотяване и наличието на обща тераса пред всички спални би го притеснило. Не че не дърпа непрекъснато пердета и щори (за да не го гледали съседите). Както се казва - всеки луд с номера си.
Друг е въпроса, че веранда на втори етаж едва ли би се ползвала активно. Веранда към хол, кухня, трапезария е по-удачно -  и за ежедневно ползване и за гости. Под "веранда", не разбирам балкон да си тупаш чаршафите, а голяма тераса за маси, столове и теферич.  Simple Smile

# 287
  • Sofiq
Здравейте!
Не съм се включвала скоро, но то нямаше и защо. Но започнахме да придвижваме вече документи и т.н. и се присъединявам отново към вас. Да припомня, че взехме парцел на който искаме да си построим къща. Оказа се, че трябва да е на калкан със съседа. Вчера мъжът ми се е срещнал с архитектката и до края на седмицата е обещала да дойде с геодезист да измерят мястото и да говорим за проекта. Сега ходих да меря пак и да чертая, но ми се иска да се консултирам за някои неща с вас.
Какво ви е мнението за перално и тоалетна в едно помещение? Вероятно и душ кабина може би ще има.
Другият ми въпрос е дали е удачно на втория етаж, където ще са три (най-вероятно) спални+дрешник+баня/тоалетна да има една голяма веранда, която да минава пред всички стаи? То сигурно ще е хубаво, ама чистенето ми е неясно как ще става.

Какви са критериите, за да се наложи строителство на калкан, колко е голям парцела?

# 288
  • София
Перално в баня не бих сложила. Може да предвидите разделение или ниша за пералня и/или сушилня, над тях рафтове за препарати и т.н. Не забравяй и легените с мръсно пране, които понякога вкъщи преливат. Да ги гледам в банята ежедневно -а, мерси.
Скрит текст:

Терасата е абсолютно ненужна при наличие на веранда и дневна, кухня и хол на етаж едно.
Аз толкова драпах, почти се разведох! за моята. И квооооо......с такава досада я чистя от време на време и веднъж месечно я изтупам нещо, я не. И това само в родителската спалня, представям си на 3.

# 289
Благодаря ви за мненията!
Парцелът ни и този на съседа от дясно са били един общ имот, разделен на 2. Той наследява/купува (и аз не съм съвсем точно запозната) единия, ние купуваме другия. Около 600кв.м е. Имотът от ляво е наш, но има доста голяма денивелация - нашия стария е по-ниско с около 3-4м.(No426). Строеж на калкан е изискването по документи. Отделно от това, трябва да строим на 4м от границата с нашето място и в най-тясната си част къщата ще е не повече от 6-7м. Но там го измислих да е входното антре, евентуално стълбището за нагоре, така че няма да е чак такъв проблем.
А относно пералното - и аз бих предпочела да са отделни помещения, ще помисля сега да променя чертежите си и да ги преместя някак да са едно до друго, че ги бях разхвърляла в трите различни краища на къщата и някак да минават толкова тръби из цялата къща, ми се стори не логично.
За  терасата горе още ще го умуваме. Не ми е много избистрено още как ще изглежда втория етаж, все пак трябва визуално да се получи хубава къщата.

Ще пиша пак като имам някакви въпроси или вече при предложенията на архитектката. Дано да стане по-скоро  Simple Smile

Скрит текст:

# 290
  • sofia
Перално в баня не бих сложила.
И моята пералня в момента е в дрешника (килер) и става егати разнасянето на чорапи (основно  Mr. Green) Та, за това предложих да са в близост.
При банята имам една ниша и съм планирала там да сложа пералнята- има канал, има вода, отгоре правя едни шкафове за какво ли не и си освобождавам място в дрешника.

# 291
  • Перник
Перално в баня не бих сложила.

И аз  Peace В сегашната ни къща пералното е пред банята, т.е. минава се през това помещение, за да се влезе в банята. Там стоят и кофи и парцали (скрити зад вратата) има и 2 шкафа, а през зимата прибирам там саксии с цветя. В бъдещата къща пералното ще е до банята.

