"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език, 2-ра тема

• 19 916
  • 144
  •   1
Отговори
# 1
Това е една от най-хубавите и най-полезни теми в този форум.
Скрит текст:
Но някои от линковете при мен не се отварят.

# 2
  • София
Това е една от най-хубавите и най-полезни теми в този форум.
Скрит текст:
Но някои от линковете при мен не се отварят.

System Error, благодаря, поправих!  Hug

# 3
  • Варна
  bouquet

# 4
  • София - Рим и обратно
Как е правилно пунктуационно следното изречение като начало на писмо:

Здравей, Петя,

Бих искала да ти предложа...

или

Здравей Петя,

Бих искала да ти предложа...
Първото.
Моля? Никога не се пише "Здравей, Пешо, как си?"
Пренасям от старата тема, защото това наистина е грешно, System Error  Peace.

Благодаря за новата тема  bouquet

# 5
Пренасям от старата тема, защото това наистина е грешно, System Error  Peace.
И тук ще ти отговоря Simple Smile. Обръщенията се ограждат със запетаи.
http://kaksepishe.com/zapetaya-obrashtenie/

# 6
  • София - Рим и обратно
Това, което си посочила като източник, не упоменава аналогичен случай като цитирания. Убедена съм, че в писмено обръщение, където има "Здравей Еди кой си", запетаята се пише само след името. То и главна буква не се слага след запетая, но в писмо се пише, когато е след обръщението.
Нека някой специалист посочи източник, аз в момента не мога.

# 7
  • Варна
Това, което си посочила като източник, не упоменава аналогичен случай като цитирания. Убедена съм, че в писмено обръщение, където има "Здравей Еди кой си", запетаята се пише само след името. То и главна буква не се слага след запетая, но в писмо се пише, когато е след обръщението.
Нека някой специалист посочи източник, аз в момента не мога.

Здравей, приятелко!

# 8
Официален източник ми трябва и на мен, защото спорът, който породи питането ми, беше подобен на този тук в темата. Simple Smile
Аз винаги съм ползвала първия вариант.

# 9
  • Варна
Официален източник ми трябва и на мен, защото спорът, който породи питането ми, беше подобен на този тук в темата. Simple Smile
Аз винаги съм ползвала първия вариант.

Какъв по-официален източник от правилата за поставяне на запетая?
За писмата не мисля, че е прието някакво изключение.

# 10
"Официален правописен речник на българския език" на БАН, 2012 година, страница 77.
Скрит текст:
На работа съм и не мога да пиша в момента, но довечера мога да цитирам и примери от речника, ако все още има дебат Simple Smile.

# 11
  • София
Ооо, Кафе с мед, недей така!  Stop Болна тема ми е това и специално заради теб проверих току-що в посочения от теб речник (стр. 77, т. 82): Обръщенията се отделят със запетаи от останалите части на изречението.

Не знам защо, вероятно под влияние на чужди езици, вече почти никой не пише така, почти не ми се е случвало да получа мейл, в който след "здравей" и преди името ми да има запетая. Аз обаче упорито си пиша и двете запетаи, включително и на английски, защото и там смятам, че така е правилно, макар никой да не пише така, но това е вече извън нашата тема.

# 12
  • София - Рим и обратно
Аз не споря, че обръщението се огражда от двете страни със запетая, в изречение.
Сега наистина и аз ще проверя правописния речник, дала съм го на колежката, но след малко ще си го взема Simple Smile. Бях твърдо убедена, че в обръщения в писмен вид като за начало на писмо, въпросната запетая не се слага, никога не съм виждала да се слага и аз не съм....но сега взех да се колебая. Ще се провери!

# 13
  • Варна
Аз не споря, че обръщението се огражда от двете страни със запетая, в изречение.
Сега наистина и аз ще проверя правописния речник, дала съм го на колежката, но след малко ще си го взема Simple Smile. Бях твърдо убедена, че в обръщения в писмен вид като за начало на писмо, въпросната запетая не се слага, никога не съм виждала да се слага и аз не съм....но сега взех да се колебая. Ще се провери!

Писма, започващи със "Здравей", обикновено не са официална кореспонденция, така че нищо чудно да си ги срещала грешно написани. Още повече, че чисто интонационно, не звучи добре със запетаята.

# 14
  • Пловдив
Залагам на ограждането и при кореспонденция  Peace /вместо запис  Mr. Green /

Общи условия

Активация на акаунт