Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 755
  • 740
  •   1
Отговори
# 345
Отдавна не съм наминавала, но сега имам въпрос. ММ държи вече да продължим със следващия етап, при положение, че си бяхме казали, че няма да бързаме и да се напъваме финансово. Още не сме дорасли да продължим, но той дава зор. Доводите му са, че ако не хванем бригадата сега, после ще са вече заети и сега е момента. Другия довод е, че строежа си има срокове, които трябва да се изпълнят и срока бил 2 години.

Някой знае ли какво се случва ако се изпусне този срок и какви са вариантите? Гледам хора строят с години, нали все пак е частно жилище. Нещо не мога да проумея, как може да ме задължат. Аз може да имам изисквания и срокове към бригадите и фирмите, ама към мен защо трябва да има срок... и такива размисли и страсти ме тормозят и искам да разбера дали ММ основателно бърза.

Hug

# 346
  • Перник

Ние ще строим сглобяема къща. ...
Проблемът ни е. че ще строим с кредит. Всички банки, в които сме били до момента искат като обезпечение апартамент  Rolling Eyes Но ще решим и този проблем.

Привет, SvetlaK Simple Smile
Има вариант да минете без нужда от обезпечение чрез залагане на апартамента.

Лесно е. За целта трябва строителната ви фирма да се съгласи да тегли необходимата ви сума, като обезпечението първоначално е с фирмено имущество на строителя. А след като приключи строителството на новата сграда, тя става обезпечение на кредита от там нататък, до края на кредита Simple Smile

Привет, SHB  Simple Smile благодаря ти за информацията. След като минем през всички други варианти, може и до този да стигнем. Просто при нас нещата се случват твърде бавно... Sad

БебОле, доколкото знам, разрешението за строеж е със срок 3 години. Може да се удължи, обаче. Дай да си сменим мъжете, моя за никъде не бърза  Wink

# 347
А какво мислите за чилърите?

Ние обмисляхме и този вариант, но инвестицията е доста голяма и се замислих дали има смисъл. В крайна сметка това си е един голям климатик, който рано или късно ще даде фира... Ние все скъпи климатици сме имали, но над 8 години живот нямат. Та, мен това ме тревожи. Иначе чилърът мен най-много ме изкушава. Да ми е топличко навсякъде и да не го мисля... Но искам да чуя мнение от някой, който е ползвал вече... Иначе ми е трудно да се реша

# 348
........ Другия довод е, че строежа си има срокове, които трябва да се изпълнят и срока бил 2 години.

Някой знае ли какво се случва ако се изпусне този срок и какви са вариантите? Гледам хора строят с години, нали все пак е частно жилище. Нещо не мога да проумея, как може да ме задължат. Аз може да имам изисквания и срокове към бригадите и фирмите, ама към мен защо трябва да има срок... и такива размисли и страсти ме тормозят и искам да разбера дали ММ основателно бърза.

Hug

2) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от неговото
издаване не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от издаването му не е
завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа,
който го е издал.
(3) Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат
да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж
не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.
(4) При презаверяване на разрешението за строеж в случаите по ал. 2 и 3 се заплаща 50 на сто от
предвидената такса по общия ред.
Цитат от ЗУТ

# 349
........ Другия довод е, че строежа си има срокове, които трябва да се изпълнят и срока бил 2 години.

Hug

2) Разрешението за строеж губи правно действие, когато в продължение на 3 години от неговото
издаване не е започнало строителството или когато в продължение на 5 години от издаването му не е
завършен грубият строеж, включително покривът на сградите. Това се установява писмено от органа,
който го е издал.
(3) Строежите, за които разрешението за строеж е загубило действието си по смисъла на ал. 2, могат
да бъдат осъществени след презаверяване на разрешението за строеж. Когато разрешението за строеж
не бъде презаверено в едногодишен срок, одобреният проект губи правно действие.
(4) При презаверяване на разрешението за строеж в случаите по ал. 2 и 3 се заплаща 50 на сто от
предвидената такса по общия ред.
Цитат от ЗУТ

Калитко, много благодаря!

Hug

Светле, навита съм.  Laughing

# 350
Здравейте, строителки,
имам нужда от конструктор /София/ и от фирма, която ремонтира покриви. Дограмата също е за смяна/ремонт, така че всяка информация която може да ми дадете е добре дошла.

# 351
..Я да ви питам..оказа се че парапета на терасата е имал ръжда под боята, която разбира се, се е разтекла чудно по млечно жълтата мазилка #Cussing out (тя е май някаква силиконова, но не съм 100% сигурна)..та ако се боядиса отгоре пак със същата, дали няма да прозира тази ръжда? Thinking Или има друго, което се маже преди нея?..[/color]
В тоя филм играхме, макар и не от ръжда, а от фугите по первазите на терасите беше текло и се получиха доста неприятни черти след първата година - няма проблем, няма да прозира. Боядисва се само с боя, не с мазилка /мазилката обикновено е бяла и се смесва с боя по избор/.

# 352
Момичета, да ви покажа почти финалния проект на нашата къща. Горе на втория етаж махнахме терасата и я направихме голяма гардеробна/перално/склад (каквото дойде). Увеличихме малко квадратурата на спалните, както и банята горе и склада точно под нея. Сбутахме една мивка пред тоалетната на приземния етаж. И май това бяха корекциите.
Ако някой има някакви забележки, препоръки или съвети, ще се радвам да споделите. На мен така ми харесва много. Доста става като обща квадратура и дано да ни издържат силите и най-вече да ни стигнат парите да довършим всичко Simple Smile

# 353
Много ти благодаря за инфото Гретел!  bouquet Hug

# 354
  • Бургас
Гретел, а с фугите как се оправихте, за да не цапат повече?

# 355
dion-на мен лично ми харесва Peace
Бих предложила едно леко разместване-тази малка тоалетна, не е ли по-удачно да е "пералното", а 4,32 кв.м (което в мом. е такова), да си стане един нормален сан. възел. Thinking

# 356
MTV, помещението 4.32кв.м. по принцип ще е килер. Едва ли ще са там перланята и сушилнята. Имам нужда от килер, не мога без него, този даже може и малко малък да ми дойде, но толкова е. А голяма баня има на полуетажа с едната спалня (в ляво от входа), както и горе.

# 357
  • Русе
И на мен много ми харесва, мисля, че по-добре голям килер на етажа и малка тоалетна, за хол и гости - стига, щом сте намерили място за мивка. Пералното на горния етаж на мястото на балкона - супер. Въобще като за къща за 2 етажа - много ми харесва. Рядко ми допадат проекти, имам малко по-различни изисквания, които не са много популярни напоследък.

# 358
Още нещо да попитам - моят мъж казал на архитекта да вдигне тавана на долния етаж на 3.30м., за да не стане много схлупено голямото помещение (40кв.м). Така го посъветвал негов приятел, който се занимава със строителство. На мен, обаче, ми се вижда страшно високо. Сега ще има да го мисля това.... А пък тази вечер архитекта праща всичко на техника, да започва той да работи. Изобщо... голяма каша.

# 359
  • София
dion, много ви е хубав проекта!
Аз не мисля, че вкъщи е схлупено. Май е 2.60 на 55 кв. дневен тракт.
Но е и много светло - има много прозорци.

Който питаше за оцветена мазилка - все е останала поне торба от нея. Прави се много рядък разтвор и се нанася с мече. Всичко светва като ново Laughing

Общи условия

Активация на акаунт