Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 80 710
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
Аква, ако ще взимате големи плочи /над 50Х50/, наистина намерете добър майстор. Не е лесно подвеждането и слагането. Преди 11 и повече години в апартамента бяха майстори топ, та оувър дъ топ. Което не ми попречи да взема един маркер и да задраскам поне 10-12 бройки. Ръбовете стърчаха и ги вадиха и пренареждаха Peace
Аква, аз в шоурум не бих гледала. Например на Околовръстното квадрат беше на цени от 60 до 230лв квадрат. И това не само там....Реално хубав полиран гранитогрес и за 30лв може да се вземе, пак испански или италиански. Вижте в Горубляне  Peace
Пропуснала съм да ти благодаря  bouquet Hug
Чак сега видях, че си писала Embarassed
Ще погледнем, но като гледам може и да се окаже, че ще е теракот, не гранитогрес... И ние не сме решили още.
В началото исках да е полиран гранитогрес, много ми харесва, после пък четох, че в антре и особено пред баня не се слагало полиран, че много се пързалял.
На мен ми е важно единствено да не е порест, попиващ мръсотията материал и да е с възможно най-малки фуги.

Много сладък новия обитател Grinning Муцунчо малък Heart Eyes

# 466
  • Вила Великула
Акси, браво!
При нас също има някакво раздвижване. Всички инсталации /ел., ВИК, Парно, телевизия, СОТ/ са монтирани. Предстои измазване с турбозол и поставяне на гранитегрес на тераси и коридори и плочки  и др. в баня. Проблема ни е с майсторите. Искахме да намерим местни/от района на Перник или Радомир/, но явно като разберат, че сме от София решават, че са намерили най-големите баламурници и качват тройно цените. До сега това, което чух от местните надвишава цените на софийските фирми. Явно накрая ще се спрем на фирма или майстор от София. Ако някоя от вас може да предложи за тези две дейностти майстор от района, който не се е самозабравил-ще бъде добре. Успех на всички стоителки и надявам се скоро да мога да се похваля със завършена къща.

# 467
  • Сф
Предстои измазване с турбозол и поставяне на гранитегрес на тераси и коридори и плочки  и др. в баня. Проблема ни е с майсторите. Искахме да намерим местни/от района на Перник или Радомир/, но явно като разберат, че сме от София решават, че са намерили най-големите баламурници и качват тройно цените. До сега това, което чух от местните надвишава цените на софийските фирми.
Цените са еднакви горе- долу в сезона, мисля че тези от Сф ще си сложат и транспорт , не знам къде ви е къщата точно, но например на мои познати банята , която се прави в момента на вилата в едно село след/до околовръстното на Сф е на 20 лв кв.м., което не изглежда много за мен, но познатата ми е учителка по математика Laughing и са си изчислили , че ще им излезе към 2 000лв банята- това е труда само!Говоря обаче за читави майстори, а не такива, където правят нещата за 20 дни през пръсти. Не мисля, че ви вдигат цените, затова че сте от Сф, явно толкова си струва  Peace. На вас коя цена ви се вижда скъпа по-точно? А да, забравих да кажа, че и ги чака да се освободят около 2 месеца.

# 468
  • Перник
Акси, поздравления за напредъка  Hug

Ms.Gorgeous, много ви е готин Ежко  Heart Eyes Вие като домашен любимец ли си го отглеждате? В нашия двор също преминава таралеж - мъжът ми го вижда вечер/нощем като пуши, но явно по светло се крие - аз не съм го засичала  Laughing

pipilota6, за съжаление не мога да ти препоръчам местни майстори, но и моето мнение е, че с перничани трудно се работи (във всяко отношение). Казвам го, въпреки че и аз съм от Перник и винаги съм се опитвала първо на местно ниво да свърша/купя нещо. Хем мрънкат, че няма работа, че всички за най-малкото нещо ходят в София, хем, като искаш да им дадеш пари се почва едно още по-голямо мрънкане как еди какво си трябва да го доставят от София, как няма да стане бързо, не им се дават оферти, мотаят се...  ooooh!

Ние сме доникъде  Sad smile3511

# 469
  • софия
Ох, с голям кеф ви чета Heart Eyes
Няма да се спускам в детайли за да не уручасам нещата ( вече и суеверна ставам) , но за успокоение да споделя , че при нас нещата отново потръгнаха!
  Все пак стоим в режим "повишена готовност"  и сме готови да теглим чертата и да започвами сами с кашата до крайно оправяне на ситуацията. С една дума засега караницата се отлага!
  Успех момичета и голямо браво за Акси и Пипи.

# 470
  • Вила Великула
toromanova, със сигурност си завишават цените, защото един местен майстор от селото за лепене на 20 кв.м. гранитогрес на терасата ми поиска 700 лв.-отвсякъде е много. А иначе се надявам да съм свършила след два месеца, но ако има проблем ще пиша.

# 471
  • София
Здравейте, преди няколко седмици четох в пресата, че ще има облекчена процедура при узаконяане на леки постройки - бараки, навеси и тн. Имате ли представа приеха ли го?

# 472
  • София
Pipilota преди да замажете снимайте тръби. кабели и т.н.

# 473
  • Вила Великула
Румене, благодаря за съвета. Ще го направим задължително. Фирмата, която ни постави инсталацията за парното иска задължително снимки. Проблема са майсторите. След една седмица ще сме наясно дали сме попаднали най-сетне на коректни. Харусахме и цена и изпълнение-естествено от София са-но дано да се освободят в близките 2-3 седмици и да стартираме с мазилки и бани.