# 292
  • Русе
И при нас така - пералня пред банята, влизаш, събличаш си дрехите в коша и влизаш да се къпеш. Два канала за пералня и сушилня. Но ми се върти една мисъл - дали мога да си вдигна пералнята и сушилнята по-нависоко и отдолу да бъдат кошовете ми за пране? Сушилнята може, но за пералнята не знам от вибрациите как ще се държи. Говорим за здрав шкаф разбира се.

Тераса на къща - категорично НЕ. Използва се само да се чисти, точно 1 път ще седнеш там. Имам пресен опит и от приятели, които твърдяха, че ще е я ползват, а аз им обяснявах, че не, така и стана. Не са и седнали. Имаш двор, веранда, за какво ти е тераса, че и три.

# 293
  • Перник
И при нас така - пералня пред банята, влизаш, събличаш си дрехите в коша и влизаш да се къпеш. Два канала за пералня и сушилня. Но ми се върти една мисъл - дали мога да си вдигна пералнята и сушилнята по-нависоко и отдолу да бъдат кошовете ми за пране? Сушилнята може, но за пералнята не знам от вибрациите как ще се държи. Говорим за здрав шкаф разбира се.

Тераса на къща - категорично НЕ. Използва се само да се чисти, точно 1 път ще седнеш там. Имам пресен опит и от приятели, които твърдяха, че ще е я ползват, а аз им обяснявах, че не, така и стана. Не са и седнали. Имаш двор, веранда, за какво ти е тераса, че и три.

Меги, не може ли да си сложиш кошовете за пране НАД пералнята? Защо ще се вкарваш в приключения?  Peace

За терасите по къщите - напълно подкрепям  Peace

# 294
  • Русе
Мога, Светле, там са и сега, обаче ...
1) болят ме коленете от доста години и не, че е много често, но клякането ме натоварва.
2) за да извадя прането от кошовете, трябва да го смъкна на земята. В момента са 2 - един за детските неща, друг за нашите. Нашият е доста тежък като се понапълни и то без да слагам хавлии, чаршафи, ... , тях ги пера веднага.
3) по-удобно е да са ми на по-високо за вадене и местене, дори нещо като издърпващ плот да направя, за да извадя от пералнята и сложа в сушилнята.
Абе едни обяснения дръпнах, но много ми се върти такава идея.
Да направя едни здрав шкаф, с вградени кошове - 3 бр и шкафче за праховете и омекотителите, високи около 60-70 см. Но не съм виждала никъде такова нещо. Simple Smile

http://mylusciouslife.com/wp-content/uploads/galleries/post-1555 … -%20Laundry50.jpg

Все едно върху тези кошове да сложа пералнята и сушилнята, само, че с вратички.

# 295
  • Перник
Разбирам каква ти е идеята, Меги, но лично аз не бих качила пералнята на високо - като знам как подскача, като пере чаршафи и натъпче цялото пране в някой плик  Naughty Освен, ако не е здраво закрепена към стена/под  newsm78

# 296
  • Русе
Точно затова не смея и аз, макар че не се разхожда като центруфугира, но винаги може да се случи това, знам ли кога би станало. Обмислям варианта да ги сложа една върху друга и отстрани да си направя шкаф, но още го обмислям дали искам да е така.

# 297
  • софия
Меги, а защо просто не сложиш праг пред пералнята , след като я качиш на високо. Тоест нещо като гнездо, от всички страни здрави дъски! Или пък като вградена цялата директно в шкаф .

# 298
  • софия
Относно идеята на dion, аз също споделям опита че терасите не се ползват. От друга страна много ми харесва идеята за една обща тераса пред трите спални. Но това като знам че няма да се ползва си е грешно пползотворено място, по-добре е да се оползотвори пълноценно- нали има някакъв процент затроена площ, който се разрешава.
dion , мисли много. Не е лошо да помислиш за прозорци в баните, стълбата същи е много ключов момент- пространството под нея е прекрасна " клетка" за нещо си.
Задължително си предвиди килер- помещение за багаж.
Успех от мен на всички!

# 299
  • Русе
Меги, а защо просто не сложиш праг пред пералнята , след като я качиш на високо. Тоест нещо като гнездо, от всички страни здрави дъски! Или пък като вградена цялата директно в шкаф .

Да, това може би не е много лоша идея. Вграден шкаф не, няма нужда, в отделно помещение са, но за височина мисля, че може би е вариант.

Общи условия

Активация на акаунт