Коректният напън

• 14 524
  • 286
  •   1
Отговори
# 120
stelichka1, и аз се закачих с "капиш". Нали сме си другарчета още от темата за задниците.

# 121
stelichka1, и аз се закачих с "капиш". Нали сме си другарчета още от темата за задниците.

Другар по дупе Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Аз го написах за една девойка дето дори не му обърна подобаващото внимание - ма ко да ги праиш младите  baby_neutral

# 122
Аз съм правила забележки за правопис. И ще продължавам да правя. В два случая:
*ако мисля, че отсрещната страна може да се поправи
*ако виждам безумна претенция, изписана старателно с предълги постове, в които няма и едно изречение без грешка
Освен това щом аз съм се научила да пиша правилно, при това без чак такива кански мъки, защо другите да не могат?

Темата обаче сякаш е за нещо друго- например за хора, които ще ти скочат на гърлото, ако кажеш, че не намираш комедиите на Шекспир за забавни (ама той е КЛАСИК, как може!!!!), но пък ще напишат "Укротяване на опърничавата" с минимално две правописни грешки.
Не съм съгласна. Налагало ми се е като малко дете да уча 3 езика на веднъж и да не ми беше лесно да уча български.

Е и? Голям праз, че не го пише правилно. Не мога да разбера на теб какъв кеф ти носи да го поправиш този човек?

# 123
Освен това щом аз съм се научила да пиша правилно, при това без чак такива кански мъки, защо другите да не могат?
Не е така. Според мен на някои просто не им се удава. Както аз не мога да реша елементарно квадратно уравнение, но в правописа иначе никога никакъв проблем не съм имала.
Или на тези хора им трябват огромни усилия, за да се справят с правилното изписване на нещо. (Както съм аз в математиката примерно.)

И, естествено, не говоря за малоумни грешки като от правописната тема. Там е кошмар някакъв.

# 124
И аз не мисля, че първоначално цитираната фраза е някакъв опит за блестене и напъване. Дразня се на хора с претенции - филолози, журналисти, учители и пр., които допускат мегагруби грешки. Те би трябвало да служат за пример, а много често натякват на останалите, а самите те не владеят добре родния си език. Малко е лицемерно - примерно Богинята беше допуснала ужасно груба правописна грешка (не техническа, не пунктуационна), а сега пуска подобна тема. Касита с нейната "нисша" (употребено в контекста на съществително име от женски род), също дава светъл пример. Защото тогава се изисква от хората, които не са филолози, да бъдат по-грамотни от тези, които това са учили и би трябвало поне в това да са перфектни?

# 125
  • вятър в маслините, вятър над хребета
*ако виждам безумна претенция, изписана старателно с предълги постове, в които няма и едно изречение без грешка

Темата обаче сякаш е за нещо друго- например за хора, които ще ти скочат на гърлото, ако кажеш, че не намираш комедиите на Шекспир за забавни (ама той е КЛАСИК, как може!!!!), но пък ще напишат "Укротяване на опърничавата" с минимално две правописни грешки.
Не съм съгласна. Налагало ми се е като малко дете да уча 3 езика на веднъж и да не ми беше лесно да уча български.

Е и? Голям праз, че не го пише правилно. Не мога да разбера на теб какъв кеф ти носи да го поправиш този човек?

Стеличка, май не си доразбрала, че двете части на поста ми не са стриктно свързани, но аз ще ти отговоря на двата въпроса поотделно Simple Smile.

Според мен е лесно да бъдеш грамотен- правилата в нашия специално език са ясни и изискват само и единствено малко мисъл. Помня учителката си по литература в прогимназията (тя се славеше с това, че няма неграмотен ученик)- тя ни караше да учим правилата с наказателни мерки- за всяка грешка пишеш правилото по десет пъти. И винаги започваш с това изречение "Да мисля, когато пиша!". Ами права беше- малко мисъл и крещящата неграмотност изчезва.

Втората част на поста ми не беше свързана толкова с правописа. Само че... да размахваш пръстче на някого заради индивидуалните му вкусове, а в същото време от твоите да лъха на кухо (понеже човек, дорасъл да вниква в класическата литература, все пак за мен е задължително мислещ, следователно грамотен)- ами това е точно човекът, за когото говори Богиня.

# 126
И аз не мисля, че първоначално цитираната фраза е някакъв опит за блестене и напъване. Дразня се на хора с претенции - филолози, журналисти, учители и пр., които допускат мегагруби грешки. Те би трябвало да служат за пример, а много често натякват на останалите, а самите те не владеят добре родния си език. Малко е лицемерно - примерно Богинята беше допуснала ужасно груба правописна грешка (не техническа, не пунктуационна), а сега пуска подобна тема. Касита с нейната "нисша" (употребено в контекста на съществително име от женски род), също дава светъл пример. Защото тогава се изисква от хората, които не са филолози, да бъдат по-грамотни от тези, които това са учили и би трябвало поне в това да са перфектни?

