Великобритания - тема 49 Коледно - Новогодишна

• 46 922
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Имате ли идеи как да им привлека вниманието така, че да не им е скучно като им чета на български?[/color]

Имам. Ама ще ти пиша по-късно, че отивам да ваксинирам бръмбазък.

# 211
  • Варна
...
Госпожата в детската градина на малката ме помоли да почета от една българо- английска книга, изнамерила я е от някъде и иска децата да се запознаят и с други езици, което намирам за много мило. Имате ли идеи как да им привлека вниманието така, че да не им е скучно като им чета на български?

Дъщерята имаха нещо подоно, четене на различни езици. Тя чете на български като в училището моите са единствените българчета. Честно казано скучно им беше на децата. Моята беше направила рисунка нещо като картинен разказ по книжката. Каза им как е котка на български - в книжката за котка става дума Wink Но учителката обясни, че целта е другите деца да видят как са се чувствали моите когато не са разбирали нито дума английски Wink) Мислех на следващото четене да занеса една кукла за куклен театър и дъщерята да се опита да изиграе текста Wink)
zlatnata tolumba и на мен ще ми е интересно, че следващия път дано им привлече повече вниманието Wink

За отношението към чужденците - хората с които аз общувам т.е. на курсовете по английски и в училището на децата - има го но не така очебийно, по скоро с изпуснат някой коментар или гримаса. Но аз не се депресирам особенно. Нормално е за мен. И аз да бях сигурно и аз щях да се дразня хората около мен да ломотят с някакъв акцент различен от местният и все да се чудя разбраха ли ме, не ме ли разбраха  Mr. Green  Но мъжът ми по работа като ходи напред назад често получава по някоя псувня като го чуят, че говори с чужд акцент и разберат че е българин. Той естествено не желае конфликти и се опитва да подминава, но не е приятно. Та си мисля зависи от средата и от хората с които общуваме. И нещо друго което коментирахме наскоро. Едната от агенциите за наемане на работници тук в нашият град като чуят, че си българин или румънец и директно ти казват нямаме работа за теб. Не знам с поляците и другите националности как са, защото така са се отнесли с мъжът ми и с един приятел румънец. Може и с другите чужденци да процедират така, та да е политика по отношение на чужденците не конкретно към нас и румънците  Twisted Evil

# 212
  • Лондон
Шая, идеята ти е чудесна, но ние сме в БГ за Великден, че ваканцията пак много дълга Simple Smile

Обратно на досегашните изказвания за отношението към българите, в нашият отдел за пръв път откакто съм в него, 10 години, е назначена българка Grinning Току що е започнала и днес дойдох специално до офиса да се запознаем... Бившият ми шеф, който сега е неин, ми каза , че на интервюто е била класи на другите, освен компютърните си умения, говори 4 езика, вкл. китайски Simple Smile Въобще, никой не я гледа дали е българка, момичето просто си е спечелило мястото... Извън това, никакво променено отношение не съм почувствала, може би ако реша да си търся нова работа, тогава ще го разбера...

# 213
Зпочвам с това-На вас ще ви бъде ли интересно да слушате нещо, на език, който не рабирате?
Дори и да знаете за какво става въпрос-коте, куче, патица, трябва да има поне някакво движение, игра, песен, за да бъде интересно за децата.
Трябва да им се привлече вниманието на групата деца и да предизвикате интереса им.
И в къщи като почвате нова приказка, книжка, игра, имате поне някакви встъпителни думи.
Децата слушат учителката си, защото там вече има изграден навик и авторитет, но чужд човек е по-трудно.
Облечете нещо по-крещящо, цветна шапка, перука, червен нос, нещо с което да се отличите, да е различно.
Намислете си история с която да откриете четенето.
В случая чуждоезична книжка..
         *Извадете книжката от уж писмо или колет и вижте от къде е долетял..
           *Рисунка на любим детски герой, проучете кой се тачи там в градината..как е бил на почивка в тази страна и си е купил тази книжка, но не я разбира..
           *Сбъркан подарък от Дадо Коледа доставен в грешната страна, опаковайте като подарък..
И отваряте нарисувана карта А3 или А4 посочвате къде е Англия и къде е България.
Изобщо, ама изобщо няма нужд да е нещо сложно-един бял лист и очертания.
Децата нямат концепцеия за колко е далеко, затова нагласяте една малка картинка на кола, автобус, самолет, лодка, толкова, колкото да направят пътя от Англия до БГ и подчертавате-леле колко е далеко-цял голям автоус, и кола, и огромен самолет и прочие-
Горното отнема не повече от 5 минути и няколко картинки.

После книжката. Да се предаде историята едно към едно не от такова значение. Няма как да ви слушат изтория на чужд език от до.
Харесайте си 5-6 персонажа от книжката. Дори и да не са главните герои. Например-слънце (има навсякъде), къща, коте, куче, дете, дърво.
Намислете си как ще съкртите историята. Задължително споменете отличените персонажи-те ще са част от играта ви и думите на български, които ще повтаряте.
Направете лото лист за всяко дете с картинки на избраните персонажи. Или лист прегънат на две, велкро на върха, където се сгъва и на отделни малки листчета образите/главите на избраните персонажи. За вас-на по-големи листи картинки на същите 5-6 персонажа.
Вие четете, не забрявайте да го отигравате и като се появи героя-разигравате лотото или детето намира своята картинка, гледайки вашата и залепва на 'тялото'. И така докато свърши историята и 'намерите' всички картинки на лотото или всяко тяло си има глава. Докато се работи над определена картинка повтаряте заедно сън-слънце, дог-куче и т.нат.
На края може да изпеете песен по позната мелодия..
Например по If you happy and you know it.. пейте  When you see it and you know say it loud:
Вдигате картинката на слънцето и всички заедно-слънце, те ще кажат първо-сън, после вие-а сега на български и т.нат.

