Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 81 162
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • Вила Великула
Момичета и момчета, стискайте палци да мине всичко наред. Днес стартирахме с мазилката и се надявам до една седмица да имам резултати и то да са положителни.

# 541
Стискам!  Hug

# 542
  • София
Някой да е чувал за така наречената ibt технология  newsm78? Пишат,че е монолитно строителство, ама наистина ли е така? Уж излизало  по-евтино от строителството с тухли, пък и е по-бързо - ама като гледам колко желязо и бетон отиват - хич не съм сигурна дали е по-евтино. Ако има запознати ще съм благодарна да споделят.

# 543
До сряда съм много заета. След това бих могла да коментирам.

# 544
  • София
Аз и не бързам. Така или иначе сме в процес на избиране на бригади и както е видно ще се почва чак догодина, живот и здраве ....

# 545
  • Sofiq
Аз лично за сефте чувам за тази технология, но едно бързо търсене извади следното:
http://www.ibt.bg/pages/faq_bg.php
На пръг поглед по готовите проекти ми се стори доста изгодно.

С интерес ще следя каквото допълнително инфо се даде.

# 546
  • София
Аз лично за сефте чувам за тази технология, но едно бързо търсене извади следното:
http://www.ibt.bg/pages/faq_bg.php
На пръг поглед по готовите проекти ми се стори доста изгодно.

С интерес ще следя каквото допълнително инфо се даде.
И аз оттам четох, но друго си е да чуеш мнение на специалисти и на хора, строили по този начин.

# 547
  • София, Bulgaria
Здравейте, какво мислите за с. Кокаляне. Бихте ли купили там терен за строеж на къща или готова къща. Каква е нагласата според вас за целогодишно обитаване или не. Според вас кой би си купил къща там, в смисъл купувачи, които не им достига бюджет за Симеоново, Драгалевци и т.н. или други причини.
Много ще ми помогнете с вашите разсъждения,  защото се налага да се продава една нова къща там и трябва да формираме адекватна цена. Не е моя къща, а на клиенти.

# 548
  • sofia
За Кокаляне, зависи дали имота е в горната част или в долната.
Горната повече ми харесва (като гостенин), но пък е значително отдалечена от централния път. За постоянно обитаване е по-подходяща долната част, най-вече откъм придвижване.

# 549
  • Вила Великула
Време е за отчет:
приключихме с мазилката, стана чудесно. Много съм доволна. Майсторите свършиха за 5 дни. Сега идва ред на банята. Днес набавихме всичко необходимо и от утре започваме. Майстора каза, че до четвъртък или петък ще е готов. Успоредно с това започнахме и терасата. Шлайфане на дървенията, после лак, гранитогрес и т.н. В голяма чуденка съм какъв цвят да избера за лака. Трябва да е подходящ за външна употреба, да предпазва добре дървото. Приемам идеи. Слагам една снимка за за се ориентирате за цветовете.

# 550
  • Перник
Пипи, поздравления за напредъка! Все така безпроблемно да се случват нещата!

За дървенията аз бих ти препоръчала масло за дърво, вместо лак. Освен че не лъщи и няма риск да потече грозно при нанасянето, защитава дървото по-добре. Аз лично използвам едно евтино - Penosil, безцветно, ок. 10 лв./л. С него правих една кухненска маса миналата година - разлива се какво ли не по нея, няма никакъв проблем. Тази година си направихме и градинските мебели от европалети пак с него.
Най-доброто, доколкото знам е ОСМО - смятам да инвестирам в него като преправям някои от сегашните мебели за бъдещата къща.
Виждала съм и едно турско (не помня марката), което също е евтино, но беше само цвят тик  newsm78

# 551
  • Вила Великула
Светла, благодаря ти. А може ли да ми кажеш дали маслото се пръска с пистолет или се нанася с четка?

# 552
  • София
Пипи, нанася се с четка, но богато. Оставя се да попие, после се натрива с мек парцал, но без власинки. Ако има нужда се повтаря процедурата след 24 часа. Дървото просто трябва да се напие Peace
Чудесен напредък, браво!

# 553
 pipilota6 , дървените елементи, особено когато те са част от носещи конструкции (видно от снимката, която си сложила дървените колони ти се явяват носеща конструкция на ниското покривче ), което изисква едно сериозно и интелигентно отношение към обработката на материала.

Препоръката ми е
      1. НАЙ- напред да се ИМПРЕГНИРА дървото. За тези от Вас, които сега се чудят какво е това ще поясня накратко: Това са химикали от групата на биоцидните препарати.
Някои имрегнанти имат двойно предназначение:
Убиват дървоядите във вече нападната дървесина и същевременно я предпазват за неограничено време;
Предпазват дървото от плесен, гъби и дървояди и успоредно с това, правят от него трудно горим материал.

Работата с импрегнанти наподобява процеса на нанасяне на байц, т.е. след полагането им, те не образуват повърхностен слой, който в бъдеще да подлежи на напукване и отлюспване. Те се произвеждат и в цветни варианти, но  тези цветове са по-скоро сигнални и в течение на времето избеляват.

2. Трайно оцветяване:
Върху импрегнанта може да се нанесе боя или лак, но най-полезен ефект се постига с маслените бои за дърво, които също не образуват повърхностен слой, а попиват в структурата на детайла.
Лакът с времето под въздействие на външните климатични фактори започва да се пука и да става на люспи и неизбежно идва момент, в който трябва напълно да се отстрани чрез шлифоване и да се нанесе нов защитен слой. 

А за цвета: Боядисай дървенията и улуците в цвят "ВЕНГЕ", на бананеното жълто ще стои много стилно и изискано. 
Като външна настилка на верандата Ви и  Simple Smile  Simple Smile около бъдещия Ви басейн например, би стоял добре и дърволекс (декинг). Все пак е комбинация от дървесни фибри и високоустойчива пластмаса, получена чрез термична обработка. На вид допир и мирис е като натурална дървесина. Осигурява добро сцепление и не се хлъзга. Много висока степен на твърдост и здравина има. Не променя визията си с години, не се цепи, измята или напуква. Не е неоходимо да се боядисва, лакира или байцва. Поставя се лесно и бързо, почиства се само с четка и вода. Изключително устойчив на външни атмосферни влияния и температурни вариации.

Последна редакция: вт, 08 юли 2014, 03:08 от bp

# 554
  • Вила Великула
ВР, благодаря за изчерпателния отговор. Всички дървени части вече ги импрегнирахме. Това беше първото нещо, което направихме, защото е и основно.  Под маслени бои за дърво какво се разбира. Какви марки има от тях за да се ориентирам. Предполагам, че става въпрос за масла, например OSMO, Penosil и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт