Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 18 388
  • 507
  •   1
Отговори
# 90
Не мисля, че щом някой вярва в нещо невиждано, е по-интелигентен и просветлен от мен.

Напротив, може да е тъкмо обратното, но не в лошия смисъл на думата "прост" Wink
И да има нужда някой да му покаже.
Та някои хора не могат да повярват в себе си дори и тогава търсят специалист, за да им помогне. Навремето такава роля са играли и изповедниците.

# 91
  Вярата е донесла утеха на мнозина, и не са малко достойните хора, които имат призвание. Просто те не са така на показ, както скандалните изпълнения на тия безобразници.

# 92
  Вярата е донесла утеха на мнозина, и не са малко достойните хора, които имат призвание. Просто те не са така на показ, както скандалните изпълнения на тия безобразници.

Peace

# 93
Аз искам да попитам църквата сама ли се издържа финансово? Ако да, то си е най-обикновено търговско дружество и има право да съществува докато има желаещи да си плащат за утеха и тържествени церемонии (било то и на баба Гуси).

# 94
  • София
Тези, които са добри хора, утешават и помагат, биха били такива и без религията. И ги има много такива, които не са религиозни.Като цяло ключовата дума при тях не е религия, а доброта. Това дали са станали свещеници или са лекари, детски учителки или продават хляб, е  стечение на обстоятелствата.
Доброто и моралът са общочовешки ценности(дори не са запазени само за хората) и нямат връзка с религията. Тя си ги е заела, както много други неща.
Една котка не вярва в Бог, но може да е добра с някакви пилета, които вместо да изяде ближе и топли.
А в името на прекрасната религия са ставали много неморални и ужасяващи неща.Затова не мисля, че лично на мен може да ми се дава за пример за извисеност, моралност и доброта.Всеки си я тълкува, както си иска, тъй като тя не е една и определена, зададена от някой висш.Наше дело си е, градена и променяна от сумати хора през вековете. А щом е дело на човек, имам право да не го харесвам и да го поставям на обсъждане.

# 95
  • София
Аз искам да попитам църквата сама ли се издържа финансово? Ако да, то си е най-обикновено търговско дружество и има право да съществува докато има желаещи да си плащат за утеха и тържествени церемонии.

Да. Само дето не плащат данъци и нямат касови апарати. Така че всъщност не са търговско дружество, а и аз не знам какво. Сладури. Twisted Evil

Те имаха скандалче и на тая тема, ама бързо се покриха.

А освен това да са някакво пълно дърво по отношение на трудово законодателство.

# 96
Да бе, а мен ще ме карат да плащам данъци. Окъде ли се е взел израза "да си плащаш като поп"  Thinking....

# 97
    Невъзпитано е  да оспорваш вярата на някого и да го убеждаваш, че вярва в глупости.
  Най малкото, ти не знаеш дали действително са глупости, или не. Можеш да си мислиш, че си прав и че само материалното е реално, а пък всъщност хората от житията наистина да са получили някакво откровение.
  Въобще, най-добре всеки да си пази религиозните вярвания за себе си, а колкото до светските аспекти на институцията, и кой как стопанисва църковната собственост, това е друга работа.

# 98
Изразът всъщност е :да си плащаш като на поп, ама с този напън да опростяваме езика.... Mr. Green

# 99
Изразът всъщност е :да си плащаш като на поп, ама с този напън да опростяваме езика.... Mr. Green
Laughing А аз помислих, че може да се разплащат в натура  Wink

# 100
Laughing А аз помислих, че може да се разплащат в натура  Wink
някои явно да.... Joy

# 101
  • Варна

добродетелите, моралът и човещината не са собственост на религиите, моля, моля  Peace
да не говорим, че християнството е плагиатствало яко от по-древни вярвания и въобще в цялата му фабула няма нищо оригинално и идентично

Именно!
Обаче!  ... въпросните добродетели, морал и так далее се проявяват в общност - няма значение как и се вика. А като има общност - от двама дори, е въпрос на добра воля (може и вяра да и се каже) да се проявят. А ако не - проявяват се другите там гадости, че и по-лоши, защото вакуум не търпи общността.
Религията е начин на управление на общността и е нормално точно религиите да си присвояват добродетелите.

# 102
Много е хубаво, че имате вяра, но няма нужда да намесвате в нея и църквата. Все пак религиите, в частност християнството, са най-масовото средство за манипулация на света. (най-добрият пример - САЩ).
цитирам мнение от темата: "Има хора, на които им е важно да принадлежат към общност, да са в стадото, да имат свои пастир." Това е целта, да сме в стадото, да не надигаме глава и пастирите да си ни доят и изцеждат колкото могат.... А уж сме достатъчно еволюирали и напреднали, а приравняването ни с овце е толкова на място...

# 103
  • London
Ирайн, ти откъде знаеш в какво вярва една котка и чие творение е? Как ще обясниш, че едно животно може да долови честотите на смъртта? Промяна на настроение на животно докато стопанина му умира, страшен вой, паника. Лично го изживях като почина пекинеза ми от старост и още докато береше душа и ние не знаехме, че момента ще настъпи другото ни куче ни извести, защото необичайно започна да лае, да блъска по вратата и да иска да се маха от помещението. Предусещало е какво ще се случи малко след това, защото те долавят и другата честота, тази отвъд.

Има толкова загадки в живота, толкова неизвестни, толкова врати за отключване. Чак ми е смешно да чета някой сложил пердето пред себе си, отказващ да вижда, да проучва, да изследва и тн. Ако някой е изродил в даден момент духовното то това сме ние хората, но това няма нищо общо с истинската чиста и неподправена вяра. Naughty

# 104
La Catrala, може, може, но вярваш или не, котката ми не ходи на църква, а май няма и нужда  Wink

Общи условия

Активация на акаунт