Искрено и неприлично за Българската Православна Църква

• 18 293
  • 507
  •   1
Отговори
# 330
Ами в какво се корени тогава? На научната литература не е, на личния опит не е, явно си закърмена просто по презумпция да не вярваш и не се интересуваш от темата.

Може би се корени в това, че за мен "книжка" е Библията.

# 331
  • Ямбол
В книгите има знание, а знанието помага да получиш обяснения на нещата, които иначе се обясняват с бог на незнаещите.

....
...Поне в това отношение съм различна от повярвалите.
Т.е. ти си невярваща? Което означава, че не си с нищо по-различна, тъй като и вярващите, и невярващите са малодушни според уважената от теб мисъл. Simple Smile
Сама виждаш, че не съм казала невярваща. Различна не е равна на обратното на вярваща. Явно не може да приемеш, че е възможно нито да вярваш, нито да не вярваш.

# 332
Скандалите в тази църква са отвратителни и това, че на везната няма почти нищо отсреща ( обществена полза от православната църква) малко обезмисля съществуването й. С две думи са ударили дъното. Не искам нито да гледам, нито да слушам никакви простотии.
След като гледах дядо Николай да обяснява каква е ролята на православната църква ( а именно да "измолва прошка за душите на оня свят") за мен окончателно стана ясно, че православен християнин от мен няма да стане. Истински, вярващ такъв .Иначе всички сме минали през кръщение и имаме своите лични отношения с Бог, които нямат нищо общо с въпросните самозабравени  дядовци.

# 333
Явно не може да приемеш, че е възможно нито да вярваш, нито да не вярваш.
Частично вярваща? Ми пак си малодушна. Половината от малодушието на вярващите и половината от това на невярващите, прави третия вид, т.е. това, което си ти, в изцяло малодушна, така ли?
Не ми отговаряй, благодаря за вниманието.
Твърдението, че "и да вярваш, и да не вярваш, е проява на малодушие" е тъпо, безсмислено и невярно! То е оксиморон.

# 334
Не си пъхай носа в разговор, който изобщо не разбираш, и в който не си канена.
Относно тирадата ти за религиозните права, не мога нищо да кажа, нито ме интересува, нито имам някакво отношение. В църква не ходя, нито имам намерение да ходя.
 LaughingТова какво разбирам аз ти няма как да знаеш, това че не вземам отношение по темата не ме прави автоматично незнаеща и неразбираща, нали така? И не знаех, че трябва да съм поканена, за да напиша мнение за каквото и да е. Не забелязах и ти да си поканена, но това не ти попречи да раздаваш квалификации на останалите от възвишената си камбанарийка. "Тирадата" ми с нищо не беше по-различна от твоето искрено възмущение от разбиранията на другите, различаващи се от твоите. Не търся твоето отношение, вервай ми, и за това къде ходиш и в какво вярваш хич, ама хич не ме дреме. Но да, дразни ме това, че не спираш да квалифицираш с всевъзможни епитети останалите, не пропускайки да споменш колко възвишена и коректна си ти. Вървя по "гъза ти"? hahaha hahaha Той е последното нещо, което ме интересува, просто чета теми, в които ти не пропускаш "да наминеш" и да се изцепиш с нещо, и просто не мога да се сдържа.Ако това ме прави злобарка-ок, така да е.
Стига толкова за твоята светла личност, достатъчно време ти отделих.

П.П. Опитвам се да ти пропускам постовете, щото са безмислени в повечето случаи, ама на, понякога не ми се получава.Съжалявам за което.

ooooh! ooooh!
Разговорът ми с ае започна преди 2 години и ти нямаш никакво понятие от това. Последният човек си, който ще поканя в този разговор. Не разбрах защо се набута, освен да бълваш отрова. Нямаш наистина никакво, ама никакво понятие за какво говоря. Бъди така добра да не се месиш, когато се обръщам директно към някого. В повечето теми, из които наминавам, постовете ти намирам за плоски и безсъдържателни, но не тичам да ти го обяснявам, просто те подминавам. Направи ми тази услуга и ти, че ми втръсна да се обяснявам с подобно нещо като теб.

# 335
  • London
Личния опит в случая, който няма нищо общо с Библията, Корана или някое др. четиво е най-силния аргумент да вярваш или не. Книгите Лиляна са писани от човек, истини се премълчават, други се преувеличават, трети неща са субективни и тн. Незнаещ е човек, който няма никакъв допир личен до духовното, не е отворил чакри, душа, тяло и разум за него. Съответно смята, че на всички вярващи единствения мотив за вяра е Библията или някоя и др. езотерична книжка и ги нарича незнаещи. Да ама не, има личен опит, неща в живота, които те карат да вярваш. Е не се случват на всеки, защото не всеки се е открехнал да ги види. Та така...

# 336
  • Другата България
Поредната, която ще те попита-ти наистина ли си учител? Щото ако си, жалко за учениците ти, наистина.... ooooh! Tired време е да се пенсионираш, независимо на колко години си.
Ако прочете какво ти написах, намесих се единствено и само защото дразниш с обидите си към другите, не за да се бъркам в разговорите ти с когото и да било.
И в повечето теми, в които наминаваш аз само чета, и по-рядко пиша, така че не ти се получи.
Жалко човече, ей.....
Изпии си хапчетата, иди утре на пазар и си купи жълто сако и мирясай най-накрая.