# 474
  • София
Аз като софиянка, половинът като 200 годишен такъв да споделя -с перничани се работи чудесно Laughing За втори път строиме с такива, живот и здраве и за по-голям обект ще ги ползваме -без проблеми!
Катюша, ще узаконяват по различен начин в различните общини Peace
Мога да кажа за София какво ще влиза, за другите населени места не знам.

Пипи, разделете турбозола и замазките от майсторите за лепене на теракот, фаянс и гранитогрес -мое мнение Peace Много се радвам за напредъка! Heart Eyes

Светле, господин адвоката кво? Да не те ядосва, че каките от форума alert
Ежко е дивак като мама Mr. Green Подлежи на култивация, не знам като приберем Орфея как ще е. Ще има някой наранен, със сигурност!

Амели, ще пиша във фейса да преслушам будната ти душа Heart Eyes

П.П По някаква причина не ми отчита ЛС. Сега видях едно, разбрах, че имам и други. Ако не е късно, утре ще отговоря на всички Blush

# 475
  • София
Ms.Gorgeous, аз точно за София питах. Ще бъда благодарна, като ти остане време да споделиш.
Хубав ден на всички.

# 476
  • Перник
Аз като софиянка, половинът като 200 годишен такъв да споделя -с перничани се работи чудесно Laughing За втори път строиме с такива, живот и здраве и за по-голям обект ще ги ползваме -без проблеми!...

Естествено, има и читави. А и на чуждо място се държат прилично, "у дома" е друго  Wink

...Светле, господин адвоката кво? Да не те ядосва, че каките от форума alert
...

Ох, много е сложно за обяснение....  Rolling Eyes Снощи уж кандиса на моето, да видим довечера с какви революционни идеи ще посрещне  Confused

# 477
Да дам и аз отчет с напредъка. Въпреки моето желание да починем финансово, ММ си викна бригадата да си продължат работата. В момента вече имаме ЕЛ и ВиК. Стените са замазани от вътре и на ред са врати, с които да затворим и вече определено мисля да спрем. След това остава изолацията от вън и мазане и вече се минава на подови настилки и мебелировка. Никакъв зор нямам бързаме и се надявам този път да се съгласят с мен.  Crazy

Акси, Пипи браво за напредъка, ще чакаме снимки! Заедно ли се движим май?  Wink

# 478
Здравейте, преди няколко седмици четох в пресата, че ще има облекчена процедура при узаконяане на леки постройки - бараки, навеси и тн. Имате ли представа приеха ли го?

Ами не виждам колко повече да се облекчи режима за цитираните от Вас постройки. Те сега са VI-та категория и "Разрешение за строеж" се получава с  Архитектурен проект и Конструктивно становище с графичен материал, а започването на строителството само се обявява в общината с откриване на строителна площадка и се приключа. Не се изискват нататък процедурите по Наредба  № 2 / 31.06.2003 г.

Доколкото съм запозната има проекто-предложения да се облекчи процедурата за строежите IV-та категория да не е задължително да става строителството с фирма за строителен надзор, а като строежите V-та категория с технически ръководител.

За пояснение вашите къщички, които си строите са V-та категория т.е. по време на строителството ви е нужен само технически ръководител на строежа (физическо лице не фирма за СН) .
IV-та категория са жилищни и смесени сгради със средно застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 кв.м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители. За тях трябва фирма за СН.

Другото, което е в проекто-предложение за всеки строеж да се регистрира при откриване на строителната площадка лицето наето за технически ръководител в камарата  и да се води регистър и се знае за всеки строеж кое е отговорното техн. лице.

Но това са неща, които са в проект.

В момента е отложено до нова година влизането на евро нормите при строителството на частните сгради. Тази година частния възложител има право все още да избира дали конструкцията да му е проектирана по евро кода или по последните действащи норми.
Разликата при двата вида норми разбира се е в парите  Laughing  Laughing . Накратко пояснено грубия строеж по еврото ще ви седне доста по соленичко  ooooh!
В тази връзка ако имате някакви инвестиционни намерения за строителство на нещо ново или да правите промяна в инвестиционните намерения по чл. 154 от ЗУТ (на вече започнало строителство) е добре да го направите до нова година документално поне.

# 479
  • София
Здравейте,
и аз тук - в тази страхотна тема! Може, нали?
И ние ще се впуснем в приключението строителство на лятна къщичка. Проектантите ни се смеят и ни викат "ако знаете само с какво се захващате". Наистина е мноооого тегаво. Уж трябваше тази пролет да почне строежа, а то от общината /ще кажеш, че имат много работа/ се чудят как да върнат проекта. Е, върнаха ни го .... Чакахме ги месец и половина докато се съберат, после 1 месец докато ни отговорят и така си мина времето. Та май тази година няма да можем да почнем, а договора с енергото трябва да сключим до февруари!
Аз не мога да разбера - защо вместо да се радват в малките селца, че има млади хора, които желаят да се връщат към земята, па макар и само за събота и неделя и разни там бюрократи само се чудят как да парират ентусиазма им! Ей, лош народ сме, лош!
Стига с тези отклонения, връщам се да ви чета и да задавам въпроси после, ако ме приемете, разбира се!

Общи условия

Активация на акаунт