Великобритания - тема 49 Коледно - Новогодишна

• 46 488
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте!
Ние вече съобщихме новината на цялото семейство и някои не го приемат много добре, но какво да се прави ...
На вас колко време ви отне да свикнете с идеята, че ще живеете в чужбина?
Аз съм някаква емоционална бомба в момента - ту се радвам и си правя някакви планове за бъдещето, ту си рева за близките ... така съм тия дни.

# 496
  • Bristol
Хаха, Толумба, много свежо и хитро е това  Grinning иначе всички сме толкова скучни във влака, сиво и черно, всеки се забол чете или пише нещо, дори деца няма да пищят, за да разнообразят атмосферата  Crazy
М@я, на мен никога не са ми искали сертификат, викат те на интервю или по телефона бързо се ориентират в нивото и акцента, но може би зависи за каква работа кандидатстваш.
Северина, на мен ми беше много тежко преди да замина. Никога не ми е било мечта да живея навън, бях голям патриот, а и английски не говорех. Идеята беше на мъжът ми, той се чувстваше неудовлетворен в България и е мечтаел да работи в чужбина. Две години живяхме разделено и трябваше да вземем решение.  Жертвах се и съм му супер благодарна, че ме постави в тази ситуация, колкото и трудна и депресираща да беше в началото. А няма да споменавам какви кошмари сънувах всяка вечер докато взема решението и замина  Rolling Eyes

# 497
  • След завоя в дясно
Хайде и аз да се разпиша да не ме забравите Mr. Green
Sonnia-честито и от мен, имам една приятелка, която живее в Париж и се занимава точно с това шие булчински рокли за френски и анг. дизайнери и пътува често до острова, ако искаш мога да ти пусна координати, иначе знам, че в момента е много популярно тук да поръчват от Китай рокли и само си ги коригират.
Шая и аз ще следя дано някой се обади за on-line курсове Simple Smile
Толумбичка къде го прочете това, че детенце трябва да е тук за да се запише на училище? Питам защото масово във фейсбуук форума ми опонират, че си записват децата без да са тук само с един паспорт. Да дам отчет как мина story time в градината на малката. Направих аз една карта на Европа добавих и един Postman Pat барабар с котето Джес и започнах с това, че тази сутрин съм получила специална пратка от България с една специална книга и така нататък. Децата бяха много въодушевени, че на София майка и ще чете книга, а моята писана не си вдигна погледа от пода, срам я беше Joy Децата бяха изключително сладки, едно слуша с големи ококорени очи и виждаш че му е интересно, другото си бърка в носа, трето се унася и ха да заспи се стресне и пак така.
Golden и Merry моят син е Декември 2010 и е У4, само няколко месеца каква разлика има.
М@я- защо ти е IELTS той се държи ако искаш да кандидатстваш в университет или си решила да емигрираш в Австралия например. Аз го държах преди време отдавна беше, но ако имаш въпроси питай.
Малката ми е с конюнктивит от вчера и ми е жал да я гледам...

# 498
Не знам и аз защо... някой ми пусна мухата и затова питам. Благодаря за отговорите  Simple Smile

# 499
Ти п', няма да те забравим  Grinning

Много се радвам, че story time е минало така добре, супер!

От напосоки отворен общински сайт:
Firm offers of places cannot usually be given until the child is permanently resident in the UK. Once the child has arrived in the UK, a member of the Admissions Team will need to meet both the child and parent and see an original copy of the child's birth certificate (translated if necessary) and passports for the child(ren) and parents.

От този на Кройдън , където знам живеят доста българи

" My child is not resident in the UK. Can I still apply?

No. The child must be resident in the UK at the time of application. If your child arrives outside the normal admissions round you need to submit an 'In Year Admission' application form for a school place."

Напълно го вярвам, че записват децата само с паспорт, без физически да са тук. Не е редно, мисля.
Аз заради такива и подобни спорове, машинации и прочие се отписах от групите.

Merry,
За праха за пране не казваш, а  Laughing

Severinka,

Нормално е близките ти да не са във възторг. На мен дори някои приятели ми бяха сърдити, че ги 'оставям'.
Аз първия път заминах толкова бързо, че нямаше и време да свикна с идеята.
Вторият път, след опит да заживея трайно пак в БГ, пък вече знаех много добре какво и как искам.
В началото като пристигнете ще си във възторг, после ще минеш през фаза, на колко много не ти харесва,
какви са странни англичаните и порядките, как те дискриминират и т.нат.
Някои преминават тази фаза и усядат в комфорт със себе си и околните.
Други не успяват и се оказва, че емигрантстването не е за тях.
Това най-общо, разбира се..
Огромно значение има какви са ви очаквания, в каква среда ще сте, какво ще работите..

# 500
Както Елл е отговорила Йелтс трябва само ако кандидатстваш за университет или при някои определени професии, обикновено рядко се изисвка Йелтс.
По принцип Йелтс е доста труден и трябва добра основа, за да го изкараш и да имаш минималния брой точки. Казвам го, защото доста хора, които идват от БГ си мислят, че имат добър английски и после се разочароват или не могат да си вземат Йелтс-а, а той не е евтин.  Peace
Обикновено когато кандидатстваш за конкретна позивия на интервюто ще определят нивото ти и дали ги задоволява.  Peace

# 501
Много ви благодаря за подкрепата, момичета!
Всичко наистина е строго индивидуално, но смятам, че хората и обстановката също имат значени за това как се чувстваш.
Аз преди 9 г. дойдох в София от по-малък град и до ден днешен не съм свикнала, не се чувствам у дома и не го харесвам този град ... просто нямахме избор. Но това не значи, че никъде не бих се почувствала добре, просто трябва време за някои неща.