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 21:36 от Merri_An

# 337
  • Ямбол
....Частично вярваща? Ми пак си малодушна. Половината от малодушието на вярващите и половината от това на невярващите, прави третия вид, т.е. това, което си ти, в изцяло малодушна, така ли?
Не ми отговаряй, благодаря за вниманието.
Твърдението, че "и да вярваш, и да не вярваш, е проява на малодушие" е тъпо, безсмислено и невярно! То е оксиморон.
Вярата и невярата се заместват със знание и незнание. Съжалявам, че не разбираш какво се предава чрез тези две изречения, но повече и аз не смятам да се пеня да обяснявам. ОК, малодушна съм за теб, щом така ти харесва. Даже съм бездушна, понеже знам, че душа също е едно помощно понятие като вярата и бог, за да стават нещата обясними в очите на простолюдието, от което всъщност тръгна приказката ми.

# 338
  • London
Лиляна, ти сериозно ли го пишеш това за душата? Crazy Какво е човек според теб механизиран разум? Как си обясняваш ти живота ми е интересно? Защо се раждат хората, какъв е смисъла?

# 339
ОК, малодушна съм за теб, щом така ти харесва. Даже съм бездушна, понеже знам, че душа също е едно помощно понятие като вярата и бог, за да стават нещата обясними в очите на простолюдието, от което всъщност тръгна приказката ми.
Дълбоко разочарована ще останеш да научиш, че изобщо не ме интересува ти каква си. Нито ми харесва, нито не ми харесва, напълно безразлично ми е.

Ако Вярата и невярата се заместват със знание и незнание, то твърдението, че "Да вярваш или да не вярваш, е проява на малодушие. Човек или знае, или не знае, и толкоз." като взаимозаменяемо, според теб, ще означава, че и да знаеш и да не знаеш, си малодушен; и да вярваш и да не вярваш - толкоз. Разбираш ли защо няма смисъл? Обвинението в малодушие заради това или онова и в двата случая(и във този с разменените места на понятията) е идиотско!
Аз пък не се пеня докато се пробвам да ти обясня. Забавно ми е как не искаш да разбереш колко кухо е това твърдение.

Много ме беше яд едно време в училище като ни караха да правим литературен анализ на творба. Написвах си нещата така, както ги разбирам, а учителката ми врътваше двойка, защото авторът не бил искал да каже това, което аз виждам в творбата му! Тя беше го питала щото... Та и ти. Просто "учителското" не ти дава възможност да разбереш и да приемеш обяснение, различно от твоето или това, което ти си харесала и одобрила, дори и да е вярно.
Накрая попаднах на Учител по литература, Валери Петров, да е жив и здрав. Ако още се занимава с преподавателска дейност, вероятно е най-страхотният учител по литература в София. Та той ми даваше право да мисля различно от автора.

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 21:46 от Бижy

# 340
  • Ямбол
.... Как си обясняваш ти живота ми е интересно?...
Раждаш се, живееш, възпроизвеждаш се евентуално, умираш.

.... Защо се раждат хората, какъв е смисъла?
Не знам какъв е смисъла. Хората са част от биологичното разнообразие на Земята. Те мислят и разсъждават, но защо и как, не зная. Почти съм убедена, че и ти не знаеш, а само предполагаш с удобните отговори от религията.

....Дълбоко разочарована ще останеш да научиш, че изобщо не ме интересува ти каква си. ....
Не си приписвай гадателски способности, не ти се получава. Може пък да остана очарована.
Да заместиш вяра и не вяра не съм те карала да го правиш в цитата. Просто затова е казал писателят, че са плод на малодушие, защото не са знание и незнание.

Последна редакция: сб, 30 ное 2013, 21:47 от Лилянa

# 341
Значи всички хора са малодушни . Те или вярват или не , друг вариант няма .
Тъпо е . Безсмислено .

# 342
  • Ямбол
... друг вариант няма .
....
Кой каза, че няма? Ти ли? Вярваш ли че няма? Или знаеш?

# 343
Няма смисъл да спорим .
Да си полувярващ е да си като полубременна .
Според теб какъв друг вариант има ?
Обясни да разберем .

# 344
  • София
Като човек съм вярваща и в Бог, и в християнските ценности, но не смятам, че ми е нужен някакъв посредник за това, какъвто се явява институцията църква, още повече когато самата тя не може да участва по никакъв адекватен начин в обществения живот. Може би прекалено много очаквам, но винаги съм си мислила, че висшите духовници трябва да показват смирение, някаква етика, да изричат думи на утеха в трудните моменти. А те точно това никога не направиха. Защото не отидоха например в село Бисер, когато се наводни, да бъдат там до хората в този труден момент, не отидоха и в Перник след земетресението да окажат подкрепа, но пък винаги са изтипосани до политици, до бизнесмени и по всякакви софри.
Последната история с троянския манастир е гнусна, не защото този човек е хомосексуален или защото си говори простотии с гаджето. Гнусна е защото той не е спазил правилото да се откаже от светския живот, за да бъде монах, гнусна е и защото когато е направил грешка не се е смирил и не е поискал прошка, а се излага по телевизията с някакви малоумни оправдания. И заради такива като него смятам, че имам за себе си право да съм вярваща, но да не ми пука за институцията църква

Общи условия

Активация на акаунт