Няма нужда от някакву супер дупер картинки, рисунки, съвсем семпли, прости подръчни материали.

Книжка с котета бих представила с песничката Чело коте книжки, където разиграваме движенията на котака-как се промъква, как скача, как извива гръб..за разгрявка и после историята, като от време на време пак включвам тия елементи..и котето еди какво си направило и как точно си извива гърба помните ли-яя, всички да извием гръбче и т.нат импровизации..

# 214
добър вечер!
За много години на всички!Бъдете здрави!Другото все ще се нареди Simple Smile
Много рядко влизам вече у форОмО, обаче днес така някак си имам муза Simple Smile
Та, по въпроса с негативното отношение - усещала съм мнго рядко, но обикновено по интервютата за работа са ме питали защо съм дошла, като преди това кога съм дошла. И като им кажа, че съм дошла ехееее, доста преди тоз първи януари и не съм дошла от беднотия, а по любов, се успокояват. Simple Smile
Но според мен, като цяло по скоро има някаква паника, ама чак омраза ..
Иначе нашите хазяи са от тъй наречените негри. Ми много готини хора са Simple Smile Винаги са супер готови да помогнат, отзивчиви, изобщо много приятни и забавни хора.
По нагло отношение съм срещала от индийци или пакистанци, които работят по разни магазини или пък в градския транспорт или пък по улиците.
Като цяло никой не ме дразнил така както нашите цигани. Наречете ме расист, обаче кат нашио сиганин нийде нема Simple Smile
Все пак в Нотингам има доста българи. Има и много колежи и няколко университета, което е предпоставка за мулти - културна среда, което пък е предпоставка за по - малко негативно отношение спрямо чужденците и така. Ако е някой по - малък градец знам ли, може да не е така.

Благ0даря, че отделихте време за анализът ми. Може да е кратък и неефективен, но за сметка на това е скучен Simple Smile))
Днес беше хубав ден   bouquet Завършвам с чаша бяло бългаско дмашно вино Simple Smile
Чаооо, ариведерчи, адоис, до скив:)) Ходи ми се в Куба, Бразилия и Някъде там Simple Smile

# 215
  • След завоя в дясно
Толумбичка записах си всички идеи, много благодаря  bouquet
Борикс- моето е единствено двуезично в групата, и няма проблем с езика,та си мисля, че ме поканиха заради нещо свързано с програмата, която учат в момента.

# 216
Забравих да споделя, че от тези парцали за под много бързо и лесно се прави желаната кукла/животно/герой.

На пластмасата, където се слага дръжката лесно може да се залепи лицето, две кончета за ръце и крака, ако трябва се оставя малко и за опашка и ето я куклата за разиграване на историята в книжката.
Може да се оставят ленти за коса, ако е момиченце. Да се нахлупи малка шапка, да се имитира момченце..
Очи, уста и други може да се нарисуват на хартия, две малки дупчици и с конец се завързвът към парцала.
И изобщо, каквото ви дойде наум  Wink

# 217
  • София
Здравейте.
Имам питане относно това къде може да се намери определен продукт из магазините в UK и реших, че това е правилното място.
Моля да ме насочите откъде в Лондон (някоя голяма верига магазини предполагам) могат да се открият обезмаслени млечни продукти? (като имам предвид с масленост до 2%)
Thanks in advance Simple Smile

# 218
Във всеки един магазин има обезмаслени продукти. Semi-skimmed са със масленост 2% и Skimmed са 0.1% масленост.  Peace

# 219
  • София
Да, но съм забелязвала, че такова мляко има само прясно. Обезмслени млечни десерти - да, но обикновен yogurt не съм виждала.
Благодаря, bebolinka82 Simple Smile

# 220
  • UK
В Сейнсбърис има обикновен нискомаслен йогурт, само че не е Бейсик ами от по скъпата им марка.

# 221
Здравейте.
Имам питане относно това къде може да се намери определен продукт из магазините в UK и реших, че това е правилното място.
Моля да ме насочите откъде в Лондон (някоя голяма верига магазини предполагам) могат да се открият обезмаслени млечни продукти? (като имам предвид с масленост до 2%)
Thanks in advance Simple Smile

Whole Foods Market - американска верига за органични храни:

http://www.wholefoodsmarket.com/stores/list/uk

# 222
  Аз пазарувам от Морисънс, Азда и Лидл. И в трите магазина има доста избор на нискомаслени млека, кремчета и тн. Аз купувам само пълномаслено мляко и то е един два вида, другите обезмаслени са доста.

# 223
  • Варна
Аз имам чувството че тук всичко е обезмаслено  Twisted Evil На мен по ми е трудно да намирам от другите  Wink

Да ви питам нещо. Интересува ме догодина децата при същите учители ли ще са. Предполагам малкият не, той е ресепшън може би в Y1 ще е нов учител. А голямата тя е Y4 дали ще е при същата учителка ?

Последна редакция: пт, 17 яну 2014, 19:50 от Борикс

# 224
Аз имам чувството че тук всичко е обезмаслено  Twisted Evil На мен по ми е трудно да намирам от другите  Wink
  То си е така. Аз повече от един вид пълномаслено не съм виждала, но може при нас да не зареждат. Всичко друго е обезмаслено или нискомаслено.

Общи условия

Активация на акаунт