Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 650
  • 740
  •   1
Отговори
# 720
Благодаря за отговора.
Съображенията на мъжа ми - иска къщата "да диша". В сега съществуващата сме тухла с 8 см изолация. Наистина - зимата е перфектно, много е топло, но лятото без климатик не може. Първата година още не бяхме готови с изолацията и самата къща беше прохладна лятото и много по-приятно беше усещането. В сайта на Поротерм, мъжа ми е чел, че тези сантиметри отговарят на тухла с 8 см изолация. Та затова исках мнение.

# 721
Здравейте, много отдавна не съм писала тук, но знам, че тук сте най-информирани относно новите строителни материали. Това, което ме интересува не е много ново. Търся фирма, която предлага профили от стериопор за външна употреба. Искам да "обкантя" входната врата на къщата. Гледах картинки, видях и фирми, но ми трябва препоръка. Благодаря предварително! Hug
Предполагам говориш за това - http://www.marisanbg.com/bg/ramkovi-profili/page/413#.VGDOG_mSz4s.

Благодаря! А дали сте ползвали услугите им? Както писах ми се иска някой с препоръка, за София става дума.

# 722
Здравейте и ние се изгубихме Simple Smile
Ние сме с 38 Поротерм, но засега не сме живяли в тази част на къщата Simple Smile Нооо, откакто сложихме дограмата (т.е. стана завет) температурата вътре въпреки че няма грам отопление и трите етажа нямат врати е много добра ( не съм я мерила). След като направихме водното подово и сега го пускаме от време на време, за да съхне замазката става доста топло.
Ние сме планирали да сложим тънка каменна вата отвън, колкото да има нещо под сайдинга  Rolling Eyes
И те така.... ние, понеже както всеки път казвам строим съвсем по стопански метод (т.е. само стопаните работят) напредване адски бавно.  Явно мъжете имат нужда от малко почивка. Дано до пролетта втория етаж е готов за обзавеждане... Стискайте палци да се понаредят нещата  Hug

А видях толкова хубави снимкии, много се радвам за вас. За напредъка, за всичко. Вълнувам се все едно ние сме на финалната права.... еххххххх.... Определено, който не е строил не може да ни разбере  Heart Eyes

ПП Забравих да добавя, за нашите тухли ако не се лъжа мъжете ползваха флекс Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 ное 2014, 21:47 от КоАл

# 723
Коал, благодаря ти. Ние ще сме с фирма.

# 724
....При гипсовата обаче стената не диша и не е толкова здрава като вароциментовата...
Точно това, подчертаното е тотално невярно... ...
Странно искаш да кажеш, че гипса има по-голям коефицент на паропропускливост /МЮ/ от тази на варта , ако е така това ще е ново откритие във физиката.
Мм, каква ценна дискусия съм пропуснал... newsm78
Тъй като горните три цитата са леко дезориентиращи (твърдение/отрицание/отрицание на отрицанието), аз ще подходя систематично.

Първо: Относно паропропускливостта на дискутираните материали

Material:..........................Vapour resistance
Cement plaster...................75-200 MNs/gm
Lime plaster........................45-200 MNs/gm
Gypsum plaster................... 30-60  MNs/gm
/Извадката на данните е от тук: http://www.ecotimberframe.ie/pdf/BreathabilityinbuildingsNBT.pdf, стр.3/

μ дава представа за паропропускливостта на даден материал, но не е паропропускливост, а е "water vapour resistance factor”, т.е буквален превод "пароНЕпропускливост (разбира се, не го наричаме така).
За да превърнете vapour resistance към μ-value следва да я разделите на 5 MNs/gm, тъй като това е стойността за неподвижен въздух. Така получавате диапазон за μ. Оттук е видно, че гипсовата мазилка има по-малък коефициент μ, в сравнение с циментова или варова мазилка, съответно тяхната комбинация. С други думи през гипсова мазилка, чрез дифузия, може да преминава по-голямо количество водни пари. Това е на теория.

Второ:
Тъй като се вижда, че стойностите на μ са подобни, то практическата полза от дискусията "къде дишането е по-добро" ми се струва никаква.  Peace

# 725
И двата материала са дишащи в естествен вид . Добре е обаче да се има предвид ,че в днешно време почти никой не слага естествена варови или гипсова мазилка (освен може би за хастар), а готови полимерни смеси на варова или гипсова основа  Wink.
Така че които търси дишане (всъщност истинския термина е паропропускливост) трябва внимателно да следи мю-то на това което купува от единия до другия край на стената включително боята!
Вароциментовите са по-здрави и непретенциозни, но гипсовата е малко по-добра като акустика (абсорбира малко повече шум). Добре е да се има в предвид и че гипсът "прояжда" бетона с течение на годините и не е добър за хастар.

