Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 18 355
  • 507
  •   1
Отговори
# 150
Имотите не носят доходи. Не ми е известно да ги дават под наем. Затова пък гълтат пари за издръжка.

Земеделската земя на църквата се отдава на арендатори. Миналото лято
църквата нареди да изсекат млади череши в Пловдивско, да си вземели терена.

Дъртите козли с бради сякоха цъфнали череши- за пари. И за атеистите е грехота това...

# 151
  • София
Не такса, а дарение. И не таксите издържат Църквата.

Дарение,дарение,колко да е дарение?
В една църква ми дадоха "Оферта" за кръщене на децата и наред с необходимите вино,погача,кърпа и т.н пишеше такса:60лв.

# 152
Абе те какви по-големи далавери имат, ти за едни череши.  Sunglasses

# 153
  • София
Аз, въпреки неверността ми, не приемам свещеничеството за професия. Нали е вяра, святост...тогава защо трябва да се заплаща? Къде и кога Бог е казал, че трябва да им се плаща? Нали следват Бога, вероятно някаъде са им написани правилата, директно дадени от него.

Самата БПЦ се опира на това.
Но според мен ВСЕКИ, който върти оборот и печалба трябва да плаща данъци.

# 154
  • Варна

Но според мен ВСЕКИ, който върти оборот и печалба трябва да плаща данъци.
Разбира се, че трябва. Не мога да си обясня БПЦ поради що е освободена от това си задължение.

# 155
  • София
Пф...данъци.Така се сквернят святите пари.
Сигурна съм, че са изключително затруднени на кой беден и болен да ги дадат,затова временно ги инвестират, за да не се губят.

# 156
Дъртите козли с бради сякоха цъфнали череши- за пари. И за атеистите е грехота това...
За атеистите не е грях - щото греха се свързва с религия и нарушаване на правилата й  Mr. Green
Може поповете да секат с чиста съвест череши, защото нито са вярващи, нито са религиозни, а привидната принадлежност към религията и мястото, което заемат в нея ги освобождава и от моралните закони, щото нали са по-горе от обикновените простосмъртни.

# 157
Нали следват Бога, вероятно някаъде са им написани правилата, директно дадени от него.

Има там, няколко директни Божи заповеди. Десет май.  Wink

За пари не е ставало въпрос, ама пусто нямаше как да намеря навремето някой поп да отидем до реката, да гребне малко вода и да кръсти детето . Трябваше в църква, трябваше да е платено.

Още едно питане.Заради 10 мърши, ( условно избрано число), всички духовни лица ли трябва да зачеркнем ?

# 158
Хем ми е ужасно противно това, което видях и чух, хем пък не го приемам за ужаса на ужасите и даже не съм сигурна защо.
Мисля, че е, защото не искам да знам такива подробности от ничий интимен живот, затова ми е толкова неприятно. А пък не е толкова ужасно, защото винаги съм знаела, че хората в интимни моменти надминават всички човешки очаквания и нямат нищо общо с образа, който другите виждаме. Това, обаче не ми пречи, докато не чуя и видя какво става в чаршафите им. Те имат право да правят там каквото им е угодно.
И пак не съм сигурна, че успявам да обясня отношението си.
Хората правят неподозирани неща когато никой не ги гледа или когато са в леглото си... а изглеждат толкова мили и прекрасни хора когато си пиете кафето с тях. И са ваши роднини, приятели, колеги, съседи, дори самите вие. Не мога да съм категорична.

Колкото до вярата в нещо или някого за мен няма нищо общо с институцията Църква.

# 159
За атеистите не е грях - щото греха се свързва с религия и нарушаване на правилата й  Mr. Green

Не се хващай за думата, дори светският човек има представа за това какво е
"правилен подход към живота". Съответно- и кой подход е грешен.

# 160
  • Kопенхаген

Появиха ли се безбожничките в темата вече?

Това какво трябва да значи?

Каквото и да е, говоря за онези с нечистите помисли относно Христовата Вяра.
============
Под сурдинка се говори за Митрополитите, които Господ прибра така скорепостижно, че Някой им е помогнал да се отправят към Вечния си Път поради това, че сребролюбието надделяло в грешните им души.

# 161
  • София
Защо се чудите какво сатва в българските църкв?!  newsm78 Та тези неща се знаеха от преди доста години. Винаги е било така в църквите, но едва сега някой се осмели да излезе в ефир и да го каже ясно и дори подплатено със запис. За пияните свещеници и злоупотребите с даренията в касите на църквите по енории - също се знае. И какво?!  newsm78
Сега обаче ми е много интересно какви решения ще бъдат взети и как ще се развият нещата оттук нататък за църквата ни.

# 162
Хем ми е ужасно противно това, което видях и чух, хем пък не го приемам за ужаса на ужасите и даже не съм сигурна защо.
Мисля, че е, защото не искам да знам такива подробности от ничий интимен живот, затова ми е толкова неприятно. А пък не е толкова ужасно, защото винаги съм знаела, че хората в интимни моменти надминават всички човешки очаквания и нямат нищо общо с образа, който другите виждаме. Това, обаче не ми пречи, докато не чуя и видя какво става в чаршафите им. Те имат право да правят там каквото им е угодно.
И пак не съм сигурна, че успявам да обясня отношението си.
Хората правят неподозирани неща когато никой не ги гледа или когато са в леглото си... а изглеждат толкова мили и прекрасни хора когато си пиете кафето с тях. И са ваши роднини, приятели, колеги, съседи, дори самите вие. Не мога да съм категорична.

Колкото до вярата в нещо или някого за мен няма нищо общо с институцията Църква.

Допада ми това.

Аз друго се чудя, незадоволено ли е останало онова момченце или нещо друго са му направили, дето ги изтипоса така?

# 163
Имотите не носят доходи. Не ми е известно да ги дават под наем.

Дават, Чек, дават. Имотите им са на едни от най-апетитните места, а наемите - умопомрачително високи. От първа ръка ти го казвам -  ако видиш само за кои карета и конкретни имоти в центъра на София става въпрос, кои фирми и банки се помещават там, направо ще ти се прище да затичаш към Храма, за да направиш дарение за горките хора, дето едва свързват двата края   tiptoe

Субсидията не е голяма - около милион годишно, ако не се лъжа; но ще проверя и ще пиша пак.

# 164

Не се хващай за думата, дори светският човек има представа за това какво е
"правилен подход към живота". Съответно- и кой подход е грешен.
За някои хора, независимо дали са вярващи или не, да убиеш животно, още по-малко пък дърво, не е никакъв грях, а нещо нормално. Което не ги оправдава, но фактите са си факти.
Проблем по-скоро е, че много хора все още приемат, че свещениците са свети хора и не могат да са грешни, защото нали представляват Бог. Според мен е крайно време или да се направи радикална реформа в църквата /което не ми се вярва да може да стане/ или да бъде забранена като институция.

Общи условия

Активация на акаунт