Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 18 385
  • 507
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Laughing Ами тогава ще трябвя да измисля синоним, че да не предизвиквам нервни обриви и емпционални терзания.
А глупаво по принцип е много мила и олекотена дума, която мога да използвам по този въпрос.
И не само за християнството. Но пък само то ми бива налагано и в ежедневието непрекъснато ми напомня за себе си.
Дават ми разни брошури и ме заплашват как ще гния някъде и ще се изсипе де що има от небето върху мен, ако не следвам думите на някой. Също така ме питат всеки път защо празнувам на Коледа, като не съм вярваща християнка.А не искат да приемат, че аз празнувам рождението на толкова бележити личности и астрални близнаци на Исус-Дионис, Хор, Кришна, Адонис, Хермес, Прометей и т.н.. Събитие си е , всенароден празник с хубави сърмички.
Или да ми казват, че доброто е християнска добродетел.
А преди няколко дни бях в магазин за бижута и докато мерех медальон с циркон на него, един дядо до мен поиска да го разгледа. Гледа го с лупа и ми вика"Невероятен камък, виждам нещо в него..няма да ви казвам какво е, за да го видите и сама". Гледам аз...камъчето си е шлифовано, отзад има ъгълчета и блести красиво. След като се дзверих сто години, ми каза, че виждал Богородица с младенеца. Но съм склонна да се съглася все пак, той имаше лупа, през която гледаше, а аз само моето невиждащо око.

# 106
Много е хубаво, че имате вяра, но няма нужда да намесвате в нея и църквата. Все пак религиите, в частност християнството, са най-масовото средство за манипулация на света. (най-добрият пример - САЩ).
цитирам мнение от темата: "Има хора, на които им е важно да принадлежат към общност, да са в стадото, да имат свои пастир." Това е целта, да сме в стадото, да не надигаме глава и пастирите да си ни доят и изцеждат колкото могат.... А уж сме достатъчно еволюирали и напреднали, а приравняването ни с овце е толкова на място...

Човекът е еволюирал, не защото е бил единак, а защото е живял в общност. Такъв си е по природа, стадно животно.

# 107
  • Пазете Гор
Този скандал е пореден от отчайващо дълга върволица безумия, извършени от висшия и низшия клир, от клисари, касиери и всякакви паразити, впили се жадно  в бездруго болното тяло на БПЦ. Разглеждам тези пикантерии като етап от процес на развала, който, струва ми се, ще се развие до край. И дано така стане. БПЦ в сегашното си, пък и в доста по-предишните си преобразявания няма нищо общо ни с вярата, ни с вярващите, доколкото не е успяла да ги прокуди всичките от храмовете си.

# 108
Много е хубаво, че имате вяра, но няма нужда да намесвате в нея и църквата. Все пак религиите, в частност християнството, са най-масовото средство за манипулация на света. (най-добрият пример - САЩ).
цитирам мнение от темата: "Има хора, на които им е важно да принадлежат към общност, да са в стадото, да имат свои пастир." Това е целта, да сме в стадото, да не надигаме глава и пастирите да си ни доят и изцеждат колкото могат.... А уж сме достатъчно еволюирали и напреднали, а приравняването ни с овце е толкова на място...

Мда, Матрицата ни контролира. Но все някой се изплъзва. Wink

# 109
  • London
Хубави сърмички, мхм ех, че ниски страсти - нагон, ядене, пиене е това е Коледа, ако досега не сте знаели вече знаете. Някои хора празнуват заради сърмичките. ooooh!

# 110
La Catrala, може, може, но вярваш или не, котката ми не ходи на църква, а май няма и нужда  Wink

Е то не се знае, може и да се е разходила из църковния двор. То половината туристи това правят.
Разхождат сe и отбелязват коя църква са посетили. Ходенето на църква принципно няма нищо общо с вярата.

Освен палуващите отчета и друго ми прави впечатление.

Ако има католици може да ме поправят, ако греша, но винаги ме е поразявало изповядването всяка неделя.
Значи отче съгреших, спах с комшията, откраднах, псувах, напих се, та дo сериозното убих, изнасилих, ама на, разкайвам се. Отчето прощава и така до следващата неделя.

Недомислици и простотии много, но трябва ли да влияе на вярата ми ? Ако сърцето ми говори друго.
Аз целувам детето си вечер и си пожелавам Бог да бди на него. И така мога да изброявам молитви до безкрай, но за не да отегча спирам.

Накрая ще " видим " светлината в тунела, а ако пък не какво значение има вече.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 ное 2013, 13:19 от Ландыш

# 111
  • София
Да не забравяме,че и двама висши духовници намериха смъртта си по мистериозен начин тази година.Сега и това с Гуси-покъртително и гнусно...но време беше да се случи нещо,отдавна ме е гнус от тия църкви
Разпитвах за кръщене преди време(някаква странна муха ми беше влезнала),оказа се,че под 250 лв не мога да си кръстя децата...За какво са тия пари,къде отиват?

# 112
Изразът всъщност е :да си плащаш като на поп, ама с този напън да опростяваме езика.... Mr. Green

Неее, от баба ми знам, че през комунистическо време, петдесетте години, попът плащал нещо, което кооператорите не плащали. Или на тях им давали нещо си, пък попът плащал за него. Примерно хляб с купони, жито и т. н. А попът си го плащал, и оттам - плащай като поп.

# 113
  • London
Е колко хора трябва да изпаднат в клинична смърт и да се върнат за да повярва Тома Неверни, че тунела го има, а и не само него.

# 114
Тунел - да, но какво общо има някой земен, облечен в рокля?

# 115
  • София
Да не забравяме,че и двама висши духовници намериха смъртта си по мистериозен начин тази година.Сега и това с Гуси-покъртително и гнусно...но време беше да се случи нещо,отдавна ме е гнус от тия църкви
Разпитвах за кръщене преди време(някаква странна муха ми беше влезнала),оказа се,че под 250 лв не мога да си кръстя децата...За какво са тия пари,къде отиват?

Никой не знае. Както казах, касови бележки не се издават.

Що се отнася до католиците - освен изповедта има и проповед, където свещеника яко набива в главите на вярващите, че ако много грешат, няма да отидат на небето, така че би трябвало да се стреснат и следващия път да имат по-малко грехове за изповядване.

# 116
Е колко хора трябва да изпаднат в клинична смърт и да се върнат за да повярва Тома Неверни, че тунела го има, а и не само него.

Shocked  ooooh!

# 117
 Не всички изпадали в клинична смърт са видели тунел, ай не прекалявай и ти. И въобще, "доказателствата" в тая сфера са по-скоро смехотворни, но това е защото вярата  няма и нужда от доказателства, достатъчни са и тези, които е отбелязал още Кант.

Колкото до вредите от църквата, войнстващият атеизъм също е достатъчно зловреден, яли сме му попарата.

# 118
  • София

Ха,касови бележки,БПЦ не е ли освободена от всякакви данъци и такси?
Т.е. една уникална пералня на милиони...
Жалко за вярващите.

# 119
Айде да си останем на БПЦ и гуууситата с роклите, че ако минем на тунела ще стане мазало....

Общи условия

Активация на акаунт