Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 18 368
  • 507
  •   1
Отговори
# 135
Аз не разбирам защо изобщо намесвате въпроса за вярата по принцип.
Това, че отец Киро или леля му Гуси развратничат в манастира няма да попречи на вярата ми в Бог.
Просто доверието ми в "светите" хора ще намалее. Защото точно такива като тях най-малко се свенят да размахват пръст срещу какво ли не, да анатемосват и да дамгосват хора, които наистина имат нужда от добра дума и упование. Ами не ми се струва правилно баба Гуси да определя правилата за благочестие и да клейми наред. И на най-грешния човек без претенции да е свят бих се изповядала, вместо на такива лъже-посредници.
И много ясно че след поредната изцепка ще предпочета да си паля свещички вкъщи и че няма да чакам църквата да отвори, за да се помоля за ближния или себе си. И ще вярвам, че молитвите ми ще бъдат чути. Но къде е  ролята на хората в расо? Какви пастири са те? Какъв пример дават? И защо толкова много ги интересува материалното, след като са толкова смирени? Хе това се питам...

# 136
  • Kопенхаген
Прекрасна тема Касита   bouquet

Няма по точно обобщение на случващото се в БПЦ от това, което ти си представила.

Според мен каквито са Миряните такава им е Църквата.

Както каза, та се влиза повечето като клиент, от колкото като вярващ или разкаял се грешник.

Появиха ли се безбожничките в темата вече?

# 137
"б/ в този форум в темите за толерантност опдобни отношения се дефинират като личен избор и въпрос на вкус, а сега що така? Wink"

Когато си част от някаква организация, когато ти е гласувано доверие,
вече не е въпрос на личен вкус. Обществото е приело да те издържа и
да те храни, но си плащаш с полово въздържание. Ако не- не си за манастир.

# 138
Не разбирам защо ревностните християни търпят всички тези гнусни процеси, които текат в църквата от много време? Не им ли е обидно?

А какво им остава? Имат ли някакви лостове, начини, по които да съдействат за промяна на църквата? Има ли методи за "обратна връзка" - например да се настоява компроментирали се личности да бъдат свалени от пост, "уволнени"? Ей това се чудя. Confused

Има църковни настоятелства, но в тях има предимно бабички. Въпреки това и там текат процеси на противопоставяне, донесения към висшестоящите, оплаквания и прочие. Само че както в цялата ни държава, ако рибата мирише откъм главата, много трудно е да се въведе ред от обикновения мирянин..

Колкото до случая от конкретната тема, аз прочетох таман три пъти материала, и наистина -  доброволни отношения на двама хомосексуални, които по едно време развалили калимерата. Нищо общо с религията не виждам, то даже и авторът на материала не разглежда този въпрос, а се е съсредоточил върху щръкналите пишки на монасите.

# 139
# 140
  • София

Ха,касови бележки,БПЦ не е ли освободена от всякакви данъци и такси?
Т.е. една уникална пералня на милиони...
Жалко за вярващите.
Според мен е напълно нормално да се плащат пари в църквата при кръщаване, венчавка, опело. Защо ви се струва странно? Какъв е проблема? За мен сегашните суми са твърде ниски и трябва да се увеличат поне двойно.

Сериозно?
Поне двойни викаш да са таксите,защо?
Да се плащат пари,но нека да става,колкото аз реша,а не да ми правят фасони и да ми претупват.
Едно кръщене е между 60 и 150лв.Да стане 300лв ли?Що за наглост е това?

# 141
Не такса, а дарение. И не таксите издържат Църквата.
Защото едни може да имат 5 лева за кръщене или венчавка, други 5 000.
Интересно в храмове като Св. Неделя, където цените са умопомрачителни, по-близо до Бога ли си що ли?

# 142
Не такса, а дарение. И не таксите издържат Църквата.
Защото едни може да имат 5 лева за кръщене или венчавка, други 5 000.
Интересно в храмове като Св. Неделя, където цените са умопомрачителни, по-близо до Бога ли си що ли?

От видеото по-горе не излиза да е така.
Църквата получава и държавна субсидия. Не е голяма, но я има.

Появиха ли се безбожничките в темата вече?

Това какво трябва да значи?

# 143
  • Варна
Че как!? Всяко нещо си има цена.  Mr. Green

# 144
Църквата има толкова и то апетитни имоти, че 250 лева за венчавка са й като капка.

# 145
Имотите не носят доходи. Не ми е известно да ги дават под наем. Затова пък гълтат пари за издръжка. Данъци не им плащат де. Както каза един свещеник "Църквата е отделно от държавата и не й дължи данъци!".  Laughing

# 146
  • София
Църквата има толкова и то апетитни имоти, че 250 лева за венчавка са й като капка.

Капка по капка - вир. Да не забравяме и свещите.
Много ми е интересно големите столични храмове и големите манастири какъв месечен оборот въртят.

# 147
Не виждам какъв е точно проблема. Или си истински вярващ и тогава знаеш, че църква, попове и други посредници не ти трябват, или не вярваш и тогава съвсем не ти трябват. Ако пък си от тези, които просто искат да блеснат в обществото с пищни венчавки и кръщавки - не те интересува личния живот на обслужващия персонал, само този персонал да се е пищно облякъл и още по-пищно подредил мястото на събитието, че да имаш хубав фон на снимките, дето ще пуснеш във Фейсбук. Даже ако попа се покаже пиян или си покаже Гусето - още по-добре - ще имаш материал за споделяне и ще предизвикаш невиждан интерес с покъртителните си разкази сред неприсъствалите слушатели на въпросното събитие.  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 148
  • София
Аз, въпреки неверността ми, не приемам свещеничеството за професия. Нали е вяра, святост...тогава защо трябва да се заплаща? Къде и кога Бог е казал, че трябва да им се плаща? Нали следват Бога, вероятно някаъде са им написани правилата, директно дадени от него.

# 149

Ха,касови бележки,БПЦ не е ли освободена от всякакви данъци и такси?
Т.е. една уникална пералня на милиони...
Жалко за вярващите.

От както видях няколко стотин хиляди евро (ако не са били и повече) в една от касите на църква в Бургас... нищо не може да ме впечатли!

П.п. На вярващия човек, не му трябва посредник! Това си е вътре в него! Peace

Общи условия

Активация на акаунт