И пак ще кажа - ГОЛЯМ ПРАЗ. Във Форум сме. Ако двете споменати жени са учители на твоето дете и го учат грешно - съгласна съм. Ама в кокошарник?!?!?!?!

# 127

И пак ще кажа - ГОЛЯМ ПРАЗ. Във Форум сме. Ако двете споменати жени са учители на твоето дете и го учат грешно - съгласна съм. Ама в кокошарник?!?!?!?!

Ама аз не съм тръгнала да пускам теми колко са неграмотни останалите, щото и аз самата съм неграмотна. Просто са ми лицемерни някои изказвания.

# 128

Именно! "Перфектни" пък е абсолютно непостижимо определение за масата. Перфектно познаващи правилата на правописа са, вероятно, само шепата учени от Института по български език към БАН. Всеки, но наистина всеки допуска грешки. Ето я моята с нишата от вчера. "Намери своята пазарна ниша", но от бързане и недообмисляне съм направила нишата една глава по-нис/зка.  Sunglasses
За това и никога не бих си позволила да кажа това за себе си:

Цитат
в правописа иначе никога никакъв проблем не съм имала.

Всеки има проблеми.
Да не говорим, че "Проверката правопис" спася бая главици тук.

кукумицинка, прощавай, но аз лицемерно не съм се изказвала.

Стеличка, права е, кукумицинка, защото аз съм и дипломиран даскал.

# 129

Стеличка, май не си доразбрала, че двете части на поста ми не са стриктно свързани, но аз ще ти отговоря на двата въпроса поотделно Simple Smile.

Според мен е лесно да бъдеш грамотен- правилата в нашия специално език са ясни и изискват само и единствено малко мисъл. Помня учителката си по литература в прогимназията (тя се славеше с това, че няма неграмотен ученик)- тя ни караше да учим правилата с наказателни мерки- за всяка грешка пишеш правилото по десет пъти. И винаги започваш с това изречение "Да мисля, когато пиша!". Ами права беше- малко мисъл и крещящата неграмотност изчезва.

Втората част на поста ми не беше свързана толкова с правописа. Само че... да размахваш пръстче на някого заради индивидуалните му вкусове, а в същото време от твоите да лъха на кухо (понеже човек, дорасъл да вниква в класическата литература, все пак за мен е задължително мислещ, следователно грамотен)- ами това е точно човекът, за когото говори Богиня.
Е хубаво - какво правиш тогава с хора като мен които четат и са чели Шекспир (и не само) и в същото време им се случва да правят правописни грешки??? Причисляваш ме към кухите или към неграмотните? #Crazy

# 130
На всеки може да се случи да сбърка нещо, факт.
Ама потребителки с претенции и уж хуманитарно образование, които не могат един пълен член да сложат на място, са леко смешни.

# 131
  • Варна
кукумицинка, щом си видяла грешка, че и ужасно груба...  newsm78 Никога не съм казвала, че съм филолог. Дори българско училище не съм завършила. Това за протокола.

Не знам как по-ясно да напиша, че темата не  е продължение на правописната. Явно на някои от списващите я само това им е ъгълът на възприемане на информация. По едно време дори си спомням, че  в часовете по литература имаше нещо, наречено "четене с разбиране".  Тук не го откривам.

Но пък можем да си поговорим за ортография, щом ви влече.

# 132

Извинявай, не съм се изразила коректно от много напъване да вържа поне просто изречение, щото не съм филолог, сепак. Визирах богинята, като авторка на темата, която при допускане на грешка се оправда, че в същото време се гримирала или пиела кафе, не помня точно. Значи някои грешки са по-малко грешки от нечии други грешки, защото си имаме оправдание  newsm78

# 133

Именно! "Перфектни" пък е абсолютно непостижимо определение за масата. Перфектно познаващи правилата на правописа са, вероятно, само шепата учени от Института по български език към БАН. Всеки, но наистина всеки допуска грешки. Ето я моята с нишата от вчера. "Намери своята пазарна ниша", но от бързане и недообмисляне съм направила нишата една глава по-нис/зка.  Sunglasses
За това и никога не бих си позволила да кажа това за себе си:

Цитат
в правописа иначе никога никакъв проблем не съм имала.

Всеки има проблеми.
Да не говорим, че "Проверката правопис" спася бая главици тук.

Стеличка, права е, кукумицинка, защото аз съм и дипломиран даскал.
Чакам да видя сепуко. Мога да съм ти секундант и да те отърва от мъките  Joy Joy Joy

# 134
  • Канада
Не се дразня от правописни грешки. Не всеки се е научил да пише граматически правилно.
Хората имат и други умения. Моят мъж, като пример го давам, пише с грешки, но той си е намерил кой да му води кореспонденцията. Wink Понякога, когато използва неправилно някоя фраза, го поправям. Друг път не.
За сметка на това може технически да оправя всичко, което се развали. Без това да му е професията.
На различните хора се отдават по-добре различни неща. Представете си какво би станало, ако всички хора пишеха без грешки.

Аз се дразня  от  по-глобални постъпки. Грешното използване на фрази може да предизвиква само усмивка.

Общи условия

Активация на акаунт