Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 766
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
Препоръчаха ни ги. На свършена работа им се плаща, според квадратите и не мога да си обясня защо се мотаят. Преди 3 дена трябваше баните да почнат. Не само, че не са ги почнали, ами и коридора не е завършен...
Иначе ми харесва, че са фирма - имат си доста работници и хора за всичко, могат много неща да направят, а не за всяко нещо по отделно да търсим. Явно няма как хем бързо, хем хубаво. На финала сме, дано да изтикаме някак.

Би ли споделила името на фирмата, може и на лични да ми отговориш. Просто да ги имаме предвид.

# 391
  • София
А в нашия квартал сменят канализацията. Току що ни сервираха, че сме задължени да се включим към новата канализация за наша сметка и с наши усилия, защото старото "включване" не отговаряло на изискванията.
Нормално ли е това? Не е ли длъжна общината да осигури такава услуга, дори да е срещу заплащане? Изобщо нямам идея къде да открия къртица, която да изкопае 4 метрова яма  Crossing Arms

# 392
А в нашия квартал сменят канализацията. Току що ни сервираха, че сме задължени да се включим към новата канализация за наша сметка и с наши усилия, защото старото "включване" не отговаряло на изискванията.
Нормално ли е това? Не е ли длъжна общината да осигури такава услуга, дори да е срещу заплащане? Изобщо нямам идея къде да открия къртица, която да изкопае 4 метрова яма  Crossing Arms

Съществува една Наредба №4/14.09.2004, съгласно която "Чл. 7. (3) Водопроводните отклонения с водомерните възли и канализационните отклонения са част от общите мрежи на водоснабдителните и канализационните системи и се изграждат и поддържат от операторите."

Не е изрично упоменато обаче, за чия сметка се изграждат въпросните отклонения.

Действително, на сайта на Софийска вода е описана услугата Изграждане на канализационно отклонение, но отново нищо не се споменава за цена..

Не виждам как биха ви задължили да изградите канализационно отклонение за ваша сметка. Ако беше водопровод, можеха да ви спрат водоподаването и да ви оставят без вода докато се съдите, но за канал.. едва ли биха го запушили Simple Smile

Обърни също внимание, че съществуват изисквания за проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителни системи, описани в Наредба No 2  от 22 март 2005 г. Във връзка с това е добре да поискате от местното ВиК дружество да посочи изрично на кои точно изисквания не отговаря "сегашното включване".

След това се консултирайте с юрист с необходимия опит, и/или изпратете официално писмено запитване до ДКЕВР.

Успех Peace И ни дръж в течение Simple Smile

# 393
  • София
Би трябвало както както водоснабдителните отклонения, така и канализационните да са за сметка на операторите...нали след това ще ви взимат пари както за доставка така и за канализация...
При нас водопровода до водомера който е в шахта на двора беше доста стар и при поредната авария ВИК си го смениха цялото отклонение за тяхна сметка-мисля че и за канализацията до имота би трябвало да е тяхна грижа ако има официално такава и след това ще си взимат пари за тази услуга -отвеждането на отпадните води....

# 394
Имам разрешение за строеж 5 категория и за откриване на строителна линия ми изискват следното:
-   Копие от разрешение за строеж, влязло в сила
-   Договор за изпълнение на строежа със строител
-   Документ за вписване на строителя по реда на чл. 3, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите
-   Договор за извършване на СМР с изпълнителя
-   Договор за извозване на изкопни земни маси
-   Копие от одорен ПБЗ и ВОД
-   Протокол за трасиране
Въпросът ми е относно договора със строител вписан в Камарата на строителите. Оказва се, че много малко строители са вписани в тази Камара т.е. само големите строителни фирми и съответно офертите за строителство предлагани от тях са в пъти по високи от всички останали фирми.
Как строите и набавяте всички необходими договори.

# 395
Имам разрешение за строеж 5 категория и за откриване на строителна линия ми изискват следното:
-   Документ за вписване на строителя по реда на чл. 3, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите
Въпросът ми е относно договора със строител вписан в Камарата на строителите. Оказва се, че много малко строители са вписани в тази Камара т.е. само големите строителни фирми и съответно офертите за строителство предлагани от тях са в пъти по високи от всички останали фирми.

За 5-та категория не е необходим договор със строител регистриран в Камарата !!!

# 396
Здравейте момичета!Имам въпрос ,чийто отговор вероятно  е дискутиран в предишните теми, но не съм сигурна.Та питането ми е  за  къща   на три етажа,на едно семейство  и в момента се мажат стените.На какво да се обърне внимание ,на изолация на таван или на под и с какви материали?От мненията на 5 майстора,отговорите са 50 на 50 и объркващи.Благодаря предварително,много полезни ваши съвети са ми помагали!

# 397
  • sofia
И трите, дядо попе  Wink
Ние сме с водно подово, та имаме изолация на пода. Сложихме и на таваните.
Зависи от архитектурата и дали е предвидено да се обитават всички помещения. Имало е моменти, когато над нас не се е отоплявало.

# 398
Първите два етажа ще са обитаеми,третия предимно лятото.

# 399
...
Ние сме с водно подово, та имаме изолация на пода. ...
Обясни моля те с каква и колко дебела изолация сте на пода, а и водното подово от какъв тип е ?

# 400
  • София
Здравейте момичета!Имам въпрос ,чийто отговор вероятно  е дискутиран в предишните теми, но не съм сигурна.Та питането ми е  за  къща   на три етажа,на едно семейство  и в момента се мажат стените.На какво да се обърне внимание ,на изолация на таван или на под и с какви материали?От мненията на 5 майстора,отговорите са 50 на 50 и объркващи.Благодаря предварително,много полезни ваши съвети са ми помагали!
Покривът какъв е?
Подовете, защо да ги изолирате.....ново ли е строителството? Кажи повече.

# 401

За 5-та категория не е необходим договор със строител регистриран в Камарата !!!

За 5-та категория не е необходим строител вписан в камарата ,ако инвеститора е физическо лисе и строежа е жилище  за него. Ако е фирма или предназначението е за обществени нужди е с фирма. А пък щом има влязло пък в сила разрешение за строеж - нвма какво да се обсъжда.

# 402
Варианта ви е следния: явно искате да строите по стопански начин, то си намирате обиграно лице в строителните процедури за консултант и технически ръководител на строежа ви. Има доста документация която се прави докъто се строи. Не случайно написах обигран ,защото той за случаи като вашия има поне 2 строит. фирми с които се е разбрал да си помагат докуменално и ще ви осигури каквото трябва за да е законно строителството ви.

# 403

Отговора на въпроса ви може сама да си го намерите в следните папки: части архитектура чертеж вертикален разрез там е показана къде, каква и колко ви е изолацията, част енергийна ефективност и доклад за съответствие на ен ефект. с проекта.
Ииии пазете се от "самозваните майстори", а потърсете консултация от проектантите си. Те най-компетентно ще ви консултират дори и по телефона.

# 404

Общината е длъжна да направи отклонението ви до уличната регулационна линия на имота ви (до оградата ). Оттам насетне в самия имот сте вие. Никой няма право да ви се меши вътре в имота. Но шахтата трябва ако не ви е по правилата да си я изместите. Накратко обяснено до 1,50 м от уличната рег. линия в имота до входа ви.

Общи условия

Активация на акаунт