Бих искала отново да попитам нещо за градините: тук чета, че под 1000 на месец трудно нещо ще намерим, а моя близка казва, че е говорила с местни хора с деца, които казват, че градините са безплатни. Малко се обърках ... Дали просто месечните им помощи за децата отиват за таксата в градината или друго нещо не знам.

Някъде из темите бях чела, че ваксините на децата им се поставят в училище. Но ако не искам да им бъдат поставяни какво трябва да направя? предупреждават ли предварително?

Може някои въпроси да ви се струват тъпи, но все трябва да ги науча тези неща. Всичко, свързано с децата силно ме вълнува.  Simple Smile

# 502
 Северинка, колко ти бяха големи децата? Ваксините се поставят при личния лекар обикновенно, канят те с писмо, ако не искаш, не ходиш. И в училището със сигурност няма да е изненада, ще трябва нещо да се подписва.

# 503
ОК, Благодаря ти!
На 5 е голямата, а малката ще е на 3 като отидем. До момента всички ваксини са им направени, но при последната ваксинация малката направи много тежък обрив и с личната много се бяхме притеснили. Не съм взела 100% решение, но ми се иска да имам право на избор.

Някъде бях чела за ваксините, които се слагат на момичетата на 12 г. против рак на шийката на матката, че в UK ги поставяли в училище, та затова питах.

Благодаря отново!  bouquet

# 504
 Голямата ще е на безплатно училище от 9 до 3. На малката се полагат 15 часа безплатни на седмица, по 3 часа на ден горе долу, ако искаш да седи цял ден ще си доплатиш, но ще е под 1000 паунда, стига да не е в много скъпарска градина. За ваксините,   не се притеснявай, със сигурност ще те питат.

# 505
Бих искала отново да попитам нещо за градините: тук чета, че под 1000 на месец трудно нещо ще намерим, а моя близка казва, че е говорила с местни хора с деца, които казват, че градините са безплатни. Малко се обърках ... Дали просто месечните им помощи за децата отиват за таксата в градината или друго нещо не знам.

Категорично-не са безплатни!
Както ти е написала Miss Fine от 3г възраст имат право на 15 безплатни часа. Напъно е възможно да са говорили за това.
Има различни месечни помощи -Child Benefit, Child Tax Credit, Working Tax Credit в зависимост от дохода на родителите и част от Working Tax Credit покрива част от разходите за градина или детегледачка.
Но това е различно от безплатно.

Защото аз, например, не получавам никакви помощи и ще си плащам пълната такса.

Известно облекчение е: Childcare Voucher Scheme, ако работодателят и градината са регистрирани.

За £800-1000 говорим, когато детето ходи 5 дена в седмицата и родителите нямат право на никакви помощи.

# 506
  • Нотингам/Пловдив
Преди да сложат каквато и да е ваксина в училище(за по големите деца) ти изпращат уведомително писмо и ако ти не си съгласна , няма да сложат ваксината.

# 507
 Severinka то докато ви отпуснат помощи, ако изобщо ви се полагат, малкото ще е тръгнало на училище вече, та не разчитай на това.  Иначе за адаптацията, да не те отчайвам, но щом в София не си свикнала толкова години, тука няма да свикнеш дълго време. Съветвам те, като се ориентирате да се преместите някъде извън Лондон, определено е огромна разликата.
Толумби ти твойте знания не ги мешай с хитреците в Лондон  Mr. Green Ако и двамата родители са селф емплойд и са на по 16 часа и то от години и приключват годините с минимални доходи, вярвай ми, помощите стигат да се доплати градината....На мен първата година ми даваха прилична сума Childcare tax credit, защото заради майчинството дохода ни беше малък, но като почнах работа и до там беше, та за това се и отказах, че стана едно наливане пусто в празно...

# 508
zlatnata tolumba, Сега вече ми е ясно  Mr. Green Мерси!

Преди да сложат каквато и да е ваксина в училище(за по големите деца) ти изпращат уведомително писмо и ако ти не си съгласна , няма да сложат ваксината.
cocko, За мен това си е много успокояващо!

Miss Fine, Ние по принцип не сме тръгнали заради помощите ... и тук не получаваме, та няма ядове  Mr. Green
А адаптацията наистина ме притеснява, но като си помисля, че даваме по-добър шанс на децата си, би трябвало по-леко да го приема.

Иначе близък роднина на мъжа ми живее в Калифорния и каза, че в Лондон стандарта на живот е по-висок отколкото в CA, но вероятно ще ни е по-добре отколкото в БГ.
Живи и здрави пък ще видим  Simple Smile

# 509
Толумби ти твойте знания не ги мешай с хитреците в Лондон  Mr. Green

Тактично ще замълча с мнението си за тези хора  Sick

За много хора наистина няма финансов смисъл да работят първите 3 години и да плащат градината.

Уф, при нас вали гаден дъжд и сняг, а трябва да водя Филип за ваксина, така не ми се излиза...

Общи условия

Активация на акаунт