На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 35 705
  • 749
  •   1
Отговори
# 735
Чакайте да видите във Варна какво ще е, май само ние не сме знаели задачите..   #Crazy
Не е решил само 8-ма, питал за условието какво се иска, бяха в друго училище и госпожата казала "Каквото разбираш това прави", беше разочарован от отношението, но каквото такова

# 736
Та сега майтап ...
Питам първо госпожата от занималнята дали са учили пирамидките ,тя "Какво ,какво ?" и ми сочи дъската да и покажа ,та рисувам аз и тя доволна каза ,че може да ми ги обясни ,ма няма смисъл вече .
Не са ги учили ,както бях и убедена ,защото всичко все пак вечер минава през мен и таткото.

Решавам да стигна по-далеч и рисувам 8 задача ,тя пита "тука какво трябва да се получи сбор осем ли ",аз мълча като квестор ама друга майка вика " да " и тя пише примерно  2+4+2......, казвам "не знам, както прецените"  Laughing
После я питах ,не е ли прекалено за първокласник ,не било то на състезанията се преценявала съобразителността ,мда
Та като и разяснихме условието и тя стана съобразителна . Mr. Green

# 737
  • София
Така де, ама тя госпожата от занималнята не е математик, а е госпожа от занималнята  Laughing Точно щото в първи клас не е можела да решава задачи като 8мата, ама виж пирамидките ги е схванала hahaha
В сайта на организаторите още си стоят грешките, та за 5тата задача не са й забелязали, ти се изненадваш на госпожата Simple Smile

# 738
Така де, ама тя госпожата от занималнята не е математик, а е госпожа от занималнята  Laughing
Мда. Аз повече от пет години обяснявам във форума, че не бива да се смесват задачите, изучавани в училище, с тези - давани по състезания. И, че не е задължение на госпожите в 1-4 клас да разбират от състезателна математика, освен ако паралелката не претендира да е " математическа". Simple Smile

# 739
  • София
Принципно има ли математическа от 1ви клас или почват от 4ти?

# 740
Смяташ ,че трябва да си математик за да схванеш задачата ли ?

# 741
  • София
Аз лично смятам, че г-жата от занималнята не е длъжна да може да реши задачата, така както и аз в първия момент не навързах, че трябва да са всички числа задължително, това не прави госпожата по-малко подходяща за възпитател в занималня или задачата по-малко пасваща на състезанието Peace

# 742
  • Sofia
Смяташ ,че трябва да си математик за да схванеш задачата ли ?
Аз смятам, че трябва да имаш логическо мислене, което не може да го очакваме от всеки начален учител.
Според мен задачите са си ок. 8-ма задача също. Щом са ти дадени 5 числа и пет празни кръгчета, логично е да ги подредеш тези числа в кръгчетата в определена зависимост. Просто някои деца има по-развито логическо мислене от други и за това се справят по-добре. Така като едни рисуват по-хубаво, други пеят по добре. Естествено, че първолаците ни не са се научили на концентрация и вникване в подробностите, но опитът учи:-)

# 743
Е, аз пък съм на обратното мнение .
Последно задачата може да се схване само от първокласник и математик ?

# 744
  • София
Последно задачата може да се схване само от първокласник и математик ?
Не, задачата може да се схване от всеки с лигическо мислено, повечко досетливост или наблюдателност,без значение дете или възрастен. Това, че възпитател не е успял да я схване, бидейки изпитван от родител, в работно време, не доказва нищо нито за възпитателя, нито за задачата Simple Smile
За мен задачите като цяло са ок, с допустимите им кусури, а някои са под минимума за лесност. Никого не ангажирам с мнението си Peace

# 745
Гимназии не, но в София има училища с паралелки със засилено изучаване на математика от начална степен.

И то е?

# 746
  • софия
Здравейте и от мен.
Днес моето детенце има имен ден днес. Simple Smile
Много разгорещени дебати за състезанието. Simple Smile
Сина ми беше, за моя изненада е решил втората пирамида, аз още се пуля Shocked в 8 задача не е използвал всички числа Rolling Eyes чакам резултатите да видим.
Аз смятам, че госпожата от занималнята трябва да има представа от задачите давани на турнирите, най малкото да е информирана за какво става въпрос в класа има деца с различно ниво и като я попита нещо дете, какво ще му каже "не знам", все пак говорим за задачи от първи клас, не за 10 клас.На мен тези задачи ми се струваха по лесни от дадените минали месец на турнира.

# 747
Честит имен ден! Много здраве и успехи   bouquet

В нашето училище олимпиадата е била след 4 клас и нагоре, така че не участвахме, но пък вчера имахме грамота и подарък за състезанието на СМТ от миналия месец  Peace Голяма емоция е било и ми хареса че това го стимулира да се включва и занапред в състезания.
За мен най-голямата полза от това е да се тренира да мисли под стрес и самостоятелно, което ще е от полза при бъдещи изпити и матури  Peace

# 748
Гимназии не, но в София има училища с паралелки със засилено изучаване на математика от начална степен.

И то е?

Че е нормално учител с 22 години стаж ,който оценява първокласници да разбере условието на задачата щом това се очаква и от тях.

# 749

Общи условия

Активация на акаунт