Последна редакция: пт, 14 ное 2014, 20:02 от EMC2

# 726
 Здравейте! Имам няколко въпроса и се надявам някой да ми помогне. Преди 3 години купихме къща на груб строеж. Къщата е с вси4ки проекти и разрешителни. Обстоятелствата бяха такива, 4е не успяхме да правим нищо по нея. Сега ще полагаме керемидите. Спрели сме се на Брамак 4ерен брилянт. Имаме оферта и другата седмица ще запо4нем покрива. Къщата е само на груб строеж. Не е затворена, без ограда, няма дограми, врати и т.н.
 Времето позволява ли да изливаме бетон на стълбището и да направим ограда? Мислехме да из4акаме до пролетта. Строителната фирма казва, 4е няма проблем да направим ограда, излеем бетон на стълбището, сложим дограми и да запо4нем окабеляването.
 Искам да ви попитам до кой етап на строежа се вика надзорникът? Необходимо ли е да се срещаме с него?

# 727
Предполагам става въпрос за строителство 5-та категория, ако е така по принцип надзор не ти трябва, нещата стават и с технически ръководител, но той трябва да знае какво става на обекта от самото му начало. Има документи - актове и протоколи, които се попълват и подписват от него, и след това се заверяват от конструктора, геодезиста и проектанти, а дори някой от тях трябва да бъдат заверени и в общината, примерно акт 2 ти трябва още преди започването на строителсвото, има други, които се правят по време на изкопа, както и такива при достигане на определени коти и т.н.,  те задължително трябва да бъдат заверени и в общината с подписа на лицето, отговарящо за това и печата на кмета. Отделно при достигане на кота "0" обикновено общинските служители или идват на проверка на строежа или пък изискват контролно заснемане.  Липсата на някои от тези актове и протоколи, както и липсата на своевременна заверка в общинската администрация може да се окаже сериозна пречка в последствие при издаване на Удостоверението за въвеждане в експлотация.
Всичко това ти го пиша, защото до етапа, до които сте стигнали надзора или трехническия са трябвало не само да идват, а и да са изготвили необходимите документи до акт 14

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 09:19 от Xy6aBTaTKo

# 728
Мисля, 4е тези документи са издадени. В момента няма техни4ески ръководител. Трябва ли ни за да продължим?

# 729
Ще ви трябва до края докато не получите разрешението, има още актове, технически паспорти и т.н.
Провери какви документи имаш предадени до този момент, каза, че сте завършили грубия строеж, значи трябва да имате следните документи:
- Акт 2 и всички приложения към него задължително - за кота изкоп, за кота 0, за кота било и за кота корниз, може да има и други коти, но всяко едно от тези приложения трябва да е заверено в общината
- Акт 3 - задължително заверен в общината и с подпис на лицето отговарящо за незаконнното строителство, обикновено или идват на проверка или искат контролно геодезическо заснемане
- Акт 5, Акт 7 - с всички приложения към него, бетонов дневник и Акт 12 - много са, всички тези актове не е необходимо да се заверяват в общината, и на края Акт 14.
Отделно от тези книжа ти трябват фактури за покупка на арматура, съгласно количества и характеристики от проекта и акт 7.
Сертификати за бетон съгласно количествата и датите посочени в бетоновия дневник.
Това са документите, които са ти необходими до етапа груб строеж - техническия трябва да ти ги издал и предал.
Сертификат за тухлите, за керемиди и др.
Ако ти липсват някой от горните документи е проблем, изисквай работата на строежа да върви успоредно с необходимата документация, в противен случай изпадаш в неизгодна ситуация и бъдещи проблеми с общинската администрация и недай си боже с РДНСК относно последващото узаконяване на обекта.

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 10:00 от Xy6aBTaTKo

# 730
Спрели сме се на Брамак 4ерен брилянт. Имаме оферта и другата седмица ще запо4нем покрива. Къщата е само на груб строеж. Не е затворена, без ограда, няма дограми, врати и т.н.
 Времето позволява ли да изливаме бетон на стълбището и да направим ограда? Мислехме да из4акаме до пролетта. Строителната фирма казва, 4е няма проблем да направим ограда, излеем бетон на стълбището, сложим дограми и да запо4нем окабеляването.
 Искам да ви попитам до кой етап на строежа се вика надзорникът? Необходимо ли е да се срещаме с него?

Здравейте,
Както са Ви казали, за 5-та категория съгласно ЗУТ не сте длъжни да имате надзорна фирма. НО, горещо Ви препоръчвам да потърсите и намерите човек с такъв опит, който да Ви движи документите.
Естествено, би могъл да бъде и техническият ръководител, ако е достатъчно оправен и най-важното, наистина да е наясно с всички деъайли. Не е сложно, средно интелигентен човек с малко време и IT култура, колкото да се ориентира в сайтовете спокойно може и сам да си движи документите, но е разправия... Само срещата с Главния архитект, примерно, за уточняване на екзекутив може да отнеме цял ден... Макар и в приемното му време.
Казвам го от опит, не съм строител, но покрай сагата със собствената си къща се принудих да навляза в доста неща. Неволята учи. Лично аз се обърнах към един познат, бивш служител на ЛАГ (вече пенсионер) за всички формалности по документацията. И добре, че стана така, защото в противен случай щях да видя зор, Техническият ми беше много грамотен, почти строителен инженер (незавършил обаче и останал само с тапия за техник), но имаше няколко обекта и физически нямаше как хем да стои на главата на работниците (а без това нещата не се получават, знаем), хем да се занимава с формалности.  Да не говорим, че ми се случиха и непредвидени неща, като това, че конструктора ми почина, а КЗК-то към когото се обърнах веднага за заверки на протоколите беше достаъчно некоректен да заяви, че той не е приемал конструкцията и не може да подпише без да е сигурен, че проекта е спазен. Не и без съответната цена като за нов проект, нали се сещате.... Е, човекът намери вариант.
Така и с много дуги формалности - кадастрални точки, Геокад, пожарна, ХЕИ, Безопасност, КАТ, съгласувания в улично осветление и други монополисти, сертификати, за които Ви споменават по-рано - бетон, желязо, кабели, гръмоотводна инсталация, замервания на импенданс и куп още дивотии и т.н. и т.н....

Да не говорим за техническия паспот, който се споменава в предходния пост, а излезе ли ви нещо да променяте в хода на строителството, дори не съществено, вече нещата могат да станат драматични - като дойде лелята от общината и пита "тук трябва да има прозорец  ама не го виждам..."
При мен стана със снимки  разрешението, не съм водил никого, само пожарникаря, който също намръщи нос че контактите в котелното не му харесаха, а вратата, макар и желязна и със сертификат не било специфицирано точно кой клас на негорене била в документа...
Абе приключение си беше при това преди 2 години, представям си сега какво е, в тоя глад...
За бетона няма проблем, стига да не замръзне, а за целта се слага пластификатор и се работи спокойно. Е, не е приятно за работниците и се скатават, като е лошо времето, но ако има кой да им стои на главата , няма проблем.
За покрива също не е проблем (е, ако не вали сняг, че тогава може беля да стане), само ги карайте преди да слагат гредите да ги мажат с импрегнант или да вземете импрегнирани.

# 731
За 5-та категория само технически без надзор, които има пари може и надзор да си вземе и вестоносци да му носят документите в общината. Аз сам си входирах документите не е проблем, става бързо, главния архитект съм го виждал само когато ми разписа разрешението за строеж за всички други заверки се ходи само до деловодството и става бързо. Само при акт 3 се срещах с гл. инспектор Незаконно строителство за проверка на обекта. Не бих плащал на някой друг да ми "движи" документите, предпочитам сам да си ги "движа", най-малкото защото съм наясно как и какво "движа".

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 11:52 от Xy6aBTaTKo

# 732
Благодаря ви за информацията! Прегледах отново документите, но никъде не видях Акт 2,3,5,7 и 12.

# 733
Благодаря ви за информацията! Прегледах отново документите, но никъде не видях Акт 2,3,5,7 и 12.
Може да не е акт може да е Протокол 2,3, .... , все същото е. Ако нямаш такива търси техническия ръководител, негово задължение е да ги прави, може пък да са в него и да не ги е предал. Акт 2 трябва задължително да имаш, без заверка върху него от общината, че разрешават откриване на  строителната площадка, строежа ви се води незаконен ! Предполагам поне договор с техническия имаш ? Ако наистина нямаш актове става много кофти, дори не се сещам как със задна дата можеш да ги направиш, при условие, че се заверяват в общината. Ако нямаш и договор с техническия става много кофти, тогава нямаш реално и технически. Ако имаш договор с него в съда можеш да го съдиш за това, че ни си е изпълнил задълженията, но това е нещо което струва и време и пари.
Въобще какви документи имаш ?!

Последна редакция: чт, 20 ное 2014, 14:15 от Xy6aBTaTKo

# 734
vh1 като за начало се насочи към търсенето на Акт образец 2 в частта си за откриване на строителна площадка където трябва да се е подписал и въпросния служител на общината.
След това търси Актовете по Образец 7 подписани от проектанта по част "Конструктивна" че рпиема армировката.
Ако не намериш тези неща (твърде вероятно е изобщо да не са се случили) влизаш в неприятен "сценарии"

P.S. Хора като купувате изградена къща/строеж проверявайте как стоят документално нещата защото после може да изхабите много пари и нерви. Строежите строени след 2001-ва се считата за законни чак когато получат УВЕ (Удостоверение за въвеждане в експлоатация).

Общи условия

Активация на